Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   333 / 778
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Ezt így látatlanba nem tudom megmondani. Sok mindentűl függ, például hogy a mostani cuccnak mi a korlátja. A leggyengébb tagot érdemes mindig cserélni.
Lehjet hogy egy "jobb" (kisebb vezetési veszteségű) FETet nem bír meghajtani, vagy akkor a kapcsolási veszteségi lenne több. Lehet a trafó nem bír többet (itt is lehet vagy a mag vagy a huzal a korlát).
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Nincs sorban a FET-tel egy dióda? Nem lehetséges, hogy ugyanazt végzi, mint a sima PC tápokban a 3,3V-os ágon a permalloy telítődő vas? Mondjuk ennek akkor lenne értelme, ha arról a szekunderről más feszültség is menne, mint ahogyan ez a PC tápok esetén is van.
innen az eredeti kérdésfeltevőnek:
Mindenesetre egy kapcsolási rajz után lehet sokkal többet tudnánk. Valamint az átalakításhoz is több tipp lenne.
Apropo átalakítás: elsőként meg kell vizsgálni, hogy az adott primer FET(ek) bírná-e a nagyobb teljesítményt. Másrészt, hogy nem e kell izmosabb szekunder dióda. Harmadrészt: a trafó vezeték-keresztmetszete elegendő-e. Távolkeleti tápoknál szokás határra méretezni a dolgokat, szóval szerintem mindhárom résznél be kell avatkozni. Főleg a trafó keresztmetszet és a szekunder diódák felől. A primer FET-ben talán még van egy pici tartalék. Ja és a 4.: a vezérlésben az áramkorlátot megnövelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Én nem tudom hgoy mi van sorba vele, ő kérdezte mire való a FET, én is csak tippeltem.

Hasonlót modntam én is. Nézze meg a leggyengébb részt. Ha van egy gyengébb rész azon lehet fejleszteni. Ha több van, akkor szinte felesleges, több szenvedéssel jár, mint egy nagyobb beszerezése.
(#) csonti54 hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Üdv minden kedves fórumozónak. Tanácsot szeretnék kérni. Van egy TDA 7294 sztereó erősítőm, és szeretném könnyebbé tenni a jelenlegi "mázsás hálózati trafó" táp cseréjével, kapcsolóüzemű tápra. A kérdés az alábbi linkelt táp megfelel-e. Köszönettel András
(#) Zupp87 válasza csonti54 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Ez egy flyback táp. A trafót nem lesz a legegyszerűbb megméretezni, ráadásul nagyobb teljesítményeken a flyback egyre több kompromisszummal jár. Számodra a legegyszerűbb, kezdők által is ennél jóval könnyebben elkészíthető a Cimopata-féle táp, vagy ha kisebb igény kielégítése a cél, akkor a skori-féle hardswitch önrezgő, vagy az én tranzisztoros önrezgőm (amihez már 2 embernek is ígértem rajzot, jan. 23 után).
(#) atti2010 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Szia! A táp eredetileg 12V 200w -ra lett tervezve egy 11A900v FET van a primer áramkörben 200W-on még alig 35 fokos, a szekunder dióda 30A az sem melegszik de abból tudok szerezni 40A -50A példányt is, a trafó na az 200W -on már jó meleg és nem lehet vastagabb huzalt tekerni rá mert már így is tele van, arra gondoltam hogy tekerek egy másik ferritre vastagabb huzalból primert és szekundert viszont vezérlés áramkorláthoz komplett hülye vagyok azt sem tudom hol keressem egy XBOX tápegység és sajnos rajzot nem találtam sehol, viszont van egy gyanús panel egy 1001dl csippel 3 optikai csatolóval a szekunderben pedig egy 358a és egy LM324 csippel. Van meg egy 5V ág de az külön trafó az a készenlét de azzal semmi gond szerintem egy DAP8A vezérli. Trafóként egy gyűrű ferit 208mm2 Ae re gondoltam vagy valamilyen kimustrált PC táp trafójára szerinted melyik a jó választás? Bocsi a sok kérdésért és előre is köszönöm mindenki segítségét.
(#) lorylaci hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Valamelyik expertnek van tapasztalata háromfázisú transzformátor SPICE (multisim) modellezésével? Találtam egy nagyon érdekes cikket, ami egy háromfázisú LLC konverterről szól (mellékelem), és szeretném leszimulálni.
(#) Zupp87 válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Akkor az egy kétfetes forward lehet,optos visszacsatolással.A trafó szerintem a vasveszteség miatt melegszik alapvetően,határra van méretezve a pimer menetszám.Áramkorlát gyanánt szerintem valamelyik FET-tel sorban van egy kis értékű ellenállás,ez szabja meg a max áramot,és ha ˝current mode control˝-ként működik a vezérlő ic,másért is felel.
(#) csonti54 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a gyors választ. Sejtettem, hogy nem a legjobb, mert elég régi a kapcsolás. Szeretnék csatlakozni a rajzodra várók táborához. Az előbb kimaradt , hogy a kiegészítőkhöz is jó a kapcsi táp (előfok, hangszin, korrektor, kijelző)? köszi András
(#) voodoo válasza szücsien hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 


Idézet:
„A gate meghajtó trafó szerintem rosszul van bekötve, mert egyszerre fog nyitni az összes FET.”

Az ábrán látszik, hogy a 2-4es huzalok össze vannak sodorva, és minden gate csatlakozás a feteknél azonos például pötty jelölést kér. (tekercs eleje) Bár lehet hogy igazad van. Majd ezt próbánál szkóppal ígyis úgyis be kell lőni.

Addig a többi javaslataiddal módosítom a panel tervet! Köszi szépen.
(#) David 3g hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. A minap vettem egy tl3842 ic-t de valamiért nem vezérli a Fet-et. Az áram ottvan a kimeneten ,de csak a pozítívhoz képest. Mit csinálhattam roszul? Köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza David 3g hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Szia!
A tekercs kezdetek-végek jól vannak bekötve? Itt fekete pötty jelzi a tekercs kezdetét. Természetesen mindegyik tekercsnek azonos menetirányúnak kell lenni, mert csak így érvényes a kezdet-vég meghatározás.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) David 3g válasza kadarist hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Szia. Igen jól.
(#) fordkapcs válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
3db egyfázisú trafóval miért nem jó? TINA-val szimulálgattam már ilyesmit (2 és 3 fázisút).
Lehet érdekes dolgokat megfigyelni. Pl. ha a kétfázisú kimenetére LC szűrés kerül, (a sima kondi helyett), akkor közel háromszög huillámformájú áram megy a félhidak kimenetén. A háromfázisúnak meg eleve kicsi az áramhullámossága, hogy az LC szűrés esetén is szinuszos marad az áram a félhidak kimenetén. Ezeket lehetne pl. akár hegesztőhöz is használni, mert csak L taggal is lehet szűrni...
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Tapasztalatom nincs, de a 12-esben már vannak 3fázisú trafó modellek, sőt olyan is amin van 5 primer meg 5 szekunder.
(#) Ge Lee válasza David 3g hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Mit jelent hogy nem vezérli? Nincs az IC kimenetén jel, vagy nem kapcsol a FET, vagy a trafó szekunderén nincs jel? Milyen a topológia flyback vagy forward? A kérdésedből nem derül ki semmi.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Köszi szépen az infót, akkor fel is rakom a 12-es verziót, ez eldöntötte.
Ajánlom nézd meg a PDF-ben mellékelt cikket, mert nagyon érdekes. A szekunder oldali pufferek mérete nagyban csökkenthető, a 2 bikaerős FET helyett elég 6 gyengébb, és persze a háromfázisú trafók általában mérethatékonyabbak.
Nagy ötlet, hogy gyenge terhelések esetén fázisokat kikapcsol.
(#) lorylaci válasza fordkapcs hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Most három darab egyfázisú trafóval szimulálom, és könnyen elszáll a szimuláció, valamint nem kapom meg a szinuszos áramot ami várható.
Csak ha beraksz a szekunderbe egy L tagot akkor diódák feszütlsterhelése megnő. Szimuláltam már ilyet és az LLC kovnerternél lerontja a szabályzást is.
Vagy ilyen esetben LLCC konverterre kell tervezni, ami bizonyos szempontból jó, bizonyos szempontból meg nagyon nem.
(#) atti2010 hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Srácok ennek a 2 irányú tekercselésnek mi a lényege, egy primert néztem meg és fele balra másik fele jobbra volt tekerve, ha toroid magot használok ott is ezt az eljárást kell követnem?
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Akár még meg is nézném, de ahhoz kevés az angolom. Ahogy meg a programok fordítanak az nem nagy segítség. Rengeteg nagyon jó pdf van a neten a kapcsolóüzemű témában (szedegettem is le párat), csak kár hogy nincs senki aki az összeset magyarra fordítja.
(#) Ge Lee válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Olyat szerintem nem nagyon láthattál esetleg ha push pull a táp, de az akkor már 2 primer.
(#) atti2010 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Nem volt kivezetve csak 16 menet volt feltekerve primer aztán jött a szekunder és újra 16 menet primer.
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Ha szendvicsben van a szenkunder a kettészedett primer között, akkor az azért van, mert így tudnak elérni jó kis szórt induktivitást. Több topológia is érzékeny a szórt induktivitásra (pl flyback, forward), mert egyrészt a szórt induktivitás nem visz át energiát, másrészt szép kis tüskéket és túllövéseket okoz.
Ajánlom olvasd el cimopata rezonáns tápos cikké tmert ott ír a trafó laza és szoros csatolásáról, néhány méréssel is alátámasztva. A rezionáns tápoknál (a ikkben lévő kvázirezonáns, vagy az LLC konverter) a szórt induktivitás kihasználódik, így ott pont nagy szórásra kell tekerni.
(#) atti2010 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Elolvastam nagyon tanulságos volt, ha egy gyűrű ferritet használnék elég ha az egyik oldalara a primert tekerem a másikra a szekundert vagy jobb ha szendvicset alkalmazok én is? A vezérlést hagynám ahogy van egyelőre ha melegszik a FET vagy a dióda azt később nagyobbra cserélném.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Olyat találtam amiben van 3 primer, de 3 fázisú trafó modellt még nem találtam meg. Segítenél esetleg, hogy hol keressem?
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Ahogy mondtam topológiától függő. Mivel nem tudom egyáltalán milyen tápod is van, az eddigieket is látatlanba tippeltem, ezért konkrétat nem tudok mondani.
(persze néhány kép, vagy kapcsolás sokat segítene...)
(#) voodoo hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Érdeklnének ezek a szimulátorok amiről beszéltek. Honnan lehet beszerezni?
(#) atti2010 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Sajnos kapcsolásit nem tudtam szerezni de egy 11A900V FET van a primer áramkörben amit egy 1001 DL IC vezérel, a készenléti áramkör 5V teljesen külön van választva és azzal nincs gond, a táp 200W -ra van tervezve egyedül a trafó ami melegszik ezért gondoltam hogy egy nagyobb trafóval felhúzhatnám 300W-ra. A szekunderben egy áramváltó tekercs egy PSMN015-100B FET és egy 30A shottky van. Pár kép a nyákról ha segít.

A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) Zupp87 válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Toroidon is szorosan kell tekerni. Szerintem legelőször az áramkorlátot kéne kibővíteni, hogy ki lehessen belőle ténylegesen több, mint 200W-ot venni. Mivel forward táp, a hiszterézis veszteség csap picivel nőne, annyival, amennyivel a nagyobb áram miatti réz- és diódaveszteség-többletet kompenzálnia kell kitöltésben. A tekercselés tuti jobban melegedne kicsit, meg a diódák és a FET-ek is. Ha valami nem bírja, később azt nagyobbra cserélni. Ugyanis az eredeti vezérléssel, ami 200W-ra korlátoz, nem tudsz másik trafó mellett sem többet kivenni. És a három dolog közül a trafó lesz az, ami túlterhelés hatására a legkésőbb megadja magát. A FET-ek vagy diódák azonnal nyiffannak, ha valamit nem bírnak. A trafó vasa akkor melegedne jobban, akkor nőne jobban a vasveszteség, ha a kimeneti feszültséget növelnéd. Esetleg még a szekunder fojtót kell újraszámolni, ugyanis a kimeneti áram növelése feljebb tolja a munkapontját a B-H görbén.
(#) Zupp87 válasza atti2010 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Milyen meleg a trafó? Úgy 50 fok? Mert az ezeknél a konstrukcióknál normálisnak mondható. Nem szoktak túl jó minőségű vasakat használni, úgy TDK PC30 szinten lehetnek ezek, azok meg 200mT-val gerjesztve 40-50kHz-en lehetnek 50-60 fokosak. És ahogy mondtam, forwardnál a többlet áram magát a trafóvasat nem igazán melegíti jobban, maximum a csévét.
Amúgy a 2. képen egy primer FET-et látok csak. És nem látok reset tekercset. De van szekunder fojtó, így tuti forward, főleg 200W-ra. Nem lehetséges, hogy ez egyfetes forward RCD resettel? (kérdés Lacinak is szól).
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Következő: »»   333 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem