Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   16 / 48
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Nekem lenne kérdésem:
Most gyorsan visszalapoztam, és Budai41-től (aki még mindig gyanúsan te vagy) csak két feltöltött rajzot találtam. Ezek közül csak az egyikben van kvarc, viszont ez nem a 87,50-108 MHz-es tartományra készült. Amelyik pedig erre a sávra készült, az nem kvarcos.
Lévén most a műsorszóró FM sávról van szó, és kvarcos adóról beszélünk, megtennéd, hogy leírod ide, hogy mely tekercseket, hogyan szükséges módosítani a kvarcos adóban ahhoz, hogy a 18 MHz körüli kvarcot az 5. felharmónikusán rezgessük be? Valamint említetted, hogy többet is építettél, és mai napig üzemelnek. Szerintem nem vagyok vele egyedül; szívesen látnék 1-2 képet a kész áramkörről. Csak hogy ha esetleg nekilátok megépíteni egyet, akkor lássam Te milyen konstrukciós megoldást választottál. Előre is nagyon köszönöm.
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nos ez egy egyszerű oszcillátor,munkapontját 2db.bázisosztó állítja be.Az oszci berezgését a kvarc ill.bázis emmiterben lévő 27pf v.cs.kondenzátor biztosítja.18,43MHz es kvarccal +építve 3.ikfelharmonikusra hangoljuk kollektorköri 4es átmérőjű 14menetes vasmagos tekercset,a 2.ik 3.ik fokozat amely Rf.előerősítő ugyanaz mint a 166MHz es változatnál ami széles sávú erősítő 91,2MHz re 9menetes tekercs kell a kollektorkörbe.tehát 3db.9menetes tekercs 3,5mm.átmérőre tekerve 0,65Cu-z.bol.A csatolókondikat fokozatok közt 33pf.ra kell módosítani.Így már CCIR.sáv környezetében dolgoznak a rezgőkörök és a tranzisztorok is.Oszcillátornál a varicap dióda Bb139-Bb529 és vele sorba kapcsolt modulátor tekercs 18menet /képen látható/hozza létre a frekvenciamodulációt.18,43MHz kavicsot adókvarc helyett használom,könnyen beszerezhető.Ezt a kapcsolást bárki +építheti 3-4fokozatura is tudásának igényeinek megfelelően,azt azonban tudni kell 18MHz es 32MHz kvarc nem jó helyette.Ugyanis berezeg az oszcillátor viszont nem jön létre a szűkséges frekvencialöket Fm.moduláció sem.32,416MHz felhang adókvarccal viszont igen.
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Én elmúlt 10évben 2m.sávra 144-146MHz valamint 163-166MHz re építgettem adókat vezeték nélküli mikrofonhoz +poloskához is smd.kivitelben,melyeket eladogattam.Ezek kisméretű drótantennával működtek 3V ról.
(#) ferzoo válasza prst14 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Azért adó vagy poloska építéséhez is szükséges némi alaptudás,pl.oszcillátor működése felépítése,nagyfrekvenciás ismeretek.Elmélet+gyakorlat.Nem elég 1 kapcsi rajz.Ebben segíthet nektek Rádiótechnika 1984es -1991es kiadású újságok.Beszerezni persze nem túl könnyű,könyvtárakban megtekinthető esetleg régi használt könyvesboltokban, vagy a neten érdemes rákeresni.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Köszönöm az infókat, jövő hétvégén lehet, hogy megépítek egyet kíváncsiságból. Egyébként annyi észrevételt engedj meg, hogy amennyiben a kvarc elé nem kötöd be a soros induktivitást, akkor is létre fog jönni a szükséges frekvencia-moduláció. A soros tekercs értékével kis mértékben el lehet húzni a kvarc frekvenciáját, de szerintem a frekvencia-modulációban nincs kulcsszerepe, ott inkább csak a varikap a lényeg.

Valahogy annyira de annyira nem lepődtem meg, mikor egy az egyben ugyan olyan jellegű, ugyan olyan filccel ugyan olyan lapra készült rajzot raktál fel a kvarcos oszcillátorról, mint Budai41... De nem kötözködöm, hisz említetted, hogy nem Te vagy Budai41 viszont ismered. Gondolom gyorsan átfutottál hozzá kölcsönkérni a filceket
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Ami a zárt fémházas tekercset illeti azért kell bele,mert enélkül torz volt a hangja a vevőben.Egyébként ez régi vez.nélküli telefon adó rajza volt eredetileg.Rajzot tollal készítettem.Azért igazad van,nekem +2életem 4felhasználói nevem.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Igen, tudom. Látom Ha négy nem is, de 3 egész biztosan...
(#) Novak hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
Ma volt egy kis szabad időm, megépítettem az általad feltöltött kapcsolást (a kvarcoszcillátort az erősítővel).
3 V-os tápfeszültségről próbálgattam, és működik szépen. 92,15 MHz-en be tudom fogni. Viszont ami kicsit lehangoló, hogy a hatótáv az kb. 8-10 méter. Ami nem is csoda, mert rámértem egy teljesítménymérővel, és bizony a kimenő teljesítmény az 3-4 mW között mozog (a kimeneten lévő trimmerkondik állásától függően).
Teszi ezt úgy, hogy elméletileg 30 mW volt a rajzra írva.
Majd még játszom vele, meg a kimenetét megfejelem egy MMG3H21-es erősítővel, meglátjuk mire lesz képes.
(#) Dani0211 hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Megszeretném építeni a SKORY féle vezeték nélküli mikrofont(II), most az anyag rendelésnél tartok(HESTORE) és nem találom meg náluk a BF961 -es Fetet nem tudnátok helyette mást ajánlani? Vagy esetleg valakinek egy felújított alkatrész lisája van?SMD ben szeretném megcsinálni, de ha hagyományos Fetet tudtok ajánlani az is jó!!!

Válaszotokat előre is köszönöm
Üdv.: Danee
(#) Novak válasza Dani0211 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
BF961-et SMD változat építésénél én BF990-essel vagy BF998-assal szoktam kiváltani. Mindkét típus SOT143 tokozású...
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Szerintem a kollektoráramokat mérd +lehet kevés lesz a kicsi tápfesz.miatt.Igy oszci 3mA,a második fok.6-7mA,harmadik fok.16-18mA ha ez is rendben van akkor 2.ik fokozatba 22pf.emmiter test közé smd.tégy be ez növeli az erősítést adott sávban.Az még eszembe jutott,antennának 1es sodrot réz 24cm.hosszút használtam,elé tekerni kell 5menetes 12mm.átmérőre 1,8as huzalbol antenna hosszabítótekercset.Ezt +felelően rögziteni kell a panelhoz.Régi adóvevőknél is igy oldották meg.A behangoláshoz térerőműszeres rádiót használtam,rövid drót volt bedugva.Akkor van jól építve ha 30méterről a térerő 4es 5ös max.körül van,mintha ott lenne a szobában az adó.
(#) szalab9 hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
A mellékelt kapcsolással lenne egy kérdésem, mégpedig az, hogy mennyire számít a nyákon lévő tekercs pontossága? Például mekkora baj az ha kicsit hullámos lesz a széle?
Nem tudok nyákot marni, így gravírozni szoktam a nyákot.

Bővebben: Link
(#) deguss válasza szalab9 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Egy tekercs vezetősávjának alakja lényegtelen, lehet szögletes vagy sarkított, lehet egyenes vagy hullámos, és ferde vagy trapéz alakú, ami számít, az a mentszám és a vezetőpályák távolsága - ennél a kivitelnél. Ilyen alapvető dolgokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt belekezdesz, mert hamar kedvedet szegheti a kudarc. Persze soha nem késő, nyiss ki bármilyen ilyen témájú szakkönyvet.
Érdekelne milyen elképzelésed van az antennáról, mivel a nyákon csak a tekercs van kiképezve. Antennának - gondolom én - egy lambda/4 hosszúságú drótot tervezett a kapcsolás szerzője. Amit előre bocsájtok: Ha össze is hozod a kapcsolást, max. szórakozni jó, ha megmozdítod, vagy "kicsit elkezd fújni a szél is elhangolódik".
(#) szalab9 válasza deguss hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ezért aggódok, mert az is számít, hogy milyen távol vannak a menetek egymástól. És ezeket gravírozásnál eléggé nagyon el lehet téveszteni, és így lehet, hogy mondjuk 120 MHz-re hangolódna, és így nem tudnám fogni egy rádión sem. Vagy azért ennyire nem tudnám elrontani?
(#) Novak válasza szalab9 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Szia!
Szerintem nyugodtan készítsd el a nyákot, ahogyan tudod. Most 1 mm-rel közelebb vagy távolabb lesznek a menetek, nem számít. Illetve a frekvenciát nyilván eltolja valamelyik irányba, de az a legegyszerűbb, és jelen esetben a legpraktikusabb megoldás, ha a 12 pF-os kondi helyett egy egy 20 pF körüli trimmerkondit raksz be. Akkor abszolút nem számít a nyákos a tekercs kisebb hibája, majd a trimmerrel korrigálod.
(#) Hobbis válasza szalab9 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Helló
Engem érdekelne neked h sikerül mert nekem alkatrész (és idő) hiány miatt még mindig csak félkész.
(#) szalab9 válasza Hobbis hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Jövőhéten majd valamikor el tudok menni alkatrészekért, és akkor megcsinálom, és majd írok, mennyire működik, hogy sikerült mőködésre bírnom.
(#) zolcsi33 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Szeretném megkérdezni hogy van-e valakinek esetleg egy olyan kapcsolása ami 12V ra van méretezve mert nekem ugyanis olyan kellene, csak nem találok.3-9 V-os van.
(#) ferzoo válasza szalab9 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Nem akarok kötekedni de ez a rajz max.mikrofon előerősítőnek jó,+esetleg a Tv.zavarni 10-20M-ig.NYákból tekercset kimarni, induktivitás hangolhatóság híjján erre a frekire nem sok értelme van.Ilyesmit 1,2GHZ re,2,4GHZ re antenna gyanánt készítenek helyszűke miatt.
(#) szalab9 válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Az is jo ha a TV-t zavarja, azt is akartam építeni, mert a szomszéd mindig kiül a teraszra a TV-vel és ordíttatja, mert, hogy kicsit nagyot hall. De hát majd kiderül, mi lesz belőle.
(#) sadchips hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Hello!
Én egy 11 éves gyerek vagyok aki az elektronikábol annyit ért hogy egy elemből és égőből lámpát csinálok. Valaki elmagyarázná nekem, hogy kell poloskát készíteni ( úgy hogy értsem.)

Remélem nem tettem fel hülye kérdést. De ha mégis akkor
(#) Kera_Will válasza sadchips hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Nem lehetetlen !

Csak némi előtanulmányok és szerszámok szükségesek .

Ha nem is érted pontosan mi miért történik attól össze rakhatod.

De akkor neked olyan leírást kell keresni ami mindent lépést pontosan megmutat leír ... stb ...

De mindenképp olvassál utána az elektronika legalapvetőbb foglamainak , alkatrészek működésének.
Mert ha nem így teszel nem fog sok siker élményed lenni.

Vannak okos . ügyes weblapokon minden féle leíráok tuttijónak itélt beharangozott készülékek,
De sajnos arról nem mindig kapsz infót hogy meddig és hogyan finomították és állították be olyan jóra.
Vannak bizonyos trükkök amiket nem biztos hogy megtalálsz.Megfelelő idejű munkával és tapasztalat bírtokában fogsz rájönni a megoldásra.

Igaz 1 kis lányt már sikerrel igazgattak el a lelkes topic társak 1 detektorosrádió építésében.
Ő csak 2 3 évvel volt időseb nálad.
Az erősfeszítésüket siker koronázta

SOK Sikert .

(#) pucuka válasza sadchips hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Üdv!
Az elem - izzólámpa, és az adók építése között meglehetősen nagy távolság van, sok mindent még meg kell tanulnod. Az adó, bármennyire is egyszerűnek látszik, eléggé összetett szerkezet.
De semmi gáz, időd még van sokmindenre. Szakíts belőle egy jó nagy darabot a tanulásra. Különösen a fizikára (elektrotechnikára) legyél figyelemmel, de nem árt ha matekból is jó vagy.
Javaslom én is a köbzoli linkjét, hamar élményhez jutsz, és megláthatod, hogy mások hogyan csinálják.
Olvasgasd végig itt a fórumon az adókkal, rádiótechnikával foglalkozó topikokat, (van egy jópár) sokat tanulhatsz.
Be kell szerezned jópár szerszámot, meg kell tanulnod használni azokat, különösen forrasztani, mert ha nem, nagyon meg tudják az életet keseríteni, különösen az adó építésénél, ahol nem annyira nyilvánvalóak a következmények.
Szóval rajta, ha elakadsz, mindíg lesz aki segít.
(#) elektroger hozzászólása Jún 30, 2009 / 1
 
"de nem árt ha matekból is jó vagy."

CÁFOLOM!!

10 éves koromban kezdtem el elektronikával foglalkozni, most vagyok 24. Világ életemben hülye voltam matekból, mai napig nem tudok megoldani egy másodfokú egyenletet. Tény: nem lesz villamosmérnöki diplomám.

Ellenben, szabadidőm nagyrészét elektronikai könyvek olvasásával töltöttem, illetve kísérleteztem különböző áramkörökkel. Tehát, elsősorban tapasztalati úton szereztem tudást. Az első áramköröm egy astabil multivibrátor volt (alias "kétledes villogó"). 11 éves voltam. Aztán, 11-12 éves koromban az egyik Hobbi elektronika újságban megjelent "Szüperfül" nevű erősítő áramkört építettem meg. Gyakorlatilag, egy elektret-mikrofon jelét erősítette fel. Fülhallgatóval meg lehetett hallgatni osztálykiránduláson, hogy a lányok miről beszélnek a másik faházban (akkor csalódtam először a nőkben... )

Először forrasztani tanultam meg - ezzel párhuzamosan az alkatrészekkel ismerkedtem meg - rajzjel, mértékegységek, stb.

Utána jöttek az erősítők - kezdetnek ajánlom az egyszerűbb IC-s változatokat - pl. TDA2005. A számítógépem mellett mai napig ezt használom egyébként.

Ha már poloska: Azt hiszem, a Hobbielektronika c. folyóirat valamelyik, '90 környéki számában volt egy nagyon jó rajz. Egy sorozat volt a drótnélküli mikrofonokról - én azt építettem meg, amelyik az egyik újság címlapján is szerepelt. Megépítettem, és elsőre működött! Középiskola 1. osztályos voltam (15 éves).

Visszatérve a matematikára. Az idők folyamán a precízségem fejlődött nagyon sokat - és, ez elég volt ahhoz, hogy megépítsem a potyo-féle ICD2-t, illetve korábban léptetőmotorvezérlőt is készítettem, a nyákot én terveztem hozzá (google: linistepper).

Tehát, matematikai tudás teljes hiányával - azért idáig el lehet jutni 10-12 év alatt. Tanult kollégák ismerik el a munkám, két villamosmérnök barátomat én tanítottam meg "PIC-et égetni" - illetve, egyiküket az áramkörgyártásra.

Az egész, csak kitartás és érdeklődés kérdése. Ha, meg még a matekhoz is van az embernek képessége, akkor az egy külön áldás.

Szoval, Kedves Fiatal Kollega, csak bátran! Először szerezz ilyen KIT-eket, és ezeket építsd meg. Aztán, próbáld meg lemásolni saját NYÁK-on! Kezdetben a sikerélmény a fontos, ezért - én, NEM a poloskával kezdenék. LED-es villogók! Elsősorban, a 2 ledes. Azt nehéz elrontani. Iskolában, kérd meg a technika tanárt, h. keressen már neked kétledes villogóhoz panelt, meg alkatrészeket. Ez sokáig benne volt a tananyagban 8-adikosoknak. Biztos, h. még lesz valahol a szertárban ilyen kis építőkészlet!

"Poloskát" úgy tudsz szerezni, h. veszel egy "bébi-őrt" - kb. 3000 Ft. Akár a Vaterán. Ezt használják arra, h. újszülöttek légzésének hangját figyelik a szülők a másik szobából. Vagy, valami olcsó drótnélküli mikrofont - esetleg walkie-talkie-t.
Ha "vezetékes" poloska is jó, akkor egy lemezjátszó tűjének helyére beraksz egy kis hangszórót, vagy telefon-hallgatóbetétet. Ide ne tégy hosszú vezetéket. Esetleg árnyékolt kábelből. A lemezjátszó hangszóró-kimenetét már viheted 10 méterekre!

Kezdetnek ez szerintem elég jó játék. Megtanulsz forrasztani, sorra fogod gyártani a LED-es villogókat, panelt tervezel neki...stb. Na, itt már lazán belekezdhetsz majd a poloska építésébe is. Csak, fontos, h. olyan kapcsolást válassz, ami másoknak már bevált! Ha precíz vagy, és jól építed meg - sikerülni fog!

Ha most ezzel kezdenél, akkor nem biztos, h. lenne sikerélményed. Egy életre megutálnád az elektronikát. Ezért javaslom, kezdj olyannal, ami sikerülni fog rögtön. Miközben azt élvezed, h. működik a "bébi-őr"-rel való hallgatózás, lesz benned annyi motiváció a sajátkészítésű cucc iránt, hogy már nem fognak a kudarcok sem letörni! Látni fogod ugyanis, h. nem lehetetlen próbálkozás, láttál ilyet működni - és, ez Neked is fog sikerülni!

Üdv: el G
(#) szalab9 válasza Hobbis hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Na elkészült, működik is, csak még nem sikeredett igazán tesztelnem, mivel 107,4MHz-en ad, ahol nekem a rádión egyszerre hallom ezt a poloskát és három másik rádióadót. De majd elmegyek és veszek egy forgókondit amivel, majd máshová hangolom, és akkor használható is lesz.
(#) szalab9 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Ha eesetleg valaki venne egy ilyet, akkor le tudná fényképezni, hogy néz ki, mi a kapcsolása stb. hogy meg lehessen építeni, hiszen az biztosan egy működő és egyszerű kapcsolás.
(#) Hobbis válasza szalab9 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Szia
Kíváncsi leszek a végső eredményre.Sok rosszat hallottam róla itt is és máshol is igazából én csak próba képpen raknám össze hogy ilyet is tudok csinálni
(#) ferzoo válasza szalab9 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
CCIR sávban nemigen lesz használható a sáv telítettsége miatt,pl.regionális adók+külföldi adók reggelente nagyon bezavarnak,régen én is küzdöttem ezen problémával.Más magasabb frekvencia a +oldás és 1 kvarcos adó.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
A sáv telítettsége igen csak hely függő. Budapesten és környékén katasztrofális a helyzet, meg egy-egy helyen a határ közelében. De az ország túlnyomó részén azért szó sincs róla, hogy "használhatatlan" lenne a zsúfoltság miatt. Meg egyébként is csak türelem kérdése, ha talál az ember egy 2-3 MHz-es lyukat, akkor már csak oda kell hangolni az adót és kész.
Nem mellesleg ezen a frekvencián nem sokat oszt vagy szoroz, hogy mely napszakban keresgél az ember. Lévén ebben a frekvenciatartományban "egyenesen" haladnak az elektromágneses hullámok, és gyakorlatilag szó sincsen magas légköri visszaverődésekről, mint alacsonyabb frekvenciákon...
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
ÉN spec.a román határtól kb.65KM.re lakom,és 104MHZ-en 105,1MHZ-en +még a sáv elején simán kinyomják a román gerincadók a regionális adókat.Utóbbi 30-50km.re vannak tőlünk.És most nem tetőantennára +magas légköri/ionoszféráról visszavert jelre gondolok.Hanem egyszerű érzékeny zsebrádióra +Panasonic autórádióra.Ez nálunk sutyorgás torz hangok formájában jelentkezik az ép hallgatott rádióadás alatt.Főként kisebb nagyobb zivatarok után nagyon erős zavaró ez a jelenség a kora reggeli/délelőtti órákban 8-9h.ig.Ez az egyenes vonalú URH hullámterjedés felerősödése miatt van,tehát megnő á távoli adók jelszintje a párásabb levegőben hullámok messzebbre elmennek.Nincs ebben semmi különös,a kinti szerb-horvát Tv.adók is színesben jó minőségben foghatóak ilyenkor /lásd Uhf28-Uhf39-41Ch./TV.DX.vétel szélessávú antennával.
Következő: »»   16 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem