Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 117
(#) mikipro hozzászólása Szept 20, 2013 /
 
Nemrég kerestem a Hitachi 1001DL ic-t. Amit találtam egy orosz oladalon azt most mellékelem. Egyébként PWM, a régebbi Delta tápokban található. Okos szerkezet, de mivel a 230V-os oldalon van, könnyen meghibásodik. A mellékelt rajz részlet DELTA DSP-250AB-7 B
(#) gammabuta válasza pittti hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
_vl_, pittti: köszönöm a válaszokat!

Megpróbálok kis lyukakat fúrni az oldalaira és a tetejére, ha elkezd mozogni a levegő és cserélődni az hátha segít.
Azt még nem válaszoltátok meg, hogy a nagy elektrolit kondenzátor mellől érdemes-e a "bordát" másik irányba hajtani, bár ott is levan forrasztva a lemez lába, lehet csak összerondítanám, ha feszegetem.

Másik ötlet, hogy valahonnan szerzek pár régi kisebb fajta számítógép proci/vga 12voltos hűtőventit amit valahogy rátudok a tok tetejére eszkábálni és persze nagy nyílást vágni oda, oldalt maradnak a lyukak.

Ha találok ilyen méretűt akkor ha a melegedés a fő gond ez talán növelheti az élettartamot, bár lesz egy olyan hátránya (az eszábálás és anyagköltség mellett), hogy kb. 100mA-t már eleve a venti fogyasztani fog és szerintem valamennyire hangos is lesz, ami most annyira végülis nem akadály mert világításhoz kell akkor meg nem alszom, ha világítok

Ha csak a melegedés amire vigyázni kell és terhelhetem 2amperrel, ha teszek rá ventillátort akkor működhet a dolog.
(#) pittti válasza gammabuta hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
A belsejéhez szerintem nem érdemes hozzányúlni (akárhogy fordítanád a bordát ugyanannyit fűt), végülis minden benne van ami kell, legfeljebb a még éppen szükséges minimumra tervezve. A légáramlás biztosítása mindenképpen csökkenti a melegedést és növeli az élettartamát. Ugyanis nem a melegedés a fő gond, hanem hogy a zárt tokból nem tud a meleg eltávozni.

Ahogy a kolléga mondta, a szekunder egyenirányító diódának viszont nem ártana egy kis hűtés (elégni valószínűleg nem fog, de láttam már ilyen diódát ami annyira melegedett, hogy szabályosan kiforrasztotta magát!)

Ezek sajnos ennyit tudnak, nem véletlenül olyan olcsók.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) ntivi hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy táp amivel nem tudom mi lehet, véletlenszerűen elmegy róla a 12V, mivel monitor táp ilyenkor a monitor kikapcsol, majd próbál újra bekapcsolni de nem megy neki. Ha egy izzóval megterhelem az 5V-os ágat akkor azonnal bekapcsol a monitor.

2-3Amperral terhelve a 12V-os kimenetet, leesik a feszültség a 0 közelébe, ha elveszem ismét visszaáll, az 5V-os ágat terhelve szépen tartja az 5V-ot.

Szerintetek hol keressem a hibát, már a FAN7601-et cseréltem, 431 és 945 tranyókat cseréltem, összes kondit cseréltem, kivéve a nagyfeszültségüeket nem, schottky-kat cseréltem és semmi nem változtatott a hibán. Kapcsolási rajzot mellékeltem.
(#) proba válasza ntivi hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Kezd azzal, hogy a szabályzást átkötöd a 12V részre. Még elvileg sem kötelessége a 12V-ot szolgáltatni neki. R205 ,D202 kivéve, utána R205 alja a 12V részre átkötve egy 720 ohm ellenállással, majd az R208 kivéve és az alja átkötve a 12V ra kb 2,5k -val.
(#) ntivi válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Még nem kötöttem át a szabályzást ahogy ajánlottad de ki fogom próbálni, közben még arra jutottam, hogy terhelve a 12V-ot 21W-al halványan pulzálva izzik az izzó párat, ha gyorsan pöcöktetem a 12V-hoz és 5-10 pöcögtetés után egyre fényesebben villan fel, majd ha akkor rajta hagyom akkor elkapja és tartja a 12V-ot, ezt megcsinálja 50W-os izzóval is.
(#) proli007 válasza ntivi hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Hello" Ez azért van, mert az izzó hideg-ellenállása leállítja a tápot. Ami akár 5..10-szer kisebb is lehet,mint normál üzemben. Ha "pöcögtetetd", felmelegszik. üdv!
(#) ntivi válasza proba hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Kipróbáltam először kb 10V-on működött 5W izzóval, de 55W-al nem. Az 5W izzóval is azt csinálta, hogy kb 10mp-es üzem után elkezdett szépen villogni mint egy automatika és ezt egyre gyorsabban csinálta. Ha jobban leterheltem elaludt, majd ismét világított rövid ideig aztán megint villogás.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Biztosan fémtestes készüléket táplálnak. Valamilyen alkalmas topikban be lehetne mutatni ezeket is, hátha leszűrhetünk valami okosat.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Ezek sima 12 ill 19V/2-4 A-s tápok.
Valamennyi hordozhato készülék tápja (notebook ill. mérömüszer). Valamennyi készülék megy akkurol is, és valamennyinek nyilvánvaloan van fémes csatlakozása és teste (portok, bemenetek).

Mint irtam az egyik gyártó reagált és az ujabb tápokban (ugyanahhoz a berendezéshez) megszüntette a belsö csatlakozást, a másik meg nem.
Valahol voltak fotoim is a belsö felépitésröl, mert egy ilyen tápot felvágtam (hegesztett), hogy megmutassam a gyártonak a bajt.
Most hirtelen nem tudom hol van, de lehet, hogy még elökerül. Nekünk ez elég komoly gond volt, mert a müszer érzékeny a testhurokra (azt is hivatott mérni) és PC-hez kapcsolva is müködtethetö, igy ha nem a saját tápján, akkor a PC-n kapott testet, és okozta a rossz mérést. Ezért használok most egy lenovot is, ha PC-s mérés kell.
Más notebookot csak a hálozati táp nélkül lehet használni (ha ilyen a tápja)
(#) Vadász810 hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Hello, mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni egy laptop tápegységgel kapcsolatban, mi lehet a hibája?
Primer pufferen feszültség meg van kimeneten nulla, mi legye a következő lépés
amit mérnem kellene?
(#) proba válasza Vadász810 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Összes kondenzátor ESR, és a kimeneti diódák.Mint mindenkinek.
(#) steve25 hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok.
Segitségre lenne szükségem!
Épitettem egy 12V rendszerü keltetőgépet (áramkimaradás esetén akkumlátorrol működik)
Jelenleg egy 500W os FSP táp van rákötve. de volt hogy menet közben tulterhelődött és lekapcsolt. pár prc után visszakapcsolt.pl egy héten egyszer kétszer.
Beszereztem a barátomtol egy FSP 650-80GHN tipusu tápegységet.
ezen 4 szálon fut a 12V (4x18A)
nekem ez tökéletes lenne ha működne.
Viszont besem kapcsol.
összezártam a zöldet egy feketével, semilyen feszültséget nem lehet mérni. hol kereshető a hiba??
esetleg valami tulfeszültség védelem adta meg magát??
Köszönöm az épitő jellegü hozzászólásokat!
(#) mindenes válasza steve25 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Leírásod alapján ez így zárlatgyanúsnak tűnik . A pc tápok nem indulnak ha kimenetükön tartós rövidzárlat áll fen.
(#) steve25 válasza mindenes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Akkor a nyákon lehet valami zárlatos? mivel nincs beszerelve gépbe, csak a zöld és egy fekete van rövidre zárva.
De volt olyan tépom ami bekapcsolás után kicsit megpörgött a venti, az kondi hibásvolt, de itt nemlátok semilyen hibát rajta.
(#) pittti válasza steve25 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Jóként vetted a tápot? Ha igen akkor....
Ha hibásként, akkor kérdezd meg a barátodtól mi történt vele.

Amúgy készenléti kör hibának tűnik - ha már az 5V VSB sincs meg rajta.
(#) mindenes válasza steve25 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Hogy mit építettél azt csak te tudhatod, mert a keltetőt vagy annak rajzát nem látni. Egy biztos hogy kimeneti zárlat hatására a PC tápok nem indulnak valamint némelyknek az elinduláshoz szükség van még néhány ohm terhelésre is.
(#) steve25 válasza pittti hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Kaptam hibásként!
Milyen szinü az 5V VSB ? rámérek.
Játék közben halt meg. de amikor terhelődött a gép akkor volt hogy kikapcsolt. de most már nemlehettt visszakapcsolni.
(#) pittti válasza steve25 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
A feszültségméréseknél ez segíthet...

Az első körben mérd át a primer oldalt (biztosíték, egyenirányító, kapcsoló fetek) szakadást keressél.
Ha jó, akkor a készenléti kör következzen (itt egy ellenállás, és (vagy) egy dióda szokott megszakadni).
(#) steve25 válasza pittti hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Nincs készenléti sem. multiméterrel mértem. a 230V megvan egészen a primerkör végéig. észre lehet venni mert a nyák szagattot hornyok vannak. de szekunder oldalon semmi
(#) Vadász810 válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Szekunderen közvetlenül mérve nincs fesz!
Gondoltam még mielőtt kiforrasztom a végfok feteket, rámérek szkóppal a gate lábakra,hogy
egyáltalán kapnak-e jelet.
Összedobtam egy 15w izzóval sorosan az áramkört a mérés közbeni felesleges durranások elkerülése végett, majd meglepő módon az izzó szaporán kezdett villogni.
Kérdésem az lenne,hogy ez jelent valami feltételezhető hibát vagy csak kevés lenne a 15w?
(#) proba válasza Vadász810 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Lehet a nehezebb utat is választani...
Ha így próbálsz azért a 60W izzó nem árt.
Nem tudom milyen szkópod van, de ha nem leválasztó transzformátorról járattad a szerkezetet vagy a szkópot örülj hogy túlélte.(esetleg a szkóp által bevitt zavarok nem tették tönkre az egész szerkezetet)
A villogás mit jelent ? Akármit is, lehet rossz kondi, vagy zárlatos kimeneti dióda, esetleg kimeneti oldali stabilizátor. Itt túl gyorsan történnek ahhoz a dolgok, hogy eldöntsd, a segédtáp miért nem épül fel időben. (esetleg annyit jelenthet , hogy a vezérlés erőlködik, tehát az ic nem teljesen kuka)
Ha mindenáron tudományosan akarod megkeresni akkor esetleg javaslom megfelelő labortáp(ok)al, felszerelkezve tesztelgetni.
(#) jarobert hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy iskolai rack szekrényben a képen látható switch a negyedik darab ami tönkremegy áramszünet alkalmával (jellemzően el-vissza-el-viszza csapkodó áramszünetkor).
A jelenség az (miután tönkrement), hogy vibrálnak a ledek (mind) a tápja érdekes kerregő hangot ad ventilátor forog. Ha kihízom az áramból (mert nyilván kihúzom) a következő indításnál egy csomó időt kell várni hogy "beinduljon" az említett módon (ma már a ledek se villognak csak a ventilátor forog és kattog a táp).
Tehát a kérdésem, hogy ezekből a tünetekből lehet-e következtetni arra hogy mi mehetett tönkre, esetleg cseréjével megjavítható lenne vagy teljesen kuka az egész.
Ami miatt nagyon jó lenne megjavítani, hogy van neki optikai interfésze a helyettesítő eszköz meg csak sima 10/100-as switch.
Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) _vl_ válasza jarobert hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Így első ránézésre ez egy múlt évezredbeli eszköz, Allied Telesyn cuccokkal a 90-es években találkoztam utoljára. Ha tippelnem kéne, szerintem az elkók elfáradtak a tápban a hosszú évek alatt. Ha van ESR-mérőd, akkor ki kell mérni, hogy melyik nem stimmel, ha nincs, akkor ki lehet cserélni az összes elkót a tápban, nagyon nem fogsz mellélőni.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Ha a ventillátor beindul, akkor valamely kimeneten lehet egy zárlatos dióda is. (a kondicsere ekkor sem elvetendő.)
(#) laszlokunstar válasza jarobert hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Kimeneti feszültségeket nézted már?
(#) _vl_ válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Szerintem zárlatos dióda, vagy kapcsolótranzisztor/FET esetén vagy be sem indul, vagy kivágja a biztosítékot.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Valóban legtöbbször egyáltalán nem, vagy csak "nyikorogva" indul(gat) zárlatos kimeneti diódával.
(#) Gibi89 hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Tudna Nekem Valaki abban segíteni, hogy hogyan tudnék Neki fogni egy olyan transzformátor méretezésének ami az általam összerakott szimulációban (lásd kép) beletudnám tenni illetve letudnám szimulálni majd utána megépíteni- ez egy inverternek kapcsolás része lenne- ugyanis ezzel az egységgel emelném a feszültséget 325V köré valamint 1 A áramot szeretnék belőle "kifacsarni" ehhez kellene egy durván 300-350W-os trafó..... próbálkoztam toroidos számításokkal valamint E I alakú vasmagokkal de semmivel nem jutottam előrébb((( Tudna Nekem valaki ebben segíteni???? Előre is köszönöm!
(#) granpa válasza Gibi89 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Azért irányítottalak ide, hogy keresd meg a számítást. Nézted a K.T 230Vról-t, Inverteres heg trafót?
Következő: »»   39 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem