Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   3 / 137
(#) zenetom válasza atideath hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Az a baj a netes, főleg külföldi oldalakkal, hogy bármikor "eltűnhet" a szemünk elől. Multkor rendezgettem a könyvjelzőket a böngészőben, és egy csomó hasznos, elmentett oldal megszűnt azóta.. Pedig nem is olyan rég lettek elmentve.
(#) icserny válasza atideath hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Javaslom, hogy rendszeres időközönként (pl. havonta) töltsd le az adatokat (Data Export gomb), s akkor ez a kérdés kipipálható. A CSV például Excellel megetethető.
(#) zenetom hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Bár még nem egészen látom át ennek a modulnak a működését, de a webszerver része nagyon cool.
Jól sejtem, hogy (ha a NodeMCU-t használok, márpedig ez tűnik a legszimpatikusabbnak) az init.lua fájlban lévő kódot hajtja végre induláskor?
ESPlorerben meg tudom nézni valahogy az ESP modulban lévő firmware által támogatott függvényeket? Bár sajátot buildoltattam, de azért kíváncsi vagyok rá, miket tud..
(#) icserny válasza zenetom hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 1
 
1. Igen
2. Nem (Githubon a forrást, vagy a dokumentációt lehet nézegetni)
(#) Yulianus hozzászólása Jan 27, 2016 /
 
Sziasztok!

Nemrég vettem ebay-ről egy ESP-12E típusú modult, és az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet pc-vel összekötni, ha nincsen USB - UART átalakítóm. Pickit2-vel lehetséges lenne-e, vagy normál soros porttal, szintillesztővel?
(#) icserny válasza Yulianus hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Mindkettő járható út. PICkit2-nél figyelembe kell venni, hogy korlátozott a sebessége (ha jól emlékszem 38400 bit/s a plafon), és célszerű előtte egy 3,3 V-os vezérlőre beállítani, nehogy 5 V-os jelszintet adjon ki a Tx kimenetén. Az ESP8266 tápellátásához a PICkit2 nem tud elegendő áramot adni, más forrásból kell a WiFi modult táplálni.
(#) t0bi hozzászólása Jan 29, 2016 /
 
Jó kis lehetőség ez az ESP, próbálkozom én is Összeállítottam egy ESP-01-est és egy DS18B20-as hőmérőt. Sikerült a fw flash, majd a lua scriptek beírása, a ThingSpeak beállítása is. Szépen mutatja a hőmérsékletet, de csak egy vízszintes vonal pöttyökből, kb -1 fokon
Szerintetek mire kell még figyelni, mit kell még beállítani?
A kapcsolás és a scriptek egyszerű, kommersz, mégsem múködik rendesen.

Egy tapasztalat: Amikor összekötöttem az USB TTL modullal, az istennek nem ment rá a progi, állandóan hibákat jelzett. Mielőtt megszúrtam volna magam, leosztottam az USB-ből jövő TX jelet (1k-2,2k) és utána hibátlan lett! (még jó, hogy nem ment tönkre!)
(#) icserny válasza t0bi hozzászólására (») Jan 29, 2016 / 2
 
Régi szabály: ha nem működik, olvasd el a használati útmutatót!
(#) t0bi válasza icserny hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Olvasásból mindig jeles voltam, de most ez sem segített. (azért kicsit igen) Ez a project az instructable egyik oldalán van, többen is jelzik ugyanezt a hibát, de senki nem tudja a megoldást.
Kerestem egy másik projectet: ESP8266 és DS18B20 hőmérő Thingspeak lapján megjelenítve
Bővebben: Link
elsőre hiba nélkül működik.
Tervezem, hogy beépítem egy hálózati dugaljba, akkor a táplálás megoldva, bárhol lehet hőmérsékletet mérni, ahol van konnektor.
Egy másik tervem a vészjelző nyomógomb időseknek, ha pl. anyukám egyik szomszédja megengedi, hogy a wifijét használhassam, azonnal emailt, vagy akár sms-t tud küldeni...
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) helltp hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Sziasztok!

Lehet nem itt kellene feltennem a kérdést, hanem az arduinos topikban, de talán inkább ide tartozik. Tavaly vettem 2 db ESP8266 alapú ESP-01, de azóta sem sikerült működésre bírnom egyiket sem... A teszteléshez nem áll rendelkezésemre normális USB-soros átalakító, csak néhány arduino klón. (Úgyis arduinos projekthez szeretném használni.) Amit csináltam, összekötöttem a soros porton az arduinot az ESP-01-el úgy hogy az arduinoból kijövő jelet feszültségosztóval leosztottam (470R + 270R) kb. 3,2V-ra, a Vcc CH_PD és a RST lábak mentek a tápra, a GND a földre. Külön labortáppal tápláltam az ESP-01 -et 3.3V-tal az arduinot 5V -tal. Az arduinoval soros porton annyit küldök, hogy AT+RST majd figyelem a csatornát, de semmi válasz sem jön... Próbáltam 115200, 57600 illetve 9600 baudon is, valamint végső elkeseredésemre rádugtam egy Nokia 5110 kijelzőt, és lehúztam az egészet a PC-ről, hátha az a baja, de így sem kaptam semmi választ. Az ESP-01 - en folyamatosan világít egy piros led, valamint ha az arduinot programozom / amikor az arduino üzenetet küld akkor egy kék is villog.

Mind a két modullal ez a hiba, az arduino meg tesztelve van, gépen látom amit ír a soros portra, az LCD-t is remekül hajtja úgyhogy talán nem ő lesz a bűnös. Arra gondoltam, hogy esetleg mind a két modul hibás, hogy tudnám ezt tesztelni szerintetek?

Ha valakit esetleg érdekel a kód, pastebin-re feltettem.
(#) phr3ak válasza helltp hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Bootoláskor küldi az üzeneteket soroson. Kezdetben 74880 baudon. Ha ezt sem látod akkor nem indul el.
(#) t0bi válasza helltp hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Amit írtál a ledekről, az ESP-01 valószínűleg működik. Próbáld meg Topi cikke alapján a firmware frissítését,
de nézd át a hardwert is: Rx-Tx csatlakozás, összeföldelés, elegendő táp, stb
Bővebben: Link
Nekem sikerült, de még nem tökéletes - még tanulom... Nem ártana venned egy USB-soros átalakítót, de arduino, vagy pickit is jó.
(#) t0bi válasza icserny hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Sok helyen olvastam, hogy az ESP nem működik AT módban, ha nodeMCU firmwaret telepítünk rá. Nekem is az a tapasztalatom, hogy vagy AT módban működik, vagy lua fájlokkal. Igaz ez, vagy csak én nem találom a megoldást, hogy minden működjön együtt?
(#) zenetom válasza t0bi hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Nálam se ment, de azthiszem azért, mert gyakorlatilag mikor a NodeMCU megy rajta, akkor nem is tud AT parancsokat fogadni, ellenben lehet neki lua utasításoakt küldeni, és azt realtime végrehajtja. Ha jól emlékszem.. de lehet azt már csak bele álmodtam.
(#) obenhof hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Vettem egy MOD-WIFI-ESP8266-DEV modult. Az első kérdésem az, hogy jól értelmezem-e a leírást? Egy mikrokontrollerrel szeretném összekapcsolni UART kommunikációt használva. Ehhez most valóban át kell forrasztanom a IO0JP jumpert 1esből 0 állásba, vagy elég ha a GPIO0 kivezetést lehúzom GND-re?
(nem szeretnék pákával nekiesni ha nem muszáj)
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) icserny válasza obenhof hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Idézet:
„Egy mikrokontrollerrel szeretném összekapcsolni UART kommunikációt használva.”
Ha jól értem a leírást, ehhez az UART kapcsolathoz nem kell átforrasztani semmit. A leírásban említett UART mód egy új firmware UART kapcsolaton keresztül történő letöltését jelenti, a FLASH mód pedig azt jelenti, hogy a jelenleg rajta levő firmware indul el bekapcsoláskor.
Idézet:
„vagy elég ha a GPIO0 kivezetést lehúzom GND-re?”
A jelenlegi firmware lecserélésekor a kapcsolási rajz szerint elegendő lesz a 21-es (GPIO0) kivezetést földre húzni (az R7 2k ellenállás gondoskodik róla, hogy ne zárd rövidre a tápfeszültséget).
Idézet:
„(nem szeretnék pákával nekiesni ha nem muszáj)”
A modult elnézve, ehhez páka nélkül nehéz lesz csatlakozni...
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) obenhof válasza icserny hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Idézet:
„A modult elnézve, ehhez páka nélkül nehéz lesz csatlakozni...”

Nem szerettem volna kiforrasztóállomással nekiesni a "szűz" modulnak, de azért a csatlakozókat beépítettem
Köszi a segítséget!
(#) linx hozzászólása Feb 5, 2016 /
 
Sziasztok!
ESP-01-es stabilizálásához keresek ötleteket. Az idei télen a kazánomat egy ESP-01 vezérelte kapcsoló vezérelte. Ez ESP-01 tápját egy 3.3V-ot előállító max 500mA-es kis stabilizált táp adja az e-bay-ről. A kazánt egy 3.3V-tal közvetlenül GPIO-ról vezérelhető relé (10mA igényű) kapcsolja. Mind a táp, mind a relé közvetlenül az ESP-01 megfelelő lábaira van kötve.
Az ESP-01 viszonylag gyakran elvesztette a WIFI kapcsolatot, ezért a feltöltött program figyeli, hogy megvan-e a kapcsolat, és ha nincs 5 percig, újraindítja önmagát.
Ezzel már elég stabil lett a rendszer, de az elmúlt 4 hónap alatt kb 3-szor így is lefagyott, ami azt jelenti, hogy a belső szoftver is teljesen maghalt, különben újraindította volna magát. A watchdog sem indította újra, tehát olyan, mintha teljesen leállna minden.
Van valakinek valami ötlete, hogyan lehet valóban stabil rendszert építeni vele? Annak is örülnék, ha a WIFI kapcsolatot is stabilan tudná tartani, de a legfontosabb lenne, hogy ne fagyhasson le teljesen.
ESP-12-esnél tapasztaltam, hogy nagyon érzékeny arra, hogy a táp és a GPIO lábak a specifikáció szerinti ellenállásokkal és kondenzátorokkal legyenek csatlakoztatva, de a 01-esnél én úgy tudom, nincsenek ilyen extra igények. Valakinek huzamosabb tapasztalata a 01-es stabil üzemeltetésével kapcsolatban van?
(#) icserny válasza linx hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Egy 10 µF nagyságrendű kondenzátor nem árt, ha van a modul mellett... Bár nekem nem a modullal, hanem a mellé rakott DHT22-vel volt problémám.
(#) linx válasza icserny hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
A mellé alatt azt érted, hogy a tápegység és az ESP közé, a táppal párhuzamosan?
Nálam csak a táp és a relé csatlakozik az ESP-re, a hőmérést más eszköz végzi, és WIFI-n jelzi, mikor kell ki vagy bekapcsolni.
(#) icserny válasza linx hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
A mellé úgy értendő, hogy az ESP modulhoz minél közelebb, a VDD és GND közé kötve.
(#) dokidoki válasza linx hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Szerintem a közvetlen 3,3V kapcsitáp nem oly jó ötlet. Mellette akármilyen kis áramú relé közvetlen hajtása a modullal védődióda nélkül, szintén nem egészséges.
(#) obenhof hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Ennél a modulnál az Rx, Tx, Gnd, 3.3V lábon kívül valamit még be kell kötni ahhoz, hogy UART-on keresztül tudjak neki AT parancsokat küldeni? Két mikrokontroller között jó a kapcsolat, de ez valamiért értelmetlen választ ad...
(#) dokidoki válasza obenhof hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Gondolom null modemként kötötted össze, és a GPIO15 bootoláskor GND-re kell kapcsolni.
Jártam úgy, ESP-08 modullal, hogy alap firmware valamiért nem reagált az AT parancsokra, frissíteni kellett, utána már jó volt.
(#) obenhof válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Az a baj, hogy nincsen USB-Soros illesztőm.
(#) linx válasza obenhof hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Milyen sebességgel kommunikálsz? Az újabb moduloknál már lehet nagy sebességen is, de a régebbiekből volt olyanom, hogy csak 9600 bauddal ment rendesen, különben értelmetlen karaktereket kaptam.
(#) linx válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ennyire nem vagyok jártas az elektronikában. Azt hittem, a 3.3V-os táp azért van, hogy közvetlen 3.3V-os fogyasztóra tudjam kötni. Mit kellene tennem közéjük?
A relé azt írta, közvetlen lehet GPIO-ra tenni. Sajnos azt sem tudom, mit értsek védő dióda alatt. Egy egyszerű diódát kössek a GPIO és a relé bemeneti lába közé? (Ez egy olyan relé, ahol a fizikai relé előtt még van valami elektronika is. Lehet, hogy abban már benne van a védő dióda?)
(#) Csirk válasza linx hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ujrainditaskor "zombi" modba tud menni, el sem indul rendesen. A GPIO0 es GPIO2 labak magasra huzasa egy 4.7k-s ellenallassal nalam megoldotta a problemat. Igaz, en egy hasznalt 18650 cellarol taplalom, de november kozepe ota meg nem kellett hozzanyulnom, pedig 5 percenkent adatot kuld, alszik es ujrainditja magat.
(#) dokidoki válasza linx hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Jellemzően nem bízok az ilyen - olyan kapcsitápokban. Ha mégis használom, akkor olyat ami után a kényes áramkörök előtt van egy normál stabilizátor. Szóval egy 5 voltos adapter, meg egy 3.3Voltos stab-ic jobb választás. A relét főleg a mechanikus fajtákat nem ildomos direkt hajtani, ha mégis, mert kis áramon is meghúz akkor is kell egy védődióda a tekercsel párhuzamosan, ami elnyomja a kikapcsoláskor keletkező induktív feszültséglökést. Ami akár nagyságrendekkel lehet nagyobb mint az üzemi feszültség. Ezek alól kivételek az un. szilárdtest relék, ezeket lehet közvetlenül hajtani a procilábbal. Amikor relét emlegetnek, akkor inkább a több veszélyt rejtő mechanikusra gondolok. Nem írtad a fajtáját, ezért meg főleg.
(#) obenhof válasza linx hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Próbáltam több baud rate értéket is, de szintén értelmetlen karaktereket kapok válaszul. Pontosan ezt: "}W". Nincs több ötletem, rendeltem egy USB-Soros átalakítót, talán majd azzal meg tudom olani a problémámat. Az eredményt majd megosztom, hátha segítségére lesz valakinek...
Következő: »»   3 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem