Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   104 / 137
(#) Aldure válasza hapro hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /
 
Ez így ebben a formában működik mert megépítettem. 30W-os változat +/-35V max én +/-33V ról hajtom.

hiraga.lay
    
(#) Aldure hozzászólása Ápr 16, 2013 /
 
A hiragámban ezek a fólia kondik lesznek még + a tápjában Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 46585) válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 16, 2013 / 1
 
Gondolom, nem veszed őket... sajnálom ezeket a kondikat, ennél sokkal komolyabb dolgokra lettek kitalálva. Ide teljesen felesleges.
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Idézet:
„Ide teljesen felesleges”

Totálisan nincs értelme már ennek itt .
(#) Aldure válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Üdv!A kondik nem kerültek pénzembe ezért is nem sajnálom őket bele rakni Egy ismerősöm mondta itt az oldala ezeket mind ő építi Bővebben: Link hogy a tápba az elkók mellé még jó ha bent vannak fólia kondenzátorok is mert sokkal gyorsabbak mint az elkók és javitanak a hangon is.Amiket csináltam fejhallgató erősítőket azokba is tettem folia kondit a tápba és észre vehető a hangján.

Bővebben: Link
(#) gordonfreemN válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
A haverod linkje nekem nem nyilik meg, lehal tole a bongeszom...
Azoknak a hatalmas erteku polarizalatlan kondiknak a letjogosultsagat egy erositobe erosen megkerdojeleznem addig, amig nem kapok technikai oldalrol ra magyarazatot.
Inkabb eltennem disznek
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) CIROKL válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Térfogat növelőnek rendben lesz viszont elektronikai szempontból gyakorlatilag nincs értelme és nem is csinál semmit , még a hangban sem !
(#) pisti89 válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Kérdezd már meg a haverodat, hogy mért kell az elkókat fóliával körbetekerni?
Audiofil tápkondi pack-nál láttam és nem tudtam rájönni,mire is jó

Fóliakondi tényleg kell az elkók mellé, de nem 260µF/500V-os, inkább 5µF és 100nF amit használni szoktak
(#) gordonfreemN válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Ezeknaz ertekek inkabb pl motor melle valok
(#) szamóca válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 / 1
 
Nagyfrekis árnyékolás miatt teszik az audiófülek bele.
A tradicionális, standard aluelkók, viszonylag alacsony frekiig jók pufferként hangfrekis alkalmazásoknál, nagyfrekin a pár száz nanos hidegítők tárolókapacitása semmi, nem is ilyen célzattal kerülnek ugye bele.
A magasabb frekiken is jó viselkedő tároló, simító kondérok, azonban nagyok, és drágák, nem is hoznak minden kapcsolásban oly sokat hangban, hogy megérné belefektetni, ezért nem elterjedtek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
(#) pisti89 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Köszönöm az infót
(#) zimi1991 hozzászólása Máj 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Ha tudtok légyszíves segítsetek...
Megépítettem a hiraga 30 wattos változatát.
A gondom csak annyi vele, hogy szerintem nem A osztályban üzemel.
Azért gondolom ezt mert nem fogyaszt sokat és nem melegszik mint azt megszoktam az A osztályú erősítőktől.Az hogy nem melegszik sokat az annyit takar, hogy kb mint egy quad 405... ettől azért jóval melegebb volt a JLH 10 wattosom is.
Segítsetek mit ronthattam el?
Amúgy elég kellemesen szól még így is.
(#) Orbán József válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Szia!
Amíg ideérnek a Hiragások, megjegyzem, az én tudomásom szerint sokkal kisebb áramra - disszipációra van állítva a Hiraga, mint a JLH. Mert utóbbi az elég tüzes, de én így szeretem...
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Szia! AB osztályban üzemelsz. A tiszta A osztályú működéshez a nyugalmi áramnak a csúcsáram legalább felét el kell érni. Ekkor biztosítható, hogy a kivezérlés során a végtranzisztorok nem zárnak le. A gyakorlatban erre nincs igazán szükség. 300-400mA nyugalmi áramú AB osztályú működés már kielégítő eredményt szokott hozni.
A nyugalmi áramot a 180 és a 240 ohm ellenállások változtatása hatékonyan befolyásolja. Erre a félvezetők tervtől eltérő bázis-emitter feszültségigénye miatt lehet szükség.
Az említett ellenállások helyén trimmert használva be tudod az erősítőt állítani. Akkor jársz el helyesen, ha az 500 ohm trimmer középállásánál alakul ki a kimeneti 0VDC, arra már csak az egészen finom beállítás hárul.
(#) zimi1991 válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Értem és köszönöm a segítséget.
Az 500 ohmos trimmer az nincs közép állásban de viszont csak 470 ohmost kaptam úgy hogy azt annak tulajdonítom.
Amúgy áram alá helyezéskor semmiféle pukkanás durrogás nem hallható ami meglepet engem mert eddig minden erősítőmnek volt pukkanása volt amelyiknek elég komoly...
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
A kisebb trimmer értéknek jelen problémánál nincs jelentősége.
(#) reloop válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Szia! A JLH kapcsolás sajátossága, hogy a kivezérelhetőség a nyugalmi áram függvénye. A nyugalmi áram kétszeresénél nem képes nagyobb áramerősséget kibocsátani. Mindez a Hiragánál nem áll fenn.
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Szia!
Naugye...
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Sziasztok ,mindenkit megkérnék hogy a Hiragával kapcsolatos infokat valamint tapasztalataitokat itt vitassátok meg: Hiraga erősitő
(#) zimi1991 válasza reloop hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Megint én
A hiragánál a meghajtó tranyókat (2sa634-2sc1096) melyik típusokkal lehet a leg eredményesebben helyettesíteni?
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Szia! Végigtúrtam a fellelhető rajzokat. Egy irányba mutató tapasztalatokat nem sikerült leszűrni. A 2SC1096 ajánlott alkalmazása például autórádió végtranzisztor
Bár A osztályú erősítőként tárgyaljuk ezt a kapcsolást, zömében AB osztályban használják az építők. Minél nagyobb nyugalmi áramot állítasz, annál nagyobb jel vezérelhető ki A osztályban, ezzel együtt jobban fognak melegedni a meghajtók is. Indokolt olyan típust választani melynek viszonylag nagy a hőleadó képessége és szükség esetén hűtőlemez fogatható hozzá. Az elvárásokat és a gazdaságosságot összevetve a BD139/BD140 párost ajánlom.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
Üzemképes ez a kapcsolás 23 volt esetén is?
(#) pisti89 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Szerintem azt még el kell viselnie
BD139 45V-ig jó
(#) csikben hozzászólása Jún 9, 2013 /
 
Sziasztok! Az érdekelne, hogy milyen lenne a hangja a Hiraga Le Monstre erősítőnek, ha germánium tranzisztorokat tennék be meghajtó tranzisztoroknak, azaz csak a két végtranzisztor maradna a gyári kapcsolás szerint. Üdv, Benjámin
(#) csikben hozzászólása Jún 9, 2013 /
 
Továbbá az érdekelne még hogy milyen alkatrészekkel, változtatásokkal tehetném High-End szerkezetté. Tudna valaki segíteni benne? Hol vásárolhatok ehhez megfelelő alkatrészeket? Köszönöm!
(#) szamóca válasza csikben hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
Definiáld a hányendet konkrét számadatokká, mi az amit alapból tud a nevezett kapcsolás, illetve mi az ami felett hányend besorolásúvá válik.
Nem értem miért akarod az őskövületű Ge tranyókat beletenni, hisz az minden szempontból visszalépés.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) csikben válasza szamóca hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
A germánium tranzisztorokat han szempontjából kérdezte, láttam pár gitáros kapcsolást velük, gondoltam hátha valaki tud valamit...de válaszodból ítélve nem javítana a hangzáson. High End alatt azt értem, hogy hol lehetne venni minőségi kondikat, ellenállásokat, amiket direkt ilyen céllal találtak ki. És hogy hogyan tehetnémmég jobbá a hangzását. Van-e esetleg valami különleges tranziaztor ami jobb lenne mint a kapcsolásban szereplőek... Ilyenek érdekelnek.
(#) reloop válasza csikben hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
Szia! A gitár előerősítőben effekt céljából használnak germánium tranzisztort, a Hiraga-ban ilyenre nincs szükség.
Nyugodtan építsd meg az eredeti dokumentáció szerint. Számolj be a tapasztalatokról, milyen fogyatékosságot veszel rajta észre.
Bármilyen alkatrészt cserélsz benne a névleges jellemzők megtartása mellett, nem lesz tőle egyértelműen jobb vagy rosszabb, esetleg más lesz. Ezt az adott lehallgató környezetben a hangreprodukáló lánc többi elemével összhangban lehet finomítgatni saját ízlésed szerint.
(#) csikben válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
Megépítettem már, nagyjából fél éve használom, igazából nagyon elégedett vagyok vele, sokkal részletezőbb és dinamikusabb mint eddig bármi amit hallottam. Csak láttam az interneten olaj-papír kondikat, kicsit nézegettem még hasonlókat és megtetszett az ilyen tuning, leszámítva az árát. Szóval mielőtt belekezdenék gondoltam megkérdezlek titeket, van-e már valami bevett szokás erre, de ezek szerint mindenki saját ízlése és tetszése szerint változtat.

Akkor már csak egy kérdés: Ismertek olyan webshopot ahol viszonylag jó áron kapni különféle minőségi alkatrészeket? Gondolok itt pl. olaj-papír kondenzátorokra és hasonlókra.
(#) szamóca válasza csikben hozzászólására (») Jún 9, 2013 /
 
Jó ár nem létezik. Mivel ezek hányendként hirdetett alkatelemek, ezért nem egyszerű kispénzű hangtechnikabarátoknak készülnek, hanem a pénzesebb rétegnek, ahol pénz ékszer valóban nem számít. A pár száz forintos alkatelemektől a több ezer dolláros kondikig, alkatrészekig vásárolhatsz amíg a pénztálcád bírja, szinte nincs határ. Kérdés, megéri-e neked a kapott (vagy semmi) változás? És ezt senki nem tudja majd a te füled helyett eldönteni.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Következő: »»   104 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem