Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   456 / 962
(#) szamóca válasza magampist hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Ukrán P=UXI is annyi, mint a Magyar UXI .
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Lehet arra irányult a kérdés, hogy jogilag, villanyszámla megosztására
Bár nem értek hozzá, de szerintem műszakilag igen, jogilag/pénzügyileg pedig attól függ
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) magampist válasza Gafly hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Jogilag nem érdekes, ez nem hivatalos mérés, csak egy gép fogyasztását akarjuk nagyjából mérni - mondjuk úgy a garázsomban a szomszéd esztergál. Sima 1 fázisú, 2 vezetékes.
(#) magampist válasza szamóca hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Oké, akkor megveszem. nem hivatalos mérés, csak tájékoztató jellegű - lentebb írtam, egy gép fogyasztását akarjuk mérni, amit a szomszéd használ. Hogy ne legyen vitánk a villanyszámlából.
Kösz.
(#) proli007 válasza magampist hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Hello! Bár nem ismerem, de szerintem nyugodtan használhatod, van benne feszültség és áram tekercs is. Gondolom nem egy digitális majális, de akkor is számolnia kell a feszültséggel. Ekkora túlfeszültségnek meg bele kell férni még a pontosságába is.
(#) magampist válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
sima tárcsás óra
villanyóra >>>
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) proli007 válasza magampist hozzászólására (») Jún 24, 2016 / 1
 
Sejtettem.. Az jó lesz.
(#) Hp41C válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Jó régen volt már, amikor tanították: Az orosz / szovjet hálózaton nem volt a fogyasztói oldal földelve. Nálunk földelve van. Nem tudom, hogy most is így van-e és azt sem, hogy a linkelt képen levő óra melyik rendszerre volt tervezve. A régebbi orosz / szovjet berendezések hálózati kábele ezért lehetett olyan egyszerű...
(#) magampist válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Kösz!
Meg mindenkinek!
(#) erbe válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Attól, hogy az egyik rendszer földelt, a másik meg nem, attól még az óra a fázis-nulla közötti feszültséget és a fázison átfolyó áramot méri.
(#) Gafly válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Idézet:
„Az orosz / szovjet hálózaton nem volt a fogyasztói oldal földelve.”

Ettől persze még akár rázhatott is, ha megfogod. Ha pedig többen...
Ezt a részét soha nem értettem
(#) ferike123 hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Üdvözletem!


Lenne egy problémám, melyben segitséget szeretnék kérni, konkrétan adott a házunk, 86-os épitésű,igy bármelyik szobában van bedugva egy adott földelt eszköz az csip.

Azt tudom konkrétan, hogy az ora dobozhoz legközelebb lévő szobában, van földelés,csak abban. Viszont azt nem értem, hogy az adott eszközök, miért csipnek, ha nincs a földelés bekötve, vagyis bocsánat, honnan jön az a fesz, ami csip?Illetve mi lenne a megoldás?
(#) Gafly válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 25, 2016 / 1
 
Idézet:
„Azt tudom konkrétan, hogy az ora dobozhoz legközelebb lévő szobában, van földelés,csak abban. Viszont azt nem értem, hogy az adott eszközök, miért csipnek, ha nincs a földelés bekötve, vagyis bocsánat, honnan jön az a fesz, ami csip?Illetve mi lenne a megoldás?”

Ebben nagyjából össze is foglaltad a probléma lényegét a felhasználó által tapasztalható jelenségei összefoglalásával, talán a halált nem említetted külön
Sajnos szerintem korszerűsíteni/javítani kell a hálózatot. Vagy átnézetni villanyszerelővel (gyanítom aki valami hasonlót fog javasolni).
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
(#) ferike123 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Konkrétan tehát a földelést kellene megtalálni, hol szakadt?
(#) Bakman válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 25, 2016 / 1
 
Nem, felújítani az egész villamos hálózatot, amíg valaki meg nem hal.
(#) ferike123 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
ohh jajj, mi okozhatja ezt a jelenséget egyébként?
(#) Bakman válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 25, 2016 / 1
 
Vagy zárlatos az eszköz, vagy induktív/akapcitív úton jut némi feszültség az érinthető felületre. A földelés ezt levezeti. Viszont, földelés nélkül egy testzárlatos gép érintése halálos is lehet (mosógép, mikró stb.), nem érdemes ezen spórólni.
(#) mugab válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 25, 2016 / 3
 
A jelenséget az okozza, hogy néhány eszközben a zavarszűrést úgy oldják meg, hogy (többek között) a fázis és a nulla felöl is egy kis értékű zavarszűrő kondenzátort vezetnek a védőföldre. Ezért ha nincs leföldelve az eszköz akkor kb. 115V van a házon ami bizony bár általában nem halálos, de bizony csíp.
(#) KTobi válasza mugab hozzászólására (») Jún 25, 2016 1 /
 
A ház azon részén ahol nincs földelés ez a jelenség van. Erre megoldás lehet a a csatlakozóban a földelést lenullázni. Különben tilos földeléses rendszerre gyártott készüléket (1. érintésvédelmi osztály) üzemeltetni földeletlen csatlakozóról. Ha ez nincs meg akkor az az eset jelentkezik, hogy egy hibás készülék miatt rázz(hat) egy másik (a fém test a "földelésen" keresztül össze volt kötve, de az lógott a levegőben). Ha a földelt csatlakozóban is ráz az adott készülék, akkor vagy hibás a készülék vagy a földelés hibás vagy mindkettő.
Régi házaknál, ahol nincs földelés, a nullázás kialakítása lehet olcsó megoldás, de ebben az esetben is nagyon ajánlatos egy FID relé beszerelése. Ha nincs beszerelve, nulla szakadás esetén ráz(hat) a teljes rész aminek a nullája megszakadt, egyetlen bekapcsolt készülék mellett.
Ismerem a jelenséget, nagyszülők régi építésű háza, de máshol is állították, hogy az az egyetlen csatlakozó az egész házban ami földelt, kiderült, hogy az sem volt földelt. Akkor és azóta is mindig hordok magammal földelést, ha ismeretlen helyen kell dolgozni, sajnos gyakran szükség is van rá.

Szakszerű és szabályos, meg a legújabb előírásoknak is megfelelő az volna, ha a teljes hálózat ki lenne dobva és újrahúzva, de ez régi épületeknél aránytalanul drága. Ha modern felhasználás van (sok villamos berendezés, a konyhában, TV, számítógép, stb) és a drótok vékonyak ezt szükséges mielőbb megcsinálni. Ha nincs nagy igénybevétel és megfelelők a drótok akkor lehet olcsóbban is megúszni, de ez nem felel meg a legújabb előírásoknak. (a réginél jobb, és "100évig" szabályos volt)
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 3
 
Idézet:
„A ház azon részén ahol nincs földelés ez a jelenség van. Erre megoldás lehet a a csatlakozóban a földelést lenullázni.”
Ezt inkább ne.
(#) kameleon2 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 2
 
Idézet:
„Erre megoldás lehet a a csatlakozóban a földelést lenullázni.”
A csatlakozóban a földelést nullázni? Ugye ez most nem komoly? Ez nem anyagi kérdés. 1972 óta kötelező védőhálózatot kiépíteni. Ez alól nem mentesít az anyagiasság! Mi az, hogy aránytalanul drága!? Tudod kicsit érzékeny vagyok a témára, amióta a lányommal egykorú kislányt egy ilyen "szakszerűen" földelt mosógép úgy megrázta egy tanyán, hogy belehalt. Én még 1 üveg pálinka után sem adnék ilyen tanácsot - pedig már egy kupica is megártana. Ha lehet kerüljük a teljes szakszerűséget nélkülöző hozzászólást ebben a témában!
(#) Zsolt 73 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
Te melyik bolygón tanultad a szakmát ? Életveszélyes "tanácsaid" vannak,ajánlom figyelmedbe a BTK 163. §-át !
(#) Johnycorp válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 2
 
Idézet:
„Erre megoldás lehet a a csatlakozóban a földelést lenullázni.”


Csak gratulálni tudok. Ilyen hülyeséget az ember saját magának sem épít. Másnak meg főleg nem.

Értem én, hogy ez egy hobbi fórum, de ezen a címen azért nem kellene ilyet ajánlgatnod senkinek.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jún 26, 2016 / 1
 
Bocsánat,hülyeséget írtam ! BTK 165. §
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jún 26, 2016 / 1
 
FID relé...
(#) Zsolt 73 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
Vajdaságban végzett elektrotechnikus ! Lehet tudni valamit az áldozataid számát illetően ?
(#) ferike123 válasza mugab hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Huhh rendben van nagyából èrthető egy laikus számára mindenkinek köszönöm szèpen, egyèbkènt abból tudom biztosra mondani, hogy abban az egy szobában van föld, mivel multimèterrel megmèrtük a föld ès a fázis illetve a fázis ès nulla közti feszültsèget ami megegyezett viszont a többiben nem.

Illetve az óra doboz alatt egy kisebb szerelő dobozban egy 6-os körüli gömbacèl a föld felè megy, mely gondolom a szonda lenne, csak azt nemèrtem ha abban az egy szobában van föld akkor mibe tartott volna a behúzott vezetèkeket összekötni?
(#) Zsolt 73 válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
A multiméter alkalmatlan a földelés mérésére,nem tudsz vele hurokimpedanciát mérni ! Hívj egy villanyszerelőt, 230 V nem hobbi kategória !
(#) kameleon2 válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 4
 
Kérdés, hogy az a föld amit mértél pontosan mi? Mert lehetett mérés alapján nulla is. Éppen ezért van a szabvány és a szentháromság színei: A legsötétebb szín (halál!) azaz fázis. Kék, azaz nulla, zöldsárga azaz védővezető. Ha ez nem így van - eleve készülhetsz a felújításra. Azért ez a megkülönböztetés, hogy ha bárki - idegen villanyszerelő (nem erdélyi mindenhez értő!) ránéz, tudja melyikhez nyúlhat biztonsággal és mit hol talál. Nem véletlenül mondjuk itt sokan a felújítást. Egy fürdőszobát simán felújit akár 10 évente bárki, de a villamos hálózatot szeretik elfelejteni. Pedig 25 év után azt is kell. Sok esetben 60 éves hálózatok működnek felújítatlanul. Aztán leégnek, mert akkor egy lámpa+ 1 dugalj volt a divat, ma meg sokféle okoskütyü, TV, mikró klíma stb. Nem mindegy a vezetékhálózatnak. A napokban voltam új építésű ingatlanokban és most is sokszor túlépített elosztókkal találkozom. A vezetéket már kezdik mennyiségben és keresztmetszetben a helyén kezelni, de az elosztók még mindig alulméretezettek. Nem felelnek meg a mai kihívásoknak. A jól épített elosztók ma már 1/4 részben tartalmazzák a vezetékeket - ha sorkapocsra kifejtve számolom, 1/4 részben a kismegszakítókat, 1/4 részben automatikát, 1/4 részben tartalékot. Minden más esetben cipőkanállal jön össze a szerelés ami már magában is veszélyforrás. Az akkor módszerek ehhez képest tartalmaztak 1db főbiztosítót az óránál. Ezért is kell a felújítás. Én utoljára 25 éve használtam FKA táblákat és kiselosztókat. Lehet számolgatni - már az is egy felújításnyi időszak. Amiről ti itt írtok - a múlt század többször lejárt technológiája. El kell dönteni mi kerül többe: Egy új, megbízható hálózat, ami megfelel a jelenlegi szabványoknak is, vagy a tűzoltó és a hullaszálító. Talán így érthetőbb a megfogalmazás.
(#) Hp41C válasza erbe hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Nem a mérésre vonatkozott a megjegyzésem, hanem az érintésvédelmi előírások különbségére...
Következő: »»   456 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem