Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfok épités
 
Témaindító: Skyline, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Sziasztok!!
szeretnék épiteni egy erősítőt amit vagy TDA vagy STK-Ic böl építenék és ehez kérném a segitségeteket hogy ezek közül a tipusok közül melyiknek van a legnagyobb kimenö teljesítménye?és esetleg melyik párost lehetne hidalni?
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
az elképzeléseim vagy a TDA 7293 lenne amit a datasheet catalog on láttam ezzel elvileg 4 ohm on 150 W ot lehet elérni és ha hidalom 8ohm on 300 w oz kéne leadnia!?de ez lehetetlennek hangzik csak katologus adat lehet?
A másik az STk 4050V erröl semmit nem tudok!!
Elöre is köszi a válaszokat!!!
Üdv mindenkinek!!
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Szia,

Ez így nagyon bő kifelyezés! Lehet mindkettő tipusból végfokot építeni, attól függően, hogy mennyire bő a pénztárcánk. Az STK -nak nagyobb a kimenő teljesítménye (általánosságban) mind a TDA -nak. Jóval nagyobbak is. El kellene dönteni, hogy mekkora teljesítményű végfokot akarsz épiteni, vagy mekkora hangfalakat akarsz vele meghajtani, esetleg menyit akarsz rákölteni. Az STK ára jóval borsosabb mint a TDA sorozaté. Amgy minden végfokot lehet hidalni. Csak megkell feleljen pár feltételnek,..
Lehet nyugodtan használni a google -t vagy a jobb felső sarokban található kresőt is,..

"4ohm -on 150w meg 8ohm -on 300w" ez valahogy nem stimmel! Kisebb ohm nagyobb teljesítmény! Valamit nagyon elnéztél,.. De az biztos, hogy soha az életbe nem-fogja leadni még a 100w -ot sem!
(#) epyn válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
van rengeteg tda(SGS-ATES)és LM(National Semiconductor)gyári katalógusom
nekem tda 7294V van a hangfalamban(55W a mélyközépre+25W a magassugárzóra;professzionális audiobemenettel,hővédelemmel,erősitőnként dedikált limiterrel,gyári doboz koppincs gyári hangsugárzókkal)
amúgy az STK sorozatot nem ismerem,ebben nem tudok segiteni...
(#) epyn válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
légyszives NE várd már el hogy a fél gyufásdoboz méretű(egyébként nagyon jó)integrált erősitő 300W-ot pumpáljon a silány mnc hangszóródba...
ezek az adatok a maximum amit a torzitás ill. a müködés legfelső határán vannak.nem beszélve a hőképződésről,300W@8ohm már tetemes hőt termel és az a pici kis tok nem igazán viselné el(mármint a chip)ha teljesitményt akarsz akkor diszcrét elemekből épits erősitőt
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat!És azt szeretném még kérdezni hogy ha esetleg STK-s ic böl épitem meg a végfokot melyik tipuss az amelyikkel a legnagyobb kimenö teljesítményt lehet elérni?
És hogy ha nem az Ic-t választom akkor tranzisztoros vagy FET-es erösitöt lehet egyszerübben építeni?
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
A fenti kérdésemnél a 4ohm-on 150W-ot egy ic szolgáltatná és a két azonos végfok hidba kapcsolásával lenne 8ohm és 300W!?És hogy ez lehetséges kimenö teljesitmény IC-s végfokkal?
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Nekem legjobban az STK4048XI -es tetszett. Aztán lehet kutatni még más tipusok után is,..
A tranzisztoros és fetes között "nagy külömbség" nincs, úgyértem, ha a nyáktervre gondolsz, melyiket könnyebb megépitteni, pl: ott a VF2,.. Hidbakötésnél a teljesítmény meg kétszereződik (elméletileg), jö ha 1.5x -e lesz. De nem tudsz kiszedni 300w -ot egy TDA Ic -ből, kötheted hídba s akárhogy,.. Esetleg ha megtodozgatod tranyókkal,..
(#) valve válasza valve hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Itt az eredeti VF2 audiofil végfok. Töviről hegyire,..
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Köszi a segítséget!Ha még megkérdezhetném hogy az STK4048 nak menyi a kimenö teljesítménye és mekkora a rákapcsolható hangszóró ellenállása?
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
STK4048XI: min. 150w 8ohm -on, THD: 0.008%. (három hsz -el fennébb linkeltem az adatlapját).
(#) _Peti_ hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy kb. 30-50W-os végfokot, ami szimpla tápfeszültségről üzemel. Ha van valakinek valami megbízható, jó minőségű erősítő kapcsolási rajza, megoszthatná velem. Előre is köszönöm!!
(#) mathe válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Szia!
Itt van egy összefoglaló táblázat a TDA Ickről. Ezen az oldalon írta le valaki én meg excelbe beraktam magamnak.

TDA IC-k.xls
    
(#) valve válasza _Peti_ hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Egy ilyesmire gondoltál? Bővebben: Link
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
igen idöközben megtaláltam az adatlapot!Köszönöm az infót!!De az a baj ha az STK-t hidba kötöm akkot a legkisebb hangszóró elenállás 16 ohm lessz!?ezért érdekelne 4ohm os STK-ic 150 w körüli teljesítményel?
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Az STK -t kötheted hídba is,.. De sztem sokba fog neked járni két 4048 -as,.. Megéri ez neked?
Inkább ajánlok tranyós végfokot. Amgy le lehet terhelni 4ohm -ra is, így min. 8ohm, ha hídba kötöd elméletileg vagy 350w -od lesz a kimeneten,.. Ha mindenképp nagy teljesítményt akarsz, s hídba
is akarod kötni akkor oda tranyós kell, (ké0t hídbakötött STK sem fogja leadni a 350w -ot).
(#) _Peti_ válasza valve hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Üdv! Valami ilyesmire. Ezzel a rajzzal régebben már találkoztam, és jónak tűnik, csak az a gondom vele, hogy az ellenállások nincsenek fixen meghatározva, pl (500-1k), szóval vagy tippelek, és lesz valami, vagy számolok, ami nem megy, és marha bonyolult...
(#) valve válasza _Peti_ hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Választassz egy stílust,.. Vagy alacsony értékeket vagy nagyokat,.. Vagy össze-vissza,..
(sztem: a középút a legjobb, se-nem nagy se-nem kicsi) Amgy megvan nekem ez a kapcsolás fix értékű alkatrészekkel is, és nagyon jól szól! (csak este jön a kapcsrajz mivel még melóban vok)
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Az a baj a tranyóssal hogy párba kell válogatni be kell állitani a nyugalmi áramot és szerintem problémás a megépítése!?de lehet rosszul tudom!!
Az STK szerintem jó lessz ha 4ohm on tényleg jól fog müködni és nem fog melegedni!!És egy jókora trafóra is szükségem lessz hogy ki tudjam venni a teljesítményt ja és e hütésröl is gondoskodni kéne lehetne mondjuk vizhütéses?de az már bonyolult lenne!!
Köszi a segitséget és a hozzászólásokat!!
Rem sikerül egy jó végfokot építeni!!!
Üdv:Skyline
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Nem kell párbaválogatni,.. Nem szkóppal figyeled a szinuszt s nem is milliméteres pontosságú végfokot akarsz sztem, hanem zenehallgatásra alkalmas, jóhangú valamit,.. A nyugalmi árammal is az a helyzet, nem mindenikben kell, s az nem nagy dolog, egy mA -mérő s egy csavarhúzó,.. Az STK nagyon jól fog működni, feltéve ha jól építed meg, s természetesen mind minden végfok az is melegedni fog!
De sztem vízhűttés erősítőbe nagy hüeség lenne,..
(amgy az STK hybrid, jól párbaválogatott tranyókból épül fel)
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
utána néztem a datasheet katalogusban és találtam egy STK4050V Ic-t és az adatlapjára min 200W van irva ez zenei vagy szinuszos teljesitmény lehet?
amugy az STK-k jó minöségü ic-K?
bocsi a sok kérdésért de még anyi lenne hogy a fet es erösitöröl mi a véleményed beállitás hangzás teljesítmény?
(#) Skyline hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
kicsit elgondolkodtam a tranyós és a FET-es végfokon és az a kérdés merült fel bennem hogy ha pl 4Ohm os a végfok és növelni akarom a kimenö teljesitményt akkor a tápfeszültséget kell megemelnem vagy a tranzisztorok(FET-ek) számát növelni?
(#) epyn válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
ha simán +növeled a teljesitmény eszözök számát az egész erösitő kiröhög... teljesitmény növelésére csak a táp emelése+ezzel összefüggve a tápegység nagyobb terhelhetősége--->a trafó magasabb sec teljesitménye(feltéve ha birja a kapcsolás);vagy az egész meghajtó+végfok készlet átméretezése szükségeltetik.de ahogy elnézlek te ezt inkább ne erőltesd.amúgy általános hogy 8 ohm ra magasabb tápfesz kell,mert a kimeneti feszültségesés(a hangszórón)ezért csökkena kimeneti P 8ohmnál(mint 4ohm -os terhelésnél )
(#) Skyline válasza epyn hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
akkor tehát ha építek tranzisztoros vagy Fet es erősítöt egy bizonyos teljesítményre tervezzem?és ha pl egy 200w sinusos kimenö teljesitményü 4 ohm os végfokot akarok épiteni Párba és ha nagyobb teljesitményen akarom használni akkor hidba kötném a kettöt,ez igy müködöképes lenne és létezik erre olyen kapcsolás ami kevés alkatrészt FET-et vagy tranzisztort tartalmaz?
(#) epyn válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
amúgy meg ha tényleg épiteni akarsz egy erősitőt,ne egyből nagy(mihez képest nagy?)kimeneti teljesitményűvel kezdj.ha nekiállsz annak amit szeretnél nagyon hamar belebux,ott lesz majd a hibás nyákrajzolat,a véletlenül selejtes alkatrészek(mondjuk ha majd zsidó leszel és sajnálod a pár száz HUF-ot az újra:inkább kitermeled vmiből,de azt meg tudtod nélkül véletlen hőmegfutásra "kényszerited")a nem megfelelő műszerezettség hiánya(piaci,3 pálcás dmm-mel nem lehet nekiállni...)a tapasztalat hiánya.Hidd elnekem ezeket mert én is sok csapdát állitottam magam elé anno.ja nem beszélve a földhurokról,amit még a képzett technikusok is csak izzadással találnak meg(ez egyébként le is égetheti akár a végfokot-akár az azt meghajtó jelforrást)
Ajánlom inkább a kezdőkenek való félnapos kapcsolásokat,akár integrált,akár diszkrét elemeset.Kezdetnek megteszi a 10~30W is.ezek nem terhelik a pénztárcádat és ha esetleg megsütöd,nem fog nedves lenni a szemed a sok kidobott pénz miatt...meg legalább gyakorlod a nyákkészités fortélyait...
(#) szamóca válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Ne haragudj, csak egy kérdés. Milyen hangládáid vannak?
(#) epyn válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
ajánlom figyelmedbe:ha bármi kérdésed lenne erről nyugodtan.én már megépitettem.az osszes alkatész beszerezhető(a félvezetőkre gondolok)pár darab maradt is ebből abból.amúgy ha jóminőségű egy erősitő(teljes,komplett)kapcsolása akkor minél kevesebb alkatrészt(félvezetőt a jelútban)tartalmaz annál kisebb a torzitása(mivel kevesebb a torzitandó elem)de ez csak elméletben működik.amúgy is minek ezzel foglalkozni hiszen ha ezzel a teljesitménnyel kinzod a hangfaladat a hangszóró oldalon a 8-10% -os lesz (bármilyen)torzitás.csak megemlitettem
(#) Skyline válasza epyn hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
hát igen tapasztalatom még nem nagyon sok van-e téren lehet hogy mégis maradok az STK-IC nél Amugy egy olyan erösitö lenne a tervem amit tudnék használni az 5.1 es DVD lejátszómhoz és ha sztereóban hallgatnám akkor a két csatornát hidalnám egy sub számára!ha pedig nagy szteseo teljesítményre lenne szükségem hidalnám a sztereo csatornát is
Csak ehez 6 végfok kéne meg egy pár elöerösitö!
de lenne egy univerzális végfokom amit magam építettem már ha ez lehetséges??,
(#) Skyline válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
még nincsennek falaim egy teljes rendszert akarok építeni azon gondolkodok hogy szélessávú hangszóróval 2 utas falat építsek vagy sub hangszórókkal 3 utasat?
(#) valve válasza Skyline hozzászólására (») Feb 5, 2008 / 4
 
Lehetségesnek persze, hogy lehetséges,.. De 6db STK, hmmm,.. (az Ic -s ilyen célra sokkal jobb).
Több szempontból is: Sokkal kisebb a torzítás, jobb minőség és biztos működés, meg védelmek, stb,..
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem