Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   36 / 104
(#) watt válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Meg.
(#) gergelyaki válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Kösz. Szerinted sokáig jó lesz? Nem fog hamar tönkremenni? Az a flux ami ott van az egyik képen az jó?
(#) gergelyaki válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Az lenne a kérdésem hogy amit feltöltöttél pic égető az milyen picekhez jó? Elég megbízható? Milyen gyors?
(#) watt válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Nekem hasonló van, ha nem fojtod le a légfúvót, akkor sokáig jó a fűtőszál, és lehet is bele kapni külön kb. 2e.
Egy szabályozós páka pedig nem szokott csak úgy tönkremenni...

A PIC itt off, de ha megnézed a infókat, amit mellé tettem, láthatod, hogy milyen PIC-eket kezel. A sebessége fele olyan gyors mint a PICKit2, vagy talán negyede is, de használható első időben. Ha egyszer feléleszted rendesen, utána nem lesz vele gond.
(#) homedve hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Helló mindenki,

Teljesen kezdő vagyok még, most készülök kis harmadik emeleti lakásban kialakítani a műhely sarkot, felszerelést beszerezni ilyenek. A furkálás nehézségeit kiküszöbölendő arra gondoltam egyből bele a lecsóba, SMD alkatrészekből fogok építgetni, vagyis leginkább után-építeni egyelőre.
És hogy kérdés is legyen a hozzászólásban:
1. teljesen kezdőként, ha jól értelmezem érdemes nagyobb SMD-vel kezdeni, és azon is gyakorolni a forrasztást. Ezt egy sima pad-ekkel telemart nyákon mondjuk ellenállásokkal elég megtenni, vagy érdemes mindenféle alkatrészt felhasználni csak úgy?
2. a technológiát kb elméletben már tudom, viszont eszközként ez az állomás megfelelne? (nem győzöm hangsúlyozni a kezdő mivoltomat)

Elnézést a litániáért, remélem nem lesz gond belőle.
(#) emmzolee válasza homedve hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Ez is valami házi cucc. A kitalálója viszont le titkosította a vezérlő kódját, hogy ne tudd másolni. Akkor inkább építs magadnak.

Innentől olvasd el a topicot.
(#) homedve válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Nem is szeretném lemásolni a programot, csupán használni gondoltam. Az ajánlott témát elolvastam, barátkoztam a gondolattal, hogy építsek egyet, de sajnos több akadálya is van jelenleg még. Az egyik hogy az építéshez is kellene egy normális páka, nem az a hulladék pillanatpáka amivel rendelkezem jelenleg még, továbbá a programozás része is kínai még... (nem mellékesen a hálózati feszültséggel való játszadozás se olyan szimpatikus megfelelő háttérismeret hiányában)

A kérdésem csupán arra irányult, hogy ha ez tényleg tudja amit írnak róla, akkor alkalmas smd alkatrészek beforrasztására, illetve az ilyen alkatrészek használata előtt elég ha mondjuk csak ellenállások forrasztgatásával gyakorlok, vagy érdemesebb mindenféle alkatrészt kipróbálni.
(#) BarnaPili válasza homedve hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szerintem is inkább építs magadnak.Pár ezer Ft-al olcsóbban kihozod,gyakorolsz is,meg segítenek is az emberkék itt.A digitális kijelzés szerintem csak vakítás.Nekem egy Solomon SL10-es van,olyanhoz való a páka amit a linken is lehet látni.Ez alap páka volt annak idején/10 éve/ de azóta sem éreztem hiányát a digitális kijelzésnek.Sok TV-t megjavítottam vele ez idő alatt,minden gond nélkül.
Az smd alkatrészeket meg megtanulod forrasztani ,kezelni majd ha építgetsz.De ha van a közeledben egy két rossz alaplap,azon lehet gyakorolni kicsit.
István
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
(#) Ghoost1 hozzászólása Aug 6, 2011 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni forrasztóállomás vásárlása kapcsán.
Melyiket érdemes megvenni ezek közül:
1: Aoyue 937+ 45w
vagy
2: Aoyue 2310 70w
Illetve a hőlégfúvók között is van kettő kiszemelt példány:
1: Aoyue 852A+
vagy
2: Aoyue 852A++
Ki melyiket venné meg és miért?
A 937+ állomásnak egy negatívumot írtak a neten, mégpedig kikapcsolás után nem tartja meg a beállított hőmérsékletet, azaz visszaáll 200 fokra. A 2310 állomásról meg sehol nem írnak még véleményt, csak azt, hogy 70w-os, így alkalmas lehet ólommentes forrasztáshoz is. A Wellereket elnézve majdnem mindegyik 70-80w-os, de azt anyagilag nem tudom megengedni magamnak. Panelok, mobilok javításához ill. smd technológiákhoz kellene választanom ezek közül.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) patexati válasza Ghoost1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Szia! Nekem ILYEN van a hőlég jó igaz ha kikapcsolod (áramtalanítod visszaáll 90 fokra) de ez nem is baj szerintem.. A páka viszont nem ér semmit szerintem.. Én Weller sima TCP kattogóst használok jó hegyekkel nyomába sem ér nem is igazán használom.. A hozzákapott tűhegyes forrasztófej hőtanilag nagyon rossz ha meleg az a baj ha hideg akkor nem olvaszt.. Az egész páka egy selejt mert átmelegszik még a nyele is.. Hőlégállomásnak mobilhoz kitűnő de egy jó páka jó heggyel sok bosszúságtól megkímél
(#) Ghoost1 válasza patexati hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Köszi. Én is nézegettem ezt a típust is, de egybe cuccot nem akarok megint. Jelenleg egy 909 Link van nekem, de el akarom adni és különállóakat akarok helyette. Nekem nem melegszik át a nyél, de a hőmérséklet beállítás rajta bajos. Sajnos a jó pákák még használtan is húzósak kicsit, de már használtban is nézelődök. Mindenképpen digitálist akarok. A hőlégben eddig a 852A+ típusról jókat olvastam, de a 852A++ semmi info nincs.
(#) Sir-Nyeteg válasza Ghoost1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Nekem a digitális pákákkal nincs jó tapasztalatom.
Sorra hullanak ki munkahelyemen. Hőlégfúvósok is.
Bővebben: Link Ezzel viszont nincs baj.
(#) icserny válasza Ghoost1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Én az Aoyue 936-ot választottam, ez volt a legolcsóbb. A 937+-szal ellentétben kikapcsolás után is tökéletesen megtartja a beállítást: ahová forgattam a potmétert, ott marad .

Én úgy tudom, hogy a drága és csilivili digitális vacak is ugyanazt a pákát használja, mint a 936-os, a 45 W csak azt jelzi, hogy a vezérlő többet fogyaszt. Emlékeim szerint a gyártó honlapján kikereshető, hogy melyik típus melyik pákát használja. A 936-937 sorozatból a 936A az a típus, ami nagyobb teljesítményű pákát használ. Én azt venném... Bővebben: link
(#) emmzolee válasza Ghoost1 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Hello

Nekem az Aoyue 2702A+ állomásom van.
Azt tudom, hogy sokan panaszkodtak a Aoyue 937+ 45w-os pákára. Az egy sima buta páka. Azt én nem venném meg. Viszont az én cuccomhoz az Aoyue 2900-as pákát adták. Bővebben: Link Az világbajnok. Sokkal jobb! Rengeteg energia tartaléka van. Azaz nem hűl el egy nagyobb alkatrésztől sem. Én SMD-zni használom. A hagyományos cuccokhoz van egy OK International pákám. Na annak nincs párja. A Weler el bújhat.

A forró levegős pákáról meg annyit, hogy nem használom a vákumos alkatrész megfogómat, ami a készletemhez van. Mindig csipesszel teszem föl a nagyobb cuccokat a panelre. A kicsikhez amúgy se tudod majd használni a vákumos megfogót. Tehát akkor inkább azt a készletet válaszd, amihez adnak betéteket a hőlég páka végére.
(#) Ghoost1 válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A 937+-ról letettem ezek után. Maradt a 2900 és a 3210-es, mivel ezek 70w-ak és a 936A ami 60w-os még.
Hőlégben eddig a 852A+ a nyerő talán. A vákumos részt én sem hiszem, hogy használnám valaha is, mivel én is csipeszes vagyok.
A forrasztóállomás vásárlását keddre tervezem, addig még bújom a netet, a hőlég talán 1-2 héten belül lesz megvéve.
(#) emmzolee válasza Ghoost1 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
A sima pákáknál 3 változatot adtál meg. A 2900 sokkal jobb, mert kisebb, és később könnyebben használhatod mint a nagy 936-ost.
(#) zolee1209 hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Geda konstrukcióján alapján saját készülék elkészítésébe kezdtem. A doboz régről adott volt, illetve sok "lomot" felhasználtam eddig benne, mint régi alu vizimérték, sárgaréz T idom, amibe egy 3/4-es hollander van, ebbe csatlakozik a cső, amin már volt menet. Az előlapot tegnap kezdtem el faragni, mára az is kész lett. A többi fő alkotóelem is nemsokára megérkezik. A vezérlés saját lesz, mert már szerettem volna valahova elhasználni egy LCD-t... Amíg nem tudom megemészteni a PID szabályzást, valószínűleg csak az analóg pákák szabályzását fogom tudni megvalósítani. A másik ok, amiért saját vezérlőt akarok készíteni, az a beállítható hőprofil. Valószínűleg többet is memóriába lehet majd menteni, de egyelőre csak sutty, csináljuk alapon belevágtam...
(#) zenetom válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Biztos jó lesz!
Idézet:
„már szerettem volna valahova elhasználni egy LCD-t...”
ismerős érzés
(#) zolee1209 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Remélem!
Ma megérkezett a főzőlap skarlik fórumtársunk javából, ezúton is, ismét köszönöm neki! A 250W-os tükrös halogénre már múlt hét hétfő óta várok... Ebből a teljesítményből kettőt találtam a tungsram márkaboltban, egy 50 üzemórásat, illetve egy 500 üzemórásat. Az 500-ra azt írták, kisebb a fénye az 50-hez képest, így az 50-esből vettem. Majd teszek egy üzemóraszámlálót a cuccba, kíváncsiságból...
(#) Geda válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szia Zolee1209!

Én ezt az izzót vettem.

250W izzó

Ha nem hűtöd az izzót, 2 perc után kipurcan. Még valami. Ez az izzó akkora hőt ad le, ha nem vagy észen 1 perc alatt kirobbantja az IC közepét. Elég sokat kell eljátszani vele, mire kitapasztalod, hogyan is kell vele forrasztani.
Üzemóra számláló szerintem felesleges, ha lejárt az ideje, akkor tönkremegy és kidobod.

Én lecseréltem az izzót erre:

Elstein sötét infra.

Nem olyan hirtelen, 60x60 mm 250W. Van magyar forgalmazó. Némely gyári forrasztóban is ilyen van.
(#) zolee1209 válasza Geda hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szia!

Én ezt az izzót vettem: Bővebben: Link
Dizájnra ugyanaz, ha jól látom. Az izzó természetesen hűtve lesz. De nem is fog csutkán menni előzetes terveim alapján. Mondjuk azt nem tudom elképzelni, hogyan lehet ezt a tükrös izzót normálisan hűteni... Egyszer láttam írásvetítőt bontva, de ott nem volt az izzó tükörrel ellátva, a ventilátor telibe fújta a burát. Amennyire emlékszem rá... Mondjuk a projektoroknál is ott a tükör...
A hűtőventilátorodról tudnál valamit mondani? A kép alapján nagy légszállításúnak tűnik, de mintha azt olvastam volna, hogy ez is majdnem csirke ide. Nekem csak egy régebbi procihűtő ventim van, talán 50-es, de az szinte biztos, hogy ide nem elég. Vagy az izzó elég.
Van itthon egy pár panel, amin tudok gyakorolni éles bevetés előtt.

Hőszenzornak majd ezt a típust használom. Bővebben: Link
Azért esett erre a választásom, mert fizikai méretéből adódóan kicsinek tartom a hőtehetetlenségét a hőeleméhez képest. Megjegyzem, ezt ahhoz a hőelemhez viszonyítva mondom, ami az itthoni JLT-02-es állomáshoz való pákámban van. Lineáris kimenet, és ha minden igaz, nem is szükséges hőkompenzálni. Ezeknek még utánanézek a kivitelezés során, hogy valósat mondtam-e.
(#) Viktoria211 válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Sziasztok. Alsó fűtéshez kb. a 160 °C elég. A meleg levegőhöz kell a 400 °C . Attól függ, hogy milyen panellal dolgozol és hogy milyen alkatrészek vannak a közelben. (Tévé. dvd. telefon vagy egyéb). Csak gyakorlás kérdése az egész. HA esetleg tudok segíteni, írj nyugodtan. Szép napot! sziasztok
(#) Lacko_1 válasza lakatosturbo hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szia nem ma írtad le a kérdést ,de azért válaszolok hátha elolvasod.Én sokat forrasztok ki ilyen alkatrészeket.Ami fontos flux és és ráadni egy adag cint.szépen körbe hadd folyjanak össze a lábak.utána és ez nem vicc bolti egyszerű hőlégfúvó.Nekem egy két állású a festők által használt van.3-4 ezer ft.Nem tartom teljesn oda hanem 15 cm-re.Kb 15 mp alatt lejön és hála a sok cinnek látom ahogy megfolyik és csak leemelem egy csipesszel.utána simán kiolvasom és programozom(chiptuninggal foglalkozom)Még nem ment tönkre egy sem.Régebben kínlódtam leszakadtak a lábak és a fólia nem győztem javítani.Ilyen már nincsen.
Ennyi az egész.persze kell egy kicsit gyakorolni ,de aztán igen hamar megy.
(#) caverman válasza Geda hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szia Geda!

Van már tapasztalat az Elstein-el, hány fok/sec -et tud ez a 250W-os?

Ki a forgalmazó, illetve mennyivel adja drágábban, mint a honlapon lévő árak? :I

Z.
(#) Geda válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szia! Zolee1209!

Az én izzóm 500 órás.
A ventilátor ez a típus:

Venti

hűtés a korábbi képeken látható módon van megoldva. Az izzóról szívom el a hőt, át a ventin. Idáig nincsen vele gond. Proci venti szerintem nem szállít eleget. Használhatsz más ventit is mint én, ez csak egy példa.
Én szenzornak "'K" szenzort használok a vezérlő ahhoz van tervezve.
(#) Geda válasza caverman hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szia Caverman!

Sajnos tapasztalatom még nincsen, mert nem próbáltam. az biztos, hogy gyorsan mert kicsit dugtam be próbaképpen talán 5-10 másodpercre és megolvasztott az asztalomon a borítást.

Elstein hazai képviselő: Inpiro

Az általam használt típus ára:

HTS/4 250W 230V
Mennyiség: 1 db
Egységár: 8.747 ,- Ft+ÁFA
(#) zolee1209 válasza Geda hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Igen, ebben majdnem teljesen biztos voltam, hogy a procihűtő ide gyenge fuvallat. Néztem ventilátort, ami mechanikailag még jó lehet nekem, de nagy légszállítású. 60x60x38-as, 96m3/h...

Youtubon láttam olyan BGA állomást, amin van fókusz is. Ha megjön az izzó, akkor kipróbálom azt is, valószínűleg ezzel csökkenthető lenne az izzóba öntött teljesítmény, így még tovább nőhetne az élettartama.

Amit felraktál képet, arról nem tudom eldönteni, hogy az izzó be van ragasztva? Illetve az izzót mivel kötötted be? Sorkapoccsal, esetleg a hozzávaló porcelán foglalattal?
Sajnos a lámpa mechanikájával még nem tudok foglalkozni, mert se a lámpa, se a trafó nem érkezett még meg...
(#) koczka hozzászólása Aug 17, 2011 /
 
Üdv.

Tudnátok félvilágítást adni BGA forrasztás mikéntjéről?
(#) Viktoria211 válasza koczka hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szia. Igen ha leírod, hogy mi érdekel pontosan. A BGA alkatrészeket egyébként a legtöbb esetben hőléggel forrasztom ki azzal is teszem fel az újat. Úgy kb. 400°C-on , de a műanyag alkatrészek nagy többsége 310°C felett már olvad. Ha valami érdekel akkor írj nyugodtan. 9 év gyakorlatom van a BGA forrasztásban: telefon, tévé, DVD, stb. .
Következő: »»   36 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem