Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Építsünk FM tunert!
 
Témaindító: mark.budai, idő: Júl 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mark.budai hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Sziasztok! Mivel még nem találtam, ezért nyitok egyet.
Szóval, építeni szeretnék egy FM tunert, amihez tartozik egy LCD frekimérő. Van rajzom, panelem az FM vevőhöz, csak nem tudom, hogy hova kössem a frekimérőt, amihez még rajzom sincs, tehát ezt is kérnék. Az FM vevőnek egy 12V-os dugasztápról adok áramot, az FM vevő IC-nek pedig beépítettem egy 7805-öt. A dobozra rákötöttem a GND-t, az egészet csillagpontba.
Az FM/AM vevő IC-nek felteszem a katalógusát, és a rajzot.
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hello, a frekimérőt a 13. lábra lehetne kötni egy lehetőleg FET-es leválasztással. Ám jobb, ha egy olyan IC-t használsz, amiben van erre a célra pufferelt kimenet.
digit skálák...
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Azon a ponton közvetlenül az oszcillátorfrekvenciát lehet mérni, ami a vételi frekvenciánál kisebb vagy nagyobb a középfrekvenciával (10,7 MHz-el).
A vételi frekvencia kijelzéséhez nem elég egy "sima" frekvenciamérő, olyan kellene, amelyik a számlálást nem 0-ról kezdi.
(#) mark.budai válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Ha berajzolod a FET-es leválasztást, akkor Tiéd a pont!
Az ötlet a kész panel, és a rajzot látván lett, így aztán nem szeretnék más IC-t használni.
Azt elfelejtettem, hogy nem lenne baj, ha AM-et is vehetnék. Van egy két áramkörös két állású kapcsolóm, az IC-t kapcsolni az egyik áramköre jó, a másik meg esetleg kapcsolni a méréshatárát a frekimérőnek.
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Itt egy például...ha érzékeny előosztót használsz, lehet, hogy nem is lesz rá szükséged
(#) mark.budai válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Előosztó?? Ez után még kell az is? Ahhoz is adtok rajzot? Szép egy tákolmány lesz ez az FM vevő . (Persze nem gond!)
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
itt itt talán jobban össze van foglalva a dolog. S van sávkapcsoló is. Lehetne cél IC-t is használni, pl amit régebbi digitális kijelzésű autórádiókban használtak.
Előosztó? 130 MHz-et sajnos nem tud mérni a PIC. De még a TTL sem. Ahhoz nem kell rajz, az IC adatlapján ott a bekötés...a környezete meg ugyanúgy mint egy szokványos frekvenciamérőben, de a diódás védelem nem kell, tekintve a fix bekötést.
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Bocs, nem akarok veled kötözködni, de ez a rajz hibás! A drain-körbe kell még egy munkaellenállás, vagy a source-ről kell levenni a kimenőjelet.

mark.budai:
Előosztó nélkül nem tudod megoldani! Alsó keveréssel is a legmagasabb frekvencia 98 MHz körül lesz, azt mikrovezérlő nem tudja előosztó nélkül feldolgozni (de "sima" TTL, CMOS áramkör sem).
(#) Medve válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Én is furcsállom, (igy találtam)
de tegyünk akkor oda egy....mennyit is?
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Az értékét a FET karakterisztikájából lehetne kiszámolni.
Saccra betennék szintén egy 4,7 kOhmot (abból nagy baj nem lehet), aztán mérnék. Azzal nem erősítene semmit, de úgyis csak a leválasztás a cél. Aztán lehetne próbálni növelni, ha nem elég nagy a jel (vagy hidegíteni a source ellenállást).
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Nagyon kis részlet volt az a rajz, valószínűleg ehhez (első rajz) hasonlóan használhatta a konstruktőr. S nem ártana egy nagyfrekis fojtótekercs sem.
(#) mark.budai hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Na, nekem ez egy kicsit sok. Szóval, mit is hogyan?
Nem foglalkoztam eddig Mhz-es jelekkel, tehát nekem egy komplett rajz kéne. Persze ne vegyétek követelőzésnek! 50ponttal jutalmazom a jó megfejtést, megépítés után.
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Ezt a kérdést nem értem Pontos receptet a leválasztó erősítőre adni nehezen lehet, mert nem ismerjük az oszcillátor amplitúdóját, terhelhetőségét, és az előosztó érzékenységét.
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Igen, úgy tűnik, ahhoz használta. Így már értelmet nyer a 9V mellett a C betű. Az a GDO C pontjára csatlakozik, és ott a táp felé van még egy Z1 jelű fojtó, az pont jó munkaellenállásnak.
A linkelt PIC-es rádióskála alapból 35MHz-ig mér, viszont a 10,7 vagy 9 MHz-es középfrekvenciás eltolást bele lehet programozni. Szépen kommentelt program, jól átlátható. Azért még alakítani kellene rajta, hogy 108 MHz-ig (előosztóval) mérjen.
(#) mark.budai válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Hát azt én sem ismerem... Jó lenne, ha lenne belőle valami. Van egy Pioneer KEH-3430B autórádióm. Ebből nem lehetne IC-t, meg ilyesmiket bontani hozzá, mert ebbe ugye van frekimérő...
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Márk: Akkor érdemes azt használni, általában külön panelen van, a kijelzővel együtt.
Endre: Igen, szép választékot ad egy feladathoz. A beállitható KF pedig külön előny. Meg is építettem belőle a LED-es frekimérőt Sajnos régen néztem, az előosztás beállítását még nem tudom hol kell megtenni a skálánál...
(#) mark.budai hozzászólása Júl 3, 2009 /
 
Sajnos egy panelen van az egész rádió.
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Frekvenciamérő az biztos, nem pedig a PLL kijelzője?
(#) mark.budai válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Egyetlen egy panel van külön, az is hátul, semmi IC, csak ellenállás, trimmer, meg kondi. a kijelző is a főpanelon van. azt nem értem, hogy "nem pedig a PLL kijelzője".
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Az előosztás beállítását én biztosan nem tudom megtalálni. Az AVR-hez is csak nagyon kicsit értek, a PIC-hez meg egyáltalán nem...
(#) mark.budai válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Én meg semelyikhez, még égetőm, PIC-em, meg AVR-em sincs .
(#) Medve válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Akkor hagyjuk a skálát...máshogy kérdem akkor : hogyan hangolod azt a rádiót? tekered a forgókondit, vagy esetleg tekercsmagot, vagy gombokat nyomogatsz?
LC7265-tel tudsz még digi skálát építeni, ha szimpatikus.
(#) mark.budai válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Tekerem a forgókondit!
(#) Medve válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Hiába törtük magunkat...
Véleményed szerint az autórádiók tuner egységei (~3*2cm-es fémdoboz) milyen minőségűek? Lehet velük tisztességes vevőt építeni?
(#) greatman válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Szia!
Itt is ezzel foglalkoznak.
Bővebben: Link

Ezen a rádión minden van, ami kell neked. Igaz van egy PIC is, azonban biztos találsz valakit aki beégeti neked.

Viszonylag egyszerű felépítésű, nincs tele rezgőkörökkel, amiknek a beállításához komolyabb műszerpark kellene, sőt akár egyszerűsíteni is lehet az egészet.
(#) mark.budai válasza greatman hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Köszi! Tetszik, hogy van benn RDS dekóder! Pontot még nem adok senkinek, majd ha kész lesz, akkor igen.
(#) kendre256 válasza Medve hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Nem néztem ilyesmiket mostanában ( meg főleg nem mértem).
De egy ekkora méret szerintem túl kicsi ahhoz, hogy rendes szűrőket lehessen bele tenni, főleg ebben a frekvenciatartományban. Jó szűrők nélkül meg gyenge szelektivitás, nagyobb zaj, zavarérzékenység lesz a végeredmény.
Ahogy mondani szokták: Csodák nincsenek!
(#) Ferkógyerek válasza greatman hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Az hogy "nincs tele rezgőkörökkel" én nem feltétlenül sorolnám az előnyei közé.
Azért azt tudomásul kellene venni hogy nagyfrekvenciás áramköröket, ami lehet vevő, adó vagy bármi egyéb, nem lehet nulla tapasztalattal megfelelő műszerpark nélkül csupán egy kapcsolási rajzból utánépíteni.
Ezek az egyszerű kapcsolások arra jók hogy sikerélményt nyújtsanak az építőjének, és ezen felbuzdulva tovább lépjen a komolyabb áramkörök felé.
Éppen ezért nagy elvárásokat ne támasszon senki velük szemben. Egy 1-2 ezer forintos kínai piacos vevő minőségét elérni is sok tapasztalatra van szükség (és most nem a két nyomógombos dolgokra gondolok mert azok még rádiónak sem nevezhetőek).
De senkit nem szeretnék lebeszélni az építésről sőt, inkább buzdítanék rá.
Csak éppen azt a régi gyakorlatot hiányolom amikor előszőr az amatőr a műszerparkját építette meg és csak azután állt neki egy-egy bevált áramkör utánépítésének.
Elnézést kérek a kissé negatív hangvételért de ez a kb 28. topic amelyik a rádió adó vagy vevő építéshez kér segítséget, de még egyet sem láttam ahol esetleg az ezek helyes megépítését és bemérését boncolgató alapvető kérdésekkel foglalkozna.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Üdv!
Nem akarok én sem negatív lenni, de messzemenően egyetértek az előttem szólóval. Műszer nélkül nem megy, esetleg vak tyúk is talál szemet alapon.
Az utánépítésekkel az a baj, hogy recept ből is általában csak az tud finomat főzni, aki egyébként is tud főzni. Fokozottan áll ez az RF áramkörökre, a működésüket igen erősen befolyásolja a környezetük, azt pedig reprodukálni igen nehéz. Még sorozatgyártásnál is előfordulnak olyan esetek, hogy 100 -ból egy nem megy sehogysem, hát akkor az utánépítésnél. A vevők és adók építésének legalapvetőbb műszere egy GDO (bár én spec nem szeretem, de ez magánügy) ezen minimális eszköz nélkül, csak sötétben tapogatózunk. (persze enélkül is el lehet jutni a célig, de hogy és milyen áron, mennyi kudarccal) Ezt bizonyítja a sok témában nyitott topic.
A témánál maradva, a vevő vételi frekvenciáját megmérni nem egyszerű feladat, általában csak kijelezni lehet, de ez szinte sohasem a tényleges vételi freki, még a PLL nél sem.
A legegyszerűbb megoldás a vételi frekvencia kijelzésére a helyi (LO) oszcillátor frekvenciájának mérése, hozzáadva a KF(ek) frekvenciáját, akár pic-cel, akár beállítható számlálók használatával. Előosztó alkalmazása szinte mindíg szükséges. Ezek akár 1.5 GHz-ig is elmennek
(#) greatman válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Mondtam én azt egy szóval is, hogy előnyös?
Csupán azt, hogy esetleg nagyobb annak az esélye, hogy még működni is fog neki. Egy igazán komoly FM tuner építéséhez én is tudom, hogy mi kell, de nem hiszem, hogy ő ilyet szeretne építeni.
.....
Én anno egy Videoton rádióerősítőbe építettem bele frekvencia kijelzőt, ami egy 500 ft -os kínai bóvli autórádióból származott. Gyakorlatilag egy külön panel volt az egész, rajta Led kijelzővel. Onnan lehet felismerni, hogy hagyományos forgókondis körbe-körbe tekerős a tuning gombja, a kijelző pedig ledes. Csak egy egytranzisztoros fokozat kellett elé, amit egy pici panelen a tuner fém házára rögzítettem. Ez is csak azért, mert ha közvetlenül kötöttem az oszcillátorra a frekimérőt, akkor a bekötő vezeték esetleges mozgása elhangolta azt és "elmászott" az adó. Egyébként nem volt 100 -as, mert kissé pontatlanul számolt, és kb 50 KHz -et csalt lefelé. Pl. a Juve nem 89.5 -ön jött jól, hanem a kijelző szerint 89.45 -ön. Ettől függetlenül egész jól működött.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem