Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   428 / 964
(#) patexati válasza elektroton hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Ez csak a műhelyemben van (amúgy a be gomb 230V része egy külön kéteres kettős szigetelésű vezetékkel van bekötve csatlakozásnál zsugorcsövezve) egyértelműen nem szabványos mivel vagy törpefeszültségű a vezérlés vagy hálózati feszültségű. Keverni nem lehet szabvány szerint,de én magamnak akkor is így nem szabványosan kiviteleztem ne lógjon az a trafó állandóan a hálózaton.Jó a te kapcsolásod is próbapultba én is készítettem mát ilyet.
(#) silboy hozzászólása Nov 14, 2015 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat!
(#) gyuszo válasza silboy hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
A legjobb megoldás az, ha egy villanyszerelővel felrakatsz egy aljzatot a falra a fürdőszobában egy olyan helyre, ahová már kényelmesen elér a gép kábele. Sajnos ez az egyetlen biztonságos és szakszerű megoldás.
A fürdőszobában azért tiltott a hosszabbító használata, mert fennáll a vízzel való elöntés veszélye és az áramütéses balesetet okozhat .
(#) silboy válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
És ha magamnak csinálok egy ilyen hosszabbítót,milyen aljzatot,dugvillát,vezetéket vegyek?Úgy gondoltam felszerelek egy aljzatot,ami kb. 1,5 méter magasan lenne a mosógép felett,a bele kötött vezetéket szépen derékszögesen,valamennyire elrejtve elvezetném a konnektorig ami kb. 2 m magasan van.Raknák rá valami jó fajta dugót,és bedugnám.Olyan lenne mint egy fix konnektor,csak minden a falon kívül lenne.Szerintetek?Így semmi nem lenne a földön,még a vezeték sem.
(#) yulo5310 válasza silboy hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Az egy jó megoldás!
(#) csapeter válasza silboy hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Kábelcsatornába teszed a vezetéket, és a lehetőségekhez képest még jól is fog kinézni.
(#) gyuszo válasza silboy hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
A fix konnektor, kábelcsatornába vezetve az jó megoldás. De tudni kell az odamenő vezeték terhelhetőségét is.
(#) zaza99 hozzászólása Nov 14, 2015 /
 
Sziasztok!
A képen látható biztosíték cseréjéhez szeretném megtudni, hogy hány amperes.

Köszönöm.
(#) proli007 válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Hello! Olvasható rajta, 6A.
(#) zaza99 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Nem voltam benen biztos.

Köszönöm.

Az létezik hogy egy 2000 w-os hősugárzót elbír, vagy már tönkrement és azért nem old le?
(#) proli007 válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Egy kisautomat nem digitális műszer, túlterhelést is elvisel egy ideig. Leoldási értéke több mindentől függ. Aztán az sem biztos manapság, hogy amire 2000W van írva, az tényleg annyi is..
(#) zaza99 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
A B vagy C típusra kell cserélni? Persze 6 amperesből.
(#) proli007 válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 15, 2015 / 1
 
(#) kameleon2 válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
A hősugárzó Ohmikus terhelés. Azaz "B" - vezetékvédő 240x6=1440W Ha 2kW a hősugárzód - eleve kevés a 6A. Nem ártana megnézni mekkora vezetékről megy, mert nem ok nélkül oldott le.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
"vagy már tönkrement és azért nem old le"
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Idézet:
„"vagy már tönkrement és azért nem old le"”
Ami persze nem csoda folyamatos túlterhelés mellett. Nyilván nyugdíjba is elmehet tekintve hogy pár évtizede már nem is gyártana EBA-t.
(#) kissi válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Idézet:
„Ami persze nem csoda folyamatos túlterhelés mellett”

Ez pont egy olyan eszköz, ami meg tudja magát védeni a folyamatos túlterheléstől...ha jó lett volna a túlterhelés kezdetén, akkor annyiszor lekapcsol, hogy megunják ( a kb. 2-szeres túlterhelés azért még nem annyira rettenetes !) !
szerk.: Ettől függetlenül persze "csereérett" !
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok! Kezembe került nem rég egy mozgás érzékelős lámpa . Ez nem reflektor , gömb üvegburás alul van a mozgás érzékelő, ami alkonyatra is állítható . Probléma az vele ha megkapja a tápfeszt azonnal világít és nem kapcsol semmit . Le vettem az időt -felé , fényes nappal a hold felé tekertem a potmétert de nem reagált. Elképzelhető hogy az a probléma ha vissza kapcsolom az automatát bizonyos ideig világít , mindenféle beállítástól független? Be kötése egyszerű L-N .
Az volna még a kérdésem ha én szerelnék be mozgás érzékelőt , ami természetesen alkonyatra működne, milyen tipust használjak ami lámpa mellé szerelve is funkcionál és nem zavarná meg a be kapcsoló lámpa fénye .
(#) Bakman válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
A mozgásérzékelős lámpák többsége bekapcsol, ha áram alá helyezed. Ha már egyszer bekapcsolt, akkor általában a fényviszonyokat nem veszi figyelembe. Tehát ha fényes nappal áramot adsz neki és mozogsz előtte, nem fog kikapcsolni, illetve ha sötétben mozgásra bekapcsol, nem fogja zavarni a lámpa fénye, amíg mozgást érzékel, bekapcsolva is marad.
(#) kameleon2 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Szia! A fényérzékelő része ezeknek az olcsó megoldásoknak nem igazán brilliáns, ráadásul nagyon érzékeny az érzékelő miatt a tükröződő felületekre. Amit én használok évek óta az a Finder. Igaz - messze nem a legolcsóbb. Van sajátom is, de csak panel, mert eredetileg a méregdrága Merten érzékelők helyére lett szánva - ugyanis annál jobb, tekintve, hogy érzékenységet is lehet állítani rajta. A Finder -t itt megtalálod. Ha kell többet is tudok segíteni. Alapvetően kétféle érzékelő van a piacon. Az egyik az analóg . Ha jól megcsinálták, használható, de szinte mindenre felkapcsol. A másik a digitális, ami nagyon precíz, de emiatt jóval drágább. A kínaiak az ára és az egyszerűsége miatt az analógot kedvelik, de ebből is ki lehet fogni jót-rosszat. Én vettem már 800Ft-ért is olyat ami jó ugyan, de a fényérzékelője inkább csak ki-be állapotra jó. Azaz ha feltekerem teljesen - működik az érzékelő, ha letekerem - egyáltalán nem. Ügyfélnek vettem ilyet horror áron, ami ráadásul Janus fejes és mégis meghülyült a tükröződő felületektől. Ehhez készült a saját elektronika, gyakorlatilag csak a doboz maradt eredeti és a táp. Még van belőle pár darabom.
(#) gabesz.mi074 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Viszont ha az alkonyatra állítható potmétert ami holddal és nappal van jelölve teljesen éjszakai üzemre állítom , le kellene kapcsolni a nappal. Vagy nem jól értelmezem ?
(#) Bakman válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
De, jól értelmezed. Ha nappal rakod áram alá, akkor bekapcsol, de bekapcsolt állapotban már nem veszi figyelembe a megvilágítást, csak a mozgást.
(#) gabesz.mi074 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Értem , kösziszépen. Szoktak problémáim lenni velük , pedig már egyre többen kérik az udvarba garázs ajtó elé a mozgás érzékelőt. Én is észre vettem már a beálítások nagyon eltérőek tudnak lenni , de nem túl gyakran szerelem őket nincs benne tapasztalatom . Valahogy igyekeztem kerülni ezt a megoldást, én odahaza csak egyszerűen váltó kapcsolást használok kinti megvilágítás működtetésérre.
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Elnézésed bennem van a hiba, nem tudom értelmezni valamiért. Tehát ezek szerint ha éjszaka kapcsolnám be akkor volna beállítható?
(#) kocsgab002 hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok.
Építem a műhelyasztalom kapcsolótábláját mágneskapcsolóval, start és stop gombbal, vészleállító gombbal, kismegszakítóval. Kérdésem az lenne, hogy ezeket az elemeket milyen módon szokás, illetve szakszerű összekötni? Gondolok itt arra, hogy a vezetékeket, simán összesodorjam, vagy ónozzam, érvéghüvelyt, vagy villás kábelsarut préseljek rá? Az elemek csavaros sorkapoccsal ellátottak. Hogyan szakszerű ezt csinálni?
Köszi a válaszokat.
(#) Gabó válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Ha nem tömör vezetékkel kötöd, akkor érvéghüvely.
(#) Bakman válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Nem. A nappal - éjszaka beállítást figyelembe veszi de csak akkor, ha kikapcsolt állapotban van. Bekötöd, áram alá helyezed akár nappal is. Beállítod az időt és a világossági potmétert. Ha valamelyik nem jó, akkor módosítod a beállítást.
(#) emv hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok! Megköszönném,ha tudnátok nekem segíteni. A problémám a következő: nincs semmilyen villanyász végzettségem,mechanikai javításokkal foglalkozom. Mégis úgy alakult,hogy ki kell tanulnom az állórész tekercselést. Ehhez vásárolni fogok egy gépet, csak jó lenne tudnom a gép paramétereit, meg hogy mire alkalmas ez a példány. Típusa :HITEKA TS-31. Minden info hasznos a gépről...
Előre is köszi!
(#) mikrokapcsolo válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Helló!
Sodort vezetéket érvégezve, tömört pedig simán kötve. Ha több kismegszakítót tervezel, érdemes külön erre a célra kitalált ún. fázissínt tenni a kismegszakítók bemeneti oldalához. Nem kötelező, de szakszerűbb, mint átkötögetni, igényesebb. Nem a legdrágább dolog, cca. 1000 Ft körül lehet venni, méretre vágható, és a legtöbb kismegszakítóhoz használható.
(#) kocsgab002 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   428 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem