Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TTL-es számlálólánc 999-ig
Lapozás: OK   2 / 2
(#) watt válasza Mickey5 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Idézet:
„Nem értem, miért ragaszkodsz ahhoz az alkatrész-temetőhöz.”

Ez relatív, bár igaz.
Én is kérdezhetném, hogy miért ragaszkodtok az alkatrész temetőhöz, én ezt 1 PIC-el megoldom...
(#) Mickey5 válasza watt hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Igazad van, de ez akkor is az "ágyúval verébre..." tipikus esete.
Másrészt ne feledd, hogy itt nem mindenki tud ám PIC-et programozni!
(#) Mickey5 válasza watt hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Watt kollega hozzászólása megmozgatta a fantáziámat. Mert eszembe jutott ez az oldal. Ez ugye nem más, mint 1 db 16 szegmenses kijelző 1 db AVR-re forrasztva. Ha csak a LED-ek számát tekintjük, akkor 2 db hétszegmenses kijelző (tizedespontokkal együtt) éppen 16 db LED. Én pedig elképzeltem egy hátára fektetett 16F877-t, amire közvetlenül ráforrasztható 3 db kijelző (még a lábtávolság is megfelelő, ha ügyesen választunk kijelzőt). És még így is marad 16 szabad láb a PIC-en (mert a kijelzők csak 8-8 lábat használnak fel, a maradék kettő a közös katód, vagy anód). Tehát megoldható a start-stop-reset gombok kezelése is. A PIC mehet a belső oszcillátorról, mert ehhez az alkalmazáshoz nem kell kvarc-pontosság.
Innentől kezdve csak egy aggályom van: szerintetek egészséges az egy PIC-nek, ha előtétellenállás nélkül, direkt kötjük rá a LED-eket? Bár a feszültséget lehet korlátozni, hiszen 2 db ceruza-akksi elvileg sohasem megy 2,8V fölé (használat közben!). Várom a véleményeket, különösen Watt kollegáét! Mert ebben az esetben már szó sincs arról, hogy ágyúval lövünk verébre. Ezt talán már érdemes volna megfontolni.
(#) potyo válasza Mickey5 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Az nem egészséges, hogy korlátozás nélkül megy az áram, mert az ellenállásoknak árambeállító szerepük van az ilyeneknél. Jó esetben túléli a pic, de sikerült már használhatatlanná tennem lábat ilyesmivel, úgyhogy nem kockáztatnék.
(#) Mickey5 válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Én is így gondoltam, csak azt nem értem, hogy az AVR-rel hogy oldották meg? Mert szemmel láthatóan működik, sőt még árusítani is merik kit-formában. Tehát nem lehet olyan rossz. Arra gondolok, hogy mivel az egy extrafényű kijelző, ezért a diódák üzemi feszültsége 3V körüli. Ha ennél kevesebbel üzemeltetem, akkor eleve nem léphet fel túláram. Szerintem ez a PIC-nél is működne.
Még egy apróság: Wattnak egy kis segítség MikroC-ben. A mellékelt program az EasyPic5 nevű csoda (melynek boldog tulajdonosa vagyok ) egyik példaprogramja. Szabadon letölthető innen. Annyit csinál, hogy 4 digiten 1989-től kezdve másodpercenként felfelé számol. Szerintem ez kiindulásnak jó volna. Sajnos mostanában elég kevés az időm, különben beleásnám magam a témába.
(#) potyo válasza Mickey5 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Nem azt mondom, hogy nem működik (a pic egyébként is nagyobb áramot tud adni a lábain, mint az avr), de nem jó szokás így tervezni valamit. Kitben sokmindent árulnak, amit én nem adnék ki a kezem közül (bár a Pickit2-ben is van ilyesmi...) Épp múltkor néztük a kimeneti jelleggörbéket, és azt láttuk, hogy 25mA terhelésnél már a pic lábán a feszültség leeshet 3,5V környékére is, szóval nem lehetetlen, hogy ellenállás nélkül sem terhelődik túl.
(#) Collector hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Megépítettem a 2 IC-s változatot (14553 14543). Megy a dolog TTL impulzusokkal, de azt nem értem, hogy miért csinál néha spontán számolást. 1 perc alatt biztosan számol legalább 1-et úgy, hogy nem érkezik impulzus. Valami megszórja az IC-t talán? A TTL bemenetre próbáltam már sorba kis kondit, nagy ellenállást, egyik sem segített. Vajon ezt mi okozza?
(#) proba válasza Collector hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Pontosan miről kapja az inpulzust ? (ennek a bemenete nem szabvány TTL ) Esetleg ha TTL a kimeneted egy felhúzó 1K segítene. (gondolom a tápszűrő 100 nF nem feledkeztél meg, és "lógó" bemeneted sincs.)
(#) Collector válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Tápon van szűrőkondi. A rajzot nem egy az egyben használom, az órajel bemenetre érkezik a magasabb szint. Én arra gondolok, hogy hosszúak a vezetékek és még nincs bedobozolva az egész. Ha hozzáérek az nyákhoz, akkor magától elkezd lassan felfelé számolni, de úgy gondolom ez normális. Rajzot mellékeltem, alul a 'D' kimenetről kapja a jelet (amúgy geiger számláló). R13-at kiszedtem, mert azzal túl kicsi volt az impulzus feszültsége.

k.jpg
    
(#) proba válasza Collector hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Én úgy gondolom, ha nem a számláló előtt van a hosszú vezeték és az r13 rövidre zártad fogdoshatod a panelt nyugogtan nem szabad neki számolnia (hacsak a nagyfeszültség előállító részhez nem érsz) .ha az r14- et vetted ki akkor inkább visszaraknám esetleg nagyobb értékre cserélném ,és a tranzisztor emitteréről venném le a jelet.
(#) Collector válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Nem a kollektorról? Az emitter stabil 5V-ot kap T6-nál. Na majd próbálkozom egy két dologgal még.
(#) proba válasza Collector hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Igaz, csak valahogy a tranzisztor helyzete megkavart.
(#) csdome válasza lidi hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Szia Lidi
probáltam megnyitni a linkedet a frekimérő opcióhoz de sajnos virusos . tudsz segíteni?
(#) lidi válasza csdome hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Hi, nemtudom hogy egy weboldal hogy lehet vírusos. De nálam simán megnyílik, nincs vele gond. De fenn vann pdf-ben is: Bővebben: Link
(#) lidi hozzászólása Szept 28, 2008 /
 
Sajnos nagyon elkanyarodtunk a topic témájától. Annyi fejlemény történt, hogy most már nálam is jelez, valószínűleg eddig cache-ből jött az oldal, és nekem még a nem fertőzött volt meg. Mindenesetre aki kíváncsi a freki számlálóra, az a mellékletben megtalálja pdf-ben. Ami minden bizonnyal vírusmentes, nod32 szerint is.

counter.pdf
    
(#) csdome válasza lidi hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
köszönöm a pdf-t
(#) mathee hozzászólása Dec 14, 2010 /
 
Sziasztok gyors TTL kapunak mennyi a késleltetése?
Köszi
(#) vilmosd válasza mathee hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Hali
Erosen fugg a technologiatol. 1.9 nS-tol 250nS-ig. TI Logic Guide.
Csa Vili
(#) mathee hozzászólása Dec 14, 2010 /
 
Köszi a választ.
Digit vizsgához kellene az adat és a neten nem találtam semmi általánosságot. A szimpla TTL-nek elméletben 10ns
Köszi: Máté
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem