Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   176 / 179
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ha a fali kapcsolóval fel/le tudja kapcsolni, tehát működik és távirányítóval meg nem, akkor hogy lehet hibás a LED driver? A LED driver nem a LED-eket hajtja? A távirányítós rész halódhat... A távirányító max vezérli a drivert, nem?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
A fali kapcsolóval a komplett elektronikát (a dobozon LED driver felirat) tudja áramtalanítani. Áram alá helyezésnél viszont nem/alig reagál a távirányítóra. Nem, nem működik jól. Ha jól működne, a fali, egyszerű izzóhoz kiépített kapcsoló nem is kellene. Állandó 230 V a lámpának, majd távirányítóval kapcsolgatni.
(#) erbe válasza konam hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Idézet:
„árúházban vettem kb. 3 hete,de nincs meg a számlája.”

Felelőtlenség. Az ilyen nem filléres termék. Garanciális időn belül semmihez nem nyúlok hozzá, kivéve ha a tulaj köti az ebet a karóhoz.
Ugyanis éppen erre való a garancia.
(#) szs hozzászólása Dec 29, 2023 /
 
Sziasztok!
Ha valaki ismeri ezt az akkus lámpácskát (még alkonyérzékelős is volt, ha jól emlékszem), árulja már el nekem, hány mA-t kell adnom a LED-csoportnak...
(Az akkuja odavan, azért is kaptam meg. De a LED-ek világítanak, ha a napelem fényt kap. Csak akkor meg minek )
Annyit látok, hogy párhuzamosan van a 30 db, de a belsejében (amit le is fényképeztem) nem igazodok el. Biztosan a tapasztalatlanságom az oka, de hát emmáncsak így van
Csinálnék belőle az 5V-os tápegységemből és egy egyszerű áramgenerátorból hálózatba dugós lámpát. A terv az, hogy az általános 20mA-t, azaz összesen 600-at célzok meg, (a valóságban inkább kicsivel kevesebbet) de ha valaki biztosat tud, akkor örülni fogok.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
(#) Tomi111 válasza szs hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Ez egyszerűen az akkut kapcsolja a ledekre a képeden látható 1 Ohmos ellenálláson keresztül. Egy smd FET van még ott, az kapcsolja. Az ic gondolom valami mikrovezérlő lehet.
(#) szs válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Tehát ne is gondoljam, hogy egyáltalan volt benne bármilyen áramkorlát is?
Vagy úgy értsem, hogy abban a felirattalan IC-ben van az átamszabályozás?
(#) még1MbR válasza konam hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Vegyél még egyet, máris van számlád, a rosszat meg vidd vissza vele
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Hát, nekiálltam egy próbának, az akku helyére bekötöttem 4,2V-ot, meg sem nyekken. Kicsit emeltem is a feszültségen (5V-ig), semmi.
Ha közvetlen a LED-csoportra adtam áramot (0,6A-ig mertem felmenni) akkor persze világít mind.
Úgy érzem: szerintem az a kis áramkör halódhatott meg. Azért is merült le az akku 3V-ra, és azért van, hogy az eredetileg alkonykapcsolós és mosgásérzékelős lámpácska csak akkor világít, ha rá van kötve a napelem, akkor viszont folyamatosan (és nagyon halványan)


Persze, alig néhány mocorgatással minden szálat elengedett a forrasztás, a napelemen meg az akkun is, úgyhogy morogás is volt
(#) Tomi111 válasza szs hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
A nyomógombbal ki lehet kapcsolni! Nem az a baj, hogy ki van kapcsolva? Takard le a napelemet( vagy forraszd le) és úgy nyomkodd a gombot. Egy teljesen kikapcsolt állása van és egy bekapcsolt, ami időzített. Mozgásra bekapcsol és kb 20sec múlva ki. Ja és nincs áramkorlát, csak az az 1 Ohmos ellenállás!
U.i: ilyenkor télen nem töltődik fel! Csak akkor működik jól, ha napi több órát süti a nap, ha árnyékban van, nyáron sem tölti fel rendesen. Na meg az akkuja is valami kis kapacitású, az itt kapható 18650-eshez képest. Még 1000mAh-s sem lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
(#) szs válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Persze, próbáltam.

A napelemmel (amikor még nem jött le mindkét szála) pont az volt: addig világított a lámpa, amíg
-be is volt kapcsolva
-és a napelem mindkét szála érintkezett.
Csak először akkuhalálra gyanakodtam (És az is nagyon odalehet, most épp 2,9V)
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
(#) Tomi111 válasza szs hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Pedig világosban nem is világíthatna! Akkor lehet az elektronika halott.
(#) szs válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 29, 2023 /
 
Na, ez az. Harom éve, amikor a sógor vette, pont arra döbbent rá: nem rossz az a mozgásérzékelő, csak sötét is kell neki

Most pedig pont ellenkezőjét csinálta már.
(#) szs hozzászólása Dec 30, 2023 /
 
Kár, hogy seki nem tudja e lámpának az ársmszükségletét. De azért meg kellett próbálnom, hátha...
Én is igyekeztem volna persze utánajárni, de megcsak utalás sincs arra, hány wattosak, nemhogy a LED-ek áramára.
Mindegy, 0,6A-el eleg vakítóan világít, annyit fog kapni. (Bár... inkább picivel kevesebbet)
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Na, odáig jutottam, hogy az újnak a dobozát meg tudtam nézni (lásd:képek alul). Érdekes feliratok vannak rajta -és az nem is 30, csak 20LED-es.
A 2W-ból arra jutottam:2W/20LED/3,3V=0,03A. Ha a túlzást is feltételezem, akkor a 0,02A darabonként helyénvaló lehet...
Gondolkodtam áramkorlaton (tranzisztoroson), de aztán meggondoltam maham. Megmertem az előkapott tápegyseget, 5,2V. Ha feltételezem, hogy 3,3V feszültség esik a LED-eken, akkor a 30 LED-hez, összesen 0,6A-hez kb 3,3Ω tartozhat. Tettem eléjük annyit, 2W-os volt a legnagyobb itthon. Végül 0,45A-mértem, ami átfolyik. És így maradt. Világít. Most már csak azt kéne kitalálnom, mit kezdek vele
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2024
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2024 /
 
Effélék nekem is vannak egy szatyorral (de "télire" a padlásomon pihennnek) ....20, 30 meg 60 LED-esek. Egy 60-as kéznél van...a LED-ek (-) csatija 2 párhuzamos 4R7 smd-n keresztül kapja a tápot (3,7V - 4,2V Li-Ion). (De ebben más az elektronika, picit "komolyabb".)
A neten is van többféle...
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2024
(#) VIM hozzászólása Jan 17, 2024 /
 
Sziasztok! Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy a LED reflektorok közül melyik típust érdemes megvenni vagy melyik forgalmazónak vannak megbízható darabjai. Nézegettem egy-két darabot de elbizonytalanodtam a választást illetően, mert az adatok nem igazán győztek meg amiket közölnek a termékekhez. Ez egy 60W-os, ez pedig egy 320W-os. Az "emagon" is van egy jónéhány darab és ott pedig a szállítás sokszor kedvező ajánlatú.
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
A fontos, szolár/napelem kimaradt a leírásodból. Ez esetben a V-Tac termékeit javasoltam volna...
De ha már napelemes: Ezekből és társaikból többféle verzió (2-8 LED paneles) itt van nálam szétszedve (a többségük akkuhibás)... Az egyik helyen a LED panelenkénti 20W-ot adnak meg, a másik helyen meg azt, hogy mekkora teljesítményű izzólámpa fényerejével bírnak (némelyik csomagolásán ott áll a "tungstein power"). Na persze mindkettő sántít... kb. úgy "a fele sem igaz". Ha belenézünk szemből, úgy tűnik, hogy bazi erős a fényük...azonban, ha azt nézzük, hogy mennyire világítja be a területet, hát az már nagyon gyenge (persze koromsötétben nem esünk hasra). Az összes LED chip párhuzamosan van kötve és tizedohmos ellenállásal sorbakötve (+1 FET kapcsoló tranyó) kapja meg az akkufeszt. Ami 3,2V-os, de lemerülve akár 2,5V-os is lehet. 5-15 Ah-s LiFeO4.
Majd lemérem az áramfelvételt és megírom...
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Megmértem: A 2 nagy LED panel párhuzamosan kötve egy 4,00V-os celláról 6450 mA, a kettő kisebb elektronikástól 2380 mA-t vett fel...

LEDek.jpg
    
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Köszönöm, hogy megnézted ezeket de közben úgy alakult, hogy bevásároltam ebből a fajtából. A szomszédomnál ez megy már három éve és úgy, hogy a szolár panel az háttal van a napnak és még hajnalban is kisüti a szemem ha akkor jövök haza és a kutyája felcsukja rám a fényét. Hát majd meglátom, hogy mire képes a vallatásnál.
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 / 1
 
Pontosan ilyennek, csak 2 panelesnek mértem 2A feletti áramfelvételt..a 3 paneles 50%-al többet fogyaszthat. Csakhogy a benne lévő akku nem 4,0 voltos, hanem 3,2. A 3 panel összesen úgy kb. 10W-os... Ezt a fajtát nem lehet szétszedni (én is kifűrészeltem).
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Azt írja, hogy 60 LED az 60X1W-al számolva annyi. Az, hogy a többi adat amit láthatóvá vagy leközölhetővé tesz az elég szegényes információ de nem akartam a még ettől is olcsóbbakból választani. Így is azt írja, hogy a képek nem egészen azt tükrözik mint amit mutatnak róla a képek. Még ez lett volna kinézve .... de a választás a nagyság miatt esett az előbbire. Lecseréljem erre?
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
A papír mindent elbír... a 60 watthoz már kb. 20 amper kéne. A 3 panelesben 3x5Ah/3,2V-os cella van. Alibabán lehet infók után nézelődni...
A kiválasztott fajta LED paneljei tényleg jó erős fényt adnak...
Nálam van vagy tucatnyi féle...bontva.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Átnéztem ott vagy 15 oldalt de még csak hasonlót sem találtam, mint amit idehaza forgalmaznak. Még ez a típus jöhetne szóba. Ebben ahogy számoltam 240db led van. Az előbb említettek közül melyiket tudnád elfogadhatónak mondani, mert ezek már szerelhetőek de más-más ledsorral vannak szerelve. Ja, a megrendelésemet azonnal töröltem ahogy a szerelhetőségre nem gondolva (nem láttam) Te felnyitottad a szemem.
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
A képen ez a típus látható szétbontva?
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Idézet:
„A kiválasztott fajta LED paneljei tényleg jó erős fényt adnak...”
Melyik a jobb? Az akku problémát majd megoldom ha azzal lenne később bajom. Vagy minegy csak szerelehető legyen?
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Nálam 2-3 éve már a piacon kínált lámpák vannak...az újabbakat nem ismerem. De ugyanolyan külsőbe többféle belsőt is szerelhetnek. Néha a kisebb/kevesebb LED, erősebben világít, mint a nagyobb/több LED-es lámpa.
Pl. ez a fazon máshol csak 5W-os...és ez a valós paramétere! 1500mAh-as akkuval meddig világíthatna 200W-al ?
Minél több a LED, annál több hibalehetőség - viszont nagy hűtőfelület, na meg a fényteljesítmény nagyobb felületen szóródik szét (belenézve "gyengének" látszik). Igazából fénymérővel lehetne kideríteni mi is a valóság.
Tanácsot nem tudnék adni, nagy a szórás ugyanazon termékek között is... Zsír új lámpa mire ideért a sötét hajófenéken, már annyira lemerült az akkuja, hogy a benne lévő elektronika már a napelem által nem engedte feltölteni a cellákat. A cellát csak közvetlenül kiszerelve lehet feltölteni..."bikázni".
Akkut meg csak drágán lehet venni 1...3 db 5-6Ah LiFeO4.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Igen, lehetséges...de ezt a fazont ennyiért is megkapod. Ebből csak egy van, a napeleme tört szét. "480W"-osnak kínálták anno.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Most az eredeti, 3 db (LiFePO4 32700 5 v.6 Ah) párhuzamosan kötött 3,2 V-os akkuról mértem meg 3 lámpát:
1 LED paneles: saját elektronikáján keresztül 1,55 ampert vett fel az akkuból teljes fényerőnél.
2 LED paneles: saját elektronikáján keresztül 1,07 A-t teljes fényerőn, csökkentett fényerőnél 0,07A.
4xdupla (8) LED paneles: Közvetlenül az akkura kötve (elektronika nélkül) 3,7 ampert fogyasztott.
Lehet saccolgatni, mennyi is az annyi (Watt) ...
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024

LED_1_2_3.jpg
    
(#) pumpa hozzászólása Jan 27, 2024 /
 
Üdv! Ez vajon milyen típusú , és mekkora teljesítményű SMD led lehet? Sz:3mm H:5mm. U:5,34v-ról 16,3mA vesz fel.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024

led .jpg
    
(#) uniman válasza pumpa hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
SMD 5730 5,7 mm x 3, 0 mm
A LED "körte" oldalán van a W-ról felirat...azt oszt el a LEDek számával.
De mi van a másik LED prodzsekteddel?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
Következő: »»   176 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem