Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Lapozás: OK   77 / 78
(#) Axel hozzászólása Máj 14, 2023 /
 
Sziasztok! Adott egy A&H Xone 32-es DJ-keverő, ami azt a hibát produkálja, hogy ha le van húzva az összes csatornafader, de a fejhallgató-kimenetbe beválasztott program szól a fülesben, akkor az áthallatszik a masterre és a booth-ra is, torzított jel formájában. Amint lejjebb tekerem a kimenetet elhalkul, ha pedig teljesen letekerem vagy kihúzom a fülest, akkor el is hallgat. Tehát akkor is így van, ha a PFL kimenet egyébként maxra van tekerve és nincs bedugva a füles, vagyis csak akkor jelentkezik a hiba, ha a PFL-kimenet meg is van terhelve. C102-103-13-14 kondikat cseréltem, D100-101-102-103 diódák ellenőrizve, de a hiba maradt. Jelenleg tanácstalan vagyok, mi lehet még, ha valakinek van ötlete, kérem, ossza meg velem. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
(#) Cinema válasza Axel hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Elsősorban ez lehet túlzottan nagy bemeneti jel okozta áthallás-torzítás.
Csökkenteni kell a bemeneti jelet úgy, hogy a Master a névleges értéke fölhúzva (7-es érték a tízes skálán, vagy 70%) és a csatorna-szabályozók is a 7-esértékre állítva (mondjuk) egy tízes skálán. A kijelző nem mutathat piros, azaz, túlvezérelt állapotot, mert az részben torzítást okoz, részben pedig durván romlik a csatornák közötti áthallás és a kimenetre ez visszahat.
Azonos (jó)minőségű kábelek használata javíthat a helyzeten, mert lehet ott is hiba, gyenge, rossz minőségű kábelek durván beleszólnak a hangzásba.

Üdv!
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Köszi a rajzokat, ezek szerint azért nem voltam nagyon messze valami használható megoldástól. A héten próbálkoztam mindenféle módosításokkal (pl. szimmetrikus táp kialakítása), még a műveleti erősítőket is megcseréltem, teljesen hatástalanul. Szerintem már minden alkatrészét piszkáltam, több ötletem tényleg nincs, szóval valszeg elbontom és elölről kezdem. Köszi mindenkinek a segítséget
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Máj 15, 2023 /
 
Hogy van megépitve a cucc? Milyen jelszintekkel, jelekkel probálgatod?
Egy ilyen keveröt általában nem lehet breadboardon jo müködésre kényszeriteni. Elvben kisebb nagyobb modositásokkal és megfelelö jelszint tartományokban müködnie kell.
Ezekröl sajnos eddig töled nem sokat hallottunk.
Még egy dolog lényeges. A te kapcsolásodban a virtuális Vcc/2 feszültséget nem szüröd, ami bevihet ilyen gondokat, ha nem elég kemény 9V-s táp. Ezért jobb a sztereo mixer kapcsolási rajza.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
(#) kzozo válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
A füles annyira beterheli a tápfeszültséget, hogy az ingadozás behallatszik a master kimenetbe. Elsősorban a pufferkondikat ellenőrizném. Kb 25 éve az épített keverőmmel ugyanezt tapasztaltam...
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Nagy önbizalommal marattam hozzá NYÁK-ot, illetve a balansz szabályzó rész egy külön öcsi-panelen van (mert egy korábbi változatból jött át panelestül). Most nincs nálam kép, de alapvetően szerintem rendezett azt leszámítva, hogy RV1,RV2,RV3 drótokkal van bekötve.
A virtuális feszültséget próbáltam szűrni az adott körülmények közt elég nagy kondival, nem változott. A bemenő jel általában USB hangkártyáról jön, ami olyan 600mV-os jelszintet tud teljes kivezérlésen.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Akkor még nézd végig a jelszinteket, és probáld kideriteni mikor kezd el torzitani. Abbol már ki lehet indulni, hogy mi a gond.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Meg valami eszembe jutott, a PC is vihet be valami gondot, nézd meg a jacket, hogy van bekötve. Azokon általában sztereo a kimenet, de van ahol a fejszet is csak egy jackkel megy, annak 4 polusa van.
Ez is okozhat ilyen gondot.
( nem tudom milyen szkopot használsz, igy a GND kapcsolatokakl is gond lehet. Esetleg laptoprol is probáld ki akkurol járatva.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Ezeken már túl vagyok, a hiba elég egyértelműen a második erősítő fokozatban jelenik meg és a bemeneti jelszintet kábé felére letekerve tűnik el. A hangkártyának RCA ki-bemenetei vannak, laptoppal akksiról is próbáltam már, mert amúgy a laptop tápon keresztül össze volt földelve a hangkártya a szkóppal (meg is tréfált elsőre). Utóbbi egy egyszerű analóg Philips masina.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Egy kicsivel több informáci talán segitene. Mi nem tudjuk mennyi valaminek a fele, ha azt sem tudjuk mennyi az egész.
Szoval mekkora a jelszint a 2. fokozat bemenetén amikor elkezd torzitani. Mennyi ilyenkor a kimeneti szint? Ezt a hibát aránylag könnyü javitani, ha tudjuk a szinteket.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Jún 25, 2023 /
 
Sziasztok! Adott egy dynacord cms 1000-3 keverő, ami tápegység hibás(cms-3 power supply), primer oldalt zárlatos mosfetek BXP4N60, IRS2101 hibás, és úgy szinten hibás LNK306GN táp ic ezek mind cserelve lettek. A vezérlésnek sikerült megoldanom a tápellátást IRS2101-nek +12V, atmega4820au mikrovezérlő +5V es a 16MHz kvarc rezeg adja az alapórajelet.
Az atmega4820au mikrovezérlő ami nem ad vezérlő jeleket Az IRS2101 mosfet drivernek Hin es Lin bementek lábaira.(négyszög jelek). Készítettem egy képet feliratozva az alkatrészeket és feszültségeket. Jelenleg tanácstalan vagyok, mi lehet még, ha valakinek van ötlete, kérem, ossza meg velem. Köszönöm.
(#) sebestyen_ferenc válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Jo estet!
Sikerült atmega4820au mikrovezérlőt működésére bírni, kellet 320Voltos puffer feszültség is, gondolom ezt a feszültséget is figyeli, a tegnapi mérések 12voltos dugasz tápról történtek.
A12voltot most mar az LNK306 dc-dc konverter állítja elő, majd egy stab. ic az 5 voltot a mikrovezérlő számára. A probléma sajnos mikrovezérlő kimenete nem stabil szép négyszög jeleket állítélő a IRS2101 mosfet drivernek. A mosfetek gate lábaikon szinte semmilyen jelek nincsenek. A IRS2101 Hin és Lin bementek lábain csatolom a jelalakjait, valamint a mosfet gate lábáról.
(#) proli007 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Hello! Az nem csoda, hogy a Gate lábon nincs semmi, az IRS minimális VIH bemeneti feszültsége 3V és nem 1V mint ahogy a szkóp ábra mutatja.
(#) sebestyen_ferenc válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Az IRS2101 minimális VIH bemeneti feszültsége 2.5V. Egy alapos panel tisztítás után Az Lin 2.64V, mig Hin 1.4V es a frekvencia 250Khz!. Az ic Lo kimenetelen, most mar rendesen meghajtódik a mosfet gateje 12.16V, frek.125Khz, de sajnos Ho kimenetelen nincsen jel mivel túl alacsony a bemenő jel is.Kérdésem az hogy miért lehet kisebb a másik vezérlő jel, mi okozhatja?!
(#) proli007 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Hello! Amellett hogy sajnos fogalmam sincs, de hozzá tenném, hogy AC-ban sosem mérünk logikai jelet! Mert így még annyi sem tudható meg, mint lehetséges lenne. És mV-os jeleket mérni, semmi értelme ott ahol eleve logikai jelek vannak.
(#) sebestyen_ferenc válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Igaz, logikai jeleknél DC szintek van, gate mérési képeken külön külön mertem a jeleket a másik zöld jelű csatornán, a jelkábelen nem mertem, bekapcsolva maradt üresen lógót a kábel az asztalon.
(#) sebestyen_ferenc válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Hello! atmega4820au mikrovezérlő +5V stab. tápjának 10uF, kondenzátorát 100uf cseréltem, mert láttam zajfeszültséget rajta, most a kimenő feszültség is nagyobb lett az Lin 4.8V míg a Hin 1.4V szinten változatlan. Sajnos meg mindig hasonló a vezérlő jelek a mos-fetek gatejein.

Lin-Hin.jpg
    
(#) proli007 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Nem lehet hogy valami felhúzó ellenállás gond van? (Bár nem tudom miért azt használnának.)
De lehet tönkrement a kimenet valami túlterheléstől. Azért nem megy fel..
Viszont ha ez így van, akkor a Fet meghajtónak is rossznak kellene lenni..
(#) sebestyen_ferenc válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Holnap ellenőrizni fogom az ellenállásokat, Fet meghajtót IRS2101 cseréltem mert rossz volt.
(#) proli007 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Akkor előfordulhatott hogy legyilkolta a procit is..
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Jól elfekvőbe került ez a projekt aztán most úgy döntöttem, nem érdemes már a szétbontott romokkal küzdeni, hanem megépítem nulláról ezt a rajzot. Viszont egy-egy panoráma potival kibővíteném a mikrofonbemeneteket, esetleg a vonalbemenethez is tennék balanszot. Lehet ide adaptálni a "saját" kapcsolásomban lévő balansz/panoráma áramkört vagy van más megoldás, amit érdemesebb alkalmazni?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Már el is felejtettem miröl van szo. Melyik rajzot akarod most megépiteni. Minden5 meglehet csinálni, de jo volna konkrét dologrol beszélgetni.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Most erre gondoltam, amit az előzmény hozzászólásban linkeltél, de persze ez se jó nekem úgy, ahogy van. Az előző próbálkozáshoz a mellékelt rajzdarabon látható részletet lestem el valahonnan a panorámához (RV5), valahogy így gondoltam átalakítani az előerősítők és a keverőerősítő közti részt.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Talán egyszerübb, ha az R13/14 ellenáll@ásokat kihagyod, és a panorama poti közepsö lábára vezeted a jelet a egy 10 k s ellenállással bemenetböl ( a föld helyett).

Milyen szintü jeleket akarsz keverni? Lehet, hogy a +/- 9 V kevés lesz söt a rajzon csak 5 volt a táp, ami alig 4 V amplitudot jelent.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Ha úgy csinálom, akkor a potit egyik oldalra teljesen kitekerve is jut valamekkora jel a másik csatornába, nem? Vagy a gyakorlatban annyira kicsi, hogy nem számít?

Egyébként vonalszint körüli (kb 0,6..1V) jelekhez használnám, illetve a mikrofonbemenetekre értelemszerűen mikrofont kötnék. Jut eszembe, a hobby-circuits.com-on lévő rajzon az R1 és az R8 ellenállás fantomtápnak van?
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Juthat, de az nem lehet gond mert a valoságban is hallod mégha a terem szélen is ülsz a másik oldalon szolo hangszert vagy hangot. A sztereoben nem kell 60-80 dB csillapitás.

Igen azok az ellenállások a tápot biztositják olyan eszközöknek amikhez kell ( ez nem fantom csak hasonlit arra ) pl. Elektret mikrofon stb.
Az az 1 V szint már elég kritikus lehet ilyen kis tápnál. 1 Volt a hangjel effektiv értékét jelenti es a hang messze nem olyan mint egy szinusz jel. Meg annak is kb 3 volt a csucs - csucs feszültsége. Ha valodi jo cuccot akarsz akkor +/-15 V sokkal biztosabb lenne. Ne feledd ez egy keveröpult, soha nem tudhatod milyen jel jön a bemenetre. És az nagyon kellemetlen, ha tul modulálo valamelyik fokozatot.

Még talán egy DC konverter is jobb lenne mint az alacsony tápfesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Igaz, de ha valamiért nem sztereóban használnám, hanem két mono csatornaként, akkor ugye nem szeretnék áthallást. Mondjuk nem tudom, mennyire lesz rá szükség/igény és amúgy meg tetszetősen egyszerű ez a megoldás. Vagy akár beépíthetek egy kapcsolót is, ami vált a kétféle mód között. Panoráma potinak mekkora értéket válasszak?
Múltkor is volt már róla szó, hogy ide kettőstáp lenne az ideális, de nincs hozzá trafóm. A tápfeszültség emelésére mondjuk én is gondoltam, de amúgy otthoni amatőrködéshez használnám, szóval nem kell atom- és koncertbiztosnak lennie.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2023
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Most nem akarok fejszámolásba kezdeni, de azt hiszem most agyuval akarsz szunyogot ölni. Egy keveröpultba azért mennek a bemeneti jelek, hogy azokat összekeverd, te meg azzal vagy egyfoglalva, hogy egy mondjuk 10k/100 Ohmos oszton mennyi jel marad. ( egy letekert 50 kOhmos potinak nézd meg mekkora az ellenállása. Ha tenyleg nem akarsz semmit a jelböl, akkor huzd ki a dugot a pultból. Nem egyszerübb?
Amugy igy a panorama poti csak egy szimulacio, mert a hang nem lesz egyforma hangos, ha pl egy panoráma effektust akarsz létrehozni. ( azaz a hangot áttekered az egyik csatornábol a másikba). Ahhoz bonyolultabb kapcsolás meg számolás kellene. Ugy ahogy beraktad csak a sztatikus panorámára jo. Azaz beállitod a hang helyét valahol a térben, majd utánnaállitod a hangeröt.

Persze berakhatsz egy párosito kapcsolot amivel sztereo bemenet csinálhatsz 2 bemenetböl és kiiktathatod a panorama potit.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2023
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Most bevallom, nem teljesen értem, mit akarsz mondani az első bekezdéssel azon túl, hogy valamit kicsit túlgondolok.
Idézet:
„Amugy igy a panorama poti csak egy szimulacio, mert a hang nem lesz egyforma hangos, ha pl egy panoráma effektust akarsz létrehozn”
Az teljesen jó nekem, vagy zenélek, vagy tekergetem a potikat
(#) pucuka válasza somitomi hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Idézet:
„de ha valamiért nem sztereóban használnám, hanem két mono csatornaként, akkor ugye nem szeretnék áthallást.”

Nézd, egy bármekkora keverőpultot egyszerre, egy időben csak egy összefüggő műsor előállítására lehet használni. Ebből az következik, hogy az áthallás a különböző csatornák között nem túl lényeges probléma. Az áthallás akkor lenne probléma, ha az egyik csatornán a Kossuth, másikon a Petőfi szólna. Azért az ilyen használat nem igazán életszerű.
Egy normál sztereó műsor csatornái között 40 - 50 dB áthallás már jó, stúdió eszközöknél is ritkán haladja meg a 60 dB -t.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
Következő: »»   77 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem