Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyáramú DC-DC konverter
 
Témaindító: technik, idő: Nov 14, 2008
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Szia!

A kondenzátorok feszültsége nem számít mennyi csak nagyobb legyen mint bemenő feszültség értéke és a kimenő feszültség értéke. Tehát a te estedben jó a 35V-os. Szerintem tehetsz egyformát ha az jött ki a számításokból és akkor lehet mind a kettő 35V-os.

Be/ki kapcsolás: én úgy olvastam hogy 0.1V-6V ig kell adni tápot a be/ki kapcsoló lábra hogy működjön. Szerintem nem feltétlenül kell stabil feszültség.

Hűtőfelület: Hát ha ki akarod használni az 5A-ert akkor szerintem elég sok hőt fog termelni, ezért szerintem ne spórolj a hűtéssel.

Üdv : Dempsey.
(#) Kicsa válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Szia!
Hát ha jól számoltam annyi,csak szeretem túlméretezni feszültség tűrésre a kondenzátorokat.Csak ezért félek a bemeneten,de akkor rakok olyat,nem lesz baj.

A be/ki kapcsolóhoz mit ajánlasz akkor? Méretezzek egy ellenállást úgy hogy a maximum bemenő feszültségnél mondjuk 5 V maradjon az IC bemenő lábára? Milyen áramerősség mellett?

Hűtés : Hát 3.42 A elméletileg a felvett teljesítmény,egy laptop menne róla. Az a baj hogy ezt az ic-t hogyan tudom hűteni rendesen? Mert a hűtőfelület a hátulján van,amit csak egy nyák fóliára tudok forrasztani. (TO220as kivitelben nem találtam,HQ csak ilyenben árul.)

Üdv Kicsa
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
A kondenzátor tuti hogy jó lesz a 35V-os amiatt ne aggódj.

A be/ki kapcsoláshoz mondjuk akkor csináld meg 5V-ra ahogy írtad ellenállással is meglehet de 7805-el is (a melegedése nem csak attól függ hogy mennyi áramot veszel ki belőle hanem hogy mekkora feszültségről konvertálod le az 5V-ot). Nem foglalkoztam még soha ilyen IC-vel, de a meglátásom az hogy ez az on/off láb olyasmi mint a Mute (némítás) az erősítőknél és ott sincs ugye nagy áram felvétel a némítás bekapcsolásánál. Szerintem max 50mA körül kell gondolkodni sőt lehet annyi sincs. Nem tudok pontos mA-értéket mondani az ellenállásos megoldáshoz.

Hütés: Néztem én is a Hq-t tényleg olyan van csak. Valami frappáns kialakítás kéne ehhez a felület szerelt IC hez. Mert tuti hogy 3.42A -en is melegszik elég keményen. Vannak valamilyen ragasztók is ilyen célra nem tudom mi a neve az a baj. Azzal esetleg bordára és úgy levezetékezni a lábát (nem valami szép megoldás) esetleg.
(#) Kicsa válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Rendben,kondenzátor megoldva!

A bekapcsolás : ez a baj,adatlapban sem találtam felvett áramot ,mert akkor lehetne méretezni hozzá egy ellenállást. Ezért is gondoltam a 7805-re,a melegedés miatt pedig azért írtam hogy maximum feszültségre számolva : 28-5 az 23V és akkor mondjuk 50 mA-t feltételezve 1,15 W teljesítmény. Azért azt még el lehet fűteni szerintem egy bordával.Csak akkor az egész hatásfoka romlik le szóval nemtudom

Hűtéshez pedig most nézegettem egy két bontásra ítélt pc alaplapot,ott mindenhol csak a kis felületre vannak forrasztva és kész. Ha 92 % hatásfokot tud (adatlap szerint) Akkor ezt úgy értelmezem hogy 28-ból csinál 19-et 3.4 A mellett. Ez akkor kb 31W veszteség a teljes eletronikára nézve : Ha 92 % hatásfokkal dolgozik akkor ebből kb 3 W megy el a 'fűtésre'. Jól gondolkozom szerinted?

Igazából nekem is a kivezetékelés jut eszembe,illetve az alapalpokon a chipset megoldás,csak nem tudom hogy ezt a tokot mennyire lehet elölről hűteni.
Üdv Kicsa
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Szerintem azért nincs az adatlapon ilyen áramérték megadva mert nagyon alacsony lehet.

Hát igen nekem is van egy olyan tápom hogy 20V-ból csinálok 5-öt egy hőmérőhöz 7805-el és igen csak fűt. Szóval akkor 23V-ról a te esetedben még jobban fog fűteni. Egy ellenállás esetében 5V-ra tervezve meg mondjuk 50mA-ra kisebb a veszteség jóval.

Hütés: Igen jól gondolod. De hogy 3W-nak mekkora hűtés kell azt nem tudom. Azt tudom hogy az IC tokra is szoktak ragasztani kisebb lemezt hűtésnek például.
Itt hobbielektronikán talán volt olyan topik ahol a borda méretezésről volt szó, utána nézek.
(#) Dempsey hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Meg is van nem topik hanem egy cikk volt az. Itt találod.
(#) Kicsa válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Megnézem,köszönöm szépen!
Jah és még egy fontos dolog lenne : Széles bementi feszültséget lehet ráadni. A számolásnál is Vinmax -szal indul,ha 24 Vba dugom akkor ugye step down lesz belőle. Kérdésem ha bedugom egy 12 V-os aljzatba,akkor 'átkapcsol' step up -ra? Tehát 19 V-nál alacsonyabb és magasabb feszültségből is képes tartani a 19-et?
Üdv Kicsa
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Most találtam valamit.

The LM2678 series also has built in thermal shutdown, current
limiting and an ON/OFF control input that can power
down the regulator to a low 50μA quiescent current standby
condition.

Eddig ez elkerülte a figyelmem. Ezek szerint ez az On/Off csak egy készenléti állapot kapcsoló szerűség.
Ezt te mindenképp fel akarod használni mert nem feltétlenül szükséges.
(#) Dempsey hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Szerintem ez nem tud Step-up ként viselkedni.
(#) Kicsa válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
És ez mit is jelent pontosan? Sajnos nem vagyok tökéletes angolból...sőt Szóval ez az LM sorozat beépített hővédelemmel van ellátva,ha a hőmérséklet átlépi a határt illetve az ON/OFF kapcsolót átkapcsoljuk,ekkor az áramfelvétele 50 μA -re csökken,készenlétbe kapcsol?


És akkor ez annyit jelent hogy bekapcsolásnál is csak 50 μA áramfelvétel van ezen a lábon?

Közben átolvastam a cikket,sajnos nem sokra megyek vele. Nem tudom a pontos elfűtendő teljesítményt a hatásfok miatt illetve hogy a tetejére ragasztott borda + a nyákra forrasztás hogyan egészíti ki egymást.
Úgyhogy szerintem marad a ráérzéses - bizakodásos dolog


És akkor ha 12V-ba dugom és 19-re van beállítva akkor kiadja magából a 12 körüli értéket és kész? (veszteségeket levonva) Gondolom akkor baja sem esik
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Én se vagyok nagy sztár angolból de azt jelenti:

Hogy az LM szériába be van építve egy hőkapcsoló (ha túlmelegedne lekapcsol és megvédi az IC-t), egy áram korlátozó (ez azért ha átléped az 5A-ert megvédi az IC-t), és egy be/ki vezérlő bemenet amivel készenléti állapotba állíthatod az IC-t akkor az egész cucc 50uA ert fog fogyasztani. (olyan mint bármely készenléti állapotú eszköz akár a TV hogy világit rajta a kis led hogy be van dugva és a távirányító jelére kapcsol is tehát készenlétben van)

Szóval ez az on/off dolog ez neked nem is kell.

Szerintem nem lesz baja ha 12 be dugod de szerintem nem lesz belőle 19V mert ez csak Step Down konverter.

(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Azt hiszem,megvan!
Találtam egy másik,kisteljesítményű step down convertert,szintén LM sorozat,itt meg van adva külön az adatlapon az ON/OFF láb áramfelvétele OFF módban (30 μA ) illetve ON módban (10 μA). Ha hasonló értékekkel számolok,marad az ellenállásos verzió,egy fél W-os típus bőőőven elég.

Erről van szó : LM2574
(6. oldal)

Igazából nekem az lenne a jó ha egy kapcsoló lenne az egészen amivel ki/be tudom kapcsolni. Jó ez a stand by is,ha sokáig nincs használva,úgy is ki lesz húzva.
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Igen bőven elég annyi ha mindenképp akarsz rá készenléti állapotot.
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Ha kész lesz teljesen a cuccod és jól is működik majd tegyél fel képeket ebbe a topikba meg majd leírást is.
(#) Kicsa válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Hát ha működik akkor mindenképp!
Köszönöm szépen a segítséget,azért ha van valami kérdésem még akkor jövök!

Üdv Kicsa
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Oké!
Nagyon szívesen. Ha tudok akkor én meg segítek !
(#) Braf hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
Üdv!

Szükségem lenne 5V mellett 8-9A-re 7,8V vagy 15V-ról. Van itthon 3db kész step-down konverter LM2576 icvel (3A). Ezeket lehet valahogy párhuzamosan kötni? Vagy túl nagy lesz a zavar? (Esetleg el sem indulnak mert annyira zavarják egymást.)
Másik lehetőség hogy akad pár MC34063-as icm, és több 9/7A-es N/P fetem. Talán ezekkel megoldható lenne.
(#) wolfi hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnek egy Dc feszultseg csokentott, kb 15V -rol kellene 13-12V ra csokenteni, 25A kellene elbirnia, a legegyszerubb megoldas kellene, en peldaul egy zenner diodara gondoltam, csak nem tudom abbol letezike ilyen nagy teljesitmenyu....kerlek segitsetek
(#) Gafly válasza wolfi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
3 SI dióda sorban, hűtőbordákon? Rectifier 50A a google-n...
(#) wolfi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Csak 15A es diodakat kaptam, 6drb vettem,
Ha ket 15A diodat parhuzamoson kotok akkor elmeletileg engedi a 30A , s amellet meg van az a bizonyos feszultseg eses is ugye?
(#) laszlokunstar válasza wolfi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Sokszor egy diódahíd olcsóbb, mint a dióda, ki érti? 75%-át nem használod. Nem elegáns, de olcsó megoldás. 35A 600V
(#) norbi0325 hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Sziasztok segítség ,ötletek kellenének ..
A helyzet : van az autómba egy lejátszó meg vinyó + monitor aminek kell összesen 12v+5v max 4/4A ...Ezt megoldottam egy panelon hogy stabil legyen 78t12 és 78t05-el ...stabil is mindaddig míg nem indítom az autót ...vagyis a fesz leesik indítás alatt ..pffff nem tudom mennyire de leáll a rendszer !! És ez a bajom ..mondjuk nem is csodálkozom mert a 12V stab ic 10V-ból nem tud stabil 12-őt
Nos mivel ezek az ic-k bemenője max35V -ot visel el ,jött az ötlet mi lenne ha felturbóznám a feszt ,és ha indítom az autót ,akkor is még 12V felett lennék ..
Ezután vettem egy 80W-os autós laptop konvertert beállítom 20 V-ra ..összerektam ,de mikor indítom a kocsit ,vagyis önindítózok ,akkor ez is kikapcsol ....na most jöttök ti )
Mit tegyek ,hogy önindítózás alatt is legyen stabil 12V-om 4A -el ,mert az 5 V az OK akkor is !
(#) foxi63 válasza norbi0325 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Sajnos megoldhatatlan a problémád, mert akár 5mp is lehet az önindítózás, Ha kevesebb áram kellene, megoldható lenne egy soros dióda, meg a gépkocsi erősítőkhöz használt fél farados kondi. Az önindítózáskor a dióda miatt nem sülni ki a kondi. Egy próbát azért megér, ha van valamelyik ismerősödnek....
estleg egy második kisebb akksi...
(#) norbi0325 válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Ne keseríts el !!
Egyébként próbáltam ,mert van egy 1F-os kondim is ...Bekötöttem a rendszer elé ,de ugyanaz ...ki is kötöttem ..
(#) nedudgi válasza norbi0325 hozzászólására (») Dec 16, 2011 / 1
 
Egy zselés akkumulátort köss be kondenzátor helyett. Természetesen Schottky diódával, hogy ne szívja le az önindító.
(#) norbi0325 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Ezt még megpróbálom
(#) norbi0325 válasza norbi0325 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
ÖÖÖÖ ...ok... kérhetek egy típus ajánlást, és ,hogy is kötöm be ??
(#) nedudgi válasza norbi0325 hozzászólására (») Dec 16, 2011 / 1
 
Ha menetközben gondjaid támadnak, a 78T12 helyett LM 2940 CT-12V jobb lehet.

Az ellenállás egy csepptöltést ad a zselés akkunak.
(#) norbi0325 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
köszönöm ezt így fogom megépíteni ...
De az az 1A az egy kicsit kevés ...
(#) foxi63 válasza norbi0325 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
volt soros dióda is? mert ha nem akkor tényleg semmi eredmény
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem