Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   364 / 778
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Légréssel.
Ha ferrit magod van, és van nagoyn jó gyémánt vágód, akkor vághatsz bele légrést. Egyébként úgy tudid csak, hogy berfogod satuba és kettétöröd (ha szerncséd van ketté és nem több részre törik).
Gyengébb vágóval vagy vasfürésszel ne próbálkozz, mert úgy lecsiszolj a ferrit az élét, hogy csak na.
Nem tudom láttátok -e az Armageddon című filmet, Bruce Willis-szel és Ben Affleck-kel. Na abban van, hgoy fúrnak az azsteroidán, és tönkremegy a fúró, mert ferrit van alattuk. Most rajtad nem a világ sorsa forog, de azért jó tanulság.

A porvasmagokat könnyű vagdosni, de azok "eleve légrésesek".
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Pedig az egy nem piskóta gyémánt fúró volt...
(#) atti2010 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A ferit amit kiszemeltem TX58/41/18-3C90 egy 500W/33A táphoz 2890nH 80.000Hz elég rossz értékeket ad viszont 800 nH -vel működőképes lenne, mit csinálok rosszul?
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Attila, sajnos nekem mégnem jött át, hogy te milyen tápot is akarsz ebből építeni? Mert az, hogy 500W/33A, az elég kevés. Milyen topológia? Kvázirezonásn félhíd (cimopata féle rezonáns táp)? ZVS rezonáns félhíd (én féle stabilizált rezonáns táp? Vagy keménykapcsoló egészhíd (Ge Lee féle egészhidas táp)?

A mágnesező induktivitásnak a ZVS rezonáns félhídnél van szerepe. A cimopata féle tápnál csak a szórt induktivitásra kell figyelni.
(#) atti2010 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ez egy égészhidas táp egy fettel vezérelve és szeretnem megnövelni a teljesítményt egy nagyobb trafóval, persze ha kell mást is cserélnék benne, a FET tranzisztort egy 1001DL vezérli külön 5V segédtápja van másik trafóval és a kijövetel egy áramváltó 30A scottky és egy mosfet van, rajzom nincs sajnos csak egy panel a vezérlésből ha segít valamit.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Ge Lee válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ha 1db FET van benne akkor az nem híd, a hídhoz 4db kell. Ez egy 1T forward, de ezt egyszer már leírtam.
(#) atti2010 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ok 1T forward és ehhez hogyan lehetne megtekerni az általam választott ferit gyűrűt vagy az nem megfelelő ehhez a félépítéshez?.
(#) voodoo válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
De az jó lesz. Pontosan most mi is a baj? Nem értem, hiába olvasgatom...
(#) lorylaci válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Itt egy nagyon jó számoló, 1T forward konverterhez.
Nézd meg, hogy a mostani ferritgyűrűdnek mekkor a keresztmetszete. Nézd meg, hogy melyik ETD vagy E szériás mag áll legközelebb hozzá. Ez megmondja hogy milyen E vagy ETD magra mekkora primer és szekunder menetszám szükséges. A keresztmetszet alapján így ez meglesz.

Ezek után még szükséged lesz egy légréses ferritre vagy porvasmagra a kimeneti folytóhoz. Erre is ad a progi tippeket. Sok sikert!
(#) atti2010 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Köszi a segítséget ha meglesz az induktivitás mérőm kb 14 nap még kérdezek ha lehet.
(#) Csongi_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A kapcsolouzemu tapokrol anyit tudok, hogy kezdem megerteni a mukodesuket, epitettem is mar egyet IR2153-mal, jovoheten veszek hozza ijen IC-t es akkor kiderul hogy mukodik vagy nem
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) atti2010 hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Bővebben: Link

Ez a trafó számoló menyire megbízható, esetleg használta valaki?
(#) emmzolee válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Azt hiszem voltak ezzel bajok régebben. Hogy most ki van-e javítva? Nem tudom.
Itt egy tuti oldal.

Bővebben: Link Skori oldala
(#) saraha hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Üdv.Ge Lee-nek állítólag van itt a topicban egy ehhez hasonló csak rezonáns tápja.Tudja valaki hol van mert én nem találom meg már gülüznek a szemeim is...
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ezta tápot meg lehet csinálni kvázirezoánsra, ha:
- A trafó primerével sorosan beraksz egy kondenzátor
- Ennek és a trafó szórt induktivitásának értékét belövöd úgy, hogy a kapcsolófrekvencián rezonáljon (vagy a kapcsolófrekvenicát állítod a Thomson-képlet szerinti freki).
- Az értékeket belövöd úgy, hogy a a névleges telejsítmény felett a a rezonánskör korlátozzon
- További áramfigyelő alkalmazásával megakadályozod, hgoy a rövidzárnál a rezonáns kondi feszültsége a végtelenbe nöjjön
Extra:
- A trafó mágnesező induktivitását belövöd úgy, hogy a két félhíd ZVS kapcsoljon
(#) Csongi_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Es pl ha szekundernek tekerek 30-at primernek 7-et akkor 71.4V jon ki??
(#) lorylaci válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
"Csongi_ do the MATH!" Gyárthatnél most egy ilyen mémet, de nem teszem. Ne tegyél fel mégegyszer olyan kérdést amire megadták NEKED a váalszt, sőt általánosították is, hogyan kell kiszámolni.

Ne légy lusta, különben nem segítünk: Usec=Nsec/Npri*Ipri

Középiskolás anyag.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Igen,ez a megoldás lenne a legjobb...csak ez az optikai rövidzár védelem nem lesz jó.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Beraksz egy söntöt, egy gyors NPN tranyót, egy felhúzó ellenállás, aztán egy 555 IC, ami kikapcsolja a fő IC-d. Nagyjából ennyi a védelem.

Ezen kívül még lehet figyelni a két alsó FETen eső feszültséget. Ehhez kell két darab IRF710, a source alá egy RCD tag (a dióda a gate árama miatt kell, az R osztót alkot az Rdsonjával, a túláramvédelem állítható be, a C pedig leszedi a tüskéket, szóval beállítható vele a túláramvédelem időállandója). A draine mehet a félhídba, a gatere pedig kelle yg RD tag (jó gyors kikapcsolás, és lassú bekapcsolás, és lehet ugyanarról a gate meghajtóról táplálni, mint az alsó FETeket.
Nem túl bonyolult, de be kell lőni. Persze ehhez is érdemes egy 555 IC.

Meg persze lehet kétlépcső túláramvédelem: első lépcsőben csak felnyomj a frekit másfélszeresére mondjuk (a rezonáns kör lekorlátozás). Második lépcsőben meg 1 sec tiltás.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A középső módszer érdekel engem is. Arról tudsz mutatni egy kapcs. rajzot?
Kössz.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Na találtam egy kapcsolást, amit szimulálgattam, ez mondjuk D-osztály, de ugyanaz.

Ezen a kapcsoláson U1 és U2 a két fő FET. V1 és V2 a két gate jel R1 és R2 forrásimpedanciával (gate meghajtó trafó szekudnerei nálatok). A főt FETek egy RT tag hatja (bikázott kikapcsolás).


A védelemet a Q3 segédFET látja el, ami itt lehetet egy egyszerű BSS123. Nektek olyan megfelelő feszütlségű (>=400V) FETet kell választanotok, aminek a Coss-ja és a Gate töltése minél kisebb (IRF710 tök jó választás).
A segédFET bekapcsolásának árama R7 és R10-en keresztül folyik. Az R7 lassítja a bekapcsolást, az R10 értéke legyen ennél egy nagyságrenddel kisebb (különben fals túláram trigger a segédFET bekapcsolásakor). A segédFET kikapcsolása D1 és D2-n keresztül gyorsan történik, hogy előbb történjen meg lehetőleg a főFETnél. D2 nélkül a segéFET kikapcsolásakor nagy negatív impulzus lenne R10-en.
Amikor az alsó FET bekapcsol, akkor röviddel utána (R10 és segédFET gate töltése határozza meg) bekapcsol a segédFET, aminek Rdsonja és R10 feszültségosztót képez, és méri a félhíd feszültségét. Ide lehet rakni mondjuk egy NPN tranyó bázisát (a sönt a helyett), szóval 0,7V esetén bekapcsol a védelem.
Mivel a segédFETnek is van Coss-ja, meg a gate áramok kavarnak, meg lehetne egyéb tüskék, ezért R10 feszültségét C5 kicsit simítja (emgakadályozza fals triggert), egyben ez így eg yidőállandót ad a védelemnek.

Remélem érthető, lényeg az időzítés, de ha nem kell übergyors védelem, akkor ksi ráhagyásokat lehet tenni, és nem lesz a méretezés kritikus.

Védelem.png
    
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Na majd rajzolok valamit multisimbe,aztán bemutogatom.A söntös megoldás elég egyszerűnek tűnik.
Ja közbe írtál...az jobb.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Köszi szépen. Elgondolkozok ezen egy kicsit.
(#) Ge Lee válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Igen.
(#) Ge Lee válasza saraha hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Csak ötöt kellett lapozni a képek között és ott volt. A különbség csak annyi, hogy beteszed a trafóval sorba a rezonáns kondit. Azért van kettő párhuzamosan mert így könnyebb az értéket beállítani, nem kell az üzemi frekit eltekerni. A PC tápok zavarszűrőjéből bontott 220nF-os X kondiból tettem bele kettőt, ezzel pont jó lett.
A védelem jó így sönttel meg optóval ahogy van, csak kell tenni utána egy 555-öt, ami rövid ideig még tiltásban tartja a vezérlést. Ezt persze ki kellene kísérletezni (talán néhányszor 10 vagy 100ms), hogy a fetek is elbírják még a rövid túláram csúcsokat (totál zárlat esetén), de azért a táp el tudjon indulni, illetve a szekunder oldali optós lekapcsolás időállandójába is bele kell férni (vagy azt is meg kell növelni), mert különben tiltásba kerül a vezérlés és ott is marad. Mivel kicsi (10uH) a trafó szórása, a rezonáns kör korlátozása nem védi meg a feteket, viszont cserébe nincs a rezonáns tápokra jellemző nagy feszültségesés. Ezt kell kompenzálni az optós-555-ös trükkel.

494_rezo.JPG
    
(#) atti2010 hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok! Új nap új kérdés.Ebben a menetszám számoló táblázatban nem veszi figyelembe a vasmag Al (fajlagos induktivitás) értékét valaki meg tudná magyarázni hogy miért.Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013

de.png
    
(#) _vl_ válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Mert az indukció (B) szempontjából nincs jelentősége, az Al érték csak az induktivitás (L) értékét befolyásolja.
(#) atti2010 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ezek szerint az Al -nek nincs kihatása a menetszámra csak a mag telítődési pontjára ha jól értelmezem, bocs a sok idióta kérdésért de elolvastam pár leírást de sok mindenre nem kaptam választ.
(#) schnappy20 válasza atti2010 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
http://wiki.ham.hu/index.php/Induktivit%C3%A1s
Remélem segítettem! lényeg mikor induktivitás méretezel akkor kell az Al amit a gyártók megadnak a könnyebb számolásért, de mivel te trafót szeretnél méretezni oda nem kell az Al!
Al-nek nincs köze a magtelítődéshez!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) cooper85 hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!

2 kérdésem lenne, mégpedig az, hogy a lorylaci féle stabilizált tápoz 6db 120uF, szekunder oldalra 1-1db 1000µF kondenzátor elég lenne a Ge Lee féle 400W-os +-84V-os erősítőhöz?

Csatolom a számolótáblát, ami még nem végleges, mert szerintem a frekit még feljebb viszem.
Következő: »»   364 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem