Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 9 Voltból nagyfesz
 
Témaindító: m.joco, idő: Jan 25, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) m.joco hozzászólása Jan 25, 2007 /
 
Szóval egy egyszerű 9 voltos elemből szeretnék nagyfeszt(100volt) csinálni. Arra gondoltam hogy feltranszformálom, de egyenáramot ugyebár nem lehet. Wien hidas oszcillátorral próbáltam hullámossá tenni az áramot és azt feltranszformálni, de a wien hidas kapcsolásból nem jött ki váltóáram.
Valamit nem jól csináltam?
Csak váltóáramot lehet transzformálni, vagy lehet lüktető egyenáramot is?

wien.JPG
    
(#) qssty válasza m.joco hozzászólására (») Jan 25, 2007 /
 
hihi 9v-os elemből 100v vátó???kérdés mennyi ideig lenne talán pár sec.
(#) Prinner válasza m.joco hozzászólására (») Jan 25, 2007 /
 
Hááát... Én a rajzodon csak egy ?négypólus? -nak látszó valamit látok, aminek a bemenete kondival le van választva egyenáramú szempontból, és egy párhuzamos rezgőkör van a kimeneten. A wein hídas oszcillátorhoz nem sok köze van...

Amúgy elviekben valamennyire működik a cuccod, mert amikor rákötöd az elemet, akkor a rezgőkőr energát kap, majd gyorsan le is cseng a rezgőkör körfrekvenciája által meghatározott frekivel, és a jósági tényező által meghatározott amplitúdójú feszültséggel. És persze ilyenkor az elem is terheli a rezgőkört...

Lehetséges lüktető egyenáramot is transzformálni, DE: mivel minden transzformátornak tekercseinek van induktivitása, az egyenáram bekapcsolásától a kikapcsolásáig "töltődik" energiával, mert az áram lineárisan emelkedik rajta. Kikapcsoláskor pedig ezt az energiát igyekszik leadni, ezért van az, hogy az induktív terhelések kapcsolói nagyon szikráznak. Ha félvezetővel szaggatod a DC-t akkor ez a szikra, -ami nagyfeszültségű impulzus- könnyen tönkreteszi a félvezetőt. Erre figyelj majd a továbbiakban.
Szerintem egy sima step-up konverterrel vagy sorkimenő trafós kapcsolással előálíthatod a 100V-ot.
A step up konverter pedig csak egy induktivitást tartalmaz, trafót nem.
Egyébként pontosan 100V-ra kell stabilizálni a cuccot, vagy csak egy kis sokkolót akarsz készíteni?????????
(#) Isti hozzászólása Jan 25, 2007 /
 
én ilyet csináltam: 9 voltot (telep) pillanatkapcsolóval megszaggattam, és ezt ráengedtem a 230/12 trafó szekundertekercsére... Csak az ujjamon próbáltam ki, de megrázó élmény volt... Ilyenekkel lehet szórakozni, mert elenyésző az amperszám. De szinuszos hullámmal nem ajánlom, és egész testen keresztül sem...
(#) Isti hozzászólása Jan 25, 2007 /
 
szerintem alkalmazz vmilyen szaggatórelét hozzá.
(#) mefi01 hozzászólása Jan 25, 2007 /
 
9 voltból 220

van nekem olyan is hogy 2szerező 3szorozó, 4szerező, sokszorozó rajzaim csak nem találom
(#) m.joco hozzászólása Jan 26, 2007 /
 
Na én így csináltam meg, a C2-es kondira kötöttem párhuzamosan a trafót. De multiméterrel egyáltalán nem mért itt sem AC-t, sem DC-t. Pedig ezt Tinával próbáltam ki, és látni hogy hullámzik az áram - mondjuk ez cosinus, nem sinus. Na de akkor is működnie kelet volna, nem?
Milyenek azok a stepup konverterek, nincs kapcsrajz róla?
(#) Prinner válasza m.joco hozzászólására (») Jan 26, 2007 /
 
Csatoltam egy rajzot Step-Up - ra. A 78s40 adatlapjából szedtem, helyette használhatsz mc33063-as vezérlőáramkört is, mert a 78s40 már elég régi darab.

És egy könyv, amiben mindenféle konverter, kapcstáp leírást megtalálsz:
http://ashrab.atw.hu/konyvek/felvezetos_feszultsegatalakitok.djvu

Ha nem müxik a link, akkor regisztrálj előtte:
http://www.ashrab.atw.hu/

Stepup.jpg
    
(#) imi84 válasza Prinner hozzászólására (») Jan 26, 2007 /
 
Szervusztok, még ez távoli jövő (nyáriszünet), és egész biztosan nem segítség nélkül fogom csinálni, én is hasonlón gondolkodom, vannak elfekvőben egész kis trafóim (műgyantával töltött vadiúj dedikáltan nagyfesz trafó, illetve ennél is kisebb kopakt fénycső (ez a körtefoglalatos izé) trafó), és ezeknek először is a tekercsarányát akarom megmérni, de hasonló terveim vannak vele, mint a kiinduló probléma. Úgy gondoltam, hogy LM555-tel csinálok négyzethullámot (igen, ez 0V és Vcc (?) között fog ingadozni, tehát nem az origóra szimmetrikus, de ez mindegy), és ezzel "tápolom meg" a trafókat (egyesével persze -- nem egyszerre). Ez így elméletileg használható-e nagyfesz előállítására? Ilyen konfigurációban az előbb említett szikrázás előfordulhat-e? Ha igen, akkor ez az LM555 "épségére" lehet-e kihatással? Ha ez így működőképes, akkor a trafó kimenetére (mondjuk egyenirányítás után, vagy mit javasoltok?) rámehetek-e multiméterrel feszültségmérés céljából? Mert ha igen, akkor arra gondoltam, hogy megmérem az "eredeti" négyzethullám effektív feszültségét multiméterrel (ugye 230V esetén sem 230V a szinusz "amplitúdója"), majd ugyanezt a trafó után, és a kettő hányadosa adja az arányt. Ez így helyes, kivitelezhető? Az aránymérés része? A nagyfesz generálás része? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) david03 hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Nekem is van kapcsolási rajzom,de ahogy elnézem őket az energiamegmaradás törvényének ellentmondanak.
Nekem nem sikerült se
2szerezőt
3szorozót
4szerezőt
(#) Isti hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
üdv
A rajzon a kimenetnél mekkora dc áram megy ki? Az ac kétszerese, vagy csak az egyszerese. (3V AC-t ráküldök akkor 6V dc jön ki?)
mert megcsináltam, de nem tudom lemérni, mert a 14A(vízbont) tönkre tette a 300Ft-os multiméterem...

egy.GIF
    
(#) Kartalljani hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
Heloo-tok. m.joco. A 100 V-még nem nagyfesz, de nem ezért irok. Egyszerűen csinálhatnál egy astabilt, ami meghajtana egy POWER Tranyót, ami meghajtana egy transzformátort. Így, tudnál akár 8 kV-os impulzusokat is csinálni. Ha érdekelne a kapcs. rajz, szolj!!
(#) Kartalljani hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
Ha van egy kisteljesítményű trafód, mert annak nagyon hosszu a primere, akkor azzal tudnál nagyon nagyfesz impulzusokat csinálni. Nade mit akarsz kezdeni a nagyfesszel????, és érdekelne a kapcs rajz???? naon egyszerű
(#) m.joco válasza Kartalljani hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Én is astabil multivibrátorra gondoltam. Meg is építettem, a tranyók collektorait rákötöttem egy trafóra, de semmi. A két tranyó collektora közt ha jól tudom megközelítőleg négyszögjelnek kellene hogy legyen, viszont én a multiméteremmel ott semmit sem mértem. Miért nem működött? :no: :no:
(#) m.joco hozzászólása Márc 13, 2007 /
 
Miért nem működött ami leírtam? A tranyókkal lehetett a gond?
(#) m.joco válasza Kartalljani hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Érdekelne az a kapcsolás. Nem tennéd fel?
(#) mcganyer válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Én igaz nem kartalljani vagyok de azért fölrakok egy rajzot. Ez tuti működik!(mer megcsináltam) Használd EGÉSZSÉGGEL! (azé vigyázz vele!)

Meghajtó.JPG
    
(#) mcganyer hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Elnézést kérek ugyan nem 9V-ból van a rajzon de közel van hozzá! Ja és mégegyszer elnézést kérek h painttel csináltam a rajzot. (de egyszerü ember ezt is megérti)

Ja! Sokat eszik!(kb 2A)
(#) m.joco válasza mcganyer hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Hello, köszi a kapcsolást, már régóta vártam.
Volna vele kapcsolatban egy-két kérdésem:
- a tranyó a kapcsolásban nem helyettesíhető 2N3055-el?
- a potméterekkel mit lehet állítani, nem lehet simán csak ellenállásokkal helyettesíteni(és ha igen akkor hány ohmos és wattossal)?
- és a cucc működik 9V-os elemről?
Válaszodért is előre köszi.
(#) mcganyer hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Itt egy kész kép:

SA400123.JPG
    
(#) mcganyer válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Hát izé szívesen! Elindul elemröl is de nem sokáig megy.
Persze hogy lehet vele helyettesíteni!(csak csoro vok aztán csak ez vot itthon de nekem még mindig jobb a tokozása mint a 2N3055) A potikkal lehet beállítani a frekvenciáját! (hasznos ha beleépíted(egyébként nem kellenek bele teljesítményellenállások mert csak az AMV frekijét határozzák meg)) megaztán akár hanggenerátornak is jo ha a trafo prim tekercse helyett egy sima hangszorot raksz oda! túú in ván
(#) m.joco válasza mcganyer hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
És ha mondjuk 2 sorbakötött 1,5Voltos, egyenként 2600mA/h-ás újratölthető elemről menne? Akkor akár 1 órát is mehetne egyhuzonban, de kérdés, hogy elég-e volna a 3V?
(#) imi84 válasza mcganyer hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Azt is megmondhatnánk esetleg, hogy miért jó nekünk, ha tudjuk szabályozni a frekvenciát. Nem értek hozzá, de fizikából rémlenek olyan dolgok, hogy sajátrezgés, rezgőkör. Az a feltevésem (és erősítsetek meg -- mert engem is érdekel... ), hogy a frekvencia helyes megválasztásával a kimenő feszültség növelhető. Sőt talán a frekvencia-kimenő áramerősség grafikon maximodális is (azaz egy lokális maximuma van).
Ezt az áramkört szabad-e/érdemes-e trafóról üzemeltetni (visszaüthet-e a bemenetre a kimenő nagyfesz, vagy ilyesmi)?
Ja, a rajz teljesen jó, a bemeneti 12V is nagyszerű. Köszönjük szépen
Ha jól értem, akkor a trafó induktív jellegű áramköri elemmel helyettesíthtő (azaz pl piezo hangrecsegő nem jó), van bármi megkötés amit érdemes betartani az ide kerülő tekercsre? impedanciabeli megkötés? ellenállás? stb?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mcganyer hozzászólása Ápr 24, 2007 /
 
Hát ízé 3Vtal tuti nem megy sőt szinte e se indul mert azé az 555 nek is kell egy kis fesz.(min 4.5V) a tranyoról nem is beszélve. A potikkal a frekvenciát meg a kitöltési tényezőt lehet szabályozni. Ez azé jó:
1.: a sorkimenőknek is megvan a működési frekijük(amin jol mennek)
2.: ha hanggenerátor lessz belőle akko meg lehet változtatni a hangfrekit(!!!1-2Wos 4ohmos hangszórót elfüstöli!!!(elég jól szól)

Éppen akár egy izzót is rakhatnák a kimenetre.(csak akkor a frekijét lejjebb kéne vinni(nagyobb kondi bele azt kész))

Tulképp bármit (majdnem bármit, ami épp szügséges) rá lehet rakni a tekercs hejére.(csak nem biztos hogy túléli)

Tapasztalat sorkimenővel: egész jól bírja igaz melegszik. A trafo ferritjére kb. 12menetet tekertem. Majden egy cm-es folyamatos ívet húzott.(kb.:8-15kV(nincs olyan műszerem amive meg tudnám mérni))
(#) imi84 válasza mcganyer hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /
 
Öt menet nem elég? És trafó esetén kell valamire ügyelni? Van pl egy műgyantával töltött nagyfesztrafóm, az nem fog túlmelegedni?
(#) Kartalljani hozzászólása Ápr 26, 2007 /
 
Csá. Bocs hogy eddig nem válaszopltam de szar volt a gépem. Azért nem működöttt a cucc, mert csak az egyik kollektort kell rákötni a trafóra, a másikat Pedig az összekötött emitterekre. De ezt nem csiáld kis teljesítményű astabilllal, mert tönkremegy a trafóhajtó tranyó. Azt csináld, hogy az astabil rezgéseit, ami megközelítőleg négyszög, erősítsd fel egy teljesítménytranzisztorral, és a felerősített jelet kösd rá a transzformátorod primerére. Nade mien Trafód van?? Valami nagyon kis teljesítményű hálozati trafó az jó, de inkábbb ajánlanék sorkimenőt. Mert annak a vasmaja nagyobb frekiket átvisz, és akkor nagyobb frekin hajthatod.
(#) imi84 válasza Kartalljani hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
ok, ez kinek a hozzászólására volt válasz? Kinek nem működött? A korábban megadott áramkör helyes? Ha nem feltolnátok egy javítottat? Teljesítménytranzisztor: gondolom sima 50hz-re méretezett nem elég, valami nagyfrekis kell, nemde? Vagy épp ezt jelenti a "teljesítmény"tranzisztor?
Nemtudom milyen trafóm van, egy kék műangyag burkolat, mely egyik oldalán nyitott, és fullosan fel van töltve műgyantával, négy kivezetés látszik ki. Az is lehet, hogy ez egy feszültségsokszorozó, de én anno trafónak vettem.
(#) m.joco válasza Kartalljani hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
És ez a kétféle verzió mekkora áramot eszik?
Elemről meghajtani?
(#) mcganyer hozzászólása Ápr 26, 2007 /
 
Elemről?
Hát ha összeraksz kb 10db 1.2V-os 2.6Ah akksit akkor menni fog.
(#) m.joco hozzászólása Ápr 26, 2007 /
 
Akkor mondjátok meg hogy a fenébe működnek a sokkolók, azokban is egy "bazinagy" aksi van?
Mindegyik módszernek az a feltétele, hogy nagy áramot tudjon adni a tápforrás?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem