Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   98 / 489
(#) papa22 válasza c27 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Akkor lehet én is megsütötem szgényt bár a kupakját lekaptam rola és a tekercsek nem égetek meg sesemi a lábai ugy vanak kivezetve hogy ijen kis éemez csikokra van forasztva szalag kábel ami majd a képen is látható lesz az AVRt én is csa most keztem nem vagyok egy nagy elektronikus csak hobbi az egész ez lene az elsö alkotásom ha sikerül legalábis bizom bene én ojan megoldást képzeltem el hogy egy rádiós kapcsolat lene a propeler és a pc közt sorosporton és hyper terminal-al lehetne neki küldeni a szöveget mit irjon ki és ha ojan szöveget irok be amit parancsként tárol az AVR értelmezi és funciokat váltaná parancstol fügöen igy könyen modosithato lene a kijelzés és ha valami szöveget átvitünk akor azt tárolná egy változoban adig még megy na de ez még a jövö zenéje egyelöre a fejel bajlodtam egész délelöt továbra is köszönöm a segitségeteket
(#) janocsi válasza papa22 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Szia Papa22!
Tudnál egy kicsit pontosabban fogalmazni hogy pontosan mit is akarsz azzal a videó-fejmotorral?
- Egy ilyen motoron próbálgatni nem szerencsés dolog, pontosan kell tudni, hová lehet a tápfeszt rákapcsolni. Ha a szervó bemenetre került 2.5V és 5V-nál nagyobb fesz, szinte bíztosan kuka a szerkezet. A vezérlő IC sokkal hamarabb megy tönkre, mithogy a tekercsek leégnének. Először vissza kellene olvasnod vagy 15-20 oldalt, (vagy az egész topikot), talán megtalálnád a lehetőségét, hogyan kell kielemezni és beidítani ezeket a speciális motorokat. Szia.
(#) papa22 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Szia janocsi köszönöm a válaszod

Tulajdonképen egy ijet szeretnék öszerakni és ehez kelene a videofej csak én az idön kivül szeretnék belerakni egy ojan funkciot is hogy pc-vel rádión keresztül lehesen terminálon bevini más más szöveget aféle kijelzöként használva vagy akár a winampbol zenék cimét ki iratni de ez már a programozás része szoval akor végülis ez egy szervó motor mostmár ezt is tudom elsöre én azt hitem ojan motorja van mint a pc venilátoroknak és a töbi az csak fordulat szám mérö meg szabájzo de akor ezek szerint ez is ojan mint a cdrom motorja majdnem vagy tévednék? de visza olvasok inkáb mert szerintem már a profik ezt kivesézték és nem akarom a forum tartalmát feleslegesen növelni kérdéseimel köszönöm a segitségeteket
(#) c27 válasza papa22 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Megpróbálok segíteni én is itt tanultam meg beindítani az első működő videomocim azóta még nem kezdtem vele semmit, de szépen megy időnként beindítom
Na szóval akkor nézd meg szépen az ic-n van valami írva azt vagy beírod a googlebe pl: M5174P és utánna beírod, hogy datasheet próbálkozz ezzel ha nem boldogulsz írj vissza ott feltüntetik a GND(föld) és VCC(pozitív tápfeszt) esetleg kellhet egy ellenállás is a szervóra. A GND-t és a VCC-t keresd meg a kivezetések között egy multiméterrel vagy valamivel akkor nagyobb esélyed lehet beindítani, ha még nem halt meg.
Janocsi amit régen kérdeztem tőled capstan motorról találtam egy datasheetet szépen be is kötöttem, de a motor fura zúgó hangot adott és nem csinált semmit amikor kézzel forgattam sípolt 30v kell neki a vezérléshez 12V ez elején kevesebbet adtam neki akkor még zúgni se zúgott, de nem melegszik semmi rajta olyan mintha a tekercsek nem kapnának áramot egyenlőre félretettem a másikhoz még mindig nem találtam adatlapot. Most meg egy HDD motort szeretnék beindítani az előző oldalon írtam pár dolgot róla remélem te is tudsz segíteni.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia C27!
Azt a Capstan adatlapot feltehetnéd, talán úgy könnyebb lenne beidítani majd a motort. (Azt hiszem, nekem is van egy belőle).
- Olyan HDD motorvezérlővel még nem találkoztam, pedig jónéhány winchesterrel volt már dolgom. Próbálkozz még egy keresővel, talán van róla adat valahol. Szia.
(#) Hp41C válasza ABU hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia!

Minden beépített további eszköz növeli a fogyasztást...
(Elemes táplálású a távirányító). A villogás szerintem jó, mert alacsony a fogyasztása, a kódot a biztos vétel érdekében 5-ször adja le. Az adás alatt úgysem figyel semmire sem.

A negyedik lappal a szabvány szerinti összes kódot (64 db) el lehet küldeni, bár a 4. villogás lassít egy kicsit.

A programjában egy fölösleges tömbkezelés van. Az assembly -re való átírása folyamatban. További fejlesztésként az EEProm memóriájában lenne a gomb - parancskód átkódoló táblázat. Az új program sokféle 18 lábú kontrolleren lesz majd használható (16F628(A), 16F648A, 16F818, 16F819, 16F87, 16F88,...)

- Az 5. 6. gombsor csak lehetőség - a lábak szabadok. A program nem tudja közvetlenül. (A lapozás és a több gomb kicsit ellentmond egymásnak.)

Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia!

Ha visszateszed az óráidba az infra címfigyelést (minden órának saját, egyedi címet adsz), az új távirányítóval egymástól függetlenül tudsz majd parancsot küldeni nekik....

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Vissza fogom rakni a cimfigyelést az órákba, de csak ha meglesz a működő programod és az új rajzod hozzá. Az nagyon jó lesz, hogy különböző cimekkel lehet majd operálni az ugyanabban a helységben lévő órákkal. Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia. Sajnos nem találom hirtelen a weblapot, de itt a fájl igaz kínai egy része, de ki lehet szedni pár dolgot ez alapján indultam ki. A Hdd motor vezérlő nagyjából a 80-as évekből származik a motorral együtt olyan 85-körülre saccolnám valami pár száz Mb volt a kapacitása, de volt rajta vagy 6 lemez 5.25 inches. Szóval jó régi, de a motor nem semmi, 1 hétig nem lesz időm vele foglalkozni csapágyat kéne szerezni hozzá, de nem tudom honnan, majd megírom milyen kell bele aztán hátha tud valaki segíteni (bár érzékeny vagyok az árakra ).
A vezérlőre visszatérve 6 db tranyó kapcsolgatja a motorra a feszt ha jól gondoltam írok pár dolgot 3 db D44H11 tranyó, 3db D45H11 tranyó van. 3 ic:
MC14051BCP erről van adatlapom, de ez még kevés a beindításhoz
LM358N szintén van adatlap, de nem igazán tudom mire jó ez a két ic
15165772 I8950 na erről semmit sem találtam egy szót se, pedig ez lehetne a megoldás kulcsa
Van még rajta egy fura szerkezet: G6A-UA-007013 erről sem találtam sokmindent talán valami kapcsolószerűség lehet, de nem tudom mit kapcsolhat.
A lényegi dolog ennyi a többi ellenállás, kondi és dióda ill. van még 2 db tranzisztor: TIP100 nem tudom van e ezeknek valami funkciójuk azon gondolkodtam lehet csak visszajelzésül szolgálnak. Még 3 db pici tranyó nem igazán lényeges szóval ennyi az egész nyák 8db kivezetés a motorhoz 12 bemeneti. (Egyelőre vége a regénynek.)

data.pdf
    
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia C27!
Utánna nézek annak a Capstan motornak.
- Az a HDD egy régi "MFM" winchester lehet. Azokat hamar felváltotta az újabb generáció, az "ATA". Lomha és lassú eszközök voltak, 10-20-40 MB kapacitással, de 80MB és 160MB kapacitással is láttam PC-ben szerelve. Nehéz dolgod lesz vele, igen érzékeny "jószágok" voltak. Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Kösz az infót. Hát a nyákra próbáltam rákeresni, de nem jött össze lehet lomhák voltak, de a motor az jó a vezérlő se tűnik olyan rossz megoldásnak főleg, hogy azért viszonylag nagy áramot tud szállítani. Sajnos a vinyó többi részét nem tudtam magammal hozni egy bontóból szedtem és nem akartam az egészet megvenni elég "súlyos" darab egybe. A márkája NIDEC szóval a japán megoldás nem biztos, hogy olyan rossz, csak bonyolult. Van még 2db NIDEC motorom csökkenő méretbe, de egyikhez sincs vezérlő sajnos csak ehhez a monstrumhoz. Ahogy elnéztem valami cégnél lehetett valami elég jó gépben, mert talán volt vagy 200MB kapacitása bár annyira nem néztem, de viszonylag vagy volt.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Nem tudom mennyire kivehető a képen a motor csak úgy nagyjából rakosgattam össze láttam egy videot amin külsőleg nagyon hasonló motor van.
Nagyjábol olyan az enyém is csak a vezérlő teljesen más sajnos. Biztos lesz vele bajom elég sok.Bővebben: Link
(#) alex01 hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
sziasztok! az lenne a kérdésem,hogy a fordulatszám kiiratásához,csak a programot kell lecserélni,vagy valamit még kell változtatni a propelleren?
(#) Hp41C válasza alex01 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia!

Ha csak a fordulatszám kijelzés és más hasonló funkciók kellenek, akkor a programot kell lecserélni. De a közzétett program - amint a leírása is mondja - az RTC bővítés miatt nem kompatibilis a régebben megépített órákkal.
A leírás kitér arra, mit kell átírni a fordítás előtt, hogy a régi órán is fusson.

Sok sikert...
(#) alex01 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
a régi órámba,beleírtam azt hiszem,a 2.2-es programot,mindent jól mutat,csak a fordulatot nem írja ki
(#) Hp41C válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia!

A fordulatszámot egy percig méri és csak aztán lesz eredmény, amit ki lehet jelezni. A pontos eredményre még egy perc váltásig (összesen legalább 2 teljes percig) várni kell.
(#) alex01 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia! Sajna nekem akkor sem írja ki,nem tudom mi lehet
(#) Hp41C válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia!

Reagál-e a távirányítóra?
A távirányító címe megegyezik-e az óra címével avagy az órában le van tiltva a címfigyelés?

A hét napja megjelenik?
4 másodpercenként kellene váltania a dátumot.

Ha nem látható:

A fordulatszám és a hét napjának kijelzése letiltható-engedélyezhető. A 2.22 csomagban az infra kód az EXIT (0x53) kódú parancsra van beállítva.
Lehet, hogy a távírányító nem küldi ezt a parancsot.
Szabadon átírható más, még nem (a bázisban sem) használt kódra.

Ha a hét napja látható:
Szerintem csak várni kell 2 percig.

Szia
(#) alex01 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Igen,reagál a távirányítóra.Minden funkció működik,a hét napjait is kiírja,felváltva a dátumal.Sajna hiába várok,nem jelenik meg.köszi a segítséget.
(#) Hp41C válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia!

A hét napja alul a 6-órához képest balra az első pozícióban van?

Ha igen -
Amikor átírtad a régi órára a következő sor elé bekerült egy ";" vagy a sor töldődött.
  1. #define RotationMeas                    ; un-comment this lime if you prefere not to display rotation measurement


A hét napjának alul a 6-órához képest balra a harmadik pozícióban kell megjelennie, a fordulatszám a balról az elsőtől és a jobb 4. -ig jelenik meg.

Szia.
(#) alex01 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia! A hét napja,látszódik tudom is állítani,1-7.-ig.A programban,a sor elött,nincs ";" ez a jel.És nem törlődött a sor sem.Csak kiváncsi lettem volna,azért mennyit pörög a motorom,de úgy látszik nem jön össze....
(#) janocsi válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia Alex01!
Bocs, hogy beszólok. A távirányító egy külön parancsal índitja a fordulatszám kijelzését. Ha ezt nem kapja meg, nem lesz kijelezve sem.
"TRotation EQU ENTER"
Ha ezt a parancsot a Keys.asm-ben egy nem annyira használt funkció helyett átírod egy gombra, fog menni a kijelzése. Szia.
(#) alex01 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia! Köszi szépen,kipróbálom.
(#) alex01 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Köszi! Na,így sikerült
(#) janocsi válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia Alex01!
Örülök, de azért elmodhatnád, mennyit pörög a propeller? Szia.
(#) alex01 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
hát,sajna elég karcsú,550-et.De van egy 12 centis ventim,meg egy videómotorom,azt hiszem arra fogom átalakítani.
(#) janocsi válasza alex01 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia Alex01!
Az tényleg kevéske, de minden rendben a mechanikai környezetben? Ki van szépen centirozva, stb? Ha tényleg Ok! minden, akkor bizony valóban, a motort le kellene cserélned. Szia.
(#) alex01 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia! Igen,jól ki van súlyozva.a motor gyengusz.Egy ferrero rocher-es dobozba építettem bele,pont belefért.abban állítva meg se mozdul,és egy pici hangja van csak.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia!

További agyament funkcióval bővült a 16f886 -os verzió. Az ötletet itt találtam a cikkek között.
Hányadika és hány óra van a képen? 21-05-09 20:57:27
Sikerült a bináris óra kijelzési módját is beépítenem....

Szia.

IM000695.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nahát! Ez aztán nagyon digitális lett, igencsak nehezen olvasható le. Ha nem írod mellé a valós időt, bizonyára tévesen olvasom le. Bináris órával már több helyen is találkoztam, vízszintes sorokban a LED-ek elhelyezve, a 2-es számredszerrel kijelezve az idő és dátum. Mindig át kell számolni, melyik helyiértéken világitanak a LED-ek, ezekeből kiszámitható minden. Kicsit körülményesebb megszokni, de ez igen hasznos is lehet, ha több számrendszerben szerenénk megőrizni gyors átszámítási képességünk. (Agytorna). Szia.
Következő: »»   98 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem