Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   83 / 254
(#) sooty válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Tessék: :google: Ebben az is benne van A z590m és az 5900m között csak a piros lakk hiánya a differencia. Azért írtam, hogy bele lehet tenni az áttervezetlen kapcsolásba. mert hosszú drótlábú cső és ha a lábaira szigetelést húzol össze vissza lehet tekergetni azokat. íme egy példa 1973-ból. Ha áttervezed persze elegánsabb lesz.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
[OFF] Nekem is abból maradt De kinyírtam őket Egy még van tudok tesztelni... @lapose: Köszi a hasznos infókat, utána fogok nézni, hátha lesz egy smd táp belőle...
(#) p_istvan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Pedig a három szkóp képen szépen látszik a Gate ellenállással arányos lengés.
A 3V amplitúdóhoz csak 30 mA kell, ez könnyen összejön a Drain-on létrejövő kb. 200V-os meredek feszültségugrás hatására! (a FET kapacitása elég jelentős)
(#) vikipapa válasza sooty hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget. Amint látom nem kell alakítani a tápon, úgyhogy még áttervezni se kell
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia!
Itt a módosított kapcsolási rajz képe a beépített induktivitással, csak ennyiben tér el az eredetitől.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Sziasztok!
No, akkor nézzük most végig a valós mérési adatokat. (Tegnap este már kicsit belefáradtam, és nagyon hideg is lett.) A terhelések a tápon 1db 47K/2W, és 1db 15K/2W párhuzamosan. Nincs most hűtés az IRF740 FET-re szerelve, így is csak enyhén langyos.
A bemenő=12V/240mA, (2.88W)
A kimenő=160V/14mA, (2.24W)
Ezek az adaok szerintem nem is olyan rosszak.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Sziasztok!

A potencióméternél alkalmazzunk olyan megoldást, hogy a csúszka (átmeneti) leszakadása ne növelje a kimenő feszültséget. Az állítgatás alatt gyakran bekövetkezhet...
A csúszka érintkezőjét és a nagy feszültség felé eső oldalát célszerű összekötni, ekkor a csúszka leszakadása esetén nagyobb feszültség jut a tranzisztorra, a kimenő feszültség csökken.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Köszi, kipróbálom az én különálló panelemben ( csak egy induktivitámérő kellene )
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia!
Keress egy "látszólag" ilyen jellegű indutivitást, (valami DVD kapcs. tápból szedegettem ki), és rakd be a jelzett helyre.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia! Átírtam a 16f84a-s programot, benne van az 1 gombos beállítás (ó:p) Itt leírtam hogy működik. A másik két gomb a kijelző ki/be és a dátum kijelzése, ha nyomvatartod bekapcsolja a dátumkijelzést a 30-40 mp közötti időben. Sajnos dcf vétel most még nincs, de ahhoz nem nyúltam, annak mennie kell továbbra is, a többit teszteltem O.K.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia! Ezernyi köszönet érte! Egész biztos rendben lesz a DCF-es része is! Ha minden igaz pénteken megyek alkatrészeket venni, és akkor már neki is tudok állni hétvégén a megvalósításnak.
A nyákot kicsit átalakítom, mert ami kijelzőpanelem lesz, az öszvissz 10cm széles, és nem akarok akkora alaplapot hozzá.
Közben ha nagyon lassan is, de haladok a másik 6 csövesnek a nyáktervével is.
(#) hapro válasza janocsi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Nekem attól a plusz induktivitástól pont nem csökkent a hőtermelés. Az áramfelvétel 100mA-al több amikor az a plusz induktivitás bent van mint anélkül. Bekapcsolva átkötöttem azt az induktivitást, és mindjárt vissza esett az áramfelvétel a fentebb írt értékkel. A FET-emet is kicseréltem 730-ról 740-re. Ezek semmi változást nem hoztak. Próbáltam induktivitás értéket is változtatni, csökkenteni, de semmi eredményt nem hozott az sem. Érdekes, hogy terhelés alatt a működési frekvencia 45kHz terhelés nélkül meg kevesebb már nem pontosan emlékszem de 38 körül van az biztos. Még megpróbálom csökkenteni a frekit, talán...
Viszont előrelépést hozott az ha az LDR-rel sorba kötök egy 1-1,5kohmos ellenállást. Áramfelvételem jóval kisebb így és a fűtés is nagyban mérséklődött. (ugye így az áramfelvételem csökken)
Ezzel azt értem el, hogy amit kérdeztem többször is megoldódott, miszerint az LDR nem szabályoz olyan tág határok között. sötétben épphogy világít, és lámpa alatti LDR-rel sem megy olyan magasra az áramfelvétel.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Milyen csövet teszel bele? A z573m-nél 19 x6 mm eleve több mint 10 cm. A táp rész könnyen leválasztható. :yes:
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
ITT gyártmányú 5853S csöveket. Itt vannak, bár azóta már meg lett csinálva, hogy mindegyik rá lett forrasztva a saját kis nyáklapjára, és tüskesorral lehet az anyanyákba bedugni, így "kvázi" foglalatot kapott. De a távolságok nem változtak. A gyufásdoboz ne tévesszen meg senkit, az olyan nagyobb fajta. A cső méretét inkább a glimmhez hasonlítsd. A számjegyek egyébként méretre ebben is kb. akkorák, mint a Z573M-ben, csak az üvegbura nagyon kicsi.
Igen, a táp leválasztáson én is gondolkoztam, de az is kevés, az egészet át kell tervezzem. Ha még egy kívánságom lehet, akkor kéne a kapcsrajz is, mert mule kulcsszó alatt nem találtam sehol a fórumban. Az alapján könnyebben újrarajzolom, mint nyák terv alapján.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Üdv!

Az én tápomban "ilyen" induktivitás van... Az induktivitás és a FET is langyos picit. Hozzáteszem, nem tudom, az IN-13 csöveknek mekkora az áramfelvételük, kisebb, vagy nagyobb-e a 6 nixie csőéhez képest.
Induktivitás
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Aha, így már értem (megszámoltam a lyukakat a panelon ez tényleg 10 cm. Hát kapcsolási rajz csak az újról van, ami ugyan az, csak a nyomógombok és a dcf bemenete máshol van a régin. Válaszd le a tápot és a tranyós részt, az kb. a fele, úgy kapsz 2db 9 cm-es panelt. Az új elvi rajza. Erről le kell hagyni az rtc-t, az infrát, és a buzzert is.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Ja értem, akkor olyan sok különbség végülis nincs az új és a régi között. Akkor nagyszerűen vissza lehet követni az egészet. Nem fog nagy gondot okozni. Köszönök minden eddigit! Viszont mára megyek, jó éjt!
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Szia!
Csak mérésekkel tudod meg, mekkora az áramfelvétel az IN-13 csövekkel. Nálam 6db Z570M működik róla, és két glimm is, (Mule2/1.3), 14-15mA nappal az áramfelvétel 173V-on. Az induktivitásokkal nincsen semmi gondom, azok mindenben megfelelnek a működéshez.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Teszteltem a 16f84a-hoz módosított szoftvert, a DCF dekódoló rész is prímán működik. Valószínű nem érintkezett jól a vevőben valami, mert utána egyből elindult, hogy megmozgattam a sorkapocsban a vezetékeket. Kíváncsi leszek a kis csövekhez átdoldozott paneledre.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Köszi az infót! Arra én is kíváncsi leszek, már elkezdtem az átrajzolást.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Nem is volt olyan nehéz. A vezérlő része már kész is van, igazából csak levágtam róla a teljes táp részt, így mindössze 36x100mm-re ráfért. A tápot pedig meg lehet csinálni még ennél is kisebbre.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Idézet:
„A táp rész könnyen leválasztható.”

Ezt mondtam én is. Az új Mule panelnél még több hely maradna, mert a pic feletti vezetősávok helye is felszabadulna.
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Végül a FET melegedést úgy tudtam csökkenteni, hogy az LDR-rel sorba kötöttem egy 680ohmos ellenállást, és a frekvenciát 30kHz-re csökkentettem. Viszont az normális, hogy a 2,2µF 350V melegszik? Nem forró, meg nem meleg, csak érezhető, hogy nem hideg, hanem inkább melegnek nevezném...
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Nagyon jól leírtad a működését! Köszi! Nagyon tetszett a leírásod, végre teljesen értem a működési elvét ennek a kis tápnak! Így ha építem akkor tudom mire kell figyeljek!
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
No ez világos mint a nap...odáig, hogy a táp működése dióhéjban. Na jó abból is pár szót értettem. köszi. majd egyszer megértem biztos
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Gondolkodtam ezen a leírásodon, és eszembe jutott egy ötlet: Ha az 555 által keltett frekvenciát valamilyen szinten szabályozhatóvá tennénk, akkor elvileg be lehetne állítani bármilyen tekercshez azt a működési frekvenciát, aminél még nem nyit rá a FET az induktivitásra. Csak figyelni kellene a FET hőmérsékletét. Ha emelkedik, akkor rányit a FET az önindukcióra, és rajta veszti el a tekercs a maradék önindukcióját. Vagy ha ez nem működik, akkor a tekerccsel párhuzamosan kapcsolt nagy értékű ellenállással úgymond "veszteségesebbé" tehetnénk a tekercset, hogy segítse az önindukció csökkentését, és hamarabb megszűnjön a folyamat. Gondolok itt egy MegaOhm nagyságú potira. Szépen névleges áramterhelésnél be lehetne állítani. Mi erről a véleményed?
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Ez pont boost, nem buck. A buck nagyobb feszültségből alakít kisebbe!
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
No így már világosabb, egyébként semmi különös csak a fizika hiányosságai vannak nálam.
Egyébként valahogy le tudom ellenőrizni a nixie csövet, hogy jó-e vagy sem, ha 2X53V áll rendelkezésemre labortápról? Talán Z570-es cső amiről szó van.
A 4 csöves overkillel már minden rendben, de az egy csöves amikor a tápja elhalálozott azóta nem működik. A tápja már jó, de most vagy a pic vagy a cső halálozott el.
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
A Nixie anód fesze megvan rendesen, állítani is lehet, de a többit majd a mérések után tudom biztosra.
(#) janocsi válasza hapro hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Szia!
Csak most olvastam el tüzetesebben a topik újabb hozzászólásait. (A propeller topikos órám miatt hanyagoltam kicsit a Nixie/DCF-et.)
Nagy valószínűséggel, az a jó minőségű 2.2µF-os elektrolit kondenzátor, (nagyon kis ESR értéket mértem), okozza nálam a FET túlmelegedését, ahogyan Simpi le is írta lehetséges hibaként. Ha kiveszem az induktivitást, nálam megnő az áram, és máris melegszik szinte minden, ami a nagyfesz körben van. Inkább egyedi esetnek tekinthető ez a megoldás is. A táp csak kísérleti segédeszköznek készült, de szerettem volna felkészülni a következő óra építése során, ne akkor legyen majd gondom vele, amikor már élesben fog működni.
Az LDR-el (típusfüggő), vigyázni kell, mert "direktben" kötve túl hajthatja a konvertert. Jó a soros ellenállás is, a kisebb szabályozási intervallum eléréséhez. A FET-et cserélgettem ebben a "segédtápban", legideálisabban az IRF740 viselkedett, más típusokkal már a "megszaladás" is jelentkezett nagyobb terheléseknél. Most nem kell hűteni a FET-et, holott 12-15mA terheléssel járatom. Azt tapasztaltam, hogy különböző alkatrészekkel megépítve, mint pl. induktivitás, FET, pufferkondi, dióda, más és más jellemzői lesznek a működésének. Ha sikerül jól összeválogatni ezeket, talán nem is okoznak különösebb problémát a beüzemelésénél.
Következő: »»   83 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem