Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségosztó
 
Témaindító: bancsi15, idő: Máj 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Sügér válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszönöm!
A legnagyobb terhelést is zokszó, de legfőképpen melegedés nélkül vitte eddig. Mára már leszoktam az örökös kesztyűlehúzgálásról, hogy a melegedést ellenőrizzem. Egy tokmányt már cserélnem kellett de a kis gép dolgozik becsülettel! Ennyit megért megpróbálni leselejtezés helyett!
(#) sagit hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
sziasztok

6v-ból (4db AA elem) kellene 5v-ot csinálnom.
Egy pendrive tápellátását kellene megoldani. Wikipeida szerint az USB 500-900mA-ig tud áramot leadni. Úgy kellene belőni az értékeket hogy a feszosztóm 900mA-t tudjon. (Így tuti minden usb-s eszköz menni fog)

ezt a segédprogramot néztem: Bővebben: Link

nem kellene megadni a bemenő feszt is? illetve ez a feszstab jólesz nekem? : Bővebben: Link (LM317)
(#) xenon válasza sagit hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Van direkt 5V-os stab.IC (7805), ennél nem kell feszosztóval szórakozni. Ebben az esetben viszont sem ez, sem a 317-es nem jó, ahhoz hogy szabályozni tudjanak, kellően nagy fesz. különbségre van szükség a ki- és bemenet között (függ az áramtól és a hőmérséklettől, kb. 2V a minimum).
Kérdés az, hogy a pendrivenak mekkora a fesz.tartománya, amiben működhet, ha nem annyira kényes, akkor egy sima Si diódát is sorba lehet kötni, ezen esik kb. 0,6-0,7V, így már egész közel van az 5V-hoz.
Másik lehetőség az, hogy keresel low-dropout stab.ic-t, ezek direkt ilyen esetekre vannak kitalálva.
(#) netnet.hu hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
240VAC-re szeretnék feszültségosztót. A túloldalon 3V-ot szeretnék egy PIC ADC lábára.

Amit nem tudok, hogy mekkora tartományban válasszam az ellenállásokat... pár száz ohm, 1k, 10k vagy inkább megaohm tartományban?

Kérek szépen tippet.

Bocsi, ezt egy kicsit elírtam! Ugyans egy trafón megy át a 240, ezért csak kb 14V-al kell számolni.
(#) Axel hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Szerintetek hogyan realizálható ez a feszosztó? 10V van a bemeneten és a kimenetnek 1,5 és 3,5 V közt kéne változnia. A poti 1k-s és kérdés a többi két ellenállat értéke. lehetséges ezt valahogy kiszámolni hosszas iteráció nélkül? (Max. áram sincs megadva.)

feszoszto.JPG
    
(#) mugab válasza Axel hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Azt tudjuk hogy 3.5voltnál R2+P van, 1.5voltnál pedig csak R2. A P meg 1k. Ebből aránypárral R2=0.75k adódik.
Ebből meg szintén aránypárral R1= 4.25k lesz...
(szerintem)
(#) Steadart hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Szervusztok!

Szeretném megkérdezni, hogy ti hogyan oldanátok meg a következő feladatot: Van nekem egy feszültség osztóm (12 db ellenállás, valamilyen tápfesz, és az egyes ellenállásokról veszem le a feszültséget.), és ehhez szeretnék társítani 12 db érintés kapcsolót. Az érintés kapcsolónak a legegyszerűbb formáját itt találtam:
{http://www.siongboon.com/projects/2007-11-29_touch_sensor/index.htm}
Simplest touch sensor circuit (egy ellenállás és egy npn tranzisztor). Az egész áramkör elvi kinézete csatolva, persze a kapcsolók helyett lenne az érintés kapcsoló. Válaszotokat, tanácsotokat előre is köszönöm.

elvileg.jpg
    
(#) kaqkk válasza Steadart hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Válaszolnánk ha tudnánk mi a kérdés
(#) Csupasz hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi feszültségosztó méretezéséhez.
Bejövő fesz:225V
Három soros ellenállás, a két utolsóval párhuzamosan 1-1 1µF elkó.az egész földre téve.
Az első és a második ell. között 95V, a második és a harmadik között 60V kellene nekem.
Ha valaki meg tudná mondani nagyon megköszönném, vagy legalább azt, hol találok a számításhoz segédletet.
Előre is köszönöm.
Üdv:
Csupasz
(#) szabónagymester hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kétlépcsős fesz osztót készíteni az alábbi kép szerint, de gondjaim akadtak az ellenállás értékek kiszámolásával. Egy ismert értéket tudok, egy 50k poti értékét, mi itt normál ellenállásként fogható fel. A terhelő áram minimális, egy műveleti erősítő bemenete terhelné a poti csuszkáját. A két megcsapolás csak szemléltetés, igazából a poti két végállása lenne.
(#) proli007 válasza szabónagymester hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Hello! Ez igazán nem egy nagy gond..
- Azt tudod, hogy a poti tetején 3V, alján 1,5V kell. Tehát a potin 1,5V feszültségnek kell esni.
- A potin folyó áram már számolható is. 1,5V/50k=0,03mA. Ez az áram folyik át a két ellenálláson is lévén hogy soros kapcsolásnál az áramok azonosak.
- R1-en eső feszültség 5V-3V=2V. Ellenállása így 2V/0,03mA=66,66k
- R2-őn eső feszültség 1,5V. Ellenállása így 1,5V/0,03mA=50kohm
Na ilyen nehéz volt.. üdv!
(#) szabónagymester válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Tudtam, hogy az árammal kell számolni, de én kicsit kitekertem a dolog nyakát, és a poti ellenállásából és a tápfeszből számoltam az áramot, nem számoltam a feszültség eséssel. Nem csoda hogy vadító értékek jöttek ki...
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) webduino hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Sziasztok.

Szeretnék ellenállasokból egy feszültségosztó áramkört tervezni, úgy szeretném megoldani hogy legyen három nyomógombom( összesen 6 különböző feszültség érték, ha kombinálva nyomon le a gombokat ) amelyeket lenyomva más-más feszültség érték jelenne meg a kimeneten, majd az áramkör kimenetén levő feszültséget beolvasni egy Arduino tipusú fejlesztőlappal, és így összesen 6 féle állapotot tudnék le kezelni az Arduinoval.

A probléma nállam az áramkör megtervezésénél, van illetve ott hogy milyen képlettel tudnám kiszámolni az ellenállások értékt, hogy azok mind a 6 kombináció esetében jol eltérő kimeneti feszültséget adjanak.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza webduino hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Hello! Használj 1:2:4 súlyozású ellenállásokat. Teljesen nem lesz lineáris, mert az osztó alsó ellenállásán is esik a feszültség. De gondolom mindegy. Kiszámolni ugyan úgy kell, mint a feszültségosztót. üdv!
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy probléma feladta a leckét. Van egy NTC-m, ami szobahőmérsékleten 10k ohm körüli, ha melegítem, akkor 1.5k ohm körül már elég sütős. Ennek segítségével szerettem volna egy olyan feszültségosztót kiszámolni, ami szobahőmérsékleten 12V bemenő feszültséget 2.5V-ra oszt le, viszont mikor "sütős" a hőérzékelő, akkor már 6V legyen a leosztott feszültség. Felállítottam már 2 ismeretlenes egyenletet, behelyettesítettem, de negatív szám jött ki. Ekkor elkezdtem tippelgetni, és sikerült megoldást találnom. A 12V után sorban 1k, ezután az NTC, végül 2k2-vel zárom a sort GND-re. Ezzel a megfelelő feszültségeket tudtam mérni. Valaki elmagyarázná, hogyan lehet kiszámolni egy ilyen osztót? Gondoltam arra, hogy az átfolyó árammal spekulálok, de az itt nem állandó. Próbáltam kiindulni abból, hogy 8kohm változásra 3.5V feszültségváltozás történik. Innen sem jutottam sajnos tovább... Köszönöm a segítséget!
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 21, 2013 /
 
Sziasztok! van egy 70VA 24Vac-s hálózati transzformátorom. Azt szeretném hogy 12V ot adjon ki egy autó ventilátornak. Nos ha egyenirányítom és berakok egy feszültség osztót akkor kapok 12,9V-ot jól adtam meg az alkatrészértékeket? TINÁ-ban teszteltem. Mekkora áramerősség fog kijönni? Véletlenül nem nagyteljesítményű ellenállások kellenének oda? Bővebben: Link
R1=2k2
R2=1k5
U1=32VDC
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Általában csak terheletlen, vagy minimális terhelésű áramkörnél használunk feszültségosztót. Mert a kimeneti feszültsége változni fog a terheléstől, és pazaroljuk a villanyt, a veszteséggel.
Azt kiszámoltad, hogy a feszültségosztódban mekkora áram folyik? Mert ha azt ennek az áramnak 10%-ával terheled, a feszültség is 10%-ot fog esni. Mert itt 8,6mA fog folyni. Gondolom a ventilátorod, nem 0,8mA-t eszik. (Amit egyébként nem írtál meg.)
Vagy is egy osztó, általában alkalmatlan ilyen feladatra. Esetleg ha "megfejeled" egy emitterkövető tranyós kapcsolással, akkor már használható lesz.
De ha ismered a ventilátor áramát, és az közel állandó értékű, akkor egy soros ellenállással is beállíthatod a 12V-ot számára. ekkor is egy feszültség osztód lesz, csak az alsó ellenállást, maga a ventilátor testesíti meg. Ekkor a 32V feszültségből 20V a soros ellenálláson, 12V a ventilátoron fog esni. De teljesítmény is lesz az ellenáláson, azt is számolni kell az ellenállás teljesítményének megválasztásához. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
(#) sander hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hogyank kellene kiszámolni az U2 feszültséget amikor a tau a kisütési pillanatban van? :O
S.O.S

Képletet szeretnék csak és annyit tudok hogy a végeredmény az vagy 37 vagy 3,7 volt!!!
U0--> 100 V
R1--> 600 Ω
R2--> 400 Ω
c --> 100 mikor farád!!

DSC_0148.jpg
    
(#) jkornel hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Valószínűleg egy feszültségosztóra lenne szükségem, hogy a bemeneten a 9,6-12,6v (3SLiPp aksi) tartományba eső feszültséget 0-5v közé skálázzam le a bemeneti feszültséggel arányosan, mivel mérni szeretném és csak 5v alatti tartományban tud mérni a készülék.Nem szükséges nagy pontosság.
Az áramfelvétel nagyon változó 0-30A, illetve fontos, hogy a feszültségosztó se zabáljon mert minden mAh számít a repülőn

Ajánljatok valami egyszerű kapcsolást egy kezdőnek.

Köszi!
(#) Kovidivi válasza jkornel hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia.
Menj át egy panelműszeres témába, oda való a kérdésed. Rakj fel oda a voltmérődről egy képet, ahol látszanak a gyári osztó ellenállásai. Írd le, mit tud a kijelző max. kijelezni. 4.99V-ot? Ilyennel még nem találkoztam, csak olyannal, hogy 199, vagy 999. Egyébként ha csak feszültség osztók kell, akkor próbálkozz meg ezzel: google: voltage divider calc - én ezt használom, ha gyorsan kell egy érték. Bemenő feszültség pl. 12,6V, kimenő feszültség 1,26V, egyik ellenállás 10k, a másikat meg kiszámolja a weboldal. Itt ugyan terhelt feszültség osztóról van szó, még ha Megaohm-ról is beszélünk, tehát potival pontosítsd az osztást, ha kell. A kijelző pont-jával is kell valamit kezdeni. Ami furcsa nekem, én még tényleg nem láttam olyan kijelzőt, ami 5V-ig mér, felette nem... Az áramfelvételt feleslegesen írtad le, remélem, annak semmi köze a feszültség mérőhöz. Ugye nem ilyet akarsz használni: Bővebben: Link? Ezt maximum feszültség mérésre használhatod, mert ez csak 3A-ig mér, plusz szerintem el is égne a 0.05ohm-os SMD sönt.
(#) jkornel válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszönöm a válaszodat, a "mérőműszerem" igazából egy arduino (A/D-ja), nem egy sima kijelző.
(#) Kovidivi válasza jkornel hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Akkor a google-s eljárást kell használnod. 12,6V-ot kellene 5V-ra osztanod. Szerintem oszd kicsit kisebbre a jelet, hogy az AD ne a legfelső részen dolgozzon. De ebben már nem tudok segíteni.
(#) proli007 válasza jkornel hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello!
Nem egészen értettem,hogy csak a feszültséget szeretnéd mérni, vagy az áramot is.
- A feszültséghez használhatsz egy 10k/5,1k osztót. Ez 15V esetén osztaná a feszültséget 5V-ra. Innen már a feszültség értékek számolhatók, hiszen mindig a harmadára oszt.
- Áramra is készítettem egy kapcsolást. 1milliohm-os Shunt ellenállás kell hozzá, azon 30A esetén 30mV esik. Ezt erősíti fel az IC és a Fet úgy, hogy 0..30A esetén a GND-hez képest 0..3V feszültség lesz. Ez is feldolgozható az AVR-el. (A nagyáramú részt precizen kel elkészíteni, az R4 és R6 ellenállások lábait, közvetlen a Shunt-re kell vinni. Különben a feszültségesések átvernek. Vagy Kelvin kivezetéses Shunt ellenálást kell használni.)
üdv!
(#) zspzs hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy 6V-os (4 góliát elemmel működő) matracpumpát szeretnék autó szivargyújtóról (12V) működtetni. A motor áramfelvétele 1,5 A körül van. Az első ötletem az volt, hogy 7806CV (1,5A) fesz. stabilizátorokkal oldom meg, de még négy darabot párhuzasan kötve is nagyon melegszenek. Ezek után inkább feszültségosztóval, vagy előtét ellenállással próbálkoznék. Kérdésem, hogy kell az ellenállásokat méreteznem, hogy ne melegedjenek túl? Esetleg elég, ha egy 6V-os izzót sorba kötök a motorral?
Köszönöm előre is a választ!
(#) proli007 válasza zspzs hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Hello! Ezen a módon (analóg áteresztő szabályozással) mindenképpen fűteni fog, mert a felesleges teljesítményt el kell fűteni bármi is az előtét. De lehet egy 6V/10W-os izzó is. De kapcsolóuzemben lényegesen kisebb veszteséggel megoldható a dolog, mint itt a PWM megoldással teszik. Csak számodra szabályozás sem kell, elég egy 555-ös 50% kitöltésű astabil multivibrátor, és egy pld. IRFZ44-es Fet tranzisztor diódával. Mivel ez a 12V feszültséget a fel időbe be, a fele időben ki kapcsolja (persze gyorsan), a motor 6V átlagértékű feszültségnek fogja ezt tekinteni.
(#) zspzs válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
A PWM jó ötlet. Köszönöm.
(#) zspzs válasza proli007 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a PWM kapcsolást, de ezzel is befürödtem. A motor most is üveghangon pörög, a FET pedig pár másodperc alatt felforrósodik. Méricskélve a dolgokat, úgy tűnt, mint ha a motornak nem lenne belső ellenállása. Végül kiderült, hogy valahogyan a motor testén keresztül záródnak rövidre a kivezetések. Viszont a motor működik! Nekem ez magas. Volt már ilyen tapasztalatotok?
Köszönöm!
(#) zsoltee0001 válasza zspzs hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Szia
Szerintem nincs semmi ördöngösség a dologba, sima DC motor, van két bemenete és kész.
A belsőellenállást ne mérd ohm mérővel, mert nincs értelme.
Köss 12voltos égőt az áramkörre, a motor helyett, fele fényerővel ég?
Van pufferelve a pwm kimenet? Milyen frekvencián járatod a PWM-et, mert az egy dolog, hogy 50%-os a kitöltési tényező, de DC motoroknál (legalábbis saját tapasztalat) nem mindegy a pwm frekvencia.
Üdv
(#) Medve válasza zspzs hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Szia, ha a PWM áramkör a hibás, akkor az a valószínű, hogy a kimenete kiül valamelyik tápra, így a motor vagy forog vagy nem, de a FET hideg marad. Mérj rá az IC 3. lábára. (Ha 555-tel készült a PWM) Ha hangfrekvenciás tartományú, egy piezóval ellenőrizheted a kimenő jelalakot. Ha a meghajtás működik, akkor hibás FET, valahol "félúton" kiakadt. Válaszd le róla a vezérlést, és próbáld ki azt is.
(#) zspzs válasza Medve hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Szia!
Köszi a választ! A PWM jó. A 3. lábon 6V-ot mérek. A kapcsolást proli007 javaslatából vettem innen. A különbség annyi, hogy nincs benne szabályzás. Kitöltés 50%, frekvencia ~634 Hz. A FET-et még külön megnézem. Köszi a tippet.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem