Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   429 / 961
(#) Gabó válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Azért a fázissínhez hozzáfűzném, hogy az csak akkor jó, ha egy típus vagy méretű a kismegszakító. Ha az egyik kisebb, másik nagyobb, már nem tudod használni. Ez akkor fordul leginkább elő, ha az ember az otthon találhatóból dolgozik
(#) mikrokapcsolo válasza Gabó hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Jogos
(#) mlaci79 hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok!

Létezik olyan csillárkapcsoló ami 2x2 áramkörös? Tehát a két kapcsolólap 2-2 független áramkört tud kapcsolni.
(#) mlaci79 válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
A lényeg, hogy a fűrdőben a csillárkapcsoló 3 világítást kapcsol.

1. Tükör
2. Mennyezeti lámpa+elszívó

Én azt szeretném, hogy bármelyiket kapcsolom fel az elszívó mindenképpen üzemeljen.
A mellékelt megoldások jutottak eszembe.
A diódásra nem tudom milyen diódában bízhatok... A relésre nincs hely... Nem tudom létezik-e ilyen csillárkapcspló..
(#) potyo válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
A diódás eleve nem működhet, mivel váltakozóáramról van szó. Reléből szerintem lehet találni ilyen kisméretűt, ami elhelyezhető mondjuk az elosztódobozban. Három áramkörös moduláris kapcsoló esetleg? Vagy már meglévő helyre kellene beépíteni?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) Bakman válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Ez ugyan nem megoldás, csak tapasztalat: Több helyen (masszív szállodalátogató vagyok) találkoztam már olyannal, hogy az elszívó a lámpával együtt kapcsolt be. Szerintem baromi idegesítő. Ha csak benézek pl. kezet mosni, minek menjen?

A rajzok jók, de a diódás változat nem fog működni, a motornak váltóáram kell. A többi nyugodtan megépíthető, bár én a fentiak miatt inkább két csillárkapcsolót raknék...
(#) kameleon2 válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Dupla váltókapcsoló igen, de dupla kétsarkú - nem hinném. Ilyenkor 2db kétsarkú kapcsolót kell beépíteni. Mi a feladat, amihez kellene?
(#) Zosi hozzászólása Nov 18, 2015 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy egy vezeték összekötőbe bele lehet e dugni egyszerre különböző keresztmetszetet egy 2.5 és 1.5 vezetéket? Szabályos e ez így vagy mivel a 2.5 vastagabb az 1.5-t nem szorítja annyira és így nem lehet csak egy keresztmetszetet egy összekötőbe dugni?
(#) bakos13gab válasza Zosi hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
Ha a wago típusúakra gondolsz, azokon fel van tüntetve, milyen méretet lehet beledugni. Mivel vezetékenként külön szorít, nincs akadálya a különböző keresztmetszeteknek.
(#) Zosi válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
Igen, a wagora gondoltam idő közben rájöttem, hogy külön szorít csak ezt eddig nem tudtam mert nem átlátszóval dolgoztam, de képek alapján az átlátszón már látom, hogy külön szorít. Köszönöm a válaszod.
(#) bgsf válasza Zosi hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Ne használj wago-t. Én már többet láttam szétégve-elszenesedve. Ráadásul nulla szakadást csinált olyan házban ahol 3 fázisú volt a bekötés. Sodord össze inkább vagy sorkapcsozd vagy sodord és forraszd. Nem okoskodni akarok, de a wago olyan minimális érintkezéssel rendelkezik hogy nem tudom hogyan is engedik használni........ Egy 60-as izzót lehet hogy elvisz de már egy mikrót vagy mosógépet hosszabb távon már nem. Leég a szigetelés, melegszik aztán minden összeolvad a dobozban.
Ez csak jótanács. Ha nem hiszed próbáld ki.
(#) Bakman válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Forrasztani tilos!
(#) bgsf válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Érdekes.... 7,5kW-os nyomtatott áramkörben lehet forrasztani? Egy frekiváltóban sem sodorgatják a vezetéket. Amúgy csak tanácsoltam hogy mit csináljon. Én naponta 1000-1500(!) amperrel dolgozok, építettem ilyen hálózatokat és tudom mit jelent egy wago 16 aperen! Életveszélyes..... Főleg azért mert a csatlakozó felület 0,1mm2! Egy sima sorkapcson érvéghüvellyel normálisan préselve 30 aperen már langyosodik és ott több mm2 a csatlakozó felület.
(#) Gombszem válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Miért?
(#) Bakman válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
A szorított kötések alatt a lágyforrasztás egyszerűen kilazul a forraszanyag puhasága miatt, ezért tiltott villaszerelési technika. Egy NYÁK nyílván más tészta. Wago-ra passzolok, de egy-két villanyszerelő ismerősöm nem hajlandó használni, csak a mellékletben látható típust. Elmondásuk alapján ők is megjárták már vele...

000605.jpg
    
(#) SzAndras00 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Itt van egy rövid videó, szerintem a Wago nagy találmány!
Oldalsó listában van a tömör vezetékes verzió is.
Amit Te kereshettél, az a kontakt paszta, ami nélkül az alumínium vezeték el tud égni a kötőelemben.Itt van egy leírás róla.

András
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) bgsf válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
Igazuk van. Egy normálisan sodrott merev huzal olyan mint a wire-up kötés. Nem tudom ismered-e. Az egy négyszögletes tüskére feltekert merev rézdrót. Olyan kötés jön létre mint a hideg hegesztés. Szinte pattan a drót minden élnél amikor tekered le a tüskéről.
Ugyan ez a sodrott merev vezetékes rézkötés. Túl kell húzni a rezet a rugalmassági moduluson és akkor az isten se tekeri szét és nem melegszik. Ehhez nagy gyakorlat kell és kézierő. A wago csak arra jó hogy egy lámpát vagy valamit bekössek vele ami nem nagy fogyasztó. Nem tiltakoznék ellene ha nem láttam volna sokat szétégve vagy szétolvadva. Ráadásul először a vezeték melegszik ki és ugye ha egy dobozban leolvad a szigetelés nincs honnét plusz vezetéket húzni. Ki kell az egészet cserélni a másik dobozig......
(#) bgsf válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
Elhiszek minden youtube videót....... de majd rakok fel én is képeket szétégett wagorol....
Fogj egy 1,5-ös vezetéket és csípj bele egy körömcsipesszel... aztán mikroszkóppal nézd meg a felületét.... Na! azon megy át az áram....
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) SzAndras00 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Volt a kezemben elégett Wago, de ha betartja valaki a technológiát, akkor nincs jobb nála. Ha forrasztasz, akkor könnyen túlmelegíted a vezetékek szigetelését, szenesedik, gyakorlatilag időzített bomba. A KF-1-be 2 db vezetéket nem tudsz bekötni, 5-től felfelé sem szokott sikerülni, nem jöttem rá, hogy miért lenne jobb. A wire-wrap persze örökös, a katonai rendszerekben sokat használták, de lakossági üzletágban megéri?
(#) Bakman válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Ezt a videót én is láttam már, de tegyük hozzá, hogy ez nem üzemszerű használat. Új vezetékek, friss kötés. Hosszú teszt pedig az élet, benne minden földi jóval. Hőmérsékletingadozás, változó használtat, páratartalom stb.

bgsf majd jól megmondja, mennyi idő alatt jött elő a hiba.
(#) bgsf hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
A wire-wrap az elektronikában olyan vezetékcsatlakoztatási eljárás, ahol a vezetéket nagy húzóerővel egy négyzetes keresztmetszetű, általában ónozott réz fémtüskére feltekerik. A nagy húzóerő, a négyzetes keresztmetszet és a viszonylag puha réz együttesen segítik elő az elektromos csatlakozást és a mechanikai szilárdság biztosítását. A húzóerő hatására a tüske sarkain a vezeték a puha ónozott felületbe préselődik. A menetenkénti 4 biztos kötéspont a menetszám növelésével még biztonságosabbá tehető.

A wire-wrap technika népszerű volt a 60-as és 70-es években. A wire-wrap technikával készült berendezésekben nem használnak nyomtatott áramköröket. A huzalozás készülhet kézi munkával vagy gépi vezérléssel is. Az ilyen áramkörök megbízhatóbbak, mint a nyomtatott áramkörös konstrukciók: jobban ellenállnak a mechanikai hatásoknak, a vibrációnak. Kisebb sorozatú készülékekben a technikát a mai napig használják.[1]
(#) bgsf válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Két év alatt jött elő a hiba egy nappalinál. Tv hajszárító vasaló számítógép világítás.... porszívó, de ezek sosem mentek együtt. Sima üzeszerű használat mellett égett szét.
(#) Bakman válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Sajnos ismerem a technikát. Melóhelyen nem egyet tekertem fel, szerencsére elektromos géppel, de akkor is megutáltam. Most már UTP és optikai kábeleket használunk, kevésbé macera.
(#) SzAndras00 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Új szerelés, rézvezeték volt? Ilyenkor lehet reklamálni, teljesen korrekt a cég, foglalkoznak minden esettel!
(#) bgsf válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Újra blankolva és 1,5-ös réz vezeték. Nekem az a bajom a wago-val hogy kicsi a csatlakozó felület. Főleg akkor ha egy betáp és 3 elmenő vezeték van.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) SzAndras00 válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Nem kicsi az, a neten van egy csomó kép, ahol benne van a vezeték, az a bevágás csak a leszorítás, ráadásul az meg olyan, mint a wire-wrap.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Én ehhez csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy apám a házunkban a fentebb jelzett technológiával alakította ki annó a kötéseket. Vagyis 5-6cm hosszan megblankolta a drótot és két kombinált fogó segítségével jó erősen összetekerte, majd vászon alapú villanyszerelői szigetelőszalaggal szigetelte a kötéseket. Még sehol nem volt gondunk a kötésekkel, pedig lassan betöltik a 20 "életévüket"! Nemrég (két éve) a szobámban felszerelésre került még egy konnektor, akkor megbontásra került az egyik ilyen kötés. Semmi hiba nem volt benne, ugyan úgy tartottak a drótok, nem lazult ki, nem melegedett, elszíneződés nem látszott rajta. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a házunkban csak a mérésszekrény és a ház elosztószekrénye között van alumínium vezeték (földkábel), mindenhova tömör rézdrót van behúzva.
Hamarosan komolyabb felülvizsgálat következik, mert eddig a házunkban TN-C rendszer volt kialakítva (az építkezéskor még szabványos volt) és most ahogy időnk engedi nekiálltunk az átalakításnak TN-CS-re. Szerencsére gégézve van a ház így csak a kék drótokat kell behúzni, illetve az elosztószekrényt átalakítani.
(#) szamóca válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Ráadásul felelősséget vállalnak a műbizonylattal ellátott termékükért, ha előírásszerűen szerelik, használják. Ez egy forrasztott kötésről nem mondható el. Igaz nem tiltott, de a szabvány úgy fogalmaz nem javallott. Ha mégis baj történne az a kivitelező sara. Ha ennyire gond valakinek ez a fajta szorító-kötéselem, akkor alternatívaként ott a fém rugóbetétes, csavarós, vezeték-összekötő.
Azt hiszem, ez a tizennegyedik wagóellenes megnyilvánulás a témában.
(#) Bakman válasza szamóca hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Helyesen: összecsapás.
(#) bgsf válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Aki akarja az használhatja. Én nem fogom többé használni. Ezer éve tekert aluvezetékes házban nem találtam annyi hibát mint amit wago-val szereltek.
Nem rossz a wago csak nagyobb terhelésekhez nem ajánlottam. Mivel rugós szorítása van egy melegedés után kilágyulhat és utána csak melegedni fog még jobban.
Vettem a fáradságot és most átnéztem néhány wago katalógust de sehol nem írja mekkora a szorítóerő és az érintkező felület, mekkora az üzembiztos hőmérséklet... stb....
Következő: »»   429 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem