Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 14
(#) kobold válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Valami bizony nem jó...
Hidald át a jel bemenetén lévő kondit, és próbáld úgy indítani. Ha akkor is ugyanúgy állandóan 0-t mérsz, akkor vagy valami bekötés hibázik, vagy gallyra ment az 555-ös...
(#) denes44 válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Közvetlen az 555 lábán mérve, van tápfesz.
Most szédszedtem és újra összeraktam az egészet, de ugyan az. Illetve amikor először földre húztam a bemenetet, 12V-ot mutatott a műszer, de többször ezt nem sikerült előidézni

Egyébként már próbáltam 3db 555-el is (számít hogy NA555 v. NE555?).
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Ha már hármat is kipróbáltál, tuti nem jó a bekötés... szerintem.
Ilyenkor szoktam magam elé tenni a kapcsrajzot meg a nyákot, és egy alkoholos filccel nyomonkövetni a vonalakat, a lehető legkisebb szakaszokat vizsgálva, hogy mit hagytam le, vagy kötöttem össze feleslegesen...
(#) denes44 válasza kobold hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Szétszedtem megint, újra összeraktam, és most már 12V van a dióda két kimenetén...
Már nemtom mit csináljak... azt hiszem inkább hagyom ezt, és keresek valami más megoldást.
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Erősen kontakthiba-szaga van, nem szoktak ezek így viselkedni. Forrasztások tutira jók? Nincs éppenhogy-szakadt vezeték (ha nyákon dolgozol), amit a folyasztószer maradéka zár? Vagy valahol épp folyasztószer-maradék eredményez nemkívánatos vezetést, szivárgó áramot?
Már nagyon érdekel
(#) denes44 válasza kobold hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Dugaszolós-próbapanelen rakosgattam össze.
(#) ccs hozzászólása Nov 20, 2007 /
 
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a #136115-ös hozzászólásban levő képen az 555 8-as lábát le lehet kötni a földre egy 100nanós kondival ?
monostabil
(#) Frankye válasza ccs hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Le lehet, de sok értelmét nem látom. A 8. sz. láb a pozitív tápfesz bemenete, így a képen látható módon a pozitív és negatív (GND) táp van összekötve tulképpen.
(#) kobold válasza Frankye hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Csak szűrésnek van ott, a tápvonalon esetleg előforduló tüskék miatt... Szoktam ilyeneket rakosgatni...
(#) EcoPityu hozzászólása Nov 20, 2007 /
 
Sziasztok!
De jó kis kókányolós téma már megint...
Régebben én is átalakítottam több 1500Ft-os csájná ajtócsengőt, bár én tüzijátékindítási célra FET-es véggel.
Ugyanilyen célú a kérdésem is.:
Van egy számítógépes indítógépem, párhuzamos portról megy , mind a 8 kimenet használatban van. Az eszköz némi BCD-Decimál átalakítót tartalmaz, de ez most nem lényeg. Próbálkoztam volna két db ajtócsengő panelt párhuzamban dolgoztatni, hogy 4 bitet az egyik, 4 bitet a másik vigyen át egyidőben, hogy 8 bit legyen, de nem működnek egyszerre, úgy néz ki, ha azonos freq-n mennek, blokkolják egymást...
VAN-E valakinek okosságosságos ötlete, hogy rádión hogy vigyek át nem túl gyors /1 másodpercenként változó/ 8 bites portállapotokat?????
(#) kobold válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Emlékeim szerint az azonos frekvenciájú rezgések egymással elég jól interferálnak, és az eredmény egy újabb frekvencia felé fog eltolódni. Mint amikor ketten fütyülnek egymás mellett, (amennyire lehet) egyforma hangszínnel és hangerőn, közben meg teljesen mást hallanak.
Egy rádiós azért jól jönne, hogy ezt matematikailag is elmagyarázza, nekem nem nagy erősségem (de igyekszem )

Nem teljesen értem, miért van két részre szedve az a 8 bit. Két adóval küldöd egy vevőnek, egy adóval kettőnek, stb.? Miért 4-4 bit megy ki, és hová?
(#) Attila86 válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
MC145026/MC145027
(#) Medve válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Hello! Miféle szerzet az a 4 bites csengő? Koboldhoz hasonlóan én is furcsállom. Amiket én láttam azok 8 bit felett vannak. Olyat használj, a két rádió párhuzamosan nem megoldás.
(#) kobold válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Ezekkel csak az a baj, hogy a vevő címvonalai huzalozottan kódoltak, így csak az azonos címvonalakkal adó egységre reagálnak (de arra is csak a második, pontosan egyező vétel után). Igaz, 4 adatbitet szabadon variálhatnak, de a kétfelé szedést akkor sem értem.
Amit eddig csengőadóban láttam, azokban az RF-es rész mindig egy digitális kimenet után jött. Ha ki akarnék küldeni 8 bitet, kivenném az eredeti kódot adó ic-t, LPT-ről csinálnék egy párhuzamos-soros átalakítást, és szépen kiléptetném a biteket a rezgőkör felé, a korábban ugyanezt végző ic helyett. Másodpercenként 1 byte átviteléhez szinte már fékezni is kellene azt a pár alkatrészt
(#) denes44 hozzászólása Nov 20, 2007 /
 
Megcsináltam ezt a kapcsolást is, de haljak meg 4,9V van a dióda két végén "nyugalmi állapotban".
Mondjátok hogy ilyen nincs...
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Mit jelent a nyugalmi állapot?
(#) denes44 válasza kobold hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Úgy hogy csak adok neki 12V-ot, nem kötöm rá a bázisra a hangfrekis jelet (jelen esetben a 12V +-ával próbálkoztam)
(#) EcoPityu válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Az a két PT22xx-es IC ami bennük van 4 külön adatbitet képes IC-nként továbbítani, tehát 4 külömböző kimenet van a vevőn, és négy bemenet az adón. Adásindításkor ahogy állítom a bemeneteket az adón, olyanra fog változni a vevő 4db kimenete.
Ha nekem van két ilyen "csengőm" akkor 4+4 bemenetem, és 4+4 kimenetem is van. tehát 8 bemenetem és hozzátartozó éteren át csatolt 8db kimenetem.
Amúgy az LPT portot programilag kettéválasztottuk/Sógorgyerek a programozó/alsó 4 bitre, és felső 4 bitre. Ezeket egy -egy BCD-decimál átalakítóval 15 aktív sorom, és 15 aktív oszlopom lett, aminek a keresztezési pontjai/mátrixban/ a vezérelt eszközök. Így 255 külön egységet/esetemben relét/ vezérelhetek tök egyszerűen.
Párhuzamos üzemben tudom hajtani, azért LPT!
Így mind a 8 kimenetét egyidőben kell átvinnem rádiósan a vevőhöz!!
A minél kisebb hibalehetőség elérése érdekében LPT, és DOS-os progi, tudjátok a Pyrotechnikában nincs lacafaca, ha elindul valami, azt nem állítja meg senki!!
(#) Medve válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Igy már értem...Ám a véleményem továbbra is az, hogy végy egy gazdaságos csengőt, amelyen 8db kódkapcsoló van (jumper) abban tuti minimum 8 bites az adatátvitel. Pontosabban az adatátVÉTEL, mert az adórésze akárhány bites lehet, ezt csak a vevőben levő dekóder chip korlátozza.
(#) kobold válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Lehet, hogy kissé negatív leszek, de ha már nincs lacafaca, ahogy írtad, biztos nem berhelt csengőkre bíznám az átvitelt... Inkább átépíteném rfPIC-re, vagy valami gyári cuccra.
(#) Inhouse válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Hát most én nem értem...már a múltkor is másképp értelmezte valaki...

Tehát, ahogy én látom:
Adott a kóder/dekóder páros, ezeket 8biten lehet kódolni, ez nem adatcsatorna, hanem egy fix kód, amivel a 2 IC-t összepárosítod. Csak az ugyanígy beállított IC-k tudnak egymással kommunikálni. Emellett van a 4 adatcsatonra (1bitesek), ezekkel lehet kapcsolni, de akár adat is mehet rajta (a négyszögjel nem borítja fel azt, hogy 1 bites)...
Amit az adó 1-es bemenetén adsz/kapcsolsz, az jelenik meg a vevő 1-es kimenetén. Plussz van a vevőkön egy közös kimenet, bármelyik kimeneten van változás, ezen megjelenik (a csengőknél ez szokott bekötve lenni).

Most vagy kever valaki valamit (lehet, hogy én), de honnan jön a 8bites átvitel? 8 megkülönböztethető ki és bemenetre gondolsz (ami darabonként 1 bites), vagy kevered a 8bites párosítással?

Üdv
Inhouse
(#) denes44 hozzászólása Nov 21, 2007 /
 
Ezen a rajzon a kondi mekkora?
(#) denes44 hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Miért van az hogy az előzőleg linkelt rajzon ha nem kötök semmit a bázisra, akkor a dióda két végén 5V-ot mérek, ha igen akkor rendesen 12V-ot.
Viszont ha a relé is benne van az áramkörben, akkor 5,5V-ra és 7V-ra változik ez az érték
(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Inhouse testvérem!
Te látod jól a helyzetet! A dip kapcsoló a kóder dekóder IC adatátviteli kódolásáért felelős, hogyha megnyomunk egy csengőt, a szomszédé ne csengjen, csak a mienk!
Én viszont 8 db átviteli csatornát akarok, azért, hogy a párh. porton kijövő 8db külömböző kimenetet átvigyem egy távolabbi helyre. Tehát ha az LPT porton az van, hogy 01001101, akkor a vevő kimenetein/kell 8db/ is az jelenjen meg, hogy 01001101.!
Most a csengőnek van 4 db bemenete, amire pl.ráadom a 0101-et, és akkor a vevőn a kimeneteken szépen megjelenik az , hogy 0101. De csak azon a vevőn, amelyik azonos kódolásra van beállítva/dip kapcs ugyanúgy áll/.
(#) kobold válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Több hozzászólást összefoglalva:
Csengő kivág (vezérléstechnikára úgyis gagyi), adónak rfPIC vagy hasonló, kiküldendő adat = címbitek + 8 adatbit, küldés soros kiléptetéssel. Vevőnél rf-egység, jelformálás, szintillesztés után soros-párhuzamos átalakítás, címbitek azonosítása kapuáramkörökkel, egyezés esetén adatbitek kiléptetése, és léptető törlése, nem-egyezésnél csak törlés (vagy, vevő is mehet kontrollerrel, progi majd intézi a dekódolást, kivezérlést).
Szerintem.
(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Ezekről beszélek, lehet áttanulmányozni! a csengőhang IC-t az a plusz kimenet hajtja, ami már akkor aktív, ha az adó az ő kódjával ad.
A 4 kimenetét nem is használják a csengőben/mecsoda pazarlás/!
(#) EcoPityu válasza kobold hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
OK!
Tehát hibalehetőség=0
(#) kobold válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Hibalehetőség mindig van, az is lehet, hogy hülyeséget beszéltem
De az biztos, hogy ha (egyébként igen drága) tűzijáték-technikát szeretnék üzembiztosan, a kívánt módon durrogtatni, eszembe se jutna csengőket tenni adatátvitelre. Apósoméknál hetente kétszer biztos csenget magától is, vagyis hát fene tudja, mitől, lom az egész
(#) denes44 válasza denes44 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Senki nem tudja miért lehet ez?
Már működik a csengővel együtt, behúzza a relét, de mivel ez a kicsi áram keresztülfolyik a relén, úgy marad örökre.
(#) kobold válasza denes44 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Azért van, mert a tartáshoz kisebb áram is elég, mint a behúzáshoz. Ennél közelebbit akkor lehetne mondani, ha lerajzolnád, hogy néz ki az a rész, ami a relét hajtja.
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem