Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   578 / 584
(#) KBal76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Az elemes tápellátásra amúgy bizonyos helyeken van (lenne) igény, ahol nagyon sokat kell fotózni (pl. dokumentálás miatt, mint egy gk. vizsgaállomáson), ott gazdaságtalan a gyári akku, praktikusabb az AA formátum, amiból lehet a töltőn bárhány pluszban. A gyártók hozzáállása ehhez nagyon változatos, nekem is voltak 20 éve Canon bridge, és komolyabb kompakt gépeim, mind szenvedtek az akkuk alacsony kapocsfeszültségétől, csak frissen töltött akkukkal mentek. Viszont vannak most (munka miatt kell néha fotóznunk egy-egy napig, napi sok ezer képet) több Nikon 2xAA akku/elem táplálású kompaktjaim ("szappantartó" formával, A10), azok hihetetlenül bírják. Illetve van Pentax DSLR-eim, azok mennek LiIon akkuról, és AA akku is beléjük tehető (adapterrel), jól jön amikor rájössz hogy otthon maradt a töltő.
Az elemes tápláláshoz kapcsolható gond, hogy némelyik gyártó, de lehet a típus hibás, álltába (kikapcsolva) képes lemerülni az akkuja, nekem a SONY NEX-em ilyen. A Pentaxok és Nikonok fél év elteltével is ugyanúgy hadra foghatók. Ilyenkor jönne jól, ha instant bele tehető lenne a SONY-ba is pár elem. Ez nyilván nem járható út sportkameráknál, GoPro(11-ek), teljesen véletlenszerű hogy mikor melyik merül le álltában. Ha az akkut kiveszem, állíthatok be legközelebb ismét pár dolgot.
Tiszta szerencse, hogy az átlagember évek óta telefonnal fotózik/videózik, valahol érthető is, ami felbontást, videotömörítést illeti, s mai átlag (árú) telefonokban is már optikai képstabilizálás van, plusz mindig kéznél van.
Canonoknál huszonéve volt egy SONY CCD hiba, nekem is mindkettő elromlott (lila csíkos képet adott), de a Camera Kft. ingyen javította, bőven garanciaidőn túl (visszahívás volt rájuk). Ugyanígy elromlott a CCD a Samsung DV kamerámba, de őket ez nem hatotta meg. Más volt akkor a hozzáállása a Japán és a "többi" gyártóknak.. végül a HQ Nedisben kaptam CCD-t panelen, és a kamera is életre kelt.
(#) img válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Itt is van egy 2 elemes A550 amit édesanyám használt, de az is kb. 20 éves gép.

Be akartam fogni webkamerának, de csak 640 x 480 videót tud, így letettem róla.
(#) Udvari Zsombor válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Én nem vacakoltam volna a spéci kábellel, SD kártyát ki, kártyaolvasóba be. Amúgy nekem a "Nikon CoolPix"-hoz nincsenek kábeleim, ha használnám, mindig ki kellene venni a kártyát.
Legutóbb a "Canon PowerShot A570" fényképezőmmel majdnem 6 órát fotózgattam kettő(!) 1,2V-os tölthető AA elemmel, pedig legalább ~158 kép készült ez idő alatt ‒ persze volt nálam tartalék akku is, de végül nem kellettek.
(#) Udvari Zsombor válasza img hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Volt egy időszak a 2010-es években, amikor rákaptam a fotózgatásra, annyit használtam manuális módban az A570-esemet, hogy valósággal látszik, hogy megkoptak a gombjai. Ezek a régi PowerShot gépek csak 640×480 videóra képesek mono hanggal.
Nem hiszem, hogy be tudtad volna fogni webkamerának, mert legalábbis az én A570-esem USB kapcsolat mellett is zabálja az elemeit, mivel az USB kapcsolat nem tudja táplálni, csak adatkapcsolatot biztosít.
(#) vargham válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Ahol nagyon sokat kell fotózni, ott a gyári akkuból kell többet venni. Egyiket töltöd, egy tartalék, a harmadikkal fotózol.
Ha pedig nem kell sokat mozogni, mert mondjuk műterem, akkor külső táppal érdemes fotózni.
(#) img válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
No igen, bár semmiből nem áll összedobni neki egy hamis akkut, aminek a vezetéke egy tápegységben végződik.

A tükrös fényképezőgépekbe már 2 akku is belemegy (vagyis a markolatukba), így egy töltéssel akár 2-3-4000 képet is elkövethet az ember, csak győzze memóriakártyával.

A tükör nélküliek ebből a szempontból visszalépést mutatnak, mert jóval kevesebb kép készíthető velük, a sokkal nagyobb fogyasztásuk miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) KBal76 válasza vargham hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Sajnos világvégén, terepen kell, nincs mód vezetéken lógó géppel szórakozni. Régebben volt hogy beszereztem utángyártott akkukat az akkori sajátakkus kompakt gépekhez, de azok nagyon nem hozták az elvárhatót, és hiába volt több, akkor is kevés volt. A falu végi tölgyfán csak a mesékben van konnektor, ezért meg levonulni terepről nagy luxus. Ezeknek a kompakt kisgépeknek valamiért (talán mert a tervezett felhasználási mód nagyon nem az, hogy 6-7 órán át percenként ~10 képet készít) nagyon apró akkukat terveznek.
Az viszont jó, hogy sosem romlott el magától egy szappantartó forma kompaktgép sem, baleseti haláluk volt csak (tipikusan megbotlik ráesik, odavágja). Pedig azt várná az ember, hogy mechanikailag kopik el hamarébb.
(#) Inhouse hozzászólása Márc 24, 2024 /
 
Uff...nem olvastam el előre, kicsit meglepett a végén, hogy mi is lett ez...
(#) pipi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Na ha ebbe belecsimpaszkodik a gyerek és rádől... Felül van a súlyosabbja...
(#) sargarigo válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Azért ennek milyen hangja lehet már? A beton nem nagyon fog berezegni gondolom
Ha jól látom ez egy zárt doboz amúgy? Lehet tennék vele egy kísérletet! Mi a véleményetek akusztikailag?
(#) nagym6 válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Szerintem az ideális dobozhoz közelít, a doboz anyaga nem szól-rezeg bele a hangba.
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Betonból hangdobozt is láttam már hogy készítettek. Szerintem nyerő ötlet.
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Vagy belerúg vételen.
Különben a levegőt hol nyomja ki?
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Nem annyira világtól elrugaszkodott dolog ám.
Fórumtársunk felújítás során kefniből csinált Transmission Line sugárzót.
Mármint kefni a padlásra, hangszóró a plafonon.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Reped a mennyezet, ha van dögös erősítő.
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Én is láttam már huncut dolgokat (emberünk konkrétan egy pincét épített a ház alá, ami a basszus hangfal szerepét töltötte be), de ezt hogyan lehet méretezni? Vagy csak ex-has önt egyet és örül neki?
(#) bbatka válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Szerintem a méretezése ugyanúgy történik mintha hagyományos anyagból készülne. A csillapításával biztos nem lesz probléma. Láttam hagyományos salakblokkba beépített verziót is. Nyilván a hátránya hogy nehéz.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Amikor új volt a Canon, az sem volt piskóta. Volt a Canonnak egy akciója akkor, hogy amit fényképezel, megkapod a3-ban fotópapírra nyomtatva. A gyerekeket lefényképeztem napfényben a medencében, strandlabda stb. Brutálisan jó lett a kép, valami díjat is kaptunk mellé plusz a fotót, természetesen Canon logóval. Olyan lett, mint valami nyári élmény-reklámfotó. Nikont használt a volt főnököm, de mindig kicsit zöldes lett a kép.
(#) Udvari Zsombor válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Van egy olcsó sport kamerám, ahhoz hiába csinálnék "hamis akkut", mert elfelejti a dátumot és időt, ha kiveszem az akkut, mivel gyárilag nincs más benne ‒ vagyis nem lehet olyat bármelyik kamerához készíteni.
Idézet:
„A tükrös fényképezőgépekbe már 2 akku is belemegy (vagyis a markolatukba), így egy töltéssel akár 2-3-4000 képet is elkövethet az ember, csak győzze memóriakártyával.”
Mit csinálsz, hogy ennyire sok képet készítesz? Nekem múltkor ~158 képet sikerült készítenem, lehet, hogy még bírta volna az a kettő tölthető elem, de ez nem derült ki, hogy meddig, mert hazafelé már korom sötét volt.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Nem irod mikor volt. Filmes vagy digitális korban?
A filmes korban ilyesmi mindennapos volt. Sok éve egy nagy külföldi kiállitáson 10 különbözö fénykép automatát kiállito cég is ott volt. Mindegyiknek odaadtam a filmet, hogy csináljanak a felvételekröl képeket. Hát a 10 automata közül, csak kettö csinált egyforma szinárnyalatu képeket. ugyanarrol a filmröl ( Kodak dia volt) 8 különbözö szinárnyalatú fényképet kaptam. Este sör mellett orákig vitattuk mi is történt.
(#) img válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Több fotós ügyfelem volt már adatmentésre, így tudom, hogy egy rendezvényen nem ritka a 10.000 feletti képszám sem (persze van ahol ez több napra oszlik meg).
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
"ugyanarrol a filmröl ( Kodak dia volt) 8 különbözö szinárnyalatú fényképet kaptam"

Mert nem állíttatták be színhelyesre a gépeiket.
(#) Macsek71 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Idézet:
„Mit csinálsz, hogy ennyire sok képet készítesz?”

Apukám anno az analóg világban fotoriporterkedett is .. Volt egy gépe, ami a 36 felvételes filmtekercset 3-4 másodperc alatt elhasználta .
Használta pl egy meccsen, vagy versenyen ahol egy látványos jelenetről lőtt egy sorozat képet, a "legjobbat majd kiválasztjuk" .

Amit én használtam digit fényképelőt(25 évvel később ), az is tudott (talán 5-10-20 képkockás) sorozatokat is exponálni ...
(#) proba válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
"ugyanarrol a filmröl ( Kodak dia volt) 8 különbözö szinárnyalatú fényképet kaptam"
Én csak 3-at és ugyan ott...1 hét eltéréssel... Egy nyári, egy őszi, meg egy totál elb.. kék képet egy nyári mezőről. Az őszi az majdnem élethűre sikeredett, de a reklamáció ( mégsem ősszel fényképeztem) után az első paraméterei szerint beállított kép meg, egy elb.. kék árnyalatú lett. Annak idején megvolt, ha a sootershez vittem, talán kékes képet kaptam, ha az ofotérthez, az barnás volt...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2024
(#) img válasza proba hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
A profi laborok ill. nyomdák minden reggel, gépindításkor (vagy festék cserekor) ellenőrizik ill. beállítják a színhelyességet. Ha a te monitorod is pontos színeket ad vissza, akkor ugyanazt fogod visszakapni papíron, mint amit a monitorodon látsz.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2024 /
 
Mind automata volt, annak magának kellene beállitani legalább a fehéret. ( de az én esetem a kezdet kezdetén volt, amikor még kémiai nedves processzel csinálták a szines fényképeket.)
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2024 / 1
 
Nem sok előnye van, hogy ennyit fejlődtek a laborok ha lusták a technikusok.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 26, 2024 /
 
Digitális tükörreflexes. Persze lehet, hogy a tükör volt az oka.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 27, 2024 /
 
A bakelit lemezek már második éve jobban fogynak a CD-knél
Idézet:
„Tavaly a bakelitlemezekből származó bevétel több mint kétszerese volt a CD-kre költött összegnek. Az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) szerint tavaly 43 millió bakelitlemezt vásároltak az emberek. Ez 6 millióval több, mint a 2023-ban eladott CD-k száma, ami 1987 óta másodszor fordul elő, és tükrözi a bakelit lemezeladások 17 éve tartó folyamatos növekedését.”
Azt hallottam, hogy az emberek rájöttek, hogy valójában a bakelit lemezek tartósabb zene hordozók, mint egy CD, sokkal tovább bírják.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 27, 2024 / 2
 
Ez tényleg érdekes! Bakelit lemezek???
Az miért jobb, mint a CD vagy a CD előtt elterjedt vinyl alapú lemezek?
Nekem azért erős kétségeim vannak, hogy a bakelit alkalmas-e hanglemezek készítésére...


Értem én, hogy a bulvársajtó hülyeségeket ír - megszoktuk. De egy szakmai fórumon (mégha hobbi szintűnek van meghatározva is) ne alacsonyodjunk le az ő szintjükre...
Ne hívjuk bakelitnek azt, ami nem az!
Az elektronikában egy időben széles körben elterjedt volt a bakelit (talán egyes helyeken még ma is használhatják), de nem hanglemezek készítéséhez.
Következő: »»   578 / 584
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem