Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1224 / 1672
(#) lajos1969 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Szia!
A projekt publikus lesz?
(#) Gránátalma válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 

Külön tetszik, hogy ez pont egy kuttya zenekar számának teljes szövege
PÁLINKA
(#) Keresztes Vitéz válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1
 
Szia! Bár saját munka, az ötlet don_peter érdeme. Ha ő hozzájárul, az általam megvalósított eszköz replikációjához szükséges adatokat szívesen felteszem.
(#) Keresztes Vitéz válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Köszönöm! Netán saját zenekar? Anno mi is játszottuk a zenekarral a Kárpátia Pálinka című számát, sőt akkor még én "énekeltem" a basszerozás mellett.
(#) don_peter válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Ez nem teljesen az én ötletem maximum annyiban, hogy text üzemben megy és az hogy PIC
Írtam egyébként cikket róla talán meg is mutattam itt valakinek.... Bővebben: Link (lehet ide is kellene integrálni a cikkem)
Tehát szíved joga megosztani a saját fejlesztésed
ui: pont lajos1969 volt aki utánaépítette az orosz srác kütyüjét és az ő ötlete volt a hőbiztosíték is
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) Keresztes Vitéz válasza don_peter hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Köszönöm! Ez esetben itt található a projekt.
(#) soos csaba hozzászólása Szept 11, 2014 /
 
Sziasztok!
A mai remek művem egy LCM3-as kis műszer,tokéletesen működik. Köszönet mindenkinek a sok segítséget!.
(#) pont válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Gratulálok! (Szerintem ha nem írtad volna rá a feliratokat, akkor is tudnád mi micsoda .)
(#) don_peter válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 1 /
 
Remélem építő jellegű kritikát is elfogadsz.
2év munka amely állításod szerint elérte azt a pontot, hogy bemutasd, költői túlzásnak bizonyult.
Nagyon csúnya és elnagyolt az egész. Kezd újra a dobozolast mert komolyan mondom nagyon rosszul néz ki. Remélem hangzasilag szuper mert a külsejével nem aratsz osztatlan sikert. Bocs, ha megbantottalak.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) S21L1 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Persze, hogy elfogadok, miért sértődnék meg ilyenen.
Hangzásra szerintem nagyon jó, semmi búgás, és a torzítás is megszűnt, ami eleinte volt (valószínű az árnyékolt kábelek segítettek ezen).
A vezetékelés az valóban kaotikus, ha lesz egy kis félretett pénzem, át kell vezetékelnem az egészet normálisan.
Mellékletbe rakok képeket, hogy nézett ki eddig, az tényleg szörnyű volt.
Link 1 Link 2
Ezen kívül mire gondoltál még?

DSC00917.JPG
    
(#) don_peter válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Az alapvető összetevőket úgy látom rendben vannak a dobozolás ami olyan mint egy nagy faakvárium halak nélkül
Egy szép alumínium vagy valami fém doboz dukálna, ha már ennyi időt és energiát fektettél bele..
Ne legyél rest a külsőre adni mert azt látja az ember és azt ítéli meg nem pedig a belsőséget..
Amit látunk az alapján tudunk döntést hozni.. Hangját csak te hallod, de ha az rendben van akkor már fél siker
(#) S21L1 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Értem, de nekem ez jobban tetszik, mint egy fémdoboz, dolgozni is könnyebb vele szerintem, nem kell félni, hogy áram lesz a házban véletlen. Nincs ezzel bajom, mindenkinek más az ízlése, nem is vitatkozom ilyen dolgokban.
(#) Zoli_bácsi válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ez nagyon rosszul néz ki, igen. Spagetti szerelésnek nevezném leginkább. Abszolút don_peter fórumtárssal értek egyet. Kaotikus, átláthatatlan vezetékezés, semmi rendszer nincs benne. Egyszóval nagyon nincs rendjén ez. Én azt mondom: Logikusan, átgondolt tervezést követően vezetékezd át rendesen, igényesen elvezetve, rendszerezve mindent.

Üdv!
(#) blaci válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Szerintem magával a dobozzal nincs gond, de az előlapot mindenképp átgondolnám, hogy teljesen eltakarja a rétegelt lemezt. Javaslom, hogy ha fúrod a lemezt, szoríts mögé egy fadarabot, és akkor nem fog úgy felszakadni, mint ahogy a 3.,4. képen látszik.
Ezen kívül én még szépészeti szempontból egy szintbe hoznám a hátlapon az összes csatlakozót, ami egy tűreszelővel pár perc alatt megoldható.
Végül tennék egy rácsot a ventilátor elé, mert így könnyen bekerülhet valami a lapátok közé, azt meg nem nagyon szereti.
(#) S21L1 válasza blaci hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Az előlap azért lett így, mert könnyebb rögzíteni, ha meg teljesen eltakarná, akkor az élein nézne ki furcsán, szerintem. A csatlakozókat mindenképp megigazítom majd, a vezetékelés se a legszerencsésebb ott, a ventillátor elé pedig a rácsot majd megint csak akkor veszem meg, ha lesz pénz, de most ennél fontosabb dolgokra kell költenem sajnos. A fúrást meg nem is én csináltam, hanem édesapám, aki asztalos, de köszönöm a tippet, legközelebb alkalmazom is ha kell, de úgy volt ő is vele, hogy a doboz belsejénél mindegy, hogy beszakad-e a fa vagy sem.
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 12, 2014 / 3
 
Az esztétikát illetően - valóban van mit javítani rajta, de ez hobbi. Kinek ilyenre, kinek olyanra sikerül, tapasztalattól, lehetőségektől, pénztárcától függően. Nyilván nem mindenki Tony Stark, hogy áttetsző hajlékony OLCD-ken és virtuális 3D-ben faragja össze azt, amit végeredményként látunk. Nekem életem legelső panelje lett a legszebb és legesztétikusabb, mert úgy készült, ahogyan a nagykönyvbe meg volt írva. Azóta annyira sok mindent készítettem, hogy már nem is emlékszem sem a számára, sem a funkciójára. Volt, hogy Terta logikai kockát használtam (van aki azt sem tudja mi az), van, hogy furatraszteres panelt, ahogyan S21L1 fórumtársunk. Az az érdekes azonban, hogy amit én is próbapanelre és hevenyészve raktam össze - abban több volt az alkotás öröme. Nem felejtem el azt az erősítőt, amit jobb híján légszerelésben készítettem el és mindig összegyűrtem, ha jött a főnök - hogy beférjen a fiókba. Majd legközelebb széthajtogattam, ha zenét akartam hallgatni. ma is a leghasználhatóbb eszközeim azok, amik furatraszteres paneleken vannak, mert az emberi szem és kéz több lehetőséget képes kihasználni, mint például egy Eagle nyáktervező. A monitort bámulva eszembe nem jutott volna IC foglalat alá még egy memóriafoglalatot betenni. Pedig csak két foglalatot kell egymás fölé helyezni, vagy magasabb foglalatot kell használni. De ezt az ember 2D-ben nem látja. A légszerelésről meg csak annyit, hogy a kaotikusan vitt vezetékek sokkal jobb paraméterekkel bírnak, mint a sok párhuzamos vezeték. De ahányan vagyunk - annyifélék is. Én megcsodálom ezeket a munkákat is és a remekbe szabott Hitech CNC-s darabokat is. Ennek ellenére én is megtettem - amiért kiröhögtek kezdőként - hogy amikor elkészült az első kettős tápom és be lett dobozolva - azaz más teljesen késznek nyilvánította volna - én szétszedtem és újrahuzaloztam, mert nem tetszett, hogy túl passzosak voltak a vezetékek és a szervizeléshez nem lehetett kényelmesen lehajtogatni az előlapokat. Így azt mondom: deszkamodellnek, prototípusnak tökéletes, ha minden jól működik. Aztán neki lehet ennek futni többször is, vagy több változatot készíteni - csak kedv legyen hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) Gabó válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Szerintem senki se születik profi kivitelezőnek, és ha jól saccolom a kiírt mail címből, még fiatal, van ideje tanulni, meg ez a 2 év is hihetően hangzik (gondolom iskola, meg egyéb baráti elfoglaltságok). Ez leginkább azoknak szól, akik "leszóló kritikát írtak".
Maga a dobozolás, szerintem egész jó lett, persze a csatlakozók igazítása, a hátlapon, meg hasonlók, sokat emelne rajta külső küllemen. Az eleje (utolsó kép) alapján, maga a külső jó lett.
De én azért rengeteget változtatnék rajta. Első sorba, az elhelyezés ami nem annyira tetszik, leginkább az egyik végfok hűtése kívül, másik belül. Én mind a kettőt kintre tenném, célszerűbb is, a légáramlás miatt, ezáltal a venti se kellene, mert szerintem a 2db 2050 nem termel annyi hűt, ami ezt a bordát nagyon megmelegítené. A kimeneteket én pl egymás alá tenném, vagy egymás mellé, úgy forgatva, hogy a beszorító nyomókarja egymásnak háttal van. A tápot, és a bemenő részét a tápnak, nem a végfok mellé tenném közvetlen, mint ahogy a képeken látszik. Felépítésbe, egyik oldalt lehetne a táp, másik oldalt a végfok, előfok rész. Ha az esztétikus elhelyezés megvan, jöhet a vezetékezés, amit én személy szerint "kábelkorbács" elven oldanék meg. Hozzáteszem, külön a gyengeáramú rész, és az erősáramú réz. Az audió jelnél árnyékolt vezetékekkel, és rendes nullpotencia kialakítással, el lehet kerülni, a búgásokat, zavarokat, huzalozásnál ezt is előtérbe helyezve kialakítani. A kivezérlésjelzőről csak kép van, nem tudom mennyire hat egymásra a sűrűn rakott led. Ezt lehetne valami formába megcsinálni, pl kirakni a két oldalt egy körbe, és alulról indulva.
A pc táp bele, az mit hajt? Ha csak kevés áramfelvételű egységeket, és a toroid is alkalmas, akkor arra is lehet tekerni pár menetet, és azt használni.
Én személy szerint, hibás erősítőket szoktam venni, ami menthetetlen, abból a tartalmat ami nem kell, kiszedem, és abba építkezek. Szerencsére sok erősítőnek, jó az elosztása ezen a téren, és a dobozolási macerát is megúszom. Annyi hátránya van, hogy kötöttebb a projekt. Jelenleg is van egy ilyen erősítő, aminek csoda módon a végfoka jó volt, az "agya" halt meg, és kapott új "agyat" saját igényeknek megfelelően. Ez leginkább már csak az esztétikus kábelezésre vár, meg pár moduljának az újraalkotására, mert csak egy ilyen béta panel készült hozzá tesztelési céllal. Igaz azzal is üzemel vagy fél éve, tehát a végleges verziót, csak át kell tervezni rendesen és meg csinálni.
(#) papus51 válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Szevasz Szilárd!
Hát kaptál itt hideget is meg meleget is. Nekem az a véleményem, hogy a hozzászólások szakmai részét érdemes elemezgetni és a segítő javaslatokra visszaemlékezni majd a következő munkád során.
Ami azonban nagyon fontos, hogy ne add fel. Lehet, hogy a kábelek egy kicsit káoszosak, meg mások fém kaszniba építkeznek, de ezt Te csináltad. Majd a következő még jobb lesz.
(#) mate_x hozzászólása Szept 12, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Néhány hete megkértek, hogy építsek valakinek egy forrasztóállomást, a Digitális forrasztóállomás 2 cikk alapján. Gondoltam hogyha már építek egyet, akkor megint alakítok rajta egy kicsit, úgyhogy akár ezt hívhatjuk 2.1-es változatnak is . A módosítások a 2.0 változathoz képest:
-páka kábel kicserélése hajlékonyabbra(előny: jobban hajlik; hátrány: nem hőálló, úgyhogy nem tanácsos a páka hegyét a kábelhez dörzsölgetni )
-pákában lévő hidegponti hőmérsékletet mérő szenzor kicserélése lm35-re (Itt biztos mondhatjátok, hogy mi a francnak bele ilyen, ha nem lenne benne hidegponti hőmérséklet mérő, úgyis ugyanolyan jól lehetne vele forrasztani, az a pár fok eltérés nem számít túl sokat. Ez igaz is, de hívhatjuk ezt az én hülyeségemnek is, de szeretem az ilyen elméleti precízséget. Egyébként a szenzor kihagyásával is működtethető a páka.)
-hőelem erősítő áramkör módosítása precíziós differencia erősítő kapcsolásra
-szoftverben a mérésben átlagolás megvalósítása, sokkal kevésbé ugrál így a valós érték
-100 °C-tól állítható be a hőmérséklet, ez alatti hőmérsékleten a valós helyén "<100 °C" jelenik meg
-nagyjából ennyi jutott eszembe
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, akinek csináltam neki tetszett
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) mate_x válasza mate_x hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Még néhány kép építés közben.
(#) Csupasz válasza mate_x hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Nagyon jó, gratulálok!
(#) Csongi_ válasza mate_x hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Nagyon szep es tetszetos kivitel. Megkerdezhetem, hogy a feliratokat hogyan keszitetted?
(#) KKobra válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Gratulálok a műszerhez! Egy jó tanács a használathoz.
Felejtsd el a műszerzsinórt!! Meghamisítja a mérést.
(#) mate_x válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Köszi. Holnap majd felrakom a topicjába.
(#) mate_x válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Köszönöm
Csongi_: Az előlapot egy cnc-vel rendelkező fórumtárssal készítettem, nyákból készült
(#) SALáta hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
Sziasztok.
Március vagy Áprilisban elkezdett aztán hanyagolt néha elő elő vett tervemet beadtam az MEE pályázatára. Maga a terv első nekifutásra az otthon található anyagokat átnézve egy pirográfnak készült, aztán rájöttem vektorra jobb a hajtása meg úgy is több a vektoros munka, ám erre használhatóbb a lézer. Így született meg egy kék diódás lézergép. Első elektronika egy kontakta dobozba kapott helyet, a jól ismert kínai 3 tengelyes panel és egy másik vezérlő. Majd kapott még egy jobbféle vezérlőt és két kínai egytengelyes vezérlőt. A pályázatra vektoros géppel ám raszteres lehetőségét is említve indultam. Sikerült az első hely. Itt jobbnál jobb munkákat látok mégsem láttam ott egy pályaművet sem.

Minden mechanikus rész saját készítés. Amit nem éri meg az épp az elektronika, ami nem egyedi igény azt ténylegesen nem éri meg. ma már minden ki van találva, ha ennél több kell bele kell vágni de ha van rá megoldás és megbízhatóbb mehet a gyári. A gépet linuxcnc vezérli. Talán lesz egy egy ötlet szabályzásra is. Előlaptól a csiszoló lapig mindent el lehet készíteni, nyákot is a géppel. A rétegelt lemezt (ami megfelelő) is vágja, igaz lassan, sajnos több lemeznél nem lát át a középső rétegen ami bármi lehet, hulladék főleg.

Utólagos megnyugtatásként, burkolat és elszívó van a gépen, éppen mindkét kép ezek nélkül mutatja, az esti látványkép és a kiállítási kép is, a kiállításon a lézer ki volt kapcsolva, alapáramon sem ment, ez már nem a játék kategória. Saját véleményként a szemgyulladástól a vakságig okozhat bántalmakat. Közvetlenül belenézés teljes energián vakságot okoz, ám én alapáramon sem szeretnék belenézni.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) vzoole válasza SALáta hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Gratulálok az eredményhez!

Nyák készítésnél a laminált védőréteget égeted le?
(#) SALáta válasza vzoole hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Köszönöm, matt fekete festéket, vagy öntapadós papírt és akkor ki kell szedni amit levágtál, inkább teliföldhöz való, annál hatékony. Stratégia és sebesség megválasztása fontos lépés, illetve téglalap a lézer "pontja" .

De így felirat is készíthető például dobozra, vagy maszkolva vagy részben maszkolva. Részben maszkolás hatékonyabb művelet szerintem. Azaz először maszkolok majd kivágom befúj és leszedem a felesleget az elő vagy hátlap feliratról , aztán óvatos törölgetés száraz ronggyal és védőlakk.

El nem tudtam képzelni hogy például a minidrillhez is jó megfelelő minőségű csiszolópapírt vágni, szóval ezzel használhatóbb a gép ezen része. Volt példa hogy vasárnap fogyott ki a deltacsiszoló papírja, sehol semmi, szólt após és vágtam neki párat hirtelen ami itthon volt öntapadós abból. Lassan azt mondom kis mindenes. Pedig ezek csak hozadék felhasználási területek, jól el is tér az eredetileg kitűzött céltól.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) S21L1 válasza Gabó hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Valóban, a 2050-nek eléggé túlméretes a bordája, és ha tudok szerezni még egy hasonlót, mint ami a 7294-nek van (piacon vettem 1000Ft-ért) akkor azokat is lehetne kívülre rakni, de nem terveztem egyiket se így, csak így adódott. A pc táp hajt a két erősítőn kívül mindent, mivel a +-40 voltból nem tudtam +-12voltot csinálni zeneres kapcsolással, hiába raktam össze kapcsolási rajz szerint, nem működött sehogy, de lehet csak én rontottam el. Viszont a toroidos megoldásra nem gondoltam még, de ezzel is az a baj, hogy ötletem sincs, hogy mennyi menetet kellene nekem rátekernem és hogyan, hogy kapjak belőle egyenirányítva +-12V-ot az aluláteresztő szűrőnek. A kivezérlésjelző pedig még a legelső alkotásom, azért is van furatraszteres panelen, mert akkor még nem is tudtam nyákot maratni, a koromat illetően meg igen, relatíve elég fiatal vagyok, '91-ben születtem, és így egyetem mellett a pénz is elég kevés, nem csak az idő, hogy rendesen neki tudjak ülni csinálni a dolgokat, leginkább nyáron van rá 1-2 hónapom, suliidőben pedig tudom csinálni az apróbb dolgokat.

papus51, igen, a kábelezés még nekem is bántja a szememet, tegnap is szeretlem az erősítőt, és megzavart, hogy egyes helyeken más színű kábelt használok ugyanarra, mint máshol, de ezt majd javítom hamarosan.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) soos csaba válasza KKobra hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Szia!
Köszönöm, el fogadom a tanácsot!
Amúgy észre vettem hogy valami nem stimmel a zsinórral, mert túl hosszú, és tényleg meg hamisítja a mérést!.
Következő: »»   1224 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem