Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   86 / 93
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Én jártam úgy hurokkal, hogy csak teljesen terhelve zúgott.
(#) mcc válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Ha meg van szakítva, akkor nem tud áram folyni, hiszen nincsen zárt áramkör. Feszültség persze indukálódhat, de áram nem.
(#) mateatek válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Az a baj, hogy ilyenkor az áram a "mellékáramkörökben" folyik le, amik ugye az erősítő kényes pontjai. Tehát az indukált feszültség esetleg a visszacsatolást táplálja meg a zavarjellel.
(#) mcc válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Az árnyékolásra nem kell mellékáramkört kötni. Az árnyékolás jó esetben független az áramkör többi pontjaitól, és egyetlen ponton kapcsolódik a földhöz(csillagpontba).
(#) deebo válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Ha az árnyékoláson indukálódik a feszültség, akkor nem történik semmi, mert az áramkörök egy pontból vannak gnd-re kötve, és ebből a pontból indul az árnyékolás is ezért tud árnyékolni. Mindíg körbeviszem az árnyékolást a nyákon, de az áramkör sehol nincs az árnyékolásra kötve (analóg áramkörök esetében, a digitálisnál az a lényeg, hogy minél alacsonyabb legyen a vezető ellenállása és minél közelebb legyen a kondenzátor a terheléshez, de egyébként mindegy), ha pedig hurok lenne, akkor megszakítom az árnyékolást.
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 23, 2023 /
 
És vajon mi a helyzet ezzel a hurokkal ha teleföld van?
Majd mindjárt teszek fel erről egy érdekes képet.
(#) mateatek válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
A csatolt nyák képén van alkatrész kötve rá.
(#) mcc válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Pedig nem kellene.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Azt mondod vezessem el külön a referencia pont GND-jét a szűrőkondik GND-jéhez? Vagy inkább a bemeneti GND-hez az "input buffer" nyákon.

A Denon mérnökei kísérleti úton döntötték el, hogy a jelföld mely pontokon csatlakozzon a teleföldhöz. Jó néhány helyen átkötések vannak és némelyiket hozzá forrasztották. Remélem jól látszik a képen.

CAM03300.jpg
    
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Szerintem igen. Én ugyan sosem használtam árnyékolásnak nyákfóliát, de mindig csillagpontos megoldásra törekedtem. Eddig nem is volt gondom sem földhurokkal, sem zajjal soha.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Ha megnézed a "main board"-ot, itt szerintem nem lehet a csillagpontos megoldást kialakítani.
Ha mindegy egyes panel GND-jét külön-külön vinném el a csillagpontba, akkor ezeken a fóliákon egymástól eltérő zavarjelek alakulnának ki a referenciapontokon (a neminvertáló bemeneteken). Sorosan felfűzve a kimenettől a bemenet felé, az esetleges zavarjelek egymáson lebegnek. Ez így biztosan nem érthető mire is gondolok.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Itt a hurok kerülete 160 mm, a lezáró ellenállástól a GND-ig 12 mm.
Kérdés, vajon mekkora áram tud indukálódni ezen a hurkon és mekkora feszültség jut ebből a 12 mm-es szakaszra.
Végső soron "A" helyen meglehet szakítani a hurkot... esetleg néhány tized Ohm-mal a megszakítást áthidalni.
De az is lehet, hogy bolhából csinálunk elefántot. Most nulla brumm van hangszórókon (fülre)... némi sustorgás hallatszik teljes hangerőnél... ez valószínűleg a 3,6 V-os Zenerek miatt van, ezeket majd LED-ekre cserélem.
Ha itt lesz a nyák majd kivallatom.

@Suba: a mobil tesztet mindig megcsinálom. Nyugodtan lehet telefonálni a "hifi torony" belsejébe dugott fejjel is.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Én megszakítanám az "A" helyen.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Minden épkézláb javaslat ki lesz próbálva. Ez deszkamodell, össze lehet kókányolni... azért van.
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Mindegy nagyjából hol szakítod meg, lehetőleg úgy ahogy rajzoltad.
A bemeneteknél is vigyázni, ahogy az ábrán, a jobboldali megoldás jó. A nyíl a zavaráram útját mutatja.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) Karesz 50 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Oké, de rajzold hozzá légy szíves a feszültség generátort is (ami az emitterkövetőt vezérli).
Akkor szerintem egy másik (harmadik) megoldás lesz helyes.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Erre a moduláris felépítésre -még- nincs ötletem. De töröm rajta a fejem...
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 23, 2023 1 /
 
Bocsi, hogy untalan-unásig "szórakoztatok" itt mindenkit, de nem tudom megállni, hogy ezt még megmutassam. A példaképem, a Brüel and Kjaer.

A képek sorszámán látszik, hogy most készült fotók. 10 uV-os méréshatárban, rövidrezárt bemenettel, "rec out" kimeneten mért brumm (114 dB a teljes feszültség erősítés) és 14 Vpp-t mutat a szkóp a skála végkitérésénél.
A másik kép, hogy nem csalunk. Jól látszik a skála alatti lámpasoron, hogy 10 uV-os méréshatár glimm-je világít.

Mint már többször említettem, itt nem csillagpontos a GND, hanem fel van fűzve.
A ZF 008, ZF 009, ZF 010, ZL 003 nyákoknál megszakítják a földvezetéket és a nyákon viszik.
A sárga vonalak vezetékes áthidalások. Nincs teleföld, nincs hókusz-pókusz, csak tudták mit hogyan kell csinálni.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Akkor lehet, hogy érdemes lenne felfűzni a moduloknál is? Két föld, egyik a nem invertáló bemeneteknek, a másik az egyebeknek. Szerintem könnyen kivitelezhető tesztelési céllal is...
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 1 /
 
Ezt nem tudom. Első körben összevissza kaszaboltam a nyákokat. A jelföldön mindössze a neminvertáló bemenet jFET-je és a DC szervó neminvertáló bemenete van, ami szintén jFET. Tehát ezen nem folyik áram.

A "nagyáramú földre" (ami azért nagyon kisáramú) csak a tápszűrő kondik csatlakoznak.
Ha két földet külön viszem, az egyik zavarmentes lesz, a másikban zavarok keletkeznek. A nagyáramú föld zavarai a tápsinekből jönnek. A +/- táp és a GND nagyfrekvenciásan együtt lebeg.... a referencia feszültség viszont stabil, zavarmentes. Ebből az következik, hogy a tápfesz "lebegése"/zavarjele a (nagyfrekvencián) nagyon kicsi tápelnyomás miatt egy az egyben megjelenik a kimeneti jelben.

Ha a két föld közös, akkor a referencia feszültség is együtt lebeg a tápfesszel és a nagyáramú földdel. A zavarjelet ilyenkor a zárthurkú erősítés függvényében nyomja el (ha jól gondolom).
Ez (a második) lenne szerintem a jobb megoldás, de itt meg fellép az a földhurok, vagy egyéb probléma amiről eddig szó volt.
Már kezdek én is belezavarodni az egészbe.

És újra megemlítem, hogy ezek az 1R-os csillapító ellenállások a tápfeszben drasztikus javulást eredményeztek (fülre)... bármennyire hihetetlenül is hangzik ez deebo-nak. Napok óta tesztelem
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Idézet:
„A +/- táp és a GND nagyfrekvenciásan együtt lebeg.... a referencia feszültség viszont stabil, zavarmentes. Ebből az következik, hogy a tápfesz "lebegése"/zavarjele a (nagyfrekvencián) nagyon kicsi tápelnyomás miatt egy az egyben megjelenik a kimeneti jelben.”

Ugyanez volt a DAC-nál is, aztán kiderült, hogy ha a nyákra ráakasztom a szkóp GND-jét és mindjárt oda a mérőtűt is, akkor is ugyanaz ottvan a szkóp bemenetén, ami technikai nonszensz és nem nagyon találtam magyarázatot a jelenségre, legfeljebb azt, hogy a DAC meg a szkóp közti nagyfrekvenciás zavar látszik a szkópon és nem is az áramkör kimenetén van a jel.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Zárthurkú erősítés alatt a hurokerősítést gondoltad, ugye?
Én akkor is két külön föld irányában haladnék. A jelföldet szépen vékony fóliasávval vezetném végig, hogy minél kevesebb zajt szedjen össze. A tápföldet meg széles sávval, esetleg ónnal végig felrakva, az alacsony impedancia miatt. Tápot alaposan stabilizálva és az alaplapon megszűrve vinném a panelekhez. Esetleg táp-táp közötti hidegítés, akkor nem is kapcsolódsz a földhöz a táp szűréssel.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 23, 2023 1 /
 
Igen, ezt már én is észrevettem és meg is szoktam ejteni ezt az ellenpróbát, hogy rövidrezárt bemenettel mit mutat a szkóp. És erre mutattam azt az érdekes jelenséget, hogy az akkumulátoros tápegység tápfeszébe - ami nincs is galvanikus kapcsolatban a hálózattal - egyértelműen belelátszik a DVD a kapcsolóüzemű tápja, ami egyébként a zenei jelben elvész/észrevehetetlen, mert olyan kisszintű.
A Brüel kimenetén nincsenek olyan jellegű zavarok, mint a szkóp kábelen... de ha mégis, könnyen tettenérhetőek. Megszűntetem a zavarjelet, lemegy a mutató, visszakapcsolom, felmegy. Néhány uV feszültségesést ki lehet vele mérni egy bizonyos fóliaszakaszon. Csak sokáig működjön még hibátlanul.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Aug 23, 2023 1 /
 
Igen.
Ezt is ki lehet még próbálni, vezetékem és sniccerem van.
Az akkumulátoron nincs mit stabilizálni, az azért elég stabil és zajtalan feszültségforrás, csak amíg a modulokig eljutnak az elektronok, azzal van gond.
Ez a táp-táp közötti hidegítés komoly zavarokat tud bevinni, végfokkal már szivatott meg - de egy mozdulat kipróbálni - nem felejtem el.

Készüljön már el az a két nyák... kíváncsi vagyok mi változik az új osztó elrendezéssel, aztán a maradék zavarjelek/brummok mértékének függvényében lehet vele szórakozni. Kicsit félek a "hallgassuk meg gyorsan" effektustól, de legfeljebb behozom, oszt később befejezem a hiányzó/félbemaradt méréseket : )

@"tothbela": az éjszaka eszembe jutott, hogy esetleg a 10 Vpp, 500 kHz-es négyszögjelet vehette rossznéven az első fokozatban az U404. Bár le volt osztva 16 dB-lel, de még mindig sok lehetett neki. Kicsit óvatosabb leszek az ilyen méréseknél legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Hangszererősítőknél ha félvezetős az effekt kör (az előfok és a végfok közti szabad hozzáférés), akkor tesszük feszültség határolót a hozzáférhető csatlakozókra. Cmos integrált áramkörök esetében is hasonló védelmi ízét használnak.

Földhurok:
Nem értem ezt a földhurok elméletet. Mi is a földhurok? Mi történik a körbefutó fóliasávon belül?
Biztos láttál réz lemezzel körbeölelt trafót. Az mit csinál? Minek az oda?
A körbefutó fólia egy rövidrezárt menet. Ha trafó köré tekerjük, akkor a mágneses tér belül marad. Ha a mágneses tér kívül van, akkor pedig kint marad.
Innét szabad gondolkodni bátran. Mi fog történni, ha ezt a rövidrezárt kört fel nyitjuk?
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Béla a CMOS elemeket a sztatikus feszültség ellen kell védeni, azaz nem okvetlenül a földelés a gond. Ráadásul azok az inzertek az erösitökön ugy vannak bekötve, hogy a kimeneti jel lebeg ( föld nélküli) és csak a bemeten kap a külsö eszköz földet.
A trafo körül réz folia mindig szigetelt, azaz szo sincs rövidzárrol a trafo elektromos szorását hivatott csökkenteni. Ha a mágneses szorás (50 Hz) ellen is védekezni kell, akkor permalloy burkulotatot kap az egész trafo.
A földhurok az amikor a bemeneti jel a GND-n összekeveredik a kimeneti jellel, azaz ahol a kimeneti GND áramok folynak oda nem lehet alacsonyszintü jeleket csatlakoztatni. Ez a GND csillagkötésével teljesül. .
Ráadásul sok fémdobozba épitett erösitöben van egy harmadik faktor is, mert általában a trafo vasmaga galvanikus kapcsolatban van a fém sasszival, ami antennává válhat és a JO földelési pontot nagyon gyakran elég nehézkes megtalálni.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 23, 2023 1 /
 
Ha limitert teszek elé, nem tudom mérni. Én vagyok/leszek a limiter. A CD játszóból nem jön 10 Vpp 500 kHz.
Igen, ezzel földhurok izével Neked van igazad szerintem, mcc-nek pedig abban, hogy nem a hurokba kellett volna az invertáló bemenetet tenni, hanem azon belülre egy külön fóliasávval.
Most már mindegy, már itt a nyák az asztalomon... ki is költözök X időre a műhelybe.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Aug 23, 2023 / 1
 
Két külön üzenet van elrejtve a hozzászólásban. Az első arra próbál rávilágítani, hogy két független eszköz összecsatlakoztatása esetén nem csak a hasznos jel feszültség maximuma terhelheti a be és kimenetet, hanem a csatlakoztatás pillanatában jelenlévő statikus potenciálkülönbség is. Ítt még nem lényeges a földhurok.

A másik a külső rövidrezárt szalag, tehát nem árnyékolás, hanem erővonal visszaterelő akármi.

Lehet kicsit zavarosan fogalmaztam.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 1 / 4
 
Az a baj, hogy nagyon együgyű az ember. Vannak kicsi részletek mint a földelés, tápellátása, munkapontba helyezés, meg sok ezer dolog. Na minden bizonnyal ki lehet tárgyalni minden részletet, de akkor ezer év sem lenne elég az erősítő elkészültéséhez. Mi dig kimaradt valami.
Ez a rövidrezárt sziget is most villant be, mert ideális esetben a váltakozó mágneses fluxusokat nem engedi átmenni a körülhatárolt területen, azok keresnek könnyebb utat maguknak.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2023 1 / 4
 
Jó gondolat ez a rövidrezárt sziget is. Nem sokára kiderül működik-e.
Mint tudjuk, egy nap 24 órából áll, plusz az éjszaka.
Most megreggelizek, aztán lepihenek egy órácskára.
Következő: »»   86 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem