Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   463 / 962
(#) Bakman válasza Directors hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Ha az a 60 A pár ms hosszúságú (pl. zárlat), akkor valószínűleg igen. Mit értesz rövid idő alatt?
(#) Gabó válasza Directors hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
60A amin névlegesítenek maximum. Az 5A az alapáram. Ha jól sejtem, ACE1000 / 281es a mérőd.
(#) kameleon2 válasza c27 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Egy értelmes, a gyakorlatban előforduló állapotot írj le, amikor megszakadt a PE vezető. Nem mellesleg - ez is hiba és nem üzemszerű állapot. Erre való az érintésvédelmi időszakos felülvizsgálat. A szabvány erre is gondolt.
(#) Directors válasza Gabó hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
A lényeg annyi lenne hogy 6A B-s megszakító van fent, de van olyan gép ami néha leveri induláskor a felvett áram miatt.
Én arra gondoltam hogy kicserélnem 10A C-s megszakítóra. Ettől lehet baja az órának ?
Vagy ha úgy nem veri le akkor 6A D-re.
(#) Gabó válasza Directors hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Nem írtad, hogy szolgáltatói mérő, vagy saját beszerzésű almérő, de ha szolgáltatói, akkor te nem cserélheted le.
Igen mennie kellene simán a 10essel.
(#) Directors válasza Gabó hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Csak a megszakítót kell cserélni, az órát nem.
Köszönöm a segítséget. Akkor megy a 10-es megszakító.
(#) pont válasza Directors hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
A címke szerint szolgáltatói óra, ahhoz pedig tartozik plombált szolgáltatói megszakító is, ezeket nem cserélheted. Mindenki szívesen lecserélné nagyobbra a megszakítóját...
(#) Gabó válasza Directors hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Amit Pont írt, arra értettem, hogy nem cserélheted. Plomba levágás, km ilyen módon történő cseréje eléggé szép hosszas huzavonát, és pénzbeli fizetést jelentene neked.
(#) Directors válasza pont hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Köszi szépen mindkettőtök segítségét!
Átadom az illetékesnek az infót. Én csak az információ vivő vagyok.
(#) bakos13gab válasza Directors hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
25A-ig ingyen cserélnek minden további nélkül (ELMŰ-s terület, ami valójában olyan 8-10000Ft kiszállással).
(#) papo69 válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Regisztrált szerelő aláírása szükséges
(#) levaitamas hozzászólása Júl 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy számomra érdekes kérdés merült fel. Adott egy 3 fázisú családi ház. PEN ÁVK-val szétválasztva. Ebben semmi különös nincs. Viszont a bojlerhez is van egy külön 1 fázisú Fí relé és ez a kérdés. A bojler órától jön egy szolgáltatói nulla és egy fázis. Ez a nulla tulajdon képen PEN. Ezek mennek az ÁVK kapcsaira, az elmenő pedig a fűtőszálra.
A bojler védőföldelését rá kell kötni a PE sínre és kész?
(#) bakos13gab válasza papo69 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Én tavaly előtt megkérdeztem az ügyfélszolgálaton, mert a közeljövőben bővíttetnék és azt mondta az ügyintéző, hogy kérvényezem és kijönnek, cserélnek. 32A-hez kell a szakvélemény. De lehet vagy nem mondta jól vagy már változott a dolog.
(#) kameleon2 válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 18, 2016 / 1
 
Valami nem stimmel.
Idézet:
„Ez a nulla tulajdon képen PEN”
Ez biztosan nem lehet igaz. A nulla az nulla a PE az PE az óra után. Vissza kellene olvasnod, mert önmagamat ismétlem sokadszor. A nulla az üzemi áram visszatérő ága. A PE pedig a hibaáram levezetésére van hivatva. Azaz a PE-n semmiféle üzemi áram nem fordulhat elő. Mindig ezt kell szem előtt tartani. A bojlert is be kell kötni a PE vezetőhöz csatlakoztatott EPH hálózatba, ahogyan a víz, fűtés és gázvezetékeket, valamint zuhanytálcát és kádat is. Nyilván szem előtt tartva a megfelelő keresztmetszeteket is.
(#) kameleon2 válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Már évek óta 32A jár alanyi jogon. Akár meg is osztható több fázison.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Igen, de 32A-hez kell a szakvélemény a bejövő keresztmetszet miatt, a hálózat állapotáról. Nem új telepítésről beszélünk, hanem bővítésről. Nyilván ha nem megfelelő, akkor gondolom nem engedik.
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Idézet:
„Járni jár csak nem jut”
Az órához felszerelt kismegszakítók a szolgáltatóval kötött szerződésben szereplő értékűek, ezt nem lehet szerződésmódosítás nélkül kicserélni. (Egyébként meg áram alatt vannak) Először is megnézik, hogy a hálózat elbírja-e a bővítést, mondjuk egyszer 20A az nem jelent gondot, de ha a falu több száz háza egyszerre akarna 6A ról 32 re váltani az nem megy egyik napról a másikra, és ha szigorúan veszik a mérőhelynek meg kell felelnie a mai előírásoknak, az meg 100 ezer Ft nagyságrendű.... Ettől függetlenül szerintem az eredeti kérdésnél nem tudunk mindent, miért is van ott 6A.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Már megbocsáss, de az a szolgáltató dolga, hogy szolgáltasson. Amikor te a villanyszámlát fizeted tőled sem kérdezik meg, hogy győzöd-e fizetni... Ami jár - az jár. Akkor is ha ez a szolgáltatónak kényelmetlen, vagy teher. Nyilván az az egy eset kivétel, ha akkora kontingenst kérsz, hogy trafót kell telepíteni miatta. De az alanyi 32A-t ki kell tudniuk szolgálni. Ha tanyán vagy, nyilván ott is más a helyzet, mert ha nincs hálózat fejleszteni kell. Bár a privát véleményem ott is az, hogy ez is a szolgáltató dolga kellene, hogy legyen.
(#) levaitamas válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Teljesen egyetértek veled, ezért is írtok, mert nem tiszta. A mérőtől elmenő nulla, az ugye a szolgáltató nullája, vagyis PEN.
Azért gondolom azt, hogy amit leírtam az nem jó. Mert ami az órától jön "kék vezeték", azt rá kell kötni a PE sínre, amire a földelő szonda is csatlakozik és innen kellene menni a bojler reléjéhez. A reléből már tisztán N-jön ki és ez mehet a bojlerre. A védőföld pedig a PE sínre, mert azon üzemi áram nem folyhat.
(#) levaitamas válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
ÉMÁSZ területen ha jól tudom szakvélemény nélkül max 25A-re számíthatsz. A 32A valóban jár, de ezt már véleményeztetni kell, hogy bírja-e a méretlen csatlakozó vezeték.
(#) bakos13gab válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Alapból a PEN vezetőt a földelő sínre illik kötni és a nullát innen átfűzni az N sínre. Mert ha szakadás van, akkor a nullán észreveszed, a földelésen meg csak akkor, ha baj van.
(#) kameleon2 válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 18, 2016 / 1
 
Idézet:
„Mert ami az órától jön "kék vezeték", azt rá kell kötni a PE sínre, amire a földelő szonda is csatlakozik és innen kellene menni a bojler reléjéhez”
Nem.
Ami a villanyórától jön, az már az óra alatt szét van választva PE-re és N-re. Azaz az óra alól kapod már a kéket és a zöldsárgát is. Nem szabad összekötnöd ezután. Erről beszéltünk idáig. Plombált területen van a PEN szétválasztása. Neked ahhoz már tilos nyúlnod.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) levaitamas válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Nem.
Plombált területről nem jön csak egy szál 6mm2 fekete és egy 6mm2 kék. A 3 fázisú mérőtől pedig 3db 10mm2-es fekete és egy 10mm2-es kék. Nincs zöldsárga. Ez a kék van összekötve a szondával, ide van kötve a PE sín, erre csatlakoznak a zöldsárgák. Majd innen megy a 3 fázisú ÁVK felső N kapcsára. Az alsó N kapocs megy az N sínre. A bojleres mérőtől jövő fázis-nulla bemegy majd kijön az 1 fázisú reléből és megy a fűtőszál felé.
A problémám (illetve a villanyszerelő felé irányuló kérdésem), hogy a bojler földelését kötheti-e a másik relével "készített" PE-re? Mert szerintem A bojler ÁVK bemenő, órától jövő kéket is össze kell kötni a PE sínnel.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Ez pontosan így is van. A mérőhelyek után már nem szabad összekötni a PE és N vezetéket, de ez a képek alapján még jobban is látszik. Ezt fogadja el a szolgáltató.
Sőt a leírt 6 mm2 vezeték sem elfogadott már, helyette is csak 10 mm2 sodrott réz vezeték lehet.
(#) gyuszo válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
A Fi- relére vonatkozó kérdésedre is ott a válasz a kép alapján , tehát már ott sem szabad összekötni.
(#) Bakman válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Nem jó. Az előled elzárt részben van szétválasztva a PEN, PE és N vezetőkre, a fogyasztásmérőkhöz már csak L és N megy.
(#) pont válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 2
 
Még hányan mondják neked, hogy úgy nem jó? A szondát a PEN re kell kötni. A mérő után a nullát nem földelhetitek, ha nem úgy van ahogy a korábbi rajzokon ajánlották, sürgősen meg kell úgy csinálni, különben nagyon meg fognak büntetni.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) levaitamas válasza pont hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Oké, köszi.
(#) Bakman válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 2
 
A szolgáltató nem ad földelést soha, azt mindig a helyszinen kell kialakítani, lásd melléklet. A fogyasztásmérő helyen, többnyire hozzáférhető helyen kell lennie olyan vezetéknek, amit a földelésre kell kötni. Esetleg, ha TT hálózat van, akkor a szolgáltató felöl jövő PE vezeték hiányzik, de ebben az esetben az N vezetőt nem szabad összekötni a földeléssel.
(#) hegman hozzászólása Júl 19, 2016 / 1
 
A fázisok minden esetben az órán keresztül viendők.
1. Alap esetben bejövő TN-C rendszer PEN vezetőjét a mérőnél hozzá kell kötni a mérőnél kiépítendő földelő szondához. Innen el kell menni az órához egy nulla vezetékkel. Az órától a mért részbe egy nulla vezeték megy. Továbbá a földelő szonda bekötési pontjától egy vezető megy a mért részbe, amit most nevezzük PE vezetőnek. Ez a pont most a PEN szétválasztási pontja is egyben, ezért kellett földelni.
2. A második esetben bejövő TN-C rendszer PEN vezetőjét a mérőnél hozzá kell kötni a mérőnél kiépítendő földelő szondához. Innen el kell menni az órához egy nulla vezetékkel. Az órától nem megy a mért részbe nulla vezeték! Továbbá a földelő szonda bekötési pontjától egy vezető megy a mért részbe, amit most nevezzük PEN vezetőnek! (16mm2 min.)
Magyarázata az, hogy az órának (E-on terület) elégséges egy feszültségszál a tekercshez amin max mA-ek folynak. Így az óra után van egy 4 vezetős rendszer ami mért! Természetesen a ház kiselosztójában szét kell választani a PEN vezetőt PE és N vezetőre, ami azt jelenti, hogy itt is kell földelni a szétválasztási pontot. És a kábel, vezeték legalább 4x16mm2 keresztmetszetű kell hogy legyen addig az órától.

Több ilyen mérést láttam az E-onnál. Tehát ha a feltételek adottak és a keresztmetszetek megfelelőek, akkor lehet 4 vezetékes mért rendszert kialakítani.
Következő: »»   463 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem