Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   458 / 960
(#) pont válasza kowi hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Egyebkent pl. VGK stb. Ipari kapcsolokon van foldelesnek helye,es kotelezo bekotni.
(#) bakos13gab válasza Master006 hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Ha van benne zavarszűrő rész, akkor igen, fogyaszthat, de olyan minimálisat, hogy észre sem veszed (a zavarszűrő/fázisjavító kondikat át szokták hidalni ellenállással, olyan 1Mohm körül, ami állandó fogyasztóként jelentkezik és azért van rá szükség, hogy akkor is kisüsse a kondikat, ha éppen csúcsfeszültség körül húzod ki a dugvillát).
(#) Kismazsika válasza KTobi hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Jézusom...ezt még olvasni is igen csak rossz volt
(#) ötfelezős válasza Master006 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
dugalj földelése szikrázik
Szerintem onnan kéne kezdeni, hogy mi és hogyan tud szikrázni? Dugalj földelése alatt gondolom nem azt értjük, hogy elmentél a ház sarkáig, lenéztél a talajszintre, és ott láttál szikrát. A védőérintkező? Egyáltalán hogyan lehet látni bármit is, hiszen mintha azt olvasnám ki, hogy a mosógép ebbe az aljzatba be volt dugva?
Vagy tán arról beszélünk, hogy a bojlernél a dugalj felé menő védővezető valahová (bojler áramkör védővezetője például) érintésekor az szikrázott?
(#) proli007 válasza Master006 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Ha nem hibás semmi, akkor alapvetően ez a működése. Igen fogyaszt, de részben ez minimális, részben pedig a kondenzátor meddő energiát emészt fel, (nincs s feszültség és az áram fázisban) ízt pedig az óra "nem igazán méri".
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) kameleon2 válasza Master006 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Szia! A mosógépben van pár alkatrész ami okozhat ilyet. Solenoid (aquastop), motor, fűtőszál. Ezek köreit kellene végigbogarászni. A legesélyesebb a vélhető vízkő miatt a fűtőszál. Bojlernél és mosógépnél nekem ez okozott hasonló gondokat.
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 3, 2016 /
 
Sziasztok.

A ház ahol lakom ráfér egy kábelcsere. Jelenleg alu van benne és kezdik felmondani az unalmast.
Amit kinéztem az 3x1.5 falvezeték. Ez megfelel vagy vegyem a 3x2.5 vezetéket?
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Olyan, mint amilyen a mellékletben? Ha igen, felejtsd el gyorsan. Csak és kizárólag olyan helyre rakj ilyet, ahol nincs más lehetőség. A kérdésedből ítélve, inkább bízd a dolgot villanyszerelőre.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016

MMfal.png
    
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Miért mi a baj vele?Kíváncsivá tettél. Amúgy nem ilyenre gondoltam. Tömörnek tömör de különállóak. Bővebben: Link
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Amit linkeltél, az MCU (nem 3 x 1,5 mm2-es, hanem 1 x 1,5 mm2), a képen lévő pedig MMfal (falvezetéknek is becézik, ezért gondoltam arra). Utóbbit a vakolat alá szokás tenni, mindenféle védőcső nélkül, tehát hiba esetén csak véséssel javítható. Nagy valószínűséggel nálad nem csak vzeetéket kell cserélni, hanem sok egyéb dolgot is.

Attól, mert egy hibás biciklikerékben kicseréled a küllőket, nem lesz új kereked.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) granpa válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Ha a csövezés jó, akkor nyugodtan húzd át 1.5 mm2-es rézzel (2.5-es nem szeret átmenni a régi (szűk, papír) csöveken: egyenesbe, gerincnek, nagy fogyasztóhoz esetleg). Bőven elég a háztartásban. Ha ügyes vagy (és türelmes), akkor a régivel be tudod húzni az újat (főleg, ha nem volt még babrálva). Ez 2 emberes feladat! Még a régi papírbéléses "Bermann" csöveket is át lehet húzni, de kenni kell. Szilikonzsír, faggyú; csak nem gyantásodóval!
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) (Felhasználó 119324) válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Kérdés nincs, csak az én megoldásomat megosztottam ...
(#) Gabó válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Én is pont felújítás alatt állok a szüleimnél, pont ilyen alu vezeték csere, de nekem eszembe se jutott ezt a vezetéket használni. Inkább végigtoltam a falhorony marót, meg kifúrtam a szerelvények helyét, csövezés és rendes kivitelezés.
Amit lentebb linkeltél, az NEM alkalmas csövezés nélküli kivitelezésre. Amit Bakman linkelt, az pont ilyenre való, de mivel a javítás stb írtó körülményes nem ajánlatos. A vésés így se úgy se kerülhető el... Ha csak nem falon kívüli kábelcsatornába viszed.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
A vésés elkerülhető, ha minden marad a régi helyén, de ez oly ritka eset, mint fehér hollót látni.
(#) (Felhasználó 119324) válasza mugab hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Két vezeték jön, mindkét vezeték átmérője megfelelően vastag, hogy szabványosan hogyan nevezik el a "piros" vezetéket PEN vagy PE utána nézek.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Azért ha a régi vezeték is ilyen fali kábel, akkor vésés elkerülhetetlen. Nálunk az volt és alu....
(#) (Felhasználó 119324) válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Végül is a FI relén levő vékony vezetékeket rajzolhattam volna az L1 L2 L3 kismegszakítók bemenetére is ... ettől még kulturált ... és a működés szerint szerepét megfelelően tölti be ...
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) (Felhasználó 119324) válasza mugab hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Utána néztem, szabvány az szabvány, valóban igazad van, a bejövő vezeték "PEN" és ez van kettéválasztva PE és N vezetékre, a feliratozás tényleg rossz, de maga a kivitelezés jó és életbiztos ...

1 (1).jpg
    
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Bocsánat rosszul fogalmaztam. Nem tudom hogy csövezés vagy kábelcsatorna lesz. Még fel kell mérnem milyen állapotban van. De Csatornázás felé hajlok. Se vésés vakolás és gyorsabb is.
(#) antikzsolt válasza granpa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Hát nem tudom alu kábelek vannak mindenhol. És azok törnek mert már sikerült beszakítanom egy darabon. Amúgy valami gumis borítás van rajta. Egy vicc az egész.
(#) granpa válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Az a legrosszabb; alu, gumi-textillel. Gondolom Bermann csöves. Sajnos ezek könnyen deformálódnak, főleg kanyarban. Én is kivéstem egy sarkot, de közben átment (lazán) mégis rajt az új, régivel húzva. Szerencsére az réz volt, jobban bírta a húzást.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2016
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Mindegyiknek van előnye is meg hátránya is. A csatornához nem kell vésni, de elég ronda ahogy ott kígyózik a falon, meg macerás minden egyes falfestés. A cső örökös, de meg kell venni, meg nagyobb hely kell neki a falban. A falkábelnek majdnem nem is kell vésni, a két téglasor közti vakolatrétegben szokták elvinni. Hozzányúlni ahhoz sem kell úgy 30-40 évig, csak ha valami átalakítás (bővítés) van.
(#) Gabó válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Vagy elfúrás
(#) ötfelezős válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Bocsánat, számomra nem megfelelő, én nem képzelek a tervezés fázisában egy csavar alá két vezetéket. Pláne, hogy ezt még "kaszkádoltad" is: a FI-relé elmenőnél közösített kettő egyike a kismegszakítőban közösítve lesz megint. Akkor, ha már felszerelés közben jön még valami igény, akkor fogcsikorgatva közösítek, de undorítóan viselkedve tudomására hozom a megrendelőnek, hogy most a munkám szépségét ő rontotta el.
És mivel az egyfázisú kivitelnél alkalmaztál fázis-sínt, ugyan nem értem, miért nem alkalmaztál 3 fázisnál.
(#) ötfelezős válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
"a feliratozás tényleg rossz, de maga a kivitelezés jó és életbiztos"

Végül is ott megálltam, mikor olvastam, hogy Mugab azt írja, hogy "az gond, hogy a nullából csinálsz pe-t", mert azt hittem, arra gondol, amire én, de mintha a következő mondatok alapján nem arra gondolna.
Tehát, az sem jó, hogy a 3 fázisú rajznál a PEN vezetőt a FI relé nulla csavarjára viszed. 1986 óta a PEN vezetőt a védővezető sínjére kell csatlakoztatni, és onnan venni a nullavezetőt. Ezért az egyfázisú rajz majdnem jó, de ott én pláne nem közösítenék, mint ahogy a szabvány útmutató rajzán is bejön a PEN egy csavar alá, arról a sínről egy másik csavar alól átmegy a nulla sínre.
Illetve van ugyan van egy rajz, ahol PEN sínre jön be a PEN, és onnan megy át a PE sínre is és az N sínre is, csakhogy akkor a földelés, EPH, hasonlóak nem a PE sínre van kötve, hanem a PEN sínre. Tehát elő nem fordulhat az, hogy az üzemi vezető (N) megszakításakor a PE vezető folytonossága is megszakad.
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Egy rögzítőelem alá két vezeték ( rögzítőelem = csavar alatt hajlított vagy U alakú alátét) teljesen természetes, megengedett, tervekben így szerepel, ... Rögzítőelem alatt 3 vezeték, na az már nem kívánatos.
(#) antikzsolt válasza granpa hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Nem tudom mi az a bergman cső de gondolom hogy az. Ez akkor került bele amikor épült a ház. Ge Lee nem az én házam így csak minimális költséggel dolgozom. Ha kész akkor meg a tulaj gondja legyen ha festeni kell.
(#) kadarist válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Kátránypapír béléses bádoglemez-cső.
(#) antikzsolt válasza kadarist hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Igen az van benne. Ma is tanultam valamit.
(#) Master006 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Helló! Mint azt lentebb kifejtettem a fürdőszobai dugaljban eredetileg nem volt védőföldelés, mert egy villanyszerelő szakember így kötötte be, Így jobb híján falon kívüli vezetékkel rákötöttem a bojler védőföldjére, mert az is jobb a semminél. A bojler időközben kilyukadt és mikor cseréltem a bojlert le kellett ugye kötnöm minden vezetéket a régiről, és így vettem észre, hogy szikrázik a dugalj felöl jövő vezeték a földelés vezetékével érintve. Mivel a mosógép egyéb hibát nem mutat, és a földelésre kötve nem is ráz, így azt gondolom a többiek válaszai alapján, hogy nincs vele gond.
Következő: »»   458 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem