Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   455 / 964
(#) Vitai József hozzászólása Jún 15, 2016 /
 
3 vezeték jön be az oszlopról egy sodrott nulla 2 fázis vezeték van kettő villanyórával és kettő 16 A-os automatával.
Nekem azt tanácsolták, hogy 2 db 25 A-es 30 ma érzékenységű FI relét kell beépítenem a villanyórák után és az automaták elé.
De ilyet is mondtak és ezt nem értem:
A két RCD-s megoldással, garantáltan nem lesz áram a lakásban. Egy (1)db három fázisú RCD kell, természetesen 2 fázisra bekötve.
Miért nem lesz áram a lakásban?
És ilyet is olvastam:
Egy háromfázisú FI relét kell alkalmazni, ha a villanyóránál a nullavezető nincs rögtön háromfelé osztva, hanem egy közös sínre van kötve a ház összes nullája. (Ha közös nullázásnál, 3 egyfázisú relét szerelnénk be, azok a második fogyasztó bekapcsolásakor leoldanának.)
3 db egyfázisú FI relé alkalmazásának előnye, hogy ha pl. egyik relé leold, akkor a másik két fázison levő eszközök még kapnak áramot.
Most akkor a kettő fázisomat 1 db FI relére kössem, vagy fázisonként egy-egy FI relét használjak?
Köszönettel.
(#) Bakman válasza Vitai József hozzászólására (») Jún 16, 2016 /
 
Két db. egy fázisú Fi-relé jó megoldás. Így, ha az egyik leold, a lakás másik részében még marad áram. Ebben az esetben a két fázis és a hozzájuk tartozó nullákat nem lehet keverni. Én ezt a megoldást javaslom.

Két fázishoz lehet használni egy db. három fázisú Fi-relét, ezt leginkább költségcsökkentés miatt alkalmazzák. Egy három fázisú általában olcsóbb, mint két egyfázisú.
Idézet:
„A két RCD-s megoldással, garantáltan nem lesz áram a lakásban.”
Ez viszont nem igaz.
(#) bakos13gab válasza Vitai József hozzászólására (») Jún 16, 2016 /
 
Azért írták, mert nem tudni, hogy milyen a hálózat és valószínűleg a két fázishoz közös nulla van kiépítve. Ahogy bakman írta, csak akkor tudsz két egyfázisút felszerelni, ha onnan a nullát teljesen két külön ágra bontod. Különben egymás felé hibaáramot fognak mérni.
(#) ötfelezős válasza Vitai József hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Két mérő elé egy közös FI relé? Hát, ilyent régen nem engedett volna senki. De szerintem jogosan.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Éppen régebben volt ez divat, mert arányaiban drágább volt a Fi-relé. Ezzel csak az a baj, hogy hiba esetén a szolgáltatót kellett hívni, mivel az ÁVK a méretlen, plombált részben volt.
(#) Trivium93 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Azèrt kell 3fázisú. Amúgy is azt nèzi mennyi áram folyik be a fázisokon ès vissza a 0-án. Az a lènyeg a fi relè a 0-án ugyan annyi áramot "lásson" mint a fázísokon befolyó áramok összege. Akkor jó ha a 0-át nem szedi szèt.
(#) bakos13gab válasza Trivium93 hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Igen, de ez a szelektivitás rovására megy. Van ráció a több fi relében is, csak nem biztos, hogy megéri ezért átépíteni egyszerű családi házas esetekben.
(#) elhungaro hozzászólása Jún 19, 2016 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem!
3 fázisra osztok szét egy irodai világítást.
A N szakadás esetén (amennyiben nem szimmetrikus a terhelés) bekövetkezendő túlfeszültségre ismertek valamilyen védelmi rendszert?
köszönöm
(#) dokidoki válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Hogy gondolod a túlfeszültség keletkezését? Mert bárhol szakad meg a nulla, két eset lehetséges. Vagy nem kap a fogyasztó nullát, és így szakad az áramkör, vagy két fázist kap meg, de sorosan van ekkor kettő fogyasztó. De ekkor inkább már alacsony feszültségről beszélhetünk, hacsak nem valamely fogyasztó ami sorosan kerül ekkor a másikkal, aránytalan teljesítményű.
Rajzold le, hogyan szeretnéd kötni. Ekkor már lehet logikázni, mikor mi történik.
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 19, 2016 / 1
 
Három fázisú rendszerben, ha szakad a nulla, valamelyik fogyasztó többet fog kapni, mint 230 V, valamelyik kevesebbet. Az egyenlőtlen mértékben terhelt fázisok miatt a nulla pont eltolódik valamilyen irányba. A teljesen szimetrikus terhelés kivitelezhetetlen.

Megoldás az, ha minden fázisnak dedikált nullája van, de ebben az esetben nullavezetőből háromszor annyi kell és nem lehet őket keverni. Persze ettől még a betáp részen szakadhat a nulla, tehát teljesen kizárni a dolgot nem lehet.

Léteznek fázisszimmetria figyelő relék, az viszonylag jó megoldás. Hiba esetén áramtalanítja a rendszert, már ha ez nem okoz túl nagy problémát.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2016
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2016 / 1
 
Értem. Látszik, hogy nem vagyok villanyszerelő. Túl egyszerűen gondolkodtam.
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
A fázisvezetőkön keresztül a fogyasztók egymással összeköttetésben vannak, így alakulhat ki itt töblett, ott hiány. Kb. így a legegyszerűbb elképzelni.
(#) elhungaro válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Pontosan leírtad amit leírtam ...
Ismersz valamilyen védelmi rendszert ehhez?
(#) Bakman válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Ezt keresd: fázisfigyelő relé.
(#) elhungaro válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Azt hogy érted dedikált nulla?
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Azt értem, ha a betápnál szakad meg a nulla, mert ekkor a világításon kívül más ellenőrizhetetlen mennyiségű és mértékű fogyasztó is beterhelhet. Ez felborítja az egyensúlyt.
De ha csak a három fázisra három izzót - neont képzelünk, mint a világítás tárgyát, és minden fázisra csak egy kapcsolóval, akkor nem léphet fel ilyesmi. Gondolom én. Persze, ha már a világítást is egyenlőtlenül osszuk el, mármint akár kapcsolókkal felborítható, értem úgy, hogy egyik fázison fel van kapcsolva 3 izzó, a másikon a 3-ból csak egy, akkor máris kialakul a túlfeszültség. Erre felkészülni nem könnyű. Főleg ha a lehetőség mint fentebb a rendszerbe kerül. Ha két(három) egyforma elosztású fogyasztó kerül 230 V létére a kettő fázis 400v közé, értelemszerűen sorosan, akkor még nincs túlfeszültség.
(#) kadarist válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Külön nullavezetők vannak kihúzva fázisonként a fogyasztókhoz, valamilyen központi helyről.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2016
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 19, 2016 / 1
 
Úgy, hogy gyakorlatilag három db., egymástól független egy fázisú rendszert alakítasz ki. A nullák csak a betápnál találkoznak.

Feszültség eltolódás csak akkor lehet, ha közös szakaszon szakad meg a nulla, ez viszont lehet bárhol. Elméletileg sem lehet szimmetrikus terhelést kialakítani a gyártási szórások miatt.

Mindezt egy db. fázisfigyelő relével meg lehet védeni.

tcp3n.jpg
    
(#) elhungaro válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 

és a központi hely kinnt az elosztóban na szép
akkor viszont 100szor annyi vezeték kell hehe
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2016
(#) elhungaro válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
és ez a kütyüt azt figyeli mennyi áram folyik a fázisokon és a Nán? ,arra a szakaszra?s egyben szakít is vagy kell köztes relé?

Próbáljuk már a helyesírási szintvonalat másokhoz hasonlóan tartani! Köszönöm.(sz)
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2016
(#) Bakman válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Nem, ez a feszültségszinteket figyeli. Ha eltolódik, a benne lévő relé elenged. Erre pedig azt kötsz, amit akarsz (pl. mágneskapcsoló, ami áratalanítja a rendszert).
(#) Gombszem hozzászólása Jún 19, 2016 /
 
Ezek szerint, ha az utcán szakad meg a nulla a szolgáltató hálózatában, ugyanez a helyzet állhat elő. Akkor is, ha valahova csak egy fázis van bekötve, ide még fázisfigyelő relét sem lehet berakni, más megoldás kellene.

Azaz valamilyen védelem nélkül bármikor lehet komoly túlfeszültség, vagy csökkenés.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2016
(#) habazutty válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Bocsánat, hogy belekontárkodok, de:
Amennyiben van egy kellően jó földelés (ami egyébként is kötelező, legalábbis felénk), akkor nem ennyire rossz a helyzet. Durva feszültség emelkedést vagy csökkenést nem fog engedni nulla szakadás esetén. Erre már konkrét példával is találkoztam.

Persze csak szerintem.
(#) mugab válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Esetleg errefelé nézz körül...
(#) ötfelezős válasza mugab hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
A túlfeszültségvédelmi készülékek csak véges töltést tudnak levezetni, mert egy impulzus ellen készültek. Ez a jelenség meg tartósan fennáll, és teljesítménye némi humorral Paksról indul, így a túlfeszvédelmi készülékek felrobbannak. Illetve, felrobbannának, ha megszólalnának.

A magyar ipar termékei:
http://www.ganzkk.hu/magyar/u.htm
(#) ötfelezős válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
ide még fázisfigyelő relét sem lehet berakni
Miért is ne? Egyfázisú kivitel létezik. Ha az utcán szakad meg a nulla, akkor lehet feszültségemelkedés is meg csökkenés is, ha meg befelé menő egyfázisú csatlakozó, akkor növekedés ugyan nem, de a csökkenés sem jó egyes készülékeknek, mint motor.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
(#) Gombszem válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Egyfázisút nem láttam, ezért írtam, hogy nem lehet berakni. Akkor az egyszerűen feszültséget mér, és kész. A háromfázisú meg összehasonlít, ha jól értelmezem.
(#) mugab válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Meg ha az előtte levő kismegszakító nem lőné le az egészet...
Vagy nem?
(#) ötfelezős válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Igen, a három fázisú az aszimmetriát is néz (de ő is néz minimumot és maximumot is). Már persze ha például az ember magyarból olyan változatot vesz, ami tudja mindezt, mert vannak butábbak is.
(#) magampist hozzászólása Jún 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy általánosabb kérdés érdekelne: az ukrán villanyóra itthon Mo-n pontosan mér?
Almérőnek szeretném felhasználni, de nem tudom megfelelő-e, mert pl. Ukrajnában 220v van, nálunk 230...
Szóval használható?
Köszönöm.
Következő: »»   455 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem