Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   10 / 48
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 5, 2009 /
 
Bővebben: Link
Erről mi a vélemény jó? szerintetek? csinálta meg valaki?
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Skoritól mindegy melyiket építed meg, de egyszerűbb a "Skori féle URH mikrofon I". Nem SMD tervem sajnos nincsen.
Amit linkeltél az is jó kapcsolás, azt is megépítettem már többször is. A közölt nyákterv teljesen jó, elkészítheted azon. Annyi, hogy én a BC557-et és környezetét nem ültettem be, mert a próbák során nálam nem mutatott semmi eltérést BC557-tel és nélküle... Ha a beültetési rajzot nézed, akkor a nyákos tekercs fölött van egy 1nF-os kondi. Na már ezt a kondit se ültesd be, hanem a helyére köss egy 60-70 cm-es vezetéket antennaként. Nálam így tökéletesen működött. Vitathatatlan előnye ennek az áramkörnek, hogy nem kell tekercseléssel vesződni, és hangolgatni sem kell az adót, hanem a nyára készített tekercsnek köszönhetően egyből helyes frekitartományban ad az adó (ha helyes méretben másolod le a nyákot).
És oolcsóbb is mint Skori változata, de hatótávban és hangminőségben attól elmarad. Első FM adónak viszont csak ajánlani tudom, nem fogsz csalódni.
(#) istvanpal16 hozzászólása Jan 5, 2009 /
 
Hello!
En eddig csak olvastam s tanulmanyozgattam a poloskat(elektromosat) s valaki megkert hogy csinaljak neki 3 darab vezetek nelkuli mikrofont aval nincs semmi baj a megepitessel csak vevo keszulek is kell, s nem szeretnem ha osszeakasztanam a bajuszom 1 FM adassal, igyhat valami olyan ado es hozza vevo kell ami ne Radioadas Frekvenciajat hasznalja
Tudnatok segiteni? (ha lehet minimum 50m-et birja meg es 9V os elemtrol menjen az ado, s ehez egy megfelelo vevo keszuleket)
István
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
és abban tudsz segíteni hogy mekkorának kell lennie a képnek hogy helyes legyen minden? mármint a nyák kép méretére gondoltam,... és ehhez is kondenzátor mikrofon kell?
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Csatoltam egy dokumentumot, benne van a nyákterv. Ha ekkorában kinyomtatod, ahogy van, akkor jó lesz.
Egyébként a egyik képen ott van egy 9V-os elem mellett, arról lestem le én is, hogy kb. mekkorának kell lennie.

PCB.doc
    
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
mennyire marad el hatótávban? meg hangminőségben?
de ha mindent ugyanúgy csinálok ahogy a beültetési rajzán van, akkor jó lesz? csak mert nem akarom bonyolítani a dolgokat,... akkor is működik?
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Hangminőségben alig észrevehető a különbség, szeritem meg leszel ezzel is elégedve. Hatótávban azért elmarad. Skori félével a 100 méter az egy realizálható távolság volt, ezzel kb. 50-70 méter lesz de erősen vevő függő a dolog.
Nem tudom mi a bonyolítás abban, ha 4-5-6 alkatrésszel kevesebbet kell beültetni, de te tudod. Akkor is működik teljesen jól, ha mindent az eredeti tervek alapján csinálsz.
(#) bbatka válasza istvanpal16 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Vevőnek Novák oldalán találsz egy 7021T-vel felépített vevőt. 600Ft az IC és elég érzékeny. Személyes tapasztalatom hogy tartós használatra kvarc vezérelt adót érdemes építeni. Ha nincs kvarccal vagy PLL-el stabilizálva az adó akkor elhangolódik. Egyrészt a hőmérséklet változástól másrészt pedig ahogy merül a 9V-os elem attól.
Egy tisztességesen használható adó 20mA-ert simán felvesz. Ez nem hangzik soknak, de ha azt mondom hogy a 800Ft-os Varta elemet 5 óra alatt lemeríti az már kiábrándító.
Szóval nekem az a véleményem hogy esetleg tölthető 9V-os aksi + MC34063A-val Stepup kapcsi üzemű tápegység (13V-ra) + 78L09 stabilátor .
Most keresgélek felharmonikus kvarcos kapcsolásokat az adóhoz.
Ezekbe az IC-s adókban islátok fantáziát
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
és milyen fajta mikrofon kell ehhez? meg van rajta az egyik képen a tekercs mellett 1 elektrolit kondenzátor, ahhoz Cx van írva annak milyennek kell lennie?
(#) istvanpal16 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
koszi amugy kvarcos az jobb mert azt tudtom szerint nem lehet elhangolni vagyis millyen herzen rezeg a kvarc azon mukodik az ado vagy vevo ha jol tudomamugy akksirol ment volna 9V 170mAh Panasonic aksikrol
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Elektrét vagy kondenzátor mikrofon kell a kapcsoláshoz. A Cx az egy tápszűrő kondenzátor, gerjedésgátló szerepe van. Az értéke nem kritikus, 1-100 µF között bármekkora elektrolitkondi jó oda.
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
köszönöm a válaszokat, lehet még jelentkezem heló
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Ja, még annyit szeretnék kérdezni, hogy honnét lehet ilyen mikrofonokat szerezni? akár valami készülékre gondolok, vagy hol lehet venni? BC557 helyett jó a BC557A ? És a bc 547 helyett a bc 547 B vagy C
(#) bbatka válasza istvanpal16 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Általában felharmonikus kvarcokat használnak. Úgy emlékszem 40Mhz felett már, csak ilyenek vannak. Én első körben 27Mhz-es kvarcot próbálok a 3. felharmonikusán berezegtetni. Másoknak már sikerült. Most éppen nem ezzel foglalkozok. Szóval kb. 1 hónap múlva kerül rá sor.
(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Ma már több helyen is lehet venni 100 MHz-es oszcillátor modulokat. A kimenő jelét csak modulálni és erősíteni kell, és kész is a kvarcvezérlésű adó.
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Ahol a tranzisztorokat vetted nagy valószínűséggel mikrofon is lesz. A számok utáni betűjelzés csak erősítési tényezőre utal, nem kell vele foglalkoznod. Bármelyikkel menni fog (A,B,C is).
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Tudom hogy léteznek mindenféle méretben. Ehhez viszont rendelés kellene feladnom, mert nálunk a városban biztos hogy nincs. Bár a kis mérete nagyon csábító. Lehet hogy a végén még is csak rendelek, de valami kisebb értékűt, hogy az OIRT tartományba essen.
Aztán még van egy olyan ötletem is hogy mindenféle számítógépes áramkörökből származó kvarc sokszorozó IC-m is vannak. Illetve még az alaplapokban be vannak forrasztva. Szóval lehetőségekből tényleg van választék.
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
na ennek örülök,
Még annyi kérdésem lenne hogy itt a mellékelt képen látszik egy drót összecsavarva, ezt hogyan kell? mármint milyen drót, meg hány csavar? meg milyen hosszú drótból?

bug5c.jpg
    
(#) Novak válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Azt nem kell megcsinálnod neked. Ha elolvasod a leírást, ott egyértelműen írja a szerző, hogy az csak akkor kell, ha frekvenciát akarsz változtatni. A rezgőköri kapacitás értékét lehet ilyen módon megnövelni. De ez egyrészt nagyon ronda és időigényes feladat, másrészt pedig sokkal jobb megoldás ha egyszerűen kicseréled egy-két pikóval kisebb/nagyobb értékűre a kondit. De ez csak akkor kell ha megépíted, és mondjuk pont egy műsorszóró adóval egy helyen sugározna (amire elég kicsi az esély). Építsd meg nyugodtan, aztán ha valami baj van vele, vagy nem tudod működésre bírni, akkor írj, és megoldjuk.
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Köszönöm szépen rendes, és segítőkész vagy
(#) csezoli21 válasza Novak hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
heló ilyen hosszú nyelű számítógéphez való mikrofonban milyen fajta a mikrofon? szerinted jó hozzá?
(#) Medve válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Milyen az a "hosszú nyelű számítógép" ? Igen nagy valószínűséggel elektretmikrofon lesz, ami jó oda.
(#) csezoli21 válasza Medve hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
úgy akartam írni hogy a mikrofon hosszú nyelű! az ok hogy elektret vagy kondenzátor mikrofon, csak hogy ebbe nem e olyan van,...Bővebben: Link
(#) taj1989 hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
hello!
építettem egy poloskát, a kapcsolási rajz a poloska.gif . Nagy nehezen befogtam az fm sávon de nagyon hangos búgással. tettem fel róla képeket. 3-5v ig megy a táplálása, de azt írták, hogy 12-ről is megy. én most kb 6-7V-ról táplálom egy 9v-os telefontöltőről de tettem 4 diódát sorba rá, hogy essen a feszültség. Lehet hogy a búgást az okozza, hogy a tekercs túl közel van a trimmer kondihoz meg az antennához?
A képen látható táp nincs bekötve, de ha bekötném a trafó nem zavarná az antennát?
itt az eredeti link:
http://bsselektronika.hu/bss/index.php?id=162
(#) titi válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Hali!
Véletlenül nem az 50Hz-es búgást hallod?
Mellesleg egy ilyen rádiófrekis dolgot célszerübb lenne normálisan megtervezett nyákra tenni, minnél rövidebb alkatrészlábakkal.
Ez a próbapanelos megoldás nem igazán RF-barát.
(#) Gettobike válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hello!
A diódák után lévő elko mekkora kapacitású? Így ránézésre (mérete alapján) kevés lesz az oda. Én is csak azt tudom mondani amit titi, hogy nagyfrekvenciás áramkört illene mart panelra tenni, ugyanis sokkal stabilabb lesz a működése, és nem szed össze annyi zavart a környezetből. Plussz rövidebb alkatrészlábak a felesleges induktivitások csökkentésére, kisebb távolság az alkatrészek között és még az egész áramkört célszerü bedobozolni egy ónozott dobozba.
(#) taj1989 hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
a kondi 220uf-os, de egy telefontápról megy. bekötöttem az 5v-os stabilizátort meg a puffert a mobil tápra és sokkal tisztább lett. Ezekszerint az 50 hz-et hallottam . Ez az első rádiós kísérletem és csak úgy poénból csináltam, nem komoly szándékkal, de legközelebb maratott panelra teszem és dobozba és rövidebb lábakkal.
Köszi a segítséget!
(#) gg630504 válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
A táp minden egyenirányító diódájával köss párhuzamosan egy-egy 100 nanofarados kerámia kondenzátort.
(#) Novak válasza taj1989 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Az ilyen FM adó kapcsolások borzasztó érzékenyek a tápra. A trafós megoldást nem igazán kedvelik. Ha 10000 µF-os kondival szűröd a tápot, akkor is hallatszani fog benne a búgás. A diódákkal párhuzamosan kötött 100 (vagy 10) nF-os kondik valóban segíthetnek a helyzeten, de tiszta akkor sem lesz az adásod.
Az a legjobb megoldás, ha elemről/akkuról táplálsz egy ilyen áramkört.
Nagyobb FM adóknál (1-2 W) még a számítógép tápegység szokott beválni, azok viszonylag zajmentesek.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
Helló én is építeni akarok egy rádióadót. De én nem egy mikrofont hanem az mp4-emet akarom rákötni. Alkalmas erre ez a kapcsolási rajz és ha igen milyen elemeket hagyjak ki?

fmmic.pdf
    
Következő: »»   10 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem