Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED asztal készítése
 
Témaindító: kavicszsolt, idő: Jan 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Ja és a beültetési rajz...
(#) (Felhasználó 34331) válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Köszi szépen a segítséged
(#) dany1989 válasza (Felhasználó 34331) hozzászólására (») Júl 11, 2010 /
 
Ez melyik fajta lesz amúgy?
(#) andorattack hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Ezen a led panel
linken találtam egy nagyon jópofa Interaktív led panelt.

A led panel működése a videón magáért beszél. A kérdésem egyszerű. A kertekben használatos napelemes kerti lámpából, természetesen külső áramforrásról építhető hasonló?
Az aggályaim a következők: 1. az elhalványulást, hogyan kell megoldani? 2. mennyire érzékeny a kerti lámpa fényérzékelője,
illetve van-e olyan amivel ez helyettesíthető?

Válaszokat előre is köszönöm. Nem vagyok otthon az elektronikában, de bármit megtanulok elsajátítok. Szeretném, ha a témához érdemben hozzászólók írnának.
Kapcsolási rajznak, részletes leírásnak, de akár egyszerű elméleti leírásnak is nagyon örülnék.

Üdv: andorattack
(#) uli válasza andorattack hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szia!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_5094.html
Nézz át ide, itt már foglalkoztak vele.
uli
(#) andorattack hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Sikerült a videók tárházában kutakodnom és találtam egy kapcsolási rajzot, ami meg is lett valósítva, és szerintem ez a legjobban hasonlító megoldása az első tervnek.

a kapcs. rajz linkje ITT

a kész videó a tesztről ITT

A kapcsolást 2 dologgal kéne kiegészíteni

1. a ledek ne egyből aludjanak ki hanem szépen lassan, akár villogva

2. illetve egy kapcsoló

kérdésem lenne természetesen most is, a kapcsolás a VCC/GND párosra kapja a tápot?

illetve, a kiegészítéseket, hogyan lehetne beépíteni?


Ha vki részletes leírással szolgál, akkor lennék a legboldogabb.

Szeretném/énk már megépíteni végre


Üdv: andorattack
(#) titi válasza andorattack hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Hali!
Tegyél a LEd-ekkel párhuzamosan elektrolitkondit, ez a legegyszerűbb késleltetés.
Ha villogtatva akarod, akkor keress egy olyan kapcsolást, ami azt tudja.
A VCC a +5 Volt, a GND a test. De ez a rajzon is ott van.
(#) andorattack válasza titi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Köszönöm a választ. Segítenél ezt kb berajzolni a képbe? És milyen kapacitásút kéne beraknom? Ha ezt megteszem az eredmény elméletben az lenne, hogy a ledek gyorsan felvillannak, majd szépen lassan elhalványulnak?
(#) titi válasza andorattack hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Gyorsabban nem fognak felvillanni, csak lassabban halványulnak.
Nincs mit rajzolni, ott vannak a rajzon a LED-ek (a zöld színnel jelöltek) azokkal kell párhuzamosan kötni.
A kapacitást kísérletezd ki, hogy neked hogy tetszik, mennyi idő alatt aludjanak ki. Kezd pl. 10 µF-al, aztán az eredmény függvényében növeld, vagy csökkentsd.
Azt azért remélem nem kell részleteznem, hogy mi a párhuzamos kapcsolás? Ált. Isk. anyag.
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia!
Nem tudom, olvasod-e még a témát, de engem érdekelne a kapcsolás, csak már nem érhető el a régi tárhelyedről. Belinkelnéd újra, esetleg feltennéd? Nekem is van már néhány alapötletem, kicsit tovább kellene fejleszteni. A hullámzást szerintem kihagyom belőle. Eddig igy néz ki a kapcsolás: Csatolmány. A kapcsolókkal imitálom a fotodióda gyors változásait. Duo LED-ekkel lesz szerelve, amig csökken a világosság, addig zöld, amint visszaáll eredetibe, piros szint kapunk. Vagy ahogyan be lesznek kötve a LED-ek, még minden változhat. A lényeg, hogy olcsón jöjjön ki az egész, minimális nyákkal. Szeretném egy 10x16-osból kihozni az egészet, és inkább ezt vágnám fel kis kockákra, és vezetékeznék. Kicsit olcsóbb megoldás, mint venni egy A4-es nyákot
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Bütyköltem egy kicsit. A kapcsolás már tökéletesen működőképes, majd berajzolom ide is. Jelenleg fotoellenállással van megoldva, de ezzel drága lenne a szerkezet (100FT/db, és 24db kellene...). Szóval tovább gondolkodtam, egy 2N2222 tetejét már leszedtem, csak még nem teszteltem le, mennyire működőképes. Próbáltam LED-et használni érzékelőnek, nem jött be... Aztán valamit kötözgettem, és az egyik műv. erősítő bemenetén lógott egy vezeték, az követőként volt alkalmazva, ezután pedig egy feszültség változást érzékelő rész (fentebbihez hasonló) jött. Ahogy közeledett az ujjam a lógó vezetékhez, elkezdett világítani a zöld LED, ahogy távolodtam tőle, átváltott pirosra, majd elaludt, tehát tökéletesen működött a kapcsolás. És itt kezdtem el gondolkodni, hogy nekem bőven elég lenne egy közelítés érzékelő kapcsolás, SŐT! Még jobban is járnék vele, mert a fotoellenállásra hatással lenne az alatta felvillanó zöld és piros LED is. Legrosszabb esetben elkezdene oszcillálni... Nézelődtem, mindegyik közelítés érzékelő elhangolódott rezgőkörön alapszik sajnos. Touch sensorokat is néztem, ezekhez meg inverter, és hasonlók kellenének, és "rengeteg" alkatrész. Mivel 24x kell megépíteni, ezért a minimalista kapcsolást keresem Már csak ki kellene találnom, hogyan oldjam meg a kéz közeledését feszültséggé alakítását valami primitív módon, műveleti erősítővel (55Ft-ért találtam 1tokban 4db-ot). Kipróbálok majd egy olyan kapcsolást, amikor kb. 3-4db nagy bétájú tranzisztor van egymás után kapcsolva, hogy megfelelő lenne-e, de ekkor kellene 24x3=72 tranzisztor... Alkatrésztemető Ha van ötlet, szívesen fogadom!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Valami ilyesmiről lenne szó.

ilyesmi.jpg
    
(#) mandris válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok! Én sajna nem értek az elektronikához, de ámulva olvasom, amiket írtok és türelmetlenül várom a végeredményt, mert nekem is nagyon fáj a fogam egy ilyen asztalra! Köszi, h foglalkoztok vele továbbra is! Sok sikert! András
(#) Kovidivi válasza mandris hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Amit felraktam kapcsolást, már működőképes, nyugodtan ki lehet próbálni. Átgondolva az egészet, két megoldás lehetséges. Az egyik, amikor minden egység egymástól függetlenül érzékeli a fényerősség változását. A másik pedig az , hogy két egység közti fényerősség különbség szerint is lehetne vezérelni a LED-eket. Látványban nem tudom, hogy nézne ki, lenne-e egyáltalán különbség. Minden esetre ha fotoellenállással van megoldva az érzékelés, akkor szerintem lesz a szomszédos egységek között egy kis "visszacsatolás", mivel a felvillanó LED-ek fényerejét is biztosan fogja érzékelni a fotoellenállás.
Az asztalt úgy képzelem el, hogy olyan magas, hogy a 15fok-os LED-ek megfelelően bevilágítsák a felületet, ami szerintem bőrpausz lesz, lehet több rétegben, a fotoellenállásokat pedig rátolom a pauszra alulról, hogy kevésbé érzékelje a LED-ek fényét, és érzékeny legyen a pauszra érkező fényre.
(#) dany1989 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Én még amikor foglalkoztam vele fotodiódával meg inrfás leddel csináltam, csak azzal az volt a baj, hogy amikor fényváltozás történt pl a szobában arra is érzékelt, úgyhogy vettem egy ilyen infrás érzékelőt, ami csak a 40khz-es jelet veszi, de azóta se csináltam meg... Majd ha lesz időm esetleg. Amúgy az üveggel lehet még probléma, mert az mindig visszaveri egy részét az infrának, vagy bármilyen fénynek.
(#) Kovidivi válasza dany1989 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Én üveg helyett pauszt használok majd, csak a szemléltetés lesz a cél. Az én kapcsolásomban a fényerősség változásra reagál, ha ez a változás abbamarad, pl. nem mozog a kezed az asztal felett, hanem áll, akkor a két kondi azonos feszültségre töltődik fel, és kialszanak a LED-ek. Bekapcsoláskor úgy képzelem el, hogy "megszokja" az asztal az aktuális fényviszonyokat (egyik fele lehet világosabb, a másik pedig sötétebb helyen is), és nem csinál semmit, amíg nem történik változás. Pl. mikor bekapcsoltam az áramkör mellett egy lámpát, ami kb. 4. villanás után világít, szépen látszott, hogy 4x felvillant a zöld LED, ezzel jelezve, hogy a fényerősség nőtt De én inkább fejlesztek a kéz jelenlétét érzékelő kapcsolásig, oda csak egy vezetékdarab kell, és szerintem üvegen keresztül is működne. Néztem egyébként KIT-eket. Ott egy óriási nyákot kell venned, amin alig van pár alkatrész, természetesen horror áron Tiszta pazarlás...
(#) dany1989 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Nem igazán tudom mi ez a kéz jelenlét érzékelő, elmagyaráznád? vagy dobnál egy linket?
Ez csak azt emberi kézre/testrészre, vagy más tárgyakra is érzékel? pl pohár

Illetve ezt a pausz papiros dolgod sem értem, ráraksz pausz papirt addig oké, de mivel elvileg egy asztalról beszélünk, akkor hogy akarsz rá pakolni? Akkor még is csak kéne valami üveglap nem? Abban viszont igazad lehet, hogy ha megy pausszal, akkor már az üveggel se lehet gond.
(#) Kovidivi válasza dany1989 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Itt írtam róla: Bővebben: Link, a lényeg, hogy azt érzékeli, ha brumm közeledik hozzá. Pohárban nincs brumm, ha ezt szeretnéd érzékelni, ahhoz fotoellenállás kell. Amit én készítek, az egy interaktív "doboz" lesz inkább, de mivel a működési elve megegyezik a LED asztaléval, ezért itt gondolkodok. Egyébként lehet a bőrpauszra is rakni üveglapot, legalább nem látszanak a LED-ek, és az áramkörök, de fő célja nálam az, hogy a LED-ek fényét felfogja, és szép, diffúzzá tegye. Ha nem lenne pausz, akkor csak a plafonon látnánk, hogy világít valami, és annyira káprázna, hogy teljesen elrontaná az élményt.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Ha vannak még érdeklődő emberek, akkor itt van egy kapcsolás: Bővebben: Link, kicsit lejjebb pedig egy hsz, amiben videó is van: Bővebben: Link. Az 1k, és 30k helyett érdemes 10k-t, és 100k-t használni.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Segítsetek eldönteni, hogy melyik nézne ki jobban:
Alapból lila az asztal, mozgásra piros vagy kék, a másik pedig: alapból sárga az asztal, mozgásra piros vagy zöld. Kettő közül melyik nézne ki jobban? És közelítésre melyik szín illene jobban, ill. távolításra szerintetek? kék-zöld variációt elvetettem, mert nem annyira látványos.
Köszi!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Felrakok néhány fájlt, nyákterv, kapcsolási rajz.
A pdf egy 10x16cm-es nyákra készül, tartalmaz 20db LED panelt, ezzel az SMD RGB LED-del: Bővebben: Link, és 20db vezérlő panelt. Kapcsolási rajz, és nyákterv, amin egyedül van a vezérlő és LED mellékelve Eagle formátumban. Nemsokára ki is lesz próbálva, hogy hogyan működik.
Az RGB LED-ek úgy vannak bekötve, hogy jumperrel kiválasztható, hogy kék-piros, vagy piros-zöld színek világítsanak (a kék-zöld nem elég látványos, azt ezért kihagytam). A vezérlő nyákon az IC alatt található az "antenna" forrpontja, ide kell vagy merevebb drót, vagy vezeték, lehetőleg a két mozgására merőlegesen relatív nagy felülettel, ami lehet akár kör, vagy bármi.
(#) idlob hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Szinte napra pontosan 3 éve már írtam ide egy lehetséges megvalósításról. Bár az ötlet nem volt rossz, de nem volt az igazi, a fejlesztés pedig valahogy "elsikkadt".
Most azonban Kovidivi sikerein felbuzdulva újból nekiláttam, és tegnap elkészült egy olyan másolat, ami mind viselkedésében, mind alkatrészszámban igen közel áll az eredeti megvalósításhoz.

Videó a működésről

Tegnap este írtam egy levelet az Evil Mad Scientist Laboratories-nek, amiben mellékeltem a kapcsolást, és engedélyt kértem a publikálásra.
Válaszuktól függően lesz folytatása: vagy felrakom ezt az áramkört, vagy az építés alatt támadt ötleteim alapján fejlesztek egy másikat, ami csak működésében fog hasonlítani, amúgy viszont még talán ennél is kevesebb alkatrészből fog állni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza idlob hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Gratulálok!
Ez az asztal már engem is megfogott, de a "dejólenne" szakasznál tovább nem jutottam vele! Bonyolultsága miatt tartott 3évig, vagy csak simán kevés időd volt rá? Szorítok, hogy megengedjék a publikációt!!!
(#) idlob válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Az aktív fejlesztés tegnap, tegnapelőtt történt tehát 2 délután, de 3 éve tudok az asztalról és azóta időről időre felmerült bennem az "újrafeltalálás" igénye.
Nem a bonyolultságával van baj, hanem sokkal inkább az egyszerűségével. Hiszen egy ilyen viselkedésű áramkört sokféleképpen össze lehet rakni. Mivel azt azonban lehetett tudni, hogy hány és milyen alkatrészből áll (1 quad opamp, 1 fototranyó, 2 fólia kondenzátor és 9 (+ a topológiában betöltött szereptől függően 4-6 )) ellenállás, a célom nem csak az volt, hogy hasonlót építsek, hanem, hogy olyan kapcsolást hozzak össze, ami erre leginkább hasonlít.
(#) (Felhasználó 20218) válasza idlob hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Most újranéztem a videót, és sikerült felfedeznem, hogy nem mikrokontrollerrel oldottad meg. Én biztos azzal próbáltam volna, ez az átok analóg elektronika mindig kifog rajtam... :no: Viszont gondolom te értesz hozzá, és így jóval egyszerűbb és olcsóbb is.
(#) Kovidivi válasza idlob hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Érdekes kérdés, hogy publikálhatod-e a kapcsolást, hiszen Te jutottál rá, hogy hogyan is kellene megoldani. Az más kérdés, hogy másolásnak minősül-e. De fontos, hogy nem vettél egy KIT-et, és onnan mérted le az ellenállásokat, és rajzoltad vissza a kapcsolást. :nemtudom: Egyébként fotoellenállással nagyon könnyen összehozható egy kapcsolás, csak jól kell méretezni. Én azért vetettem el ezt a verziót, mert 1db fotoellenállás ~100Ft, tehát nem kifizetődő ebből venni 20-50db-ot... Tegnap néztem én is az eredeti LED asztalos videót, de nekem nem tetszik, hogy elkezdenek pulzálni a LED-ek, sokkal inkább tetszene, ha szépen lassan aludnának el.

Martinov: Számításba kell venni, hogy egy LED asztal akkor néz ki jól, ha minél több egységből áll, ezért egy egységnek nagyon olcsónak és egyszerűnek kell lennie (egyikből következik a másik), ezért PIC alkalmazását szerintem csak az elvetemültek vállalnák (jó nagy pénztárcával).
(#) (Felhasználó 20218) válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
"Számításba kell venni, hogy egy LED asztal akkor néz ki jól, ha minél több egységből áll, ezért egy egységnek nagyon olcsónak és egyszerűnek kell lennie (egyikből következik a másik), ezért PIC alkalmazását szerintem csak az elvetemültek vállalnák (jó nagy pénztárcával)."
Nem véletlen nem csináltam meg... De mivel a PIC-hez jobban értek (mondjuk ahhoz se rendesen) számomra nem maradt volna más választás.
(#) idlob válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Idézet:
„Érdekes kérdés, hogy publikálhatod-e a kapcsolást”

Szerintem is, de úgy gondoltam, az a tisztességes ha megkérdem őket. De a választól függetlenül biztos lesz valami megoldás.
Idézet:
„mert 1db fotoellenállás ~100Ft”

A fotoellenállások valóban költséges darabok, legalábbis a HEstore-ban a legolcsóbb is bruttó 200 Ft.
Viszont ugyanitt, ha körülnézel a fototranzisztoroknál, akkor ott már van 40 Ft alatt. Így már 32 db (amennyi a demó videóban lévőn van) kb. 1300 Ft, ami a LED-ek költsége (min. 640 db) mellett elhanyagolható.
Kis faragással amúgy a te áramkörödbe is illeszthető lenne fototranzisztor.
Idézet:
„sokkal inkább tetszene, ha szépen lassan aludnának el.”

De hiszen pont ezt csinálják. Vagy hogyan is gondoltad?
Idézet:
„ezért PIC [...] jó nagy pénztárcával”

Ha a modularitást feláldozod (márpedig ha nem tömeggyártásról van szó akkor ez nem szempont), akkor egy nagy lábszámú mikrovezérlővel akár még gazdaságos is lehet. Pl. egy ATmega16 AVR 32 I/O portjával 4 panelt minden különösebb trükk nélkül lehetne vezérelni. De lehet még többet is.
Viszont úgy gondolom ennek az egésznek éppen az a "bája", hogy teljesen analóg, és minimális alkatrészszámú, ezért nem elégedtem meg az eddigi kapcsolásokkal.
(#) bbazs válasza idlob hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szia!

Tetszik, kedvet kaptam én is a led asztalhoz.
Ha jól vettem azok l0mexes ledek, amiből egyből eszembe jutott hogy van itthon jó pár zacskó, jópár száz zöld, narancs led, amiből még nem épitettem.
Követem a topikot, hátha feldob valaki egy jó, olcsó kapcsolást!
(#) Kovidivi válasza bbazs hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Én olyan LED-del értem el sikert, ami nagy szögben világít, és nagy fényerővel. Sajnos én is vettem 6-10°-os LED-et, de alig látni a fényét, semmire sem jó, még ha többet rakok egymás mellé, akkor sem Egyébként van már fent működőképes kapcsolás, olvass vissza kicsit.

idlob: a fototranzisztor működése sajnos nem tiszta számomra még, de nem sokáig, mert találtam ezt: Bővebben: Link

A Te kapcsolásodnál fényerősség változásra a két LED csoport felváltva világít, majd szépen elalszik. Én úgy gondoltam, ahogy itt van, villogás és RGB LED nélkül: Bővebben: Link. Talán még egyszerűbb is lenne megoldani.

A PIC-es megoldásnak hátránya lenne, hogy nem lehetne bővíteni egyszerűen, ha már kész van, viszont a portokat bővítve (mátrix, stb.) szerintem az egész asztalt tudná vezérelni, akár 40 elemet is, csak programozás kérdése. Viszont ebben az esetben hosszúak lennének a vezetékek. Nekem tetszik ez az analóg kapcsolás. Annyit rakhatsz egymás mellé, amennyi pénzed van

Egyébként Ti mindenféleképpen úgy akarjátok megoldani az asztalt, hogy egy egységben sok LED van, és a LED látszik? Szerintem látványosabb, ha tejüveggel, vagy egyéb diffúz anyaggal van eltakarva a nagy világítási szögű LED. Vaterán van RGB LED, 60FT/db, azzal legalább bármilyen színt ki lehet keverni, és nagy a fénye is, 120° körül világít.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem