Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karakteres LCD-vel feltuningolt erősítő
Lapozás: OK   1 / 2
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Helló!

Egy elég érdekes dologba vágnék bele. Lehet hülyének fogtok tartani, de egy olyan erősítőt szeretnék építeni (nem kell nagy elég ha pl 2*10W) aminek lenne egy 1*16 karakteres LCD kijelzője. A kijelzőn kiírná pl hangerőállításkor, hogy hány %-on van a hangerő vagy például az időt, vagy grafikus equalizer... szóval csak egy egyszerű erősítőt szeretnék kissé feldobni. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését eziránt vagy tudna segíteni, hogy merre induljak el az kérem írjon! Gondolom PIC-el vagy ilyesmivel lehetne a dolgot megoldani.

A hasonló "őrültek" jelentkezését várom!

KÖSZI
(#) uli hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Szewa!
HAsonlót én is gondoltam, hogy majd egyszer építek, de előbb a PIC ekkel kell megtanulnom bánni.
Én még egy távirányítós résszel is megfejelném, hangerő váltásról két DS1669 gondoskodna (BSS-en Audio/Digit hangerőszab.)
Ezt vezérelné a PIC, meg egy kisebb kijelzőt, amin mondjuk kiírja, hogy mennyi ideje megy a szám, bár ezt nem tudom, hogy kellene megvalósítani... ez még a jövő zenéje, lesz időm gondolkodni

Erősítőnek pedig javaslom a TDA2030-ast. 100 Ft körül van az ára, + hozzá egy két cucc 2-300 péz. 18W, de ahhhoz képest nagyon jól szól.
Sok sikert a továbbiakban .)
puli
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
A számlálóval az a baj hogy másik eszközről jön az audio jel, és nem egy cd lejátszó hogy mérni tudja mennyi ideje megy a dolog. Viszont semmi sem lehetetlen... agyalni kell rajta. A digitális hangerőszabályzó részt tudnád nekem egy kicsit részletezni? 18W elég lenne 2 sávban és a távirányító is egy nagyon jó ötlet. Msn-en tudunk értekezni?
(#) abalazs hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Sziasztok!

Nekem is folyamatban van egy hasonló cucc, de én végfokot nem teszek bele, ez csak egy 3 bemenetes előfok lessz. Viszont TDA7318-al oldom meg a hangerőszabályozást, plussz tudja a 4 bemenetet, mély és magas hangszín szabályzást. Plussz kap egy PCM2902e USB-s audió kodeket. Külön már próbáltam mind a két IC-t, nagyon meg vagyok velük elégedve, a TDA egyből csinálta a dolgát I2C buszon. A mellékletben az audió panelt csatoltam, a PIC-es része még fejlesztés alatt próbapanelen van.
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Csáó, ha megkérlek egy kapcsolásit erről tudnál küldeni? Ez akkor végülis olyan hogy a TDA7318 intézi a hengerőszabályzást, és ezt a kijelzőre is ki tudom küldetni vele? Ha ez így van akkor végülis probléma megoldva
(#) abalazs válasza LOmmPA hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Helló!

Végül is én a TDA adatlapjában lévő teszt kapcsolást használom, pár kondi vagy 2db ellenállás, és kész. 9V tápot adok neki, és egy PIC16F877-el kötöttem össze az SCL, SDA lábakat. Ezen az I2C buszon vezérlem pic-cel, és amit kiküldök neki értékeket, azt kijeleztetem egy lcdre, de ezt is a PIC intézi. Kapcsirajz az nincs, mert közvetlen nyákra terveztem, de nem bonyolult egy oldalas. Ha érdekel, elküldöm, viszont a panelen látod az előző képeken, nincsen rajta a PIC. Az külön lesz. A kijelzőt még nem tudom neked megmondani hogy hogyan kötöm be, mert van egy 128*64 pixeles fehér háttérvilágítású kijelzőm, amit még nem keltettem életre, és nem is használtam még ezt a típust. Az még kísérletezéses lessz.
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Örülnék, ha elküldenéd az eddigi alkotást. 1*16 karakteres kijelzőre is ugyanúgy kijelzi a pic a hangerőt mondjuk ugye? Úgy képzeltem el, hogy csak hangerőszabályzást jelezné ki de csak pár másodpercig, utána meg mondjuk kiírná az időt. Ha ez így megoldható lenne annak örülnék
(#) abalazs válasza LOmmPA hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Az eddigi alkotásom ez a nyák amit képen látsz, de még ez sincs teljesen beültetve, és kipróbálva, azért is nem töltöm ide fel a nyáktervet, mert még lehet benne hiba.
A picre progit pascalban irtam. Ime egy részlet, hogyan bírtam működésre az audió procit.

// audió proci inicializálása
I2C_Init(100000);
I2C_Start;
I2C_Wr(%10001000); //TDA7318 címzés
I2C_Wr(%01011000); // select input 1, gain = 0dB
I2C_Wr(%01101100); // Bass = +6dB
I2C_Wr(%01111100); // Treble = +6dB
I2C_Wr(%10000000); // Speaker LF 0dB
I2C_Wr(%10100000); // Speaker RF 0dB
I2C_Wr(%00111111); // Volume = -78.75dB
I2C_Stop;

De ezek a parancsok mind benne vannak a TDA adatlapjában. Az 1x16-os lcd is persze hogy meg, meg az idő is, de órát még nem csináltam PIC-el.
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Ha az óra nem megy nem baj, csak én EGYÁLTALÁN nem tudok pic-et sem programozni sem égetni. Épp ezt szeretném megtanulni. Így a kódot olvasva kezdem érteni a lényegét. Esetleg arra gondoltál, hogy mily módon kötnéd rá a kijelzőt a pic-re? Ha óra nem is de ahelyett van valami más ötleted? Ami megvalósítható. Ja és ezt a TDA ic-t hol tom beszerezni?
(#) abalazs válasza LOmmPA hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Helló!

A TDA7318-at én a HQVideónál vettem, valami 1500-2000Ft körül van darabja. De szerintem neked először pic-et kéne akkor megtanulni programozni, csinálni egy égetőt. Én pl. egy 2 ledes villogóval kezdtem a programozást. Rengeteg példaprogram van a neten, magyar kommentekkel, égető kapcsirajzok stb. Itt a fórumok közt is találsz Kezdő PIC-es témákat, lcd vezérlést, és van a tda7318-nak is egy nyitott topik. Nekem speciel biztosan nem lessz időm megirni helyetted a programot, de ha elkezded, és valami nem megy, szívesen segítek ha tudok.
(#) Carter válasza LOmmPA hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Én is hasonló projekten dolgozom mostanság, bár még csak a hardwer készül.... (motoros poti,távirányítás, digit hangszín, relés bemenet választó, stb...)


DSC00006.JPG
    
(#) LOmmPA válasza Carter hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Apám ez nagyon durva... Pont ilyet képzeltem el... ha adok egy msn címet pár dolgot megosztanál velem?
(#) Carter válasza LOmmPA hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
természetesen
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 4, 2008 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a sok segítséget, most már konkrét elképzelésem van, csak valakinek segítenie kéne megvalósítani 3 funkciót jelezne a kijelző. A hangerőt %-ban állítás után 4 mp-ig, a bass-t dB-ben állítás után 4mp-ig és a treeble-t szintén dB-ben állítás után 4mp-ig. Lenne ugye 1 bemenet úgy értem, hogy stereo Jobb-Bal oldal rca csatlakozóval megoldva. Az előlapon 3 csavarós poti, 1 a hangerőnek egy a Bass-nak egy a Treeble-nek. Egy 1*16 karakteres piros lcd kijelző jelezné ezt a 3 funkciót és ha letelt a 4mp írná hogy - 2*20 W - . A panelbe tehát 4 kábel lenne ami befelé viszi a hangjelet, + a 3 poti. Egy szalagkábel vinné a kijelzőnek a jelet, és 6 kábel a kimeneti részre : 2 a hang amit már a tda ic modulált, és 2-2 ami az erősítő jobb illetve bal oldali hangerőszabályzójára menne Remélem mindent leírtam. Ha valaki ebbe tudna nekem segíteni nagyon-nagyon-nagyon szépen megköszönném. :worship:
(#) LOmmPA hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
Elnézést a végén az a 2 hangerőszabályzós izé kilőve Nem tud senki segíteni megtervezni?
(#) fanefco hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Sziasztok lenne it egy érdekes kérdésem ,szeretnék a most épülö erölködömbe egy távvezérléses funkciot épiteni de ez nagyon csavaros nemhinném hogy ebböl lesz valami ,de kitartok az ötlet mellet. Amugy egy 4*300w 8r erölködöröl lesz szo, itt egy nagyon gyors leirás a funkciokrol. kizárolag épitö jellegü válaszokat várok. :yes: Köszönöm
(#) snakesix hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Nekem a képeken látható,samsung fénymásoló/nyomtató-bol bontott 2 soros lcd kijelzöm van.ezt is müködésre lehetne birni?én sem értek a PIC-hez
Arra gondoltam,mérné a környezeti höfokot is( egy erösitöben természetesen),plusz 2 helyen a hütöborda höfokot.
a hangerő állás elég lenne 0...99 százalékban,nem kell decibellt tudnia.
Jelezze továbbá a venilátor(1es és 2es) ki/bekapcsolt állapotát,vagy ha PC ventilátor van benn,esetleg a fordulatszámot...
nyomogombos bemenetválasztó(esetleg),és nyomogombos hangerőszabályzó(kiiratás 0...99 ig)
hangfalvédelem ki/be kiiratása.
azthiszem ennyi.
Ha valaki meg tudná irni a programot,plusz kapcsirajz,megköszönném.
Természetesen nem kivánom ingyen.
(#) abalazs hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Ugy néz ki elkészül lassan a "kicsike". Teszek fel egy pár képet róla. Belekerült az Atilla86 féle spektrum analizátor is. Itt vannak videók is.
(#) Carter válasza abalazs hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Szuper lett!
Hány W-os trafo van benne?
(#) abalazs válasza Carter hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Azt nemtom, de kb olyan 150 körül. Kevés, de ez volt itthol.
(#) abalazs válasza Carter hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Carter!

Te hogy állsz a projecteddel? A szoftver részéhez hozzákezdtél már? Konkrétan az infra távvezérlő jeleinek feldolgozása érdekelne. Nemsok ötletem van hogyan kéne leprogramozni.
(#) Carter válasza abalazs hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Megy a szoftver (bár még a magas-mély állítás nincs benne)
A távirányítás is megy.
Az infra jelet egy TSOP2236 fogadja, majd a beérkező jel az INT0 lábon megszakítást generál. Ezután olvasgatom be a biteket. Két bit beolvasása között szoftveres késleltetéssel várok 1,728 milisecet (Philips RC5 rendszer)
röviden ennyi.
Nekem ez az oldal segített
(#) Ktulu válasza abalazs hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia!

Jo lett, nagyon tetszik.
Vegulis kerult bele vegfok, vagy minek a ventis tap?

Egy par szoban le tudnad irni az audio jel utjat a bemenettol a kimenetig?

Koszi.
(#) abalazs válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Helló!

Csináltam az egészről egy mórickarajzot. A venti azért kellett a tápra, mert még a spektrum analizátor sem volt benne, a hűtőbordát nem lehetett megfogni. Az lcd háttérvilágítása sokat eszik. Szükségmegoldás lett, de igy már langyos csak. A bordán 78xx-es stab ick vannak, a kis dolgoknak. (3 x 5V és 9V).

pic001.gif
    
(#) abalazs válasza Carter hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Köszi a linket, tényleg szépen le van irva az infrás dolog. Össze is jött. Nekem is az INT0-án generál megszakítást, és onnantól mérem a magas impulzusok idejét. Ha jó a rálátás az infra vevőre, nem is téveszt egyszer sem. 4 méterig megy szépen, onnantól már sokat téveszt. Mégegyszer köszi a segittséget Carter.
(#) Ktulu válasza abalazs hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Koszi a valaszt!

Van nekem is egy TDA7342 audio procim egy regebbi auto kazi/radio panelen.

A radio tunert (I2C) meg anno kiprobaltam, jatszadoztam vele.

Mivel az audio proci TQFP tokozasu, nem fogok kinlodni nyakkal, hanem holnap egyszeruen korbevagom az eredeti panelben, a jarulekos elemeket rajta hagyva, es ki is probalom.

u.i.: egy olyan enkoder mennyibe kerul, es hol kaphato?
(#) abalazs válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
A HEStore áruházban lehet kapni, nem is sok pénzért. Én sajna vagy 1300-ért vettem, mert minél hamarabb akartam már tesztelni a program miatt. Ugyhogy ezek közül nemtudom melyik az amit meg is lehet nyomni. De a forgáshoz 3 a nyomáshoz 2 láb tartozik. A működését itt értettem meg.
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Volt egy kis idom, es osszedobtam egy programot a TDA7342 tesztelesehez.
Nagyon jol mukodik, meg vagyok vele elegedve.


TDA7342.PNG
    
(#) abalazs válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
HI!
Nagyon szuper! Delphiből hogyan szóltál a TDA-hoz? Csináltál valami soros átalakítót I2C-re?
(#) Ktulu válasza abalazs hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia!
Nem hasznalok semmit, LPT-n szoftverrel szimulalom az I2C-t.
Csatoltam egy kepet az SDA-rol.
A SCL-t direktbe a Control.2 -rol vezerlem.

i2c_4835.jpg
    
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem