Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   396 / 962
(#) ferci válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Ha egy izzó eldurranik, annak az az oka, hogy kiégéskor, szálszakadáskor ívet húz, ionizálódik a benne lévő gáz és nem egy amper folyik, hanem ami belefér...
(#) taurus hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Van egy UNI-T UT203 tip. lakatfogóm. Használata során egy érdekes mérési eredmény mutatkozik.
Mérek egy 230V-os háztartási eszköz áramkörében 8,2 A-t a fázis vezetőn. Az ehhez tartozó nulla vezetőn meg 7,8 A-t. Elvileg a két mérésnek azonosnak kell lennie! Tesztelve más műszerrel egyidejű méréssel a fázis vezetőjén mindig jól mutatja az értéket, a nulla vezetőn mindig kevesebbet. Ez a műszer hibája lehet?
(#) Bakman válasza taurus hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Ha nem a földelés felé folyik el a különbség, akkor a műszer hibája.
(#) taurus válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
A rendszerben 30mA-s FI relé van, a relé előtt helyi földeléses csomópont. Hogy értsem a földelés felé elfolyó különbséget?
(#) Bakman válasza taurus hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
A fázison bejön 8,2 A, a nullán visszamegy 7,8 A, a földelés felé elfolyik 0,4 A. Vagy nem jól mér a műszer, vagy a Fi-relé nem veszi észre valamilyen oknál fogva a szivárgást.

Ha a háztartási eszközt fordítva dugod be, akkor ugye megcserélődik a kábelben a fázis és a nulla. Ilyenkor is van különbség a lakatfogós mérésnél? Esetleg tesztképpen köst ki a gép földelési vezetékét a mérés időtartamára (már ha van neki).
(#) kissi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Idézet:
„Esetleg tesztképpen köst ki a gép földelési vezetékét a mérés időtartamára (már ha van neki).”


Ezt nagyon óvatosan !!!
(#) taurus válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
A helységben hálózat bővítés okán egy (több földelt konnektoros) elosztó tábla lett felszerelve.
Ennek a betápja a tőle a felette kb. 30 cm-re lévő dobozból csokis kötőelem felhasználásával van ellátva. Egy új készülék áramfelvételét akartam megnézni, mely az elosztóra volt csatlakoztatva. Ehhez használtam a lakatfogót a kötődobozból részben kiemelt vezetékek megmérésével, és ott tapasztaltam az indító témában írtakat.
Válaszokat köszönöm!
Teszteket megcsináltam, ehhez viszont az elosztó táblától spéci hosszabbítót használtam, hogy a lakatfogóval külön mérhessem az egymástól már távolabb lévő vezetékeket, és így már mindkét ágban azonos volt az A értéke. Úgy látszik, hogy a kötőelemes dobozban és környékén a zsúfolt vezetékek befolyásolhatják a mérés eredményét, melyet ott ismételten tapasztalok.
Az ÁVK működésében biztos voltam, mivel a téma indítása előtt 23 mA-es hibaárammal (nem a saját tesztgomb) tesztelve leoldott.
(#) Ge Lee válasza taurus hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Ennyit nem csalhat a műszer, vagy valami zavarja mérés közben. Most vettem egy 204A-t mert szükségem volt a DC mérésére is, és az a helyzet hogy a 100mA-es áramot is néhány mA eltéréssel ugyanúgy méri mint bármelyik másik multiméter.
Persze nem mindegy hogy teszed rá a vezetékre, meg hogy hogy van lenullázva, bár utóbbira ha jól emlékszem AC esetén nincs szükség.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Három fázisú rendszerben a nulla gyakorlatilag kiegyenlítő szerepet tölt be, ahol a fázisokon és a nullán folyó áramok vektoriális összege nulla. Ez is egy lehetséges magyarázat a fura mérési eredményre.
(#) amurcsuka hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok! A képen levő kapcsoló bekötését, (mit mivel kapcsol), szeretném megkérdezni, nincs a kezemben másnak segítenék, nem tudom kimérni. Köszönöm!
(#) proba válasza amurcsuka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
A hátulja beszédesebb...
(#) elektroton válasza amurcsuka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Ha nem tévedek, kétpólusú kapcsoló.
Bal alsó pont a betáp fázis, jobb alsó a betáp nulla. Bal felső az elmenő fázis, jobb felső az elmenő nulla.
Alul a középső csak egy független vezeték toldáshoz használható kötés pont (pl. PE felfűzéshez).
(#) kameleon2 válasza taurus hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Szia! Nem ismerem az illető műszert, de az enyémen például van nullázás lehetőség. Utána korrekt eredményeket tud adni.
(#) taurus válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Az enyémen is van nullázás a REL nyomógomb segítségével. További teszteket csináltam 3/5/8/11 A-es áramkörökben. Mindegyik esetben teljesen azonos értéket mutatott a készülék villásdugója előtti a fázis oldalon, mint amit a multiméter is mutatott. A villásdugó előtti nulla oldalon pl. a 3 A-es esetében 0.2, a 11 A-es esetében 0.4 A-rel kevesebbet mutatott. Villásdugó megcserélése esetén sem változott a helyzet.
(#) Mayan hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok, egy olyan problémám van, hogy a lakótelepi lakásomban nagyon búgnak a nagyobb toroidok. Megnéztem egy hangkártyás oszcilloszkóp programmal a hálózati feszt. (megfelelő csökkentéssel) és úgy néz ki hogy a szinusz alja és teteje le van lapulva. Gondolom ezért búgnak a trafók, amik máshol nem. Mit lehet ezzel kezdeni ? Lehet egyáltalán ? Szóljak az e-on -nak ? Köszi!
(#) proba válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Panaszkodni lehet, de ez ellen szerintem senki nem tud már tenni. Egyszerűen szinte minden fogyasztó a szinusz "csúcsát" fogyasztja.
(#) pucuka válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Használj bemeneti hálózati szűrőt, akkor a hálózati frekvencia harmonikusai nem bizgálják a toroidot.
(#) bakos13gab válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Ha ez megnyugtat, mi is néztük itt a hálózatot a XVI. kerületben és értékelhetetlenül tré a szinusz, erős vágással. De nem minden trafóm zúg.
(#) Mayan válasza pucuka hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Sajnos a szűrők nem segítettek, próbáltam az ismert mains dc filter kapcsolást is... Akkor hát bele kell törődnöm. Még arra gondoltam hogy egy kisebb, 50-100VA-es leválasztó trafó után kötném be a nagy toroidokat tartalmazó végfokokat és akkor nem búgnának elvileg a nagyobb primer ellenállás miatt. Mert a kis trafók nem búgnak. (A nagy teljesítmény nem kell, csak 1-2W. )Vagy ez butaság ?
(#) Bakman válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Egy biztos, a lapulás miatt hiába is szólnál az EON-nak, azt a hibát a fogyasztók okozzák, nem a szolgáltató.

A trafók minimális mértékben, de rezegnek. Elhelyezés kérdése, hogy mennyire hallod, vagy nem.
(#) proba válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Ha a transzformátor elé egy kisebbet teszel, lehet a szerkezeted már nem tud elég segédtápot előállítani, így a működése igen kiszámíthatatlanná, a hangja meg esetleg egy rossz aktív hangfal szintjére romlik, a nem jó munkapontban dolgozó erősítők miatt.
Szerintem is próbáld akusztikusan csökkenteni a zavart.
(#) Gombszem válasza Mayan hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Idézet:
„Mit lehet ezzel kezdeni ?”

Nem sokat. A hálózat hurokellenállása nagy, és egy (vagy több) kapcsolóüzemű táp pedig így terhel. A szolgáltató csak akkor fog esetleg javítani, ha a házba bejövő ponton is ilyen a jelalak.

Idézet:
„Megnéztem egy hangkártyás oszcilloszkóp programmal a hálózati feszt.”

Te nagyon bátor vagy. Simán agyonüthetett volna, de egy kiadós zárlat is esélyes volt.
(#) bakos13gab válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Meg lehet azt mérni egy sima trafón keresztül is.
(#) Mayan válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Egy nagy 12V-os világítási toroid szekunderén mértem, fesz. osztóval, nyugi.
(#) Gombszem válasza Mayan hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Teljesen nyugodt vagyok. De a kérdésből, mindez nem derült ki. Mellesleg egy trafó is tud jeltorzítást csinálni, ha nincs jól méretezve (kezd telítésbe menni). Feltételezem, nem mérőtrafót használtál. Kár pökhendinek lenni, ha kérdezel.
(#) DnL hozzászólása Jan 30, 2015 /
 
Üdv mindenkinek. Remélem jó helyen kopogtatok. Kapcsolókat cserélek itthon a Lenin tervezte régieket prodax calassic-okra,most ott állt meg a tudomány,hogy belefutottam 4 vezetékes felállásba ( régi szürke alumínium vezetékek ) ,ebből 3 is van a konyhában és mindháromhoz csak 1-1 lámpa tartozik. Próbalámpával megnéztem 1 fekete és 1 kék-nél oké világít a próbalámpa a többi 2-re nem csinál semmit ( mind a 4 vezetéket ellenőriztem ),feltételezem az a kettő megy fel a lámpához. Az a kérdés,hogy a prodax 101-es kapcsoló alkalmas-e a fent említett variációra és ha igen mit hova kössek,ha nem alkalmas,mit kell vennem?
(#) taurus válasza DnL hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Ez egy egypólusú kapcsoló, ha előtte kétpólusú volt, annak ez nem felel meg.
(#) taurus válasza taurus hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Kiegészítem: a "B" betűvel jelölt bekötési pontok sorkapocsként használhatók.
(#) rolie válasza DnL hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Szia! A legegyszerűbb megoldás: a bejövő nullát (kék) egy hagyományos csokival összekötöd a foglalat menetes részére menő vezetékkel (remélhetően szín alapján azonosíthatod), a bejövő fázis (fekete) megy a kapcsoló "L" pontjára, a lámpa felé menő másik vezeték az "A" pontra.
(#) yulo5310 válasza rolie hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Akkor a két nullát az 'a' ponba kell bekötni!
Következő: »»   396 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem