Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérő 350°C mérésére
 
Témaindító: andpet, idő: Dec 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) zosza18 hozzászólása Márc 12, 2014 /
 
Üdv! Volna egy olyan feladat, hogy kéészíteni kellene egy hőmérőt, ami -100°C-tól mér +350°C-ig és tud 0.1-es pontossággal. T típusú hőelemet néztem, hozzá egy PT 100-ast a méréshez. Keresgettem ICket, és ezeket találtam. AD 654JNZés LT1025CN. Van már egy elméleti megvalósítás, nem tudom járható-e ez az út, ebben szeretnék segítséget kérni. Ógy képzeltem el ezt az egészet, hogy a T hőelem és a PT 100-ast kezeli az LT1025 és annak a kimenetét dolgozza fel az AD654. Egyenlőre ennyit kellene összehozni valahogy, jól látom a dolgot, vagy gondoljam át mégegyszer.
(#) fongab válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Szia
Nem értem, hogy minek kell bele a hőellem?
Minnél több alkatrész, annál biztosabb a hiba. Használj csak Pt100. Azzal ezt, (-100÷+350 C ) át lehet fogni.
A hőellemnél csak a vezeték két vége közti hőmérsékletet adja mV ba. Ha, mind a két vége, azonos hőmérsékleten van, nincs feszültség. Igy pl. a környezeti hömérsékletet nem tudod megmérni, csak ha egy másik hömérővel méred, és azt hozzá adod. ( ezért van a LT1025 nél PT100 as )
Ha a PT100ast válsztod akkor a -100 = 60,26 ohm al a +350 = 229,72 ohm al, így a 450C ra neked 169,46 ohm változásod lesz. A PT100 on 1 esetleg 2mA hajthatsz át melegedés nélkül. Ha 1mA akkor 0,16946V inkább ezt kell, feltornászni legalább 10x re.
Utánna jöhetne a AD654 es. De ha ezt választod akkor mindenképp valami mikrokontroller kell.
üdv.
(#) Saggitarius válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
"-100°C-tól mér +350°C-ig és tud 0.1-es pontossággal." Ez egy kicsit nonszensz. Szokasos eszkozokkel ezt Te nem fogod tudni megvalositani. Az 1.5-2.5% pontossag esetleg menni fog, de nem 0.1-el. Arra nem is emlekszem pontosan, de ha minden igaz maga a specialis T hoelem hibaszazaleka is 0.4-0.5%, a "szokvanyos" pedig 1-1.5% hibat visz be, es ekkor meg az elektronikarol nem is beszeltunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) zosza18 válasza fongab hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Szia! Na igen, sajnos én se értem minek bele, nekem csak ez lett megadva. Annyi jutott eszembe, hogy a pontosság a kijelzésre volna érvényes szerintem és csak félreértettük egymást. a 10x növelést egy erősítővel megoldanám, konkrétan egy LT1052-re gondoltam, mert ezt találtam az adatlapon.

1052fa.pdf
    
(#) zosza18 válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Igen én is néztem kifelé magamból, hogy ezt miképp fogom megoldani, mert ahogy az adatlapokat nézegettem nem úgy tűnt, hogy ezt meg lehet valósítani ilyen formában. Írtam fentebb is, hogy a pontossággal kapcsolatban az jutott az eszembe, hogy lehet csak félreértettük egymást és a kijelzésre gondolt 0.1-es pontosságra. Így már reálisabbnak tűnik a dolog. A hőelem szükségletének a magyarázata a Hideg-Meleg pont volt, emiatt lett így megbeszélve, de szívem szerint nem foglalkoznék vele.
(#) Saggitarius válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Szerintem kevered a felbontast a pontossaggal. A ketto nem ugyanaz. Lehet 0.1-es felbontassal, de 3-5%-os pontossaggal osszehozni egy ilyen rendszert.
(#) zosza18 válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Igen, az előbb ugyanezt írtam, hogy szerintem csak félreértettük egymást.
(#) zosza18 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Egy mesterséges környezet, ahol az "alakváltó fémek" tulajdonságait vizsgálják. Itt állítanak elő ilyen hőmérsékletet és ezt kell pontosan mérni. Most az első lépés eljutni odáig, hogy legyen egy pontos mérő, aminek van egy hőmérséklettel arányos kimenete. Ezután jön majd a kijelzés és a kimenetek, ehhez már PIC lesz hozzáadva, de ez már a második lépés mindenek előtt össze kkell varázsolni egy ilyen mérőt.
(#) fongab válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Szia
Ismét egy olyan IC, aminek én a te általad megadottak szerint, men sok értelmét látom. ( LT1052 ) Én ezt megint egy A/D átalakítónak látom, mint a AD654 et. Erősítőnek inkább ezek közül valamelyik. Ha nagyon akarok költeni, akkor ezt választom, Bővebben: Link egy ellenállásal be tudom állítani az erősítést, ( nem is keveset ) Hátrány, a bemenetén nem visel el nagyon nagy jelet. De akár ez is nagyon megteszi Bővebben: Link És ha nem akarok semmit venni akkor Vagy ez Vagy ha két erősítőnél több kell akkor ez


Mint írtad " Most az első lépés eljutni odáig, hogy legyen egy pontos mérő, aminek van egy hőmérséklettel arányos kimenete." Első lépés: Mi, az érzékelő? Második Jó lenne tudni hogy mi a jelfeldolgózó egységed? ( Mert lenn a AD654 es nem más a kimenete mint egy erősítőnek. )
Azt is jó lenne tisztázni hogy csak mérni kell vagy beavatkozni is a mérésnek megfelelően. Fogyasztás szerínt nem mindegy hogy kézi vagy fix telepített műszerről beszélünk.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) Saggitarius válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szerintem erdemes elolvasnod a kovetkezo ket linken talalhato anyagot: Bővebben: Link1 Bővebben: Link2

Illetve talalsz meg rengeteg attanulmanyoznivalot, csak ird be a gugliba: high accuracy temperature measurement
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) zosza18 válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Nos letisztáztuk odáig a dolgokat, hogy...
PT100-as a mérési pont.
Kell a hőelem is bele, a hideg meleg pont miatt.
Van még egy diódás belső hőmérséklet mérő szobahőmérsékletre.
A PT100-assal kell mérni a hőmérsékletet. Ennek a kábelvégén kell a hőelem, amivel a különbséget lehet mérni a mérési és a csatlakozási pont között. Ezt kell a konvertálóval a PIC-be beadni. A diódás hőmérséklet mérő szintén a PIC-be megy.
Annyi a lényeg, hogy a diódás hőmérsékletmérőnek 0-5V legyen a kimenete 0-65°C-ig. A konverterbe 0-1V-os jel kell bemenetnek, szóval a PT100 és a hőelem értékének a kimenete 0-1V-ig kell, hogy legyen. Nyilván ezeket erősíteni kell, meg minden, de a lényeg ennyi. Találtunk pár rajzot, de ahány rajz annyi féle. Nem egyszerű ezt összehozni. A tápellátás megoldható stabkockákkal. Csak mérni kell, beavatkozni nem!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Hello! Már megbocsáss, de utána kellene nézned, mi is az RTD ellenállás hőmérés, és a TC hőelemmel történő hőmérséklet mérés lényeg. Mi a hidegpont kompenzáció stb. Mert amiket irkálsz, abból teljes képzavar jön le.
"A PT100-assal kell mérni a hőmérsékletet. Ennek a kábelvégén kell a hőelem, amivel a különbséget lehet mérni a mérési és a csatlakozási pont között." Nálad a farok csóválja a kutyát..
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Üdv!
Lehet baromságokat mondok, elismerem. Nem vagyok képbe ezekkel a hőmérős dolgokkal, ezeket is csak az mondta akinek kell ez a hőmérő. Nem vagyok tisztában a fogalmakkal és nem is tudom konkrétan, hogy ki miért kerül bele, én csak "szócsatorna" vagyok. Ebben kérném a segítséget, hogy miként valósul meg egy ilyen hőmérő.
Elnézést a tudatlanságomért, nem szándékosan csinálok magamból hü*ét.
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 / 1
 
Nem az a bajod, hogy nem vagy képben, hanem hogy nem olvastál utána. Hallomásra meg nem lehet hagyatkozni. Írták a fiúk, hogy ebben a tartományban a Pt100-as megfelelő érzékelőnek. Miért nem abba az irányba mész? A hőelemhez hidegpont kompenzáció kell, és bár az érzékelő alapból egyszerű, pontossága alul marad a platinához képest. A Linear Technology honlapján biztos találsz hozzá cél IC-t, amivel kondicionálhatod a jelet a mikroproci vagy AD számára.
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Megnézegettem már az LTC...-ket a hőelemhez. Én istenigazából azt nem értem meg, hogy mért kell PT100-as+hőelem+diódás belső hőmérő? Szerintem vagy a PT-vel vagy a hőelemmel mérek, és a belső hőmérsékletre ott a diódás hőmérő. Nem tudom, hogy elbeszéltünk esetleg egymás mellett mert ezt én nem értem. Vegyünk alapnak egy K típusú hőelemet. Adok hozzá egy LTC 1025-öst kompenzálásnak és hidegpontnak. Mellérakom még az LTC 1052-t és már van egy hőmérséklettel arányos kimenetem, amit a PIC már fel tud dolgozni. Ez ennyi volna nem?
(#) vilmosd válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Nezd csak !! PT100 erosito. Kornyeken talalsz C-ben linearizalo szamitast is.
(#) zosza18 válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Köszönöm! Olvasgattam már azt a topikot is. Ezt is letöltöttem most, hogy meglegyen, mert elég részletes. A nyűgöm az, amit fentebb is említettem.
Idézet:
„Én istenigazából azt nem értem meg, hogy mért kell PT100-as+hőelem+diódás belső hőmérő?”
Vagy ez vagy az amit meg kell építeni nem?
(#) vilmosd válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
A belinkelt kapcsolast megepited, es egy PIC (AVR... ) beepitett AD-vel atalakitod digitalis jelle. Utana az altalam felrakott programmal kiszamolod a homersekletet. Nincs dioda, hoelem, csak PT100, erosito, PIC, kijelzo. Talan jobb lenne ha arra hallgatnal aki mar latott (hasznalt, csinalt) ilyen muszert. A kedves megrendelo ugy latszik nem sokat ert ezekhez, es beszel zagyvasagokat.
(#) zosza18 válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Igazad van és hiszek is neked! Sajnálom a sok hü*eségeket amiket írtam. Tényleg nem szándékos volt, egyszerűen magam sem tudom, hogy mivan már. Túl van bonyolítva az egész. Ez tetszett amit küldtél és láttam is, hogy benne vagy a témában nagyon, szóval nem is vitatkozok, csak próbálom megérteni ezeket, hogy miként működnek. Köszönöm a segítséget!
Pofátlanság volna az, ha kérnék hőelemes változatból is valami hasonló pdf-et, mint a PT100-as, mert így érthető a működése legalább? Persze csak ha van.
(#) vilmosd válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Idézet:
„hőelemes változatból is valami hasonló pdf-et,”
Ha erositot nem is talaltam hirtelen, de a hoelemes meres alapjairol itt egy PDF.
(#) zosza18 válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Köszönöm! Ez is jó segítség nekem. Ha van ilyen témában még anyagod, szívesen megnézegetem. Ideje felvilágosodni ebbe a témában.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem