Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óriás LED kijelző
 
Témaindító: joco81, idő: Aug 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kegyetlen19 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Énnekem, most egy nagyobb méretű LDE szalagos kijelzőhöz kellene, tehát a méret nem lényeg.
(#) kegyetlen19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Hatalmas méret, ez „kilométerekről” is látható.
Én most, csak egy kb. 15 cm magas kijelzőt tervezek, de abban több LED lesz mint a tiédben. Nappali viszonyok közt, akár napsütésben is látszódnia kell.LED szalag
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) kameleon2 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Bár ez sem nagy - Egy Parallax Propellerrel meg tudok neked csinálni egy ilyet simán. De akár Arduinóval is. Mi lenne a pontos feladat? Mivel szeretnéd meghajtani a kijelzőt? A mikrokontroller szoftveres részét be tudom vállalni - a hardverre most nincs időm. Persze le tudom rajzolni. Amúgy a kóder részét már megírtam egy másik topikban - könnyebben ment mint gondoltam. A program tartalmazza a kijelző meghajtásához szükséges bekötési rajzot is. Ezért kedvelem a Parallaxot. Más megoldás egy sima eprom használata. Akár UV eprom is lehet. Leprogramozni nem egy leányálom, de az eszköz viszonylag egyszerű. Gyakorlatilag a címvezetékeit használod fel BCD kódlábként és az adatlábakat kimenetként. 8 ledet így is meg lehet direktben hajtani, de trükközni is lehet. 16 bites párhuzamos eprommal 16 ledet lehet meghajtani ilyen módon. Például: 28F400
(#) ktamas66 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Én olcsó picnek 16F1513-at használok. Ebből a 28 lábú UQFN tok 4x4mm .
(#) kegyetlen19 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
A Parallax Propeller-t nem ismerem. Az Arduino-val most ismerkedem, van is itthon többek között egy MEGA is, azért mertem ajánlani, de a chip-et magát a „kis kinaiaktól” egész barátságos áron beszerezhető, (gondolom a chip köré építhető egy egyszerű céláramkör).
Az feladat egy autós tesztpálya vezérlése, indítás, piros, sárga, zöld lámpa, stopper indul, célba érés fénysorompó, stopper megáll, (ennek a program kódja már majdnem összeállt). Ez a kód elfér egy UNO-n, majd egy kimenetelen vezérelné a MEGA-t, amin futna a stopper és a kijelzőt is vezérelné.
A LED szalag áramfelvételét nézve, éppen belefér az ULN2003 –as tudásába, (ez is jó áron kapható) de ha nem akkor marad a tranzisztoros megoldás. (a LED szalag 12V-ról megy)
Az áramkör megtervezésében elkelhet egy kis segítség, (főleg a tranzisztoros verzióban), de az áramkőr kivitelezésével nem lesz probléma.
A stopper és a 4 x 13 szegmens kijelzésének program kód részében tudnál segíteni? (mivel ez egy cél program lenne, egy kódba kellene összegyúrni a két funkciót)
(#) sargarigo válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 29, 2016 / 1
 
Ahogy elmondtad szerintem felesleges ide még egy MEGA is. A kijelzőt elég lehet (tized)másodpercenként is frissítani. Az uno meghajt egy shift regisztert (amit lehet kaszkádolni is, tehát bármennyit felfűzhetsz), és a regiszter(ek) kimenete hajtja az uln-t, az meg a ledeket. Nem egy ördöngős dolog amúgy ez a regiszteresdi, annyi az egész, hogy egy vezetéken kiadsz egy négyszögjelet, ez lesz az órajel, ami ütemezi az adatátvitelt, ami a másik vezetéken megy. Ez meg csak annyi hogy most egyes, vagy nulla menjen be. Aztán a következő órajellel ezt lépteted be. Úgy képzeld el, hogy egymás mellett állnak a tárolók, és amit beküldesz bitet mindig arrébb löki az előzőt. Valahogy így: Bővebben: Link.
De ezt már másik topicban beszéljük meg, mert kapunk a fejünkre!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) kameleon2 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
A méretével nincs bajom, csak a PIC-el Nem akarok még egy mikrokontrollerre berendezkedni. Van már 4 így is.
(#) pont válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Én itt elsősorban az olcsóságra gondoltam, az Atmegád 3000 ft egy attiny 13 meg 450. a shift regiszter 70 forint (74595) , mondjuk kell belőle 7 db. és úgy már elég sok helyet foglal, (és 20mA -el terhelhető egy kimenet). A programozása SPI-vel "faék" egyszerűségű. Bascomban pl.

  1. Dim A(7) As Byte
  2.  
  3. Config Spi = Soft , Din =Pinb.0 , Dout =Portb.1 , Ss =Portb.2 , Clock =Portb.3
  4.  
  5. Spiinit
  6.  
  7. Spiout A(1), 7 'write 4 bytes a(1), a(2) , a(3) and a(4)
  8.  
  9. End


A tömb elemeit kell feltölteni a bekapcsolni kívánt szegmensek, megfelelő helyi értékén 1-essel. Azt nem tudom, hogy mi lenne az eredeti adatforrás.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Karaktervezérléssel lehet lábakat spórolni. Most készítettem el egy TIL311 meghajtót (közzé is tettem itt ), abban már gyárilag összevontak szegmenseket. Karakterterv is kell, legalább egy rácsos papíron. Én táblázatkezelőben készítettem el a TIL-ét. Beállítottam az összes sor és oszlopméretet 1cm-re. Utána a kívánt pixel hátterét állítom fehérre, vagy feketére szürke a karakter lehetséges pixelhelye. Amikor megvan elkészülhet a kódtáblázat, aztán már csak hivogatni kell a kódtáblát, hogy milyen karakter jelenjen meg. Igaz az én projektem összetettebb, mert a szoftver a TIL311 meghajtására íródott, a karaktertábla pedig a TIL újraalkotásához, kicsit modernebb alapokon. Végül is eltelt 40 év a megjelenése óta.
(#) djsms válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
13x4-es kijelzőt 1db arduinoval és 13+4db fet-el megoldhatod. A szegmens "lábak" mennek az arduino kimeneteire, a közös (katód vagy anód) meg a 4 kiválasztó fetre. Így ugyan t/4 ideig világít egy szegmens, de kellően nagy frekinél ez nem zavaró. Én úgy csináltam meg, hogy két dimenziós mátrixban definiáltam a megjelenítendő számhoz a kimeneteket és ez alapján hívom meg a függvényt minden szegmensre. A trükk annyi, hogy ezt a megjelenítő függvényt kell végtelen ciklusba tenni és az egyéb eseményeket pedig megszakításból kezelni.
Ha a ledek árama nem nagyobb az arduino által leadhatónál akkor akár még a feteket is elhagyhatod.
(#) kegyetlen19 válasza djsms hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Helló.
Még csak most kezdtem ismerkedni az Arduino-val, így
Idézet:
„Én úgy csináltam meg, hogy két dimenziós mátrixban definiáltam a megjelenítendő számhoz a kimeneteket és ez alapján hívom meg a függvényt minden szegmensre. A trükk annyi, hogy ezt a megjelenítő függvényt kell végtelen ciklusba tenni és az egyéb eseményeket pedig megszakításból kezelni”

ez fogalmam sincs mit takar és hogy kezdjek hozzá.
A kijelző meghajtásában, ebben a topikban már foglalkoztunk és a végleges kapcsolás is összejött, bár még elkészíteni, nem volt időm.
(#) djsms válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
nem olvastam végig, de az elején láttam, hogy TM1637-el van megoldva. Ha igen, akkor csak azt kell "nagyáramúsítani". Az én általam javasolt megoldásnál csak egy mikrovezérlőd van + a driver áramkör, amit az igényeknek megfelelően alakíthatsz ki. Akár kW-okat is kapcsolhatsz vele
A megoldás amúgy nem arduino specifikus, szinte bármilyen mikrovezérlővel megoldható.
A két dimenziós mátrixot úgy képzeld el, hogy két tömböt teszel egymásba. Az első gyakorlatilag a sorszám lesz (0-9, illetve 10=a, 11=b stb) a második meg hogy ehhez melyik szegmenseket kell bekapcsolni. Csinálsz egy függvényt, ami ez alapján kapcsolja be vagy ki a kimeneteket. Ha pl egy kettest akarsz kiíratni akkor ezt a függvényt hívod meg 2-es paraméterrek ( kiir(2) ) és ennyi.
Több karakter esetében ez annyival bonyolultabb, hogy lesz 2-x kiválasztó láb is, amit először bekapcsolsz és utána hívod meg a függvényt.
Itt egy jó leírás
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem