Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 50
(#) fazksg hozzászólása Máj 13, 2009 /
 
Bár nem vagyok moderátor, megint szorgalmaznám a visszatérést a téma gyökeréhez, vagyis a Texashoz . Szóval a helyzet az, hogy vettem hozzá rendes 820 ohmos ellenállásokat, meg zénert is cseréltem. Így a műveleti erősítő már tökéletesen működik. Sőt, az egész erősítő is működik, amíg max. 0,08 Vpp jelet kap. Ha ennél nagyobbat, akkor meg elkezd torzítani a kimeneten (szabályosan úgy, mint valami gitár torzító). A kimeneten ez a "szabályosan" torzított jel van, a meghajtók kollektorán viszont valami furcsaságot találtam (csatolmány). Az is fura még, hogy ha 0,08 V-os bemenő jelet kap, akkor a kimeneten 8 Vpp jel van. Azért furcsállom ezt, mert már ilyen kicsi vezérlőjelre a kimeneten a maximális (elvi) kivezérelhetőség kb. negyede megjelenik. De itt még nagyon szép szinusz van, a kimeneten is. Van esetleg valami ötletetek a probléma megoldására?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Küld el a rajzot valahogyan,hátha tudok segiteni.
(#) watt válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Rajz az első lapon van.
(#) watt válasza fazksg hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Nézd meg a visszacsatoló kört, hogy minden alkatrész megfelelő értékű-e, ill. nem szakadt-e a 30k!
(#) fazksg válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Szia! Nem tudom, melyik ellenállásra gondolsz, nincs is az áramkörben 30k (ha jól látom). A 47k a visszacsatoló ágban produkált egy érdekeset: Mikor rámértem, akkor 10k-t mutatott a műszert, és mászott felfele, úgy 10-15 mp alatt érte el a 47 k-t. Ha valami száz mikrós nagyságrendű elkó lenne vele párhuzamosan, akkor még megérteném, de egy 22p-s kis kerámiának szabad ilyet produkálnia!? Más kapacitív tagot meg, ami ezt okozhatja, nem látok a visszacsatolás környékén...
Üdv: FazksG
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 14, 2009 1 /
 
Visszacsatolásnak 33Kohm 27pf.kell,Ic.erősitésbeáll.nak 1kohm,2.lábra.Igy is kihajtod 500mVoltal.Meghajtóknak Bd139,Bd140,használj pl.Philipset.Bc tranyók nem hajtják +rendesen,teljesitményük kicsi.Torzitani fog ne csodálkozz.Az emmiter ellenállásokat 0,45ohm 5W tégy be,védi a Végtranzisztorokat áramkorlátozás szerepe van.Bd250-249c bázisára 68ohmot tettem,igy jól +hajták egymást a Bd.k.Kimeneti R-C tagról ne feledkezz el.Ez is gerjedésgátló 10ohm 150nf.100V
(#) bgsf válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Nekem BC 182/212 pár hajtja meg a BD 250/249C végtranyókat. Nekem csak a hangdobozok torzítanak mert már nem bírják a terhelést. (Piros led folyamatosan világít a dobozon) Teljes hangerőn még nem próbáltam mert nincs olyan hangdobozom és hely ahol kipróbáljam.
Egy régebben épített erősítőm viszont ugyanezzel a táppal (2X17V AC 80VA a trafó 2X2200mikró kondi) gyönyörűen behangosított egy kisebb lagzit. Csak csúnya volt a doboz és a nyák is kézzel volt rajzolva ezért átépítettem azokkal az alkatrészekkel!
BC182/212 pár szinte a teljes tápfeszig képes kihajtani a végtranyókat. (nekem még csak nem is melegszenek)
Már építettem 2N tranyókkal is a meghajtóját és az is jó volt.
Szerintem fazksg-nek valamilyen kapacitív visszacsatolása is van és amikor a kimenő jel elér egy bizonyos nagyságot akkor kezd gerjedni. Nagyobb hűtésnél ezt nem venni rögtön észre csak egy idő után hogy melegszik a végfok. Hangkártyás szkóppal meg a gejedést nem igen lehet látni mert az MHz-es nagyságrendű is lehet. De már írtam hogy a végtranyókat MINDIG SZIGETELNI KELL és a HŰTŐBORDÁT TESTELNI! (ez nem kiabálás volt hanem figyelemfelhívás!) Jártam úgy hogy nem testeltem a hűtőbordát (még csak a panel volt kész és let egy több megás oszcillátorom )
Jó lenne látni a paneltervet hátha ott kiküszöbölhető a hiba. Volt olyan Texas ami FM sávban gerjedt és a rádión lehetett fogni a zenét.
De már tettem fel paneltervet amiből már vagy 30 db készült és egy sem gerjedt és ha az alkatrészek jók voltak rögtön indult.
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Eredeti texas gyártmányú Bd-ket használok ez felülröl műanyag tokba van.Csak csillám van alatta vastag,egyébként hűtést testelni kell igazad van.Tranzisztorokon +nem érdemes sporolni 2-300ft.ot pl. a mev.gyártmányú is elég gyenge még 20Ampert sem bír.A gerjedést láthatóvá lehet tenni,kimenetre kapcsolt 24V 50mA jelzö izzóval,és 1Ampermérővel a tápágban.Oszcilloszkóp nincs mindenkinek.Hangszoróban is hallik nyekergés kikapcsoláskor,tapasztalat.
(#) bgsf válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Én minden fajta BD tranyókat használtam és egyikkel sem volt hiba. A BD249-250C 25A, ez szerintem bőven elég a Texashoz. Az eredeti kapcsolás TIP tranyókkal volt ami lényegesen gyengébb az említett BD-nél. Mint említettem többen építettünk ilyen erősítőt egyszerre még anno sulis korunkban. Olyan 15-20 nyákterv és megépített erősítő jött létre, de letisztítva és sorozatban csak egy lett olyan üzembiztos ami nem gerjedt és egyből indult. Ezt a nyáktervet tettem közzé. Ezen lehet még annyit variálni ha kicsit nagyobb vagy kisebb valamelyik alkatrész, de logikus az elrendezése és egyszerű. Ráadásul a kisjelű és a nagyjelű helyek nem egymás mellett vannak, így elég nehéz gerjedést elérni.
Hiba még ennél az erősítőnél ha túl jó alkatrészeket akar használni valaki. Felesleges, mert az eredeti kapcsolásban a mai viszonylathoz képest gagyi alkatrészek vannak és azzal is nagyon jól szól. Pont úgy mint a Quad-405, abba is a maihoz képest gagyik vannak még is jól szól és jobb akatrészekkel sem szól jobban. Ez olyan, hogy hiába teszek sportkipufogót és sportgumit egy autóra, attól nem lesz jobb....ha a motor( maga a kapcsolás) ugyan az.
Általam mért Texas erősítő 8Hz-1Mhz teljesítmény tartományban egyenes átvitelt produkált uA 709, BC212-182 BD249-250 félvezetőkkel.
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Sokan a quad405 re esküsznek a texast +lenézik,hogy csak 40Wattot lehet kihozni belöle.Enyémbe 4db.Bd.végtranyó van 1modulban,2+2tranzisztor párhuzamosan kapcsolva,nagyot szól.Féltápot majdnem kiadja +-38V ról,65W mértem 8ohmon.Nem melegszik jobban mint 2végtranyóval,viszont keményebben szól mélybe magasban egyaránt.Kanton 3utas dobozokkal kb.16literesek 20cm. mélyhangszoró.
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Ez egyébként igaz az alkatrészek egyformaságára is? Én ugyanis el szeretném "követni" azt, hogy a két csatorna passzív tagjait értékre válogatom, hogy tökéletesen egyforma legyen, meg persze a félvezetőket is, de azokat inkább csatornán belül, csatornák között csak nagyjából (ahogy sikerül).
Üdv: FazksG
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 1 /
 
Nem kell teljesen egyformára válogatni a tranzisztorokat sem bétára=erősítésre pl.Bd139 140,nek 170-260as bétája van,ST.PHILIPS ez elegendő a végtranyóknak 40-120közötti álltalában ez is jó.Válogatni nem kell öket mert nem ezen mulik a hangja.Bár sokan eskűdnek rá.Több db.ot terveztem építettem elmúlt 20évben mind működött elsőre.Munkaponti tranyónak Bc547 et ajánlok +hajtónak a Bd.ket,mert Bc182-212 gyenge 250mW os,kevés 125W os végtranzisztort hajtani.Kis tápfesz.nél föleg érezhető.
(#) fazksg válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szia!
Amennyire szerény elméleti tudásommal tudok, ezzel egy kicsit vitába szállnék. Szerintem egy erősítőnél az fontos lenne a hanghűség szempontjából, hogy a jel negatív és pozitív félperiódusát ugyanannyira erősítse fel. Mivel ez ugye ellenütemű erősítő, ezért itt a pozitív és a negatív félhullám erősítésének hasonlóságát a pnp-npn párok egyformasága szabja mag. Vagy nem? Persze itt nem csak a ß egyformasága a cél, hanem a két tranzisztor összes tulajdonságáé, de a ß-t tudjuk könnyen, gyorsan mérni, ezért szokták ezt használni a válogatásra tudtommal.
Egyébként a fontosabb kérdésre rátérve kipróbáltam zenével a mintapéldányt, nagyon kis vezérlőjelnél szól, mégpedig valószínűleg szépen (gagyi hangszóróval szoktam tesztelni a biztonság kedvéért, azon jónak tűnt), viszont piszkosul le kellett húzni minden hangerőszabályzót a gépen. Tehát szerintem egyszerűen valamelyik fokozatnál túl nagy az erősítése. Sokat segítene, ha tudnám, hogy melyik fokozatnak kb. hányszoros kell, hogy legyen a feszültségerősítése (úgy is jó, hogy hány mV-nek kell lennie utána). Nem tudjátok véletlenül?
Üdv: FazksG
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Az NFB ellenállás értékének változtatásával beállíthatod az erősítését . Szerintem 25-30 szoros erősítés bőven elegendő . Az IC-nél (invertáló kivezetés) 1K , a visszacsatolásban 27-33k megfelelő érték , ezzel kb .500mV (eff.) már kihajtja teljesen .
(#) fazksg válasza CHZ hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szia!
Eltartott pár percig, míg rájöttem, mi az az NFB. De már tudom: ugyanaz, mint az NVCS . Az akkor világos, hogy az NFB csökkentsem 47k-ról 30-33 k-ra, de az invertáló kivezetés ellenállásán mit értesz? Ha azt, ami az invertáló bemenet és a föld között van, akkor megvan a problémám oka, mert az nálam 68 K, és az elég messze áll az 1 k-tól . Legjobb lenne viszont úgy méretezni az erősítőt, hogy a szabványos "vonal jelszint", vagyis a 775 mV hajtsa ki teljesen. Ehhez hogy tudom kiszámolni az értékeket?
Üdv: FazksG
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Hibát biztos , hogy a 68k okozta , tegyél helyette 1k-t és a visszacsatolásba 27k jó lesz . Az erősítés számításhoz ez a képlet mértékadó : Uki~(1+R1/R2)xUbe , tehát a javasolt ellenállásokkal kb . 28 szorosat fog erősíteni , ami 8 ohm terhelésre közel 50W elérését biztosíthatja 775mV bemeneti feszültségre .
(#) fazksg válasza CHZ hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szerintem az ellenállások helytelen értéke volt a hiba oka, mert tettem be kb. 1,3 k-t, és azzal javult, úgy már 12 V-ot is kiad a végén, szép szinusszal, csak sajnos nincsenek itthon megfelelő értékű ellenállásaim, keresni fogok majd holnap valamit, amiből "kirakhatom" a megfelelő értékeket. Aztán meg megcsinálom "rendesen", csak akkor már 2 példányban, hozzá a saját trafója, meg egy formás doboz, és kész is a varázslat . Remélhetőleg az utolsó értetlenkedő kérdésem ezzel kapcsolatban: munkapontbeállító tranzisztornak is tehek BD139-et? Csak azért, mert mivel ezt a hűtőbordára szertném tenni, nagy segítség lenne, ha "lyukas" tranyó lenne (valahol írták, hogy ha azt a tranzisztort kiviszem a hűtőbordára, akkor meg van oldva a hőkompenzálás is). Tudom, ez nem szükséges rendes hűtés esetén, de nekem a hőkompenzáció a(z egyik) heppem . Ja igen, és még valami ! Mivel ha minden igaz, a trafó szekunderét is én tekerem, tehát kvázi szabad kezem van a tápfeszültségben, mekkora feszültséget adjak neki? Inkább kisebbet, a biztonság kedvéért (16-20 V), vagy nagyobbat? Egyébként BD249/250, bd 139-140 tranzisztorokkal szeretném a végleges változatot "nyélbeütni".
Üdv: FazksG
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Akkor most tájékoztalak,hogy a nagy erősítőgyártók pl.Yamaha Denon sem válogatják a végtranzisztorokat,hanem olyan minőségi beszállítótól rendelnek ahol 1 bizonyos +adott értéken belül van a tranzisztor erősítése így pl.PNP=110 béta,NPN=196 a bétája nincs vele gond.Ugyanis ezek a BD-k áramerősítést végeznek 4*6* érték,8-10dB.vagyis kicsi a fesz.g erősítés.A Tl071 Ic.végzi fesz.g erősítés nagyrészt ez 4-600mVoltrol 5-6Voltra Ic.kimenetén több százszoros értéket jelent.Egyébiránt a tranzisztor válogatás a hi-fi buzeráns +szállottak időtöltése.Ha sikerül jól +tervezett nyákra jó erősítőt építeni erős táppal,nem fogod hallani a különbséget,ami a tranyok bétája miatt adódik.Pl.torzítás 0,4% helyett 0,9% lesz.Szkoppal is alig látszik,jó hangszórókkal +észre sem veszed.A hangszórók torzitása lényegesen nagyobb különben,15W felett +ugrik mondjuk 16os méllyel. Gyakorlati mérések.
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
BD139 oda jó lesz.
Nagyobb , 20V-ra tekerd a trafót , de C sorozatú tranyókat tegyél bele és ne hamisitottat . Kisebb tápfesz esetleg 4 ohm terhelésre ...
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Válogathatod az alkatrészeket párba is, de szerintem nem érdemes. Esetleg a végtranyókat bétában párba válogathatod, de semmi értelme. A kapcsolás lényege hogy minden félvezetővel jól szól!
Az eredeti leírás semmi ilyet nem említ! Nem kényes semmire sem! Bár ha más meghajtót és végtranyót használsz akkor biztosan nem fog egyformán szólni a két oldal!
Bocs a késői válaszért, de reggel rohantam és most értem haza!
Üdv:bgsf
(#) ferzoo válasza CHZ hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
A trafót 2x23Volt~ ra érdemes tekerni +ha csak 20W ot szeretne hallani az ember akkor is mint minden erősitőnek ennek is kell tartalék,hogy ne torzitson be csekély tulvez.nél.Dinamikája megfelelő legyen.Tehát 23V~nál Dc.be 31,5V lessz mert 23x1,4állandó=puffer kondi.Ez 31,5V le esik az erősitő kivezérlésétöl és nyugalmi áramától fűggöen 25-26V ra.Persze a trafó teljesitménye min.100W legyen mert ez is számit fesz.g esés szempontjából.
(#) CHZ válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
fazksg építgeti ezt az erősítőt , nem én és nem tudjuk , hogy mekkora teljesetményt szeretne és azt sem , hogy milyen terhelésen fogja hallgatni .
Én nem csinálnám meg soha , de azért köszi a tanácsot .
(#) fazksg válasza CHZ hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Nyilván azért címezte Neked, mert a Te gondolatmenetedet folytatja. Egyébként szobába kellene, normál zenehallgatásra, ahová nekem a tapasztalati úton megállapított teljesítményigény 5W körül van, persze egy kis tartalék nem árt (kísérlet=rájöttem, hogy hangerőre nekem egy 12 V-ról meghajtott TDA2030 bőven sok - az meg olyan 5 W körül lehet max.). 8 Ohmos hangszórókat szeretnék egyébként használni hozzá.
Idézet:
„Én nem csinálnám meg soha...”

Érdekelne, hogy miért! Persze nem rábeszélni akarlak, a Te dolgod, csak eddig mindenki csak dicsérte, szeretnék már hallani pár negatívumot is .
És köszi a válaszokat mindenkinek!
Üdv: FazksG
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Szia!
Szeretnék írni pár negatívumot, de csak egy jut eszembe! Mégpedig az hogy kettőstáp kell neki, és itt "vidéken" vagy csinálok trafót hozzá, vagy rendelek.....(már ha lehet olyat kapni amilyen kell!)
Bár megoldottam egyestápról is, amiről komoly vita kialakult, de tökéletesen működött úgy is!
Amúgy meg egy megbízható erősítő, egyszer beállítottam és hozzá sem nyúltam. 20 éve szól és semmi gond nincs vele. A végfokpanel nagyságrendekkel olcsóbb mint egy ugyanolyan teljesítményű IC-s végfok, a javítása pedig még olcsóbb. Bár sokat építettem még nem jött senki hogy elromlott volna....
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Nekem is kicsi szobám van,2x5W körül hallgatom vagy ez alatt.A TDA 2030 ast kezdőknek ajánlom.akik +nem készítettek + erőlködöt.Azt tudni kell Ic.röl minősége igencsak gyenge,a texas-hoz képest.Teljesítmény sávszélessége frekvencia átvitele 10W-nál csak 30-15KHZ.és a torzitása is 1% felé ugrik jócskán.Régebben német Tv.k hangvégfokaiban használták.
(#) peterpan válasza bgsf hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Csao bgsf!
Besegítek: még két hiba: se nem csöves, se nem japán ha érted mire akarok kilyukadni
Nálam kb. 30 éve/ már nem is emlékszem rá pontosan/ szolgál egy pár Orion HS40 essel, ez volt az első erősítő életemben, és mostmár nem is lesz másik!
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Nem a stabilitásával van gondom .
Amit produkál , a hangminősége nekem nem tetszik.
Nyers fémes magasak , hosszútávon fárasztó .
Számora az még nem elegendő , hogy jól működik nem romlik el , eseteleg strapabíró ..
TDA3875 IC- vel is lehet kicsit jobbat csinálni .
Az biztos , hogy az erősítő építést el lehet kezdeni ezzel a kapcsolással és sokat lehet tanulni belőle .
Több tapasztalatot szerzel ezzel , mint ha IC- és végfokkal kezdenél , de később érdemesebb továbblépni , jobbat csinálni .
(#) CHZ hozzászólása Máj 16, 2009 /
 
Elnézést , rosszul írtam , nem TDA : LM3875
Bővebben: Link
(#) fazksg válasza CHZ hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Igazság szerint a kezdésen már túl vagyok, az volt a TDA2030, ez van most a szobámban (jelen őillanatban is üzemel ), de a hangminőség lehetne jobb is, no meg technikailag már valami nagyobb kihívást szerettem volna - így jött a Texas, de nyugi, ha ez kész lesz, egy jobb minőségű erősítőhöz szeretnék hozzáfogni. Valószínűleg a következő a VF2 valamelyik verziója lesz, hogy legyen fetes is, aztán egy A osztályú (JLH-val már küzdöttem, Bgsf tudja, , de feladtam egy időre, majd újrakezdem...). Aztán meg csöveset szeretnék építeni. Mivel nagyon jó vétel volt, vettem nemrég 2 GU50-est, aztán 10 db PCL85-öst. Szobadísznek sem utolsóak, de erősítő is lesz belőlük egy napon. Az egész erősítőépítést végeredményben lelkesedésből csinálom, az csak "melléktermék", hogy lesz haszhnálható erősítőm a végén. Ja egyébként az meg egyértelmű, hogy ahogy (remélhetőleg) majd készülgetnek a végfokok, mindig az lesz bekötve, amelyiknek a legjobb a hangja (vagy esetleg a legjobb 2). Summa summarum szerintem a Texas azért inkább 2. erősítőnek ideális, a forrasztás, tápkészítés, dobozolás technikájának elsajátításához én jobbnak tartok egy egyszerű ic-set. De ez lehet, hogy csak azért van, mert én az első erősítőhöz kb. 14 évesen fogtam hozzá . De nagyon nem bántam meg azt a TDA-t, el is tüntettem az "egybehifit", bár jobban szól, mint a TDA-s cucc, de a szívemhez ez áll közelebb :yes: .
Egyébként ma sikerült nyomtatni+fénymásolni nyákot a Texashoz, hétfőn megyek alkatrészekért, közben elkezdtem tervezgetni a dobozt, hűtést, ilyenek, szóval formálódik. Egyébként hűtés mekkora kell neki szobai használathoz? Mondjuk, ha estetleg azt valaki tudja, hogy kb. hányszor annyit disszipál működés közben, mint egy Tda2030, akkor az sokat segítene .
Üdv: FazksG
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Jó uton jársz , csak így tovább .
Ez a végfok átlagos minőségét figyelembe véve , jó kiindulási alap , látom Te sem akarsz ennél ledekkolni , nem is érdemes.
VF2 én kihagynám , esetleg a KD által módosított változatát próbáld , az eredeti kapcsolás labilis megbízhatatlan . Van sok jó kapcsolás félvezetőkkel , amik ezeknél többet nyújtanak .

A hűtőborda méretét meghatározza , hogy milyen teljesítményt szeretnél kivenni belőle .
Nagy hűtést nem igényel az a változat amit előzőleg már elmondtál .
Következő: »»   7 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem