Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WinISD kérdések, hogyanok
 
Témaindító: Ferix_, idő: Feb 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) V L válasza BNT hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Kedves sorstársak akik a hangfal építés rögös útjára tévedtetek.
Mint az öregebbek tapasztalatai mutatják tökéletes megoldás sohasincs, csak az a kérdés hogy a kompromisszumokat hogy választjuk meg.
A célom 40Hz-15Khz +-2dB, S=91dB, max SPL=106dB.
Eredeti elgondolásom szerint kétutast szeretnék, de csak méreg drága hangszórókkal találtam rá megoldást, a kész hangfal is olcsóbb lenne de....
A háromutashoz a mélyet, és a magassat olcsón is könyen találhatunk elfogadható minőségben.
Most épp egy olyan háromutashoz keresek optimális magas hatásfokú közép sugárzót kb. 7-13cm ami, 200Hz-5000Hz -ig tudja a +-2dB-t és nem csak reklám adat!- Ugye most ez végezné a meló oroszlán részét.
Ehhez kérnék tippeket valaki használt ilyet már?
Sok csalódásból elmesélem a legdöbbenetesebbet.
Egy 30cm-es mély furcsa megmagyarázhatatlan búgó-zúgó/rezgő hangot produkált ha 10W feletti mély dob, vagy hasonló gerjesztést kapott. Sok munka után kiderült, hogy ilyenkor a hangszóró mágnese rezeg valahol 40-50Hz-en, és ha két irányba kiékeltem a vad rezgés meg is szünt. Talán nem kellett volna a lemezkosarat ennyire elvékonyítani. Ez épp a SAL kevlármembránosa volt. Ha el akarjátok kerülni az ilyen és ehhez hasonló gagyi miatti bajokat, akkor ne a "tesco gazdaságost" válasszátok.
Szóval nekem azok a hangszórók a szimpatikusak ahol nem spóroltak az aluminiummal, vassal, a mágnessel..stb. és köszönöm nem adok érte 50EFt-t azért mert "kifényezték". Miért nem a lengőcsévét tekerik a réz helyett ezüstből? Tudom ma nem erre megy a világ.
ÜDV: VL
(#) LGS94 hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok a Winisdben az SPL fül azt mutatja,meg hogy mekkora frekvencián mekkora hangnyomást képes létrehoznia hangszóró ? És a Gain fül mit mutat meg?
(#) mbacoustic válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok!

LGS94!

Jól feltételezted, az SPL (Sound Pressure Level) a hangsugárzód hangnyomását adja meg. Amit viszont tudnod kell, az az, hogy így, hogy SPL a hansugárzó érzékenységét szokták megadni. Ekkor egy mérőmikrofont 1m-re helyeznek tengelyirányba a hangszóró közepétől, és 1W-al, vagy 2,83Vrms feszültséggel hajták meg a hangszórót, aztán egy 20Hz-20kHz-es "sweep"-pel felveszik a hangszóró érzékenységi görbéjét. A progi az SPL grafikonon ezt számolja ki. (mert ez van beállítva a signal fülön: input power: 1W, distance: 1m). A hangsugárzóból kihozható maximális hangnyomást a maximum SPL grafikon mutatja meg. A gain fül pedig csak a port menüpontokban van, azt mutatja meg, hogy mekkora a reflexcső nyeresége. A reflexcsövet úgy képzeld el mint egy EQ-t, egy adott frekin egy adott sávszéllel adott dB-t erősít, ezt a három paramétert állítod, amikor variálod a doboztérfogatot, a csőátmérőt és hosszt. Ha a hangszóródat beteszed egy zárt tervbe, megláthatod milyen grafikont ad a saját paramétereivel, ehez hozzáadod a reflexcső gain-jét, és megkapod a reflex doboz átvitelét.

BNT!

Remélem, hogy hamarosan lesz időm nekifeküdni a cikknek. Utolsó félévem nyomom a fősulin, gyakon vagyok: 4 nap meló, szakdoga írás, elmaradt tárgyak pótlása, államvizsga stb... :szomoru1:
Amúgy 5.1 hangsugárzórendszer tervezéséből írom a szakdogámat, és mióta nekiálltam és gyűjtöm az infókat rengeteg dologban világosodtam meg, és bővült az ismeretem, úgyh nem is baj, hogy még nem írtam meg, mert lehet, hogy segget kéne csináljak a számból, mert hülyeséget írtam... Szóval ha úgy érzem, hogy amit leírok az már teljesen helytálló, akkor nekifogok. Amúgy, ha kész a rendszer, tervezem feltenni ide is a részleteket.
Amit írtál, az semmiképp sem elhanyagolható, bár igazán komoly jelentősége leginkább a stúdió szintű rendszereknél van.
Azért ha nem haragszol szeretném helyretenni a dolgokat. Az impulzusválasz nem egyenértékű a Group Delay-jel azaz a csoportfutási idővel. Az utóbbi a rendszer késleltetését adja meg időben frekvenciára vonatkozóan, azaz, hogy a jel betáplálásától mennyi idő telik el, amíg az megjelenik a kimeneten. Az impulzusválasznál az történik, hogy a hangsugárzó bemenetére egy ún dirac (egységugrás) függvényt adnak, ez egy nagyon rövid idejű nagy amplitúdójú jel. Ezt a hangszóró megpróbálja lekövetni, persze esélytelenül, helyette kicsit késve megindul, majd szépen csillapodva megnyugszik. Impulzusválaszra néhány példa látható a mellékelt ábrán.
Mindkét jelenség a hangszóró elvi működésén, tehetetlenségén alapul. Mivel annak van egy rugóállandója (ami nyugalmi helyzetbe hozza azt) azt először le kell győzni, ez okozza a késői megindulást, aztán viszont pont a rugóállandó miatt szépen csillapodó lengésekkel fog visszatérni nyugalmi helyzetébe.
A két paraméter nem független egymástól, de nem ugyanaz a jelentésük. Amíg a csoportfutási idő csak a késleltetést adja meg, addig az impulzusválasz egy komplexebb tulajdonság, és mint említettem kritikus értékei csak stúdió monitorozás szintjén vannak. A WinISD nem is tudja kalkulálni (a Pro sem)(megjegyzem jobban járnál a Pro-val, nem kell a magyarításomat használnod, bár nem befolyásolja a működését, csak a szövegeket írtam át a programban, és még nem is teljes, de sokkal többmindent kalkulál ezért jobban kereshetőek a kompromisszumok)
A zárt doboznak pedig azért jobb mind két paramétere, mert abban a dobozba zárt levegő rugóállandója koordinálja a hangszóró mozgását, nem engedi túlságosan kilengeni, feszesen tartja. Ezért kontrolláltabb dinamikusabba a hangja, viszont az átviteli frekvenciát maximálisan a hangszóró képességei határozzák meg. A reflex dobozban viszont egy gyengébb képességű hangszóró paramétereit feljavítjuk egy akusztikai EQ-val, cserébe viszont kapunk egy rezgőkört, aminek megvannak a hátulütői. Ha pl a reflex dobozt meghajtod egy szinusz 500Hz-el, akkor az 500Hz mellett megszólal a cső saját frekvenciája is (amire behangoltad), így mindig lesz egy plusz hang a rendszerben, persze ez a lényege, feldúsítják vele a hangot... mindemellet megszűnik a doboz fékező hatása, pontosabban drasztikusan csökken, ezért nő a csoportfutási idő és az impulzusválasz romlik. Persze gondos tervezéssel és fejlesztéssel ezek a problémák minimalizálhatóak (neves gyártók is reflexeznek pl.: B&W, B&O, JBL, Yamaha stb...). A legfontosabba a cél kitűzése, hogy mit akarok elérni a rendszerrel. Mert pl hátrányai ellenére a reflex dobozzal nagyobb hangnyomás érhető el, mélyebbre vihető a hangsugárzó.
Szóval "röviden" ennyi
Láthatod, csak erről ennyit sikerült írni, ezért is nem tudok egyenlőre időt fordítani a cikkre.

Minden jót!
Sziasztok!


(#) LGS94 hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Köszi a választ mbacoustic! Ha én azt akarom, hogy 70hz-en legyen a ládának a legnagyobb hangynomása és a Winisd azt írja hogy 92.17dB-es hangnyomása van 70hz en 25literes ládában akkor 25 literes ládába tegyem ha ezt még kicsinek is tartom mert 30cm es a hangszóró?
(#) BNT válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Köszi Mindent MBAcoustic, várjuk azt a cikket nagyon.



LGS94!

Bocs, hogy laikusként beleugatok, de hogyhogy egy 30 centis mélysugárzót 70Hz-nél akarsz kiemelni? Úgy értem miért nem mélyebben? 70Hz még nem olyan mély, ha oda hangolod, szerintem fárasztóan búgó hangja lesz, nem az az igazán "öblös" mély. Mindenesetre ha mindenáron 70 Hz-en akarsz is kiemelni, szerintem akkor sem árthat, ha nagyobb dobozt csinálsz. Valószínűleg nagyobb érzékenységet tudsz kihozni -még így is, hogy "nem mész túl mélyre"- egy nagyobb hangdobozzal, csak minél nagyobb a doboz, annál rövidebb cső kell majd az adott frekvencia kiemeléséhez. Szerintem egy 30 centis mélynek aránytalanul kicsi a 25liter.

Nekem van egy -nem tudom ki által- házilag készített mélyládám, ami szintén 30 centis méllyel van szerelve, és 35 liter a nettó térfogata. Egy nem túl komoly Blaupunkt mélynyomó van benne, de engem még így is idegesített, hogy mennyire nem lehet mélyre hangolni (vastag cső esetében irreálisan hosszúnak kéne lennie, a vékony cső nagy hangerőnél zajong, ráadásul ha sikerülne is elég mélyre hangolni, egy 35 literes doboz ott már elég keveset emel ki, bár tény, hogy a 70Hz-et még rendesen adja, de szerintem egy 30 centis mélysugáró "ennél többre hivatott")

(#) LGS94 válasza BNT hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Oké
Értem mit mondazs és kössz, hogy figyelembe vettél. Unokatesóm ládája is 50hz-re van hangolva.
(#) roland0327 hozzászólása Nov 22, 2009 /
 
Sziasztok van egy MNC Fiber eXtension 300mm és 8 ohm-os hangszóróm és ehez szeretnék egy aktiv reflex ládát. Próbáltam a WinIsd-vel de úgy tűnik az MNC oldalán nincs fent minden adat mert amikor az elején meg kell adni a hangszóró paramétereit akkor hiányzik egy pár. Aki már csinált ilyet és tudja mit kell csinálni az legyen szives segitsen! köszönöm
(#) Lacko12 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Üdv emberek!

Lenne egy tervezés alatt lévő ládám amihez segítség kellene mert enyhén elakadtam a projektben!

Szóval egy pár 3 utas ládát szeretnék csinálni M.N.C. hangszórókból!

Az alapelv az lenne hogy a mély külön légtérben van a közép és a magas meg egyben!

A mélynél vacilálok 2 hsz között a Fiber eXtension adatlap link! 806Fiber eXtension

És a Noir 2 között! MNC Noir II

A magasnál egy Ringsugárzóra esett a választás!

A közép pedig egy MNC Noir II-re esett!

Próbáltam a winisd-el számolni de szinte minden második lépésnél kidobott egy error ablakot lehet a 64bit-es rendszer miatt!

És hát amíg nincs meg a megfelelő liter a hangszórókhoz + a csillapítás addig nem tudok ládát méretezni!

Ha valaki lenne olyan szíves kiszámolni nekem egy litert a mélynek a megfelelő hagolással ( mekkora csőböl milyen hosszú kell) és hogy a magasnak és a középnek mekkora kell-e bár nemhiszem hogy nagy mert ugye zárt a közép és tervezne nekem egy hangváltót annak nagyon megköszönném a fáradozását!

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) MPedro válasza Lacko12 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Szia !

Se WinISD-vel, se mással nem tudsz az MNC Noir / FX -hez dobozt tervezni, mert a közölt adatok nem jók, a hangszórókról hiteles mérés nem készült.

A Noir - tapasztalaim szerint - inkább kis méretű zárt, az FX inkább reflexes dobozt kíván.

Pedro
(#) Lacko12 válasza MPedro hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Helló!

Köszi az infót!
Hát ez elég nagy szívás akkor azt hiszem marad az fx és jó sok kisérletezés a megfelelő dobozik!
Ebben csak az a rossz hogy még sac/kb sem tudok litert!

Na mindegy ha valaki épített már neki ládát akkor írjon legyen szíves!
(#) sniper hozzászólása Aug 25, 2010 /
 
sziasztok...

segítségre lenne szükségem egy domotec ms-810 es hangszóróhoz dobozt szeretnék készíteni.

próbáltam a gyári adatok alapján számolni ezzel a programmal, de nem nagyon jött össze.

előszöris a progi hibaüzeneteket ad a gépemen, amikor meg ment akkor irreálisan nagy dobozt adott ki..

szóval most keresek valakit akinek rendesen működik a program és az adatok alapján kiszámolná nekem egy nekivaló dobozt.

adatok: középső sor ms 810:
Bővebben: Link

tudom nem a legjobb a hangszóró de ez van..
(#) ferencz_marton hozzászólása Ápr 25, 2011 /
 
sziasztok! hozzájutottam 2 db SAl sxa 2030-as mélyhez ( 2*200W) és elakadtam a dobozolásnál.... Segítségre lenne szükségem vagyis egy doboztervre amibe (1 dobozba) mind a 2 db mély belemenne és szépet szólna...
(#) Oraculum hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
A somogyi, MNC meg hasonló hangszórókat tudom valahogyan egyszerűen importálni? Fent vannak valahol a megfelelő wdr fájlok importhoz? Nagyon kellene, ha valakinek megvan oda tudná adni? Vagy ha neten fent van, egy linket tudnátok nyomni?
Ezer köszönet...
(#) Honda130 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Sziasztok! Most kezdenék a Winisd-vel tervezni egy mélyládát a kocsimba. Az a baj, hogy nem tudom mit kell csinálni. Megnyitoma programot és behaltam. Nem csináltam még ilyet. Beírom a hangszóróm adatait és... Utána mi van? Hogy leszebből láda tipus, (zárt vagy reflex) Hogy lesz ebbőlliterszám? Ajaj!
Ja? Mondjuk valamit lehet hogy rosszul próbálok,mert be sem engedi írniaz adatokat.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Sziasztok! Nemrég már írtam ide, de lehet hogy valami nem sikerült, mert nem látom az üzenetemet.
Az lenne a problémám, hogy szeretnék egy ládát tervezni a Winisd-vel, de megnyitom a programot és már meg is akadtam. Mára hangszórómadatainak beírásakor meg vagyoklőve. Nem veszi be az adatokat. Először csinálnék ilyet és fogalmam sincs hogy kell? Tudtok segíteni?
Nem értem, most meg itt van az irományom.
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Az adatok beírása után nyomj OK-t.
A továbbiakban: New/Own drivers/SP302C kiválasztása/Next
Megjelenik a Driver usage: Drivers: 1-2/az Iso-barik fele doboz térfogatot számol./Next
Box type: futtasd le külön projectben Closed és Vented-del/Finish
Kattints a megjelenő ablak Box fülére. Itt látod a térfogatot.
Kísérletezhetsz a Volume változtatásával, vagy egyszerűen a hangfal ábrában tartsd lenyomva a bal egér gombot és mozgasd az egeret.
A New -tól újra kezdve több ablakot is megnyithatsz, a Plot változtatja a grafikon színét.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
A kék színű Iso-barik elrendezésű. A másik kettő normál két hangszórós. Az ajánlott térfogatot a zártnál lejjebb vettem.
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia! Nem lehet hogy nekem valami másképp működik? Sajnos nem jutok el az adatok beírása utáni OKÉ-ig, mert nem tudom beírni az adatokat. Nem csak beírni nem tudom, hanem a kurzorral sem tudok egy ablakot sem aktívvá tenni.
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Szia! Adatbevitel: New/ Select driver for project panelen New. Ekkor megjelenik a Driver Editor és mehet a beírás.
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Jaj! Köszi! Tényleg, így sikerült.
Írtad hogy a volume számmal variáljak míg nem lesz jó. Ez a volume jelenti a liter számot? Azt látom, hogy a görbe úgy változik, ahogy a volumét állítom. Mit kel ittfigyelni? azt mondjuk, ha a görbe az én általam kívánt frekvenciákon megfelelő decibellel szól? Az a baj, hogy kicsit nagy literszámot ír ez is ki. (ha a volume a literszám)
Egyébként bemérni egy hangszórót hogy kell? Lehet azt házilag? Persze némi felkészültséggel...
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
A volume az a térfogat literben. Nálam is hatalmas méretek jönnek ki. Nem hiába ajánlják free-air-nek.
A WinIsd szemléltei a doboz méret csökkentése mennyit vesz el a mélyátvitelből. A lilával jelzett -3dB es vonalat 50Hz alatt metssze az átviteli görbe, és legyen minél egyenletesebb az átvitt sávban. Ezzel érdemes kísérletezni.
A hangszóró méréssel kapcsolatban Ptesza blogját ajánlom. Bővebben: Link
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Köszi a segítséget! azt hiszem a hangszóró mérés nekem nagy falat. Maradnak a gyári paraméterek.
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
A gyári paraméterek alapján a WinIsd szerint a teljes csomagtartó térfogat (kivéve egyterű) legyen doboz, tehát a hangszórókat a kalaptartóba kéne építeni.
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Hát ez az. Meglátjuk. Meghalgatom mégegyszer, mert az első teszt amit kaalptartóban végeztem, gyalázatos volt, de végül kiderült, hogy torzít ar erősítőm. Javítják.
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
A program azt mutatja, hogy egy 60-100 literes - legyen az zárt, vagy reflex - dobozban a hangszóróid durva kiemeléseket illetve vágásokat fognak produkálni.
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Ez mit jelent?
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
A két hangszóró zárt dobozban ilyen átvitelű a program szerint.

WinIsd.GIF
    
(#) blackdog hozzászólása Szept 5, 2011 /
 
Sziasztok!

Próbálom leendő dobozaim optimális méretét kiszámolni ezzel a programmal.
A felmerült kérdéseim:
Milyen karakterisztikánál lesz a legoptimálisabb a méret?

A program kiszámolja a reflex cső méretét ez oké.
De arról semmi infó, hogy hol helyezzem el a csövet és a mélysugárzót. Erre van valami alap szabály?
A másik, hogy a magassugárzó is ebbe a dozoba kerülne. Ezzel számol a program? Én ennek az elhelyezése hogyan optimális?
(#) Honda130 válasza reloop hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Aha. Látom, hogy a 30Hz bele sem esik. Mondjuk a 61 liter úgyis kisebb, mint az én csomagtartóm. Viszont kettő lesz a kalaptartóban és úgy meg dupla literszámban kell ugye gondolkodni. Mondjuk még úgy is jó lehet, mert 120 liternél is nagyobb talán a csomagtartóm. Csak az alakja nem tudom ideális-e?
Egyébként ez a görbe nagyon rossz amit belinkeltél?
(#) reloop válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
A -6dB 50Hz azt jelenti, hogy ott fél hangerőn fog szólni, alatta pedig sehogy, 90Hz- nél lesz egy hatalmas kiemelés amire mondható, hogy nagyon rossz.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem