Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   491 / 962
(#) Zsolt 73 hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Az is érdekes volt, amikor világítógáz csőben találtam vezetéket !
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 2
 
Ezek se semmik.
Nekem csak a régi bakelitből vannak itthon. Gyűjtök minden ilyen régi szerelvényt, szerszámot, alkatrészt a hőskortól a 80-as, 90-es évekig. Múltkor találtam egy darab berman csövet, nagyon megörültem neki, mert pont rajta van a gyártó logója, szépen belepréselve a bádoglemezbe.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 2
 
Sokat változott a 20-as évek óta a technológia.
Orosz figyelmeztető képek a 30-as évekből az elektromos áram veszélyeire.
Azért van benne egy két állat.
(#) ötfelezős válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
16-os csőnél 25 rovátka, 8 mm-es közzel a rovátkák között, volt a szabályos.

De egyébként az Elektrotechnika című folyóirat 1944. februári száma szerint (például) azért a hivatalos neve Bergmann volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
(#) Gafly hozzászólása Nov 23, 2016 /
 
Ha már emlegettétek a jó öreg Sigmund-ot.
Nyugodjék békében
(#) maszek0005 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Gratulálok! Én még anno ezzel tanultam a csőhajlítást. De tudod, hogy a vezetéket egy kanyar után sem tudod kihúzni belőle egykönnyen?
(#) kérdező hozzászólása Nov 24, 2016 /
 
Előfordulhat, hogy egy digitális villanyóra zárlatos? MInden ki van húzva, de időnként leold az óra alatti automata, de a többi, ami már utána van kötve nem.
(#) gyuszo válasza kérdező hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
A mérő az nem, de a kismegszakító lehet hibás, ki kell cseréltetni. A mérőhelyre kérni kell egy felülvizsgálatot
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
És ingyen kijönnek és megnézik.

Nagyjából ennyi, amit elmondtál, elég is a bejelentéshez. Hamar jönnek szerintem, jó ha akkor otthon vagy....
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Mielőtt kijönnek, fényképezd le a mérőt, és akkor is, mikor ott vannak. Minden műveletük közben fényképezz, akkor nem mernek "gépészkedni", és nem tudnak rád verni semmit! Tapasztalat!!
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
A zárlat, a hiba, a mérő és a fogyasztói elosztótábla között van, amennyiben ha nem a kismegszakító a hibás. Ez plombált terület .
És ugye megint jó jönne egy fénykép a kismegszakító tábláról, de mivel nincs, így találgatni lehet.......... hogy hol és mi ??
Mert ha az órától az elmenő vezeték gyenge, össze van gányolva a kismegszakítók mögött, az már hiba forrása.
Sokat írhatok, de a kérdező csak 2 percet volt itt a fórumon, utána ki is lépett, így egy kicsit nehéz segíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) gyuszo válasza kérdező hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Amennyiben ha az óra és a FI-relé között nem 10 mm2 sodrott rézvezeték van érvéghüvellyel ellátva és négyzetprofilra préselve, azt kell kicseréltetni egy regisztrált villanyszerelővel. Ha valahol hiba van, az meg is tudja nézni, javítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) Aang hozzászólása Nov 28, 2016 /
 
Sziasztok.

Jelenleg az óra előtt egy 16B kismegszakító van. Ezt szeretném bővíttetni 32 Amperre ami tudtommal ingyenes. A bővítés oka, hogy az óra után vam 1 16C ennek nem tudom mi értelme van, ugyanis mielőtt ez leoldhatna az óra előtti megteszi ezt, áramtalanítva az egész hálozatot. Vam még egy 10B és egy harmadik amin semmilyen olvasható infot nem látok. Szeretnék egy 3 kWos olajsütőt és tartok töle, hogy a 16 A kevés lesz neki más fogyasztókkal. A valós kérdésem, hogy ez kovotelezhető-e óra utáni hálózatfejlesztés nélkül, ha az olajsütőt egy független 16Amperes kismegsuakító után külön körre köttetem? Valamint az óra és a szolgáltató közötti fejlesztés költségei kit terhelnek? Köszi előre is.
(#) bakos13gab válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Ha nem új telepítés (pár éves), akkor szakvéleményt kell kérni regisztrált szerelővel a bejövő keresztmetszetről. Szinte biztos, hogy az órától az elosztóig is ki kell cserélni a vezetékeket, mert akkor 32A-re kell tervezzed a következő megszakítóig a történetet (10-es vezeték most az előírás). Biztos, hogy lesz költsége a regisztrált villanyszerelő felé és az elmű kér 8-10000Ft kiszállási díjat. 25A-ig megúszhatod szakvélemény nélkül, de most minden annyit változott, hogy igazából passz, nem tudtam követni.
(#) Ge Lee válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Az óráig az övék, azzal azt csinálnak amit akarnak. Az óra után meg ha közvetlenül párhuzamosan kötöd rá a sütőt akkor ugye nem fogja terhelni a hálózat többi részét, tehát nem kell bővíteni. De az a része meg őket úgysem érdekli. Felénk most csinálták meg a "hálózatfejlesztést" mert mindenhova 32A-es megszakító került a villanybojlerek miatt. A lakások meg maradtak ugyanúgy, a 16A-ra méretezett hálózat a 32A-essel biztosítva. A bojlerek külön szálat kaptak, ennyi. Az idő meg majd eldönti hogy a 2 variációból melyik kerül előtérbe, tűz lesz, vagy bírja a régi hálózat, és koppan a 32A-es.
(#) Aang válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Igen a kiszállási díj 7550 Huf az eon oldala szerint. Az esetlegesen efölött felmerülő költségek érdekelnek. Pl. hogy az óráig azt a 10es vezetéket rámverik-e, vagy azt "állják", egyéb munkadíjak, szakvélemény?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) gyuszo válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
A védőföldelés megfelelő ? A védővezetőnek 16 mm2 zöld-sárgának kell lennie. Ezt is megnézik bővítés esetén. FI-relé be van-e kötve ?
(#) Aang válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
FI relé van, földelést nem tudom. Nem szedtem le a burkolatot a szekrényben.
(#) gyuszo válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Gyakorlatilag az egész mérőhelyet szabványossá kell tenni egy regisztrált villanyszerelővel, utána a szolgáltató kicseréli a kismegszakítót 16 A-ről 32 A a kiszállási díj fejében.
A védőföldelésnek általában van egy doboza a mérőhely alatt, közelében.
Ez az átszerelési munka lesz a felmerülő költség, de ezt csak a helyszínen lehet megállapítani az állapottól függően.
Egy kép sokat segítene.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) Aang hozzászólása Nov 28, 2016 /
 
bocs a minőségért.
(#) Aang válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Közben olvasgattam a 25A es bővítésről ami azzal kecsegtet, hogy talán a jelenlegi hálózattal is legetséges. Nem titok, hogy minél olcsóvban szeretnék használható hálózatot.
(#) gyuszo válasza Aang hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
A jelen állapotot megnézve, szerintem az sem megy. Az elosztószekrényt kell felszerelni , a régit cseréni kell és a kismegszakítókat is. A képek alapján ezek 30-35 éve lettek szerelve. Ideje lecserélni . A kismegszakító tábla mögött már nem biztos, hogy megfelelőek a kötések egy bővítéshez.
Még a régi "0" bontót sem látni ( a maiakban már sín van ) és a védővezetőt sem. A vezeték valószínűleg alumínium, az is cserére szorulhat.
(#) gyuszo válasza Aang hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Az, hogy FI-relé van, az is 30 éves, de a képből nem derül ki, hogy az egész lakást védi, vagy csak azt a két ott lévő konnektorra van rákötve. A szolgáltató a mérőhelynél nem nagyon szereti az így felszelet konnektort. Ha az az elosztódoboz sínére van rápattintva és abba a dobozba van bekötve, az már elfogadottabb.
(#) Aang válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Ez pénzben mit jelenthet?
(#) eyess válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Idézet:
„tartósan kapott 285V-ot a hálózati 230V helyett”
.

Hát ez meg hogy jött össze?
(#) gyuszo válasza Aang hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Ha biztonságot szeretnél és nyugodtan aludni, akkor bizony ez pénzbe kerül.
(#) 444Tibi válasza eyess hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Úgy valószínűleg, mint 10 éve az utcánkban,
az Elmű valamit molyolt, és egy saroknyi hosszon elfelejtette a nullát visszakötni.
30 házban szálltak el készülékek.
A földszondák ilyenkor megfogják valamelyest, de virtuális nulla lesz, az aztán vándorol, a 3 fázis eltérő terhelése miatt, és könnyen lehet 250-280V is.
(#) eyess válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 30, 2016 1 /
 
Hajjaj itt már nem kicsi a baj.Ha nincs nulla , akkor a kör nyitott mitől szállnának el a készülékek. És ilyen , hogy virtuális nulla ez jó . Ezt még nem hallottam , de jó lenne ha lenne , mert akkor a számla is virtulis lenne csak.
(#) levaitamas válasza eyess hozzászólására (») Nov 30, 2016 / 1
 
Idézet:
„mitől szállnának el a készülékek”

Nézz utána, hogy mi játszódik le három fázisú hálózat esetén amikor nem szimmetrikus a terhelés és megszakad a nulla. Vagy próbáld ki.
(#) levaitamas válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
A villanyszerelő ismerősömnek is három fázisú a betáp. Egy fázis esetén valóban nem történik sok minden, de 3 fázisnál más a helyzet (ahogy írod), bár virtuális nulláról még nem hallottam én sem. Ettől függetlenül lehet.
Következő: »»   491 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem