Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   490 / 960
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Füzet ceruza bőven elég. A probléma úgyis az lesz, hogy most kell kitalálnod, hogy több év múlva mire lesz szükséged.
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 2
 
Sok és vastag csőre, bevésve
(#) jdani válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
A gégecsőbe vezetés alap?
(#) proba válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Nekem a sima falú jobban bejön.
Szerintem minimum két körvezeték a szobába, egy a 230-nak egy/több meg a gyengeáramnak (LAN antenna hangfal csengő ) Mondjuk mióta minden rádiós már, a termosztát lan meg a csengő kevésbé kritikus. Amiben biztos lehetsz, valami kimarad ( különösen a konyha/fürdő ilyen, villámgyorsan áttervezik, mikor kész a villanyszerelés ) . Újra csempézendő helyre a csempe alá sem árt valami jól megválasztott helyre egy csövet berakni, aminek a vége a csempézett területen kívül van. Később csak a csempét kell átfúrni az esetleges tükör alatt, nem levésni az egészet. Mindenfelé annyi tartalék helyet kell hagyni, hogy a későbbi bővítésnek ne az legyen az akadálya. Vezérelt áram esetleg ha van, azt sem árt elvezetni, legalább a várható felhasználási helyig még ha most nem is kell.
(#) gyuszo válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Én is csak sima falut használok, 16-ost a legtöbb helyre. Minden 1000 W-nál nagyobb fogyasztónak ( mosógép, mosogatógép, tűzhely, mikró ) érdemes külön csövet, kismegszakítóval kialakítani.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Alapvetően kerülni kell, sokkal nehezebb vezetéket húzni bele.
(#) bakos13gab válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Ha van türelmed és erőd, megpróbálkozhatsz symalen csővel. Én most ilyet raktam (igaz a padló alá) és álomszépen végigcsúszik rajta minden. egyedül lazán végigtoltam 6-8 méteren egy oldalról 6db 2,5-es Mcu-t. Sajnos éles kanyart nem tud.

MÜII-ből 16 cső a minimum, én 20-assal gondolkodnék, ha a sarkokban elfér a könyök.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) kristikoma válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Csövezést aljzatban Symalen csővel. Oldalfalban, mennyezetben, illetve álmennyezet felett lépésálló gégecsővel ajánlott szerelni. Falon kívül szobába mini DLP-t ajánlok. Symalen csőnél MCu vezetékkel, a többi esetben MBCu kábelszerű vezetékkel. Erősáram és gyengeáram különválasztva szerelendő, azaz nem vezetjük bele a TV koax kábelt a világítás és dugalj védőcsövébe. Innentől, hogy milyen lámpatesteket, meg szerelvényeket választasz, azt már rád bízom. Egy hálószobát meg lehet csinálni minimál igényekkel, vagy magasabb igényekkel.
(#) weend hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Ha még egyszer építkeznék, a bergmanncsövek mellé vésnék be egy kis téglát is.
(#) Gabó hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Már most előre sajnálom csóri villanyászt, aki megy oda szerelni.... Részletekre nem térnék ki, csak egy példa erejéig. Betervezel neki valami vékony csövet, 100 hajlítással és 8 2,5mm2 vezetékkel...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) erbe válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Gégecsővel soha semmit semmikor!
Borzalom. Nem akkor, mikor dróttal együtt belefektetik a falba. Bármilyen utólagos munka majdnem lehetetlen. Ráadásul legalább kétszer olyan széles és mély vésés kell. Lakáson belül 3*1,5 vagy 3*2,5-nél több ritkán megy együtt, de még az 5*2,5 is elmegy a MüIII-as 13-as csőben. Ugyanehhez kevés a 20-as gégecső.
(#) erbe válasza Gabó hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Csupán be kell tartani a szabályokat. Doboztól dobozig max. 2 hajlítás. Ha nem kell kanyarodni, hosszan el lehet húzni, ha van benne kanyar, max. 6 m.
(#) Bakman válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Gégecsővel ajánlott? Ez elég fura ajánlás, kb. a legrosszabb megoldás.
(#) kristikoma válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Elég sokat szerelünk gégecsővel, nem volt gond. Persze, ahol van horonymaró... Valamint nem spórolunk vele, ha nem muszáj. Inkább belekerül még egy cső(25-ös vagy 32-es) a falba, vagy álmennyezet fölé. Jó, tervezünk is sok új épületet, vagy felújítást. Akinek nem tetszik, nyugodtan kiválthatja simafalú Mü III-al.
(#) Gabó válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Na igen, a szabályok betartása a lényeg. Csak a probléma ott kezdődik, hogy sokan úgy vágnak/vágnának bele, hogy nem tudják ezeket a szabályokat. Láttam én már olyan házat becsövezve, ahol a hangszóróknak a helyére, kiállt a tulaj, fél méteren 8 kanyarral
(#) proba válasza Gabó hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Egy jó porszívó mindent megold..
(#) erbe válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
6-os válaszfalba...
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Ha már csövezés. A mellékelt szerszámot ismeri valaki?

szerszam.JPG
    
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Hát hogyne ismerné
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Na jó, valaki biztos, de innen valaki?
(#) Zsolt 73 hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Csővágó !
(#) Gabó válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Nem nyert
(#) zolika60 válasza Gabó hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Pedig de.
(#) kendre256 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Tipp: bergmann cső hajlító?
(Nem vagyok villanyszerelő...)
(#) elektroncso válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Pedig akkor sem.
Kendre viszont telibe találta. Ezzel hajlították több lépésben a régi bergmann csöveket. Múltkor kaptam őket, több méret is van.
Így használták.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Pontosan!
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Ismertem ezt a szerszámot, csak gondoltam, hogy bedobom most a kérdést, nem sokan ismerhetik ma már ezeket a szerszámokat. Használni én sem használtam ilyet soha. Azon jár az agyam mindig amikor rájuk nézek, hogy mire tudnám használni őket. Sajnos elég célspecifikus szerszám. Másfajta csövek hajlítására alkalmatlan, ma pedig már a "berman" cső (ahogyan itt mondják) nincs használva. Nem voltak rosszak, mert padláson, gerendán vezetve az egér nem tudta megrágni a kábelt, viszont a kátránypapíros belseje miatt nyáron pokol volt vele dolgozni.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Valamikor a '60-as években vezetékezte át anyám nagybátyja a házunkat. Kicserélte a sima kátránypapír csöveket horganyzott lemez burkolatúra. No meg a beszövött gumiszigetelésű drótokat műanyagra. Voltak helyek, ahol porcelán babákon ment a két szál az eresz alatt. Kisiskolásként láttam az egészet. Nem ez ösztökélt arra, hogy villanyszerelő legyek.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Ezt a szerszámot nem ismertem, ma is tanultam valami újat ! Ma is érdemes volt felkelnem !
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2016 / 1
 
Egy háznál találtam bontás közben egy porcelán könyököt, gyorsan meg is mentettem.
Következő: »»   490 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem