Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   160 / 162
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Én is rengeteget használok ( az utobbi idóben mikromotorokat is ( 6x10 mm)), de meg kell érteni mi a feladat. Ahol a motor többet áll, mint forog kerülni kell a mikrolépést, mert az gonddal jár ( hütés, teljesitmény, lépesvesztés stb), ahol meg fontos a folyamatos mozgás ( nehéz megmunkálo gép) ott meg kell a mikrolépés, hogy ne törjön a szerszám, jol birja a motor stb. De ez mindig individuális döntés a feladathoz.
Az utobbi idöben azonban a nagyobb gépekhez a soros motorok kodtárcsával jobbak, mert nagyobb indulási momentummal rendelkeznek, mint a léptetö motor és a vezérlésük sem sokkal bonyolultabb. Nyilván egy 3D nyomtatoban jol lehet használni a mikrolépést, hiszen javitja a felbontást, de egy távcsönél nem biztos, hogy erre van szükség, söt az sem biztos, hogy maga szerkezet képes feldolgozni a finomabb felbontást. Egy mezei eszterga vagy marogép kb 0,05mm mechanikai pontosságot tud és erre kell méretezni a meghajto motort is. És ezen nem lehet javitani mondjuk mikrolépéssel, pedig a motor tudná.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Barátom nem a vezérlö a gond hanem a motor. Nekem is tele van a szekrényem mindenfele vezérlövel ( olyan isv an amit te irtál) a mikromotoroktol kezdve olyanokkal is amik 200 kg szerkezetek mozgatnak. A léptetömotor kinja marad, hogy a forgása nem folyamatos, és ez sok berendezésben gond. Megprobáltak finomitani a mikrolépéssel, ami sajnálatos modon erövesztéssel is jár, azaz egy ujabb kompromisszum.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Idézet:
„Megprobáltak finomitani a mikrolépéssel, ami sajnálatos modon erövesztéssel is jár, azaz egy ujabb kompromisszum.”
Ezért írtam hogy jól kell megválasztani a motort és hozzá a meghajtót , te meg írod hogy az áttételt . mindent leírtunk amire figyelni kell . Barátom ....
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 12, 2023 / 1
 
Jol elbeszélgettünk. Néha az is kell.
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Csak illusztrácionak. Ma reggel egész kelet Austriában St Pöltentöl a magyar ill szlovák határig leállt orákra a vasuti forgalom, mert egy hálozati kapcsolatban ( nyilvános meg a belsö hálozat között) áramkiesés volt. És orákig tartott mire kiderült pontosan hol
(#) erik001 hozzászólása Jún 2, 2023 /
 
Sziasztok.
42bygh1601-b-27dh léptető motort mivel helyetesíthetem ?
(#) KBal76 válasza erik001 hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Ha nem találtál adatlapot hozzá, pedig tűvé tetted a netet, mérd meg a hosszát, (ez a típusjel-kezdősor, első 6 karakter igen gyakori) ebből saccolható a tartónyomaték, nézd meg hány ampert tud a meghajtód, 4 vagy 6 kivezetése van-e.
Ritkán romlanak el léptetőmotorok, honnan gondolod hogy az a hibás? Vagy pluszba akarsz egyet, pl. második Z tengely upgrade egy 3d printerre?
(#) erik001 válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 3, 2023 /
 
4 Vezetékes, Van egy Sculpfun s30 10w lézer gravirozóm, ehhez vettem 900x900 bővitő keretet.
És azt ha össze építem megmarad a mostani 400x400 keretem és ehhez vennék új vezérlő panelt léptető motort meg lézert, ezt is tudnám használni.
Ugyan azt a léptető motort akarnám mint most van. Amit leírtam ennyi adat van rajta.
Mostani vezérlőt nem tudom mennyi t ampert tud a meghajtó.
(#) varttina hozzászólása Dec 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy léptető motort szeretnék meghajtani lehetőleg félvezető eszközök nélkül. Megépítettem az alábbi áramkört. 90%-ban terv szerint működik, viszont néha hibát produkál. Néhány alkalommal nem fordul a léptető motor, a következő lépésnél pedig visszafelé ugrik. Egyébként ez egy elektro-mechanikus óra lenne. Hogyan tudnám megoldani, hogy megfelelően működjön?

hg_ora.jpg
    
(#) Massawa válasza varttina hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Nem egészen világos az áramkör. Ha jol látom valamilyen higanykapcsoloval kapcsolgatod a 2 relét aminek igy 4 állapota lehet, ami nem jo.
Szoval ott van a baj. Az ilyen orákat, ha igy akarod vezérelni akkor ki kell zárni a közbülsö állapotot, azaz csak egy relé küldheti az impulzusokat. Esetleg abbol vezethetsz le egyébb dolgokat stb, de nem forditva.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
(#) Bakman válasza varttina hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Ügyes megoldás. Nagy valószínűséggel onnan ered a probléma, hogy a relének van "szemmel látható" átkapcsolási ideje, ami idő alatt a léptetőmotor ki tud billenni a korábbi, tekercs(ek) által tartott kényszerpozíciójából.

A relé átkapcsolási ideje néha több, néha kevesebb, ezért van az a helyzet, hogy az esetek többségében, de nem minden esetben működik jól a kapcsolás.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Szerintem a kollégának higanyos kluttyogatója van.
Eléggé valószínűnek tartom, hogy neki is pontosan onnan van, mint nekem (amiért hálás köszönettel tartozom a fórumtársunknak).
Vasutas körökben meglehetősen elterjedt eszköz villogó fényjelzés előállításához, csak ott kacifántosabb neve van.
Mellékeltem a bekötését.
Nekem ez a kapcsolás túl van bonyolítva, például nem feltétlenül kell egyenfeszültségről járnia.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Idézet:
„Nekem ez a kapcsolás túl van bonyolítva, például nem feltétlenül kell egyenfeszültségről járnia.”
Az egyenfesz valóban nem kell, de nincs túlbonyolítva. Az egyik impulzussal a higanykapcsoló (a relé segítségével) 24 V-ot juttat a több érintkezős relére (öntartásba kényszerítve azt), a másik impulzussal az ellenállásos 24 V-os ágat GND-re húzza.

szerk.:
Mármint a behúzótekercs egyik pontját húzza GND-re, ekkor érdekes a soros 220 Ω-os ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Bennfentes körökben malackának is csufolták.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Egyáltalán olyan a léptetőmotor?
Olyan a szekvencia ami kell?
Itt szépen meg van rajzolva.
LED-ekkel szépen lehetne követni, az 1 Hz szemmel is jól követhető...
Végleges verzióban akár bent is maradhat, nagyon látványossá is teheti a cuccot.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Ha 90 %-ban jól működik, akkor nagy valószínűséggel olyan.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Igazság szerint annak a 10 %-nak kellene utána menni, például kétsugaras oszcilloszkóppal.
De ez ágyúval verébre kategória, én még mindig erősen javaslom a négy plusz LED antiparellel, és két ellenállás beépítését, (nem csak próbára) mert a feldobja a látványt is.

Ugyanakkor Békéscsabán minden alkalommal felmerült ahogyan néztük a "kluttyogását", hogy ebből órát is lehetne csinálni, mert adja magát hogy pont hatvanas (~1 Hz). De a sok okoskodás után sem tudott senki még előállni relés számlálóval. Ami azért bosszant, mert tudom hogy létezik (két különböző megvalósítást is láttam élőben), és pont nekem kellene tudnom.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Komplett relés megvalósításra gondoltál vagy csak a számláló léptetését intézné egy relé ?
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Idézet:
„De a sok okoskodás után sem tudott senki még előállni relés számlálóval.”


Ejnye ejnye, hogy, hogy nem tudott?
Kb a 2 .Vh ota vannak relés impulzusgenerátorok, söt vannak motorosak is ( olyan mint egy vizpumpa). Annak az elönye, hogy nemcsak 1Hz-s jelet tud, de más frekvenciákat is. Valamikor az állomásorák mind egy ilyen központi jeladorol kapták a jeleket, csak a 60-s években lettek elektronikusra cserélve.
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Magát a számlálást végezné a jelfogó. Úgy csak elméleti szinten bosszant, mert megépíteni biztosan nem fogom.
Szegedi igazgatóság távgépíró központjában láttam konkrét megvalósítást, ahol a különféle rendszer üzeneteket például "DER" állította elő valami furmányos módon a hálózati 50 Hz-ből egy relés logika hangos kerregéssel. Gyakorlaton rendszeres szórakoztunk
hogy hivogattuk, és lestük ahogy "kerreg", és megjelenik kinyomtatva papíron az üzenet. Ez szerintem bináris számlánc volt.
A másik a Western szelektoros menetirányító központ volt Szentesen. Ott jelfogó lánc állította elő a kódsorozatokat, sorban egymás utan húztak meg a jelfogók. Szent borzadájjal néztem ahogy csattog, és reménykedtem hogy nem akkor romlik el éjszaka, amikor én vagyok a fordulós éppen. Ez tutira lineáris lánc volt.
Annó amikor élesben működtek, tutira volt rajz róluk, de hát azóta vasúti távgépírót is csak Szolnokon lehet látni kiállítási darabként...
(#) varttina válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Mivel hat vezetékes a léptetőmotorom, kipróbálom a teljes lépéses (egyfázisú) üzemmódot. Jelenleg a középső vezetékek nincsenek bekötve. Ha úgy sem működik tökéletesen, akkor mechanikusan oldom meg.
Ha két újjal nagyon gyengén folyamatosan menetirányba tekerem a léptetőmotort, akkor sosem ugrik vissza. Arra gondoltam, hogy a kakukkos órák mintájára egy láncon függö súly fejtené ki a szükséges nyomatékot.
(#) Massawa válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Neked ez nem fog segiteni. A léptetömotor, nem megy hátra, ha nem kap ilyen gerjesztést. Azt kellene tisztáznod, hogy ez miért fordul elö. De ezt megirtam. 2 egymástol föggetlen relével nem lehet garantálni az impulzusok helyes sorrendjét. Ott kellene keresned a hibát.
(#) mex válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Teljes lépéses üzemmódba jól fog működni, ha egyébként a motor forgórésze nem vesztett az "erejéből".
(#) Massawa válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Olyan higanykacsolot használsz mint amit a kollega berakott. Mert ha igen ott van egy másik gond is. Te két független elektrodapárost használsz, márpedig a higany vezeti az áramot igy nincs kizárva, hogy elöfordul, hogy nemcsak két elektroda van a higanyban, hanem több is. Ezt vizsgáltad?
(#) varttina válasza Massawa hozzászólására (») Dec 22, 2023 / 1
 
Éppen ezért raktam bele a két alsó relét, amelyek a kapcsolás pillanatától nagyjából 200 ms időtartamra behúznak. Ennyi idő bőségesen elég a felső reléknek, hogy átkapcsoljanak.

Időközben meglett a hiba. Bontott relékből építkeztem, és az egyik darab kontakthibás. Kiegészítettem négy LED-del és két ellenállással az áramkört. A négyből három terv szerint villog. Ha megkocogtatom a relét a negyedik is villog egy darabig, majd újra sötét marad.
(#) Massawa válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Az a baj, hogy azzal a két also relevel sem zártad ki azt a gondot amiröl irtam. Nézd meg mi történik ha a 2 also relé kontaktusai egyszerre zárodnak és mind a kettö egy pillanatra meghuz? Neked ezt kellene elsö sorban kizárni. Az sem lenne megvetendö ( ahogy a 100 éves ilyen áramkörök voltak megépitve), hogy az egyik relé kontaktusai kizárják a másik meghuzását. Te ezt csak a motort müködtetö áramkörben oldottad meg.
(#) varttina válasza Massawa hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Igaz, csak a folyamatos üzemre gondoltam. A bekapccsolás pillanatára nem.
(#) Massawa válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Keress meg egy lexikonban egy kb 1910 körüli orajelgeneratort. Sokkal egyszerübb a kapcsolása és müködik.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Köszönöm hogy megfogadtad a LED-es javaslatomat.
Szerintem soros ellenállás nem kell a fűtőkörével sorban, mert ottan nincsen mit állítani, mert a lengésidőt érdemben nem folyásolja be...
Azon gondolkodtam egy sort, hogy óraként (igazán eredetileg ez nem volt a tervezett szempontok között) hogyan lehetne pontosítani,
Majd ha rendesen ketyeg, megszakértjük Békéscsabán (és viszek mágneseket).
(#) varttina válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2023 /
 
Köszönöm a LED-es javaslatot!
Segített megtalálni a hibát. Kicseréltem a hibás relét. Most már mindig egy irányba fordul a motor, 100 másodpercenként megtéve egy teljes kört.
Következő: »»   160 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem