Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   457 / 960
(#) KTobi válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
Újítsd fel az égész hálózatot, itt mást nem fogsz hallani. Számítottam a reakciókra, mikor elküldtem a hozzászólást. Itt mindenki 10 évente ledönti az egész házat és újraépíti.
Leírtam, hogy az átalakításnak milyen lehetséges veszélyei vannak. Nem szabályos, igen, a mostani állapot szabályos, de életveszélyes, ha hozzányúlsz kötelező a legújabb szabályoknak megfelelni. A jelenlegi állapotnál jobb, megfelelő FI relével társítva pedig a halálos áramütés kockázata alacsony. Ez nem nulla még a legújabb rendszerekben sem, ott is lehet földszakadás és hibás készülék.
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Idézet:
„Itt mindenki 10 évente ledönti az egész házat és újraépíti.”
Nem valószínű, de ha egyszer életveszélyes valami, vagy megcsinálja a tulajdonos, vagy tudomásul veszi és ezzel él (vagy nem) tovább.
Idézet:
„Leírtam, hogy az átalakításnak milyen lehetséges veszélyei vannak. Nem szabályos, igen, a mostani állapot szabályos, de életveszélyes”
A nullát összekötni a dugaljban a földeléssel nem veszélyes?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Bergi hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
Kis segítséget kérek!

Budapesti villanyszerelőt keresek aki segítene az 1 fázisú óra lecserélésében 3 fázisúra.
Mi a menete, hogyan és mennyiért... Kérem, hogy privátban jelentkezzen.

Köszönöm!

Ui: Ha nem jó fórumban írtam, Bocsánat.
(#) Bakman válasza Bergi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Nem cserélheti bárki, csak aszolgáltató szerződött partnerei. A lista elméletileg az oldalukon elérető.
(#) granpa válasza Bergi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Ahogy Bakman kolléga írta: de vedd fel az áramszolgáltatóval a kapcsolatot (E-mail, telefon), hogy bővíthető-e nálad a szolgáltatás. Ott az árakról, szerelőkről is tájékozódhatsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) szamóca válasza Bergi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
(#) ferike123 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Nem akartam köztünk vitát, igy is köszönöm mindenkinek a válaszokat,beszéltem is egy villanyszerelő Úriemberrel, ki fog jönni megvizsgálja, a hálózatot, mit hogyan érdemes, esetleg cserélni,felujitani,javitani.

Még egyszer köszönöm mindenkiek a segitséget!
(#) levaitamas válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Én azt gondolom, ilyen esetben nem is lehet vita. A rendelkező szabványokat valaki vagy betartja és aszerint szerel vagy nem (vállalva az esetleges büntetőjogi felelősséget). Nyilván a többség véleményét osztom.
(#) ferike123 válasza levaitamas hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Félreértés ne essék én nem vitáztam senkivel!
Azért kérdeztem itt,mivel nyilván adoka véleményetekre, itt nem köztem volt a vita, csak azon, amit kérdeztem.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) elektroncso válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Megnézném, hogy egy nullázott rendszeren az AVK (FI relé) mit fog csinálni. Kérlek, küld egy képet, hogy a kéthuzalos (L+PEN) rendszerbe hogy kötöd be az AVK-t. Nálunk (volt Csehszlovákia) évtizedeken keresztül volt szabványban a nullázott rendszer, a konnektornak csak két szál drótot húztak, egy fázist, egy PEN-t. De már több mint egy évtizede tilos ezt a rendszert telepíteni. PEN vezetéket használni, csak 10mm2 felett szabad.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) kameleon2 válasza ferike123 hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
Szia! Én úgy gondolom nem is a tényekkel volt itt a gond, hanem egy-két ide nem illő tanáccsal. Ennyi erővel nyithatnánk egy üzemanyag fórumot is, ahol valaki "jótanácsként" elmondaná, hogy a benzingőzzel telt tartályt vizsgáljuk meg öngyújtóval... Szerintem, hogy a témánál maradjunk, sokunknál ez verte ki a biztosítékot.
(#) ferike123 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szia! Hogyne én megértem ezt is, minden esetre azért csak értettem a lényeget amit még egyszer köszönök is!
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
Akkor az előbbiekben olvasottak alapján én is több 10 ( esetleg 100) ezredestől kényszerülők megválni a közeljövőben ?
Van egy ~30 éves ház, az akkori szabályok szerint szerelve, (alu vezetékek, Fi, a ház vagy 6 körre osztva ...) A közelmúltban cserés lett egy konnektor ( kijött belőle az éltető füst). Amennyire én hozzá merek nyúlni, látom, hogy cserélni kéne a konnektor (szerelődoboz ?) és a felette lévő* ( elosztódoboz ?)
közt lévő vezetéket . Mivel ma már alumínium nem szabályos, tudomásom szerint alu-réz toldás még kevésbé az . Ilyenkor mi a megoldás ? Az egész ház áthúzása ? Vagy esetleg belefér csak ennek a konnektorkörnek a cseréje ?

*egy kismegszakító után vannak 3 konnektorok a konyha 3 falán.
(#) Trivium93 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Attól függ hol nullázza. Egyébként leold a FI relé(de csak abban az esetben ha nem a fázist és a nullát vagy a nullázott földet fogja). Ha mindkettőt sikerül megfognia akkor a nulla vezetőn visszafolyik az áram és az FI relé nem észleli a "hibát", így Halálos!.

Egy amire nem vagyok büszke, a műhely bekötés föld nélkül. Nem használtam nullázást a nulla vezetővel, csak vasajtóra van téve a "földpont". FI relé leold amikor a fázis és a "földet" összeérintem. De tisztába vagyok, hogy azért még nem veszélytelen. Tudom, hogy azért nem szabad 100%-ra bízni abba, hogy leold, ezért próbálok vigyázni. De ha még is valami "baleset" szerencsétlen lennék, azért legyen valami ami még talán megment. FI relé nélkül nem merném, úgy bekötni.
A legfontosabb, hogy FI relé legyen mindig az óraládába bekötve! Oké, hogy drága, de szerintem mindenki kibírja, hogy egyszer megveszi.
Szerintem jobb kifizetni sok pénzt érte, minthogy nem fizetni és amiatt meghalni.
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Megválaszoltad a saját kérdésed. 30 éves a ház és elfüstölt a konnektor. Milyen felmentést vársz a fórumtagoktól? Elég csak azt a kört megbolygatnod? Az alu vezeték szabványos ma is. De van egy rossz tulajdonsága. Ahogy öregszik - egyre jobban rideggé válik és eltörik. Bárhol kényszerülsz hozzányúlni - generálsz még egy és még egy hibát- ráadásul nem is fogsz tudni róla, mert egy szigetelőszalagos kötés alatt is eltörhet. Áthúzhatod aluminiumra is - de gyanítom a józan eszed ez ellen már neked is ágál. A jelenleg elérhető megoldások között is vannak fokozatok. Használhatsz falon kívüli szerelést is, falba is lehet költséghatékony MM-fal vezetéket használni (bár én nem szeretem- de valóban gyors és réz). Használhatsz csövet, új dobozokat, új hálózatot. Nem is ez a sok általában, hanem a helyreállítás, javítások, festés stb. Persze jobb lehet a helyzet, ha eleve csövezve van, de ez is keresztmetszet függő. Persze szólhatsz egy erdélyi szakinak is aki fele áron megcsinál mindent - ami pont a duplájába kerül, mire kijavítják. Az Ágnes utcában történt: Igaz új építésű házzal. A tulaj úgy döntött, bebizonyítja a világnak, hogy igenis lehet gyorsan és olcsón, jó házat építeni önerőből. Fel is fogadott az akkori Moszkva ( Ma Széll Kálmán) téren 20 keménykötésű fickót. Dolgoztak mint a kisangyal - még a tulaj cipőjét is felvették, ha a szükség úgy hozta, de ez legyen a legnagyobb baj. Minket már csak a riasztót levezetékezni hívtak, mondván - ott a cső. 3 hónap alatt lett kész a ház. A tulaj boldog volt, a stukkók és a festés a helyén, levonultak a szakik és elvitték az utolsó állványt és steklámpát. Besötétedett- ezért a tulaj gondolt egyet és felkapcsolta a lámpát. Majd miután nem világított, gondolta, biztos kiégett. Aztán mégiscsak szólt, hogy nézzük mér meg mi van, mert bár fent van a kismegszakító - mégsincs villany az egész házban. Nem is lehetett. Ugyanis volt lámpa, kapcsoló, kismegszakító... és 10cm -es vezetékek a falban a kiállásoknál, hogy lehessen látni - rendesen meg van az csinálva. Azonban nyomvonal sehol. Ezért tudott időre kész lenni. A kismegszakítótól a fogyasztóig nem ment egy szál drót sem. Mint említettem - szépen kifestve, stukkó, burkolat..... Na ez sokba került...
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
A lényeget csak nem írtam le... Az ingatlanok között nem véletlenül van sok - ami felújításra szorul, hiszen éppen ezért adnak túl rajta - ne kelljen többet rákölteni. Sokan azt hiszik - milyen jó vásárt csináltak, aztán jönnek a gondok. Javaslom, nézd meg "A pénznyelő" című filmet- sokat adják mostanában. Aki kicsit is jártas az építőiparban - az sok dologra ráismer benne
(#) bencikusz hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Tisztelt Kollégák!
Szeretném megkérdezni a villanyszerelési szabályokban nálam jártasabb embereket, hogy van-e valamilyen megkötés arra, hogy különböző "típusú" kábelek mehetnek e ugyan azon kábelcsatornában a falon kívül. Gondolok itt arra hogy a falon kívül menő UTP kábel mellé szabályosan be lehet tenni mondjuk egy lámpához menő 3 vezetéket?
Előre is köszönöm.
Üdv.B
(#) szamóca válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Külön kell csatornázni, ill. szeparált csatornát kell alkalmazni.
(#) bencikusz válasza szamóca hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Értem, köszönöm szépen!
(#) kameleon2 válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ahogy szamóca írta - van sok csatornához olyan szeparáló- elválasztó- elem, amivel már mehet. Ezek ilyen bepattintható lapszerű elválasztók - utólag is beépíthetőek könnyedén. Jobb képet most hirtelen nem találtam. Azért az sem mindegy, hogy vezeték, vagy kábel. Ugyanis ha a vezeték keresztezi az UTP-t akkor nem árt még egy szigetelésről gondoskodnod a csatornán belül is. Gégecső, vagy hasonló. Vagy használsz kábelt, ami eleve kettős szigetelésű. Csatornába én mindig kábelt vittem. Könnyebb is vele dolgozni.
(#) bencikusz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
A te válaszodat is köszönöm. Jelen esetben 2 kábel csatornában van, hirtelen felmerült az ötlet, hogy a kettőből egyet kéne csinálni, de így marad Amúgy én is jobban szeretek MT kábelt használni kábelcsatornában, de ebben az esetben a villanyszerelő 3 különálló vezetéket használt (nyilván azért mert ez volt a táskájában... )
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Jún 30, 2016 /
 
Panellakásban így alakítottam ki (csere minden kismegszakító + FI-relé) a bejövő elektromos elosztódobozt!
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Jún 30, 2016 /
 
3 fázisú rendszernél pedig így:
(#) Gafly válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Mi a kérdésed?
(#) ötfelezős válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Az egyfázisú az kulturáltabb, ott egy csavar alá egy vezeték megy.
(#) mugab válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Azt hiszem az gond, hogy a nullából csinálsz pe-t.
Az külön szokott feljönni még panelban is.
Persze ha megvan az átmérője és előtte nem lett leágaztatva akkor jó, de akkor meg pen-nek nevezik...
Szerintem.
(#) Master006 hozzászólása Júl 1, 2016 /
 
Üdvözlet az uraknak! Bojler csere folyamán azt a szomorú észrevételt tettem, hogy a bojler bekötésére kötött fali dugalj földelése szikrázik. ( Sajnos a hozzáértő villanyszerelő szakember a fürdőszobába nem vezette be a földelést. Így kényszermegoldásképp egy falon kívüli vezetékkel rákötöttem a bojler védőföldelésére a dugalj védőföldjét. ) mivel most meg lett bontva a kapcsolat így látványos volt a jelenség. a dugaljban az eset történtekor egy autómata mosógép volt csatlakoztatva, melyne leválasztását követően megszünt a jelenség. a mosógép csatlakozóján a vádőföld és vélhetően a fázis vezeték között mértem ellenállást amely csak megaohm-os méréstartományban jelzett 0.2 - 0.8 megaohm közötti változó ellenállást. A kérdés az lenne, hogy ezt a jelenséget milyen hiba okozhatja a mosógépben? Ki kapcsolt állapotban volt a gép. Valahol beázhatott egy kötés talán és a vízen keresztül "szökik" az áram? Jelenleg bónincs ÉV relé veépítve a hálózatba, de az jelezte volna valószínüleg ezt a jelenséget már hamarabb. A mosógép eléggé be van építve a helyére, és körülményes a kivétele onan, így nem bontottam meg, hogy megpróbáljam feltárni a hibát. Gondoltam itt talán kapok némi támpontot, hogy mire számítsak... Egy Bosch mosógép egyébként..3-4 éves.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
(#) proli007 válasza Master006 hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Hello! A mosógépben van egy (két) zavarszűrő kondi, ha nincs neki földelése, az "megfelezi" a 230V-ot, és szikrázhat ha földelést teszel rá. Egyébként ráz is rendesen egy mosógép, ha nincs földelése. Tehát kell hozzá!
(#) Master006 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Akkor ha jól értem ez a normál működéséhez tartozik? És akkor kikapcsolt állapotban így is fogyaszt a mosógép??
(#) kowi válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Üdv! A rajzon a kapcsolóba ugye véletlenül van belerajzolva a védőföld?
Következő: »»   457 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem