Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   50 / 839
(#) Kovidivi válasza Medve hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Hello.
Nem írnak a neten róla sokat, de ezt találtam: Bővebben: Link. Ki kell próbálni, működik-e.
(#) erdeidominik1999 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Köszi szépen, már értem.
(#) MGaa73 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Koszonom a segítséget. LCD kijelzőm az van a klasszikus HD44780. A mini pro egyelőre nem áll ossze a fejemben mire is lenne jo. Talán majd később. A mega2560ra a több kimenet miatt gondoltam...akkor nem kellene az i2c adapter sem.
(#) tomat5 válasza MGaa73 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Szia
Nekem eddig minden megjött 2-3 hét alatt. Pont most rendeltem egy megát. Írt a kínai, hogy küldjek gyorsan plusz 3,50 dollárt, mert azt mondta neki a postás, hogy csak akkor jön el Magyarországra a kütyü, ha regisztrálja a csomagot ?? Gondolom valami nyomkövetésre gondolt. Visszaírtam neki, hogy vagy a pénzt vagy a panelt küldje és nem fizetek többet. Írta, hogy rendben. Ez volt 2 hete, eddig még semmi, de még simán megjöhet. Ezen kívül soha sem volt semmi gondom.
Üdv.
(#) icserny válasza MGaa73 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Én egy ilyen, vagy hasonló készletben gondolkoznék. Nem muszáj egyben megvenni, a hozzávalók részletekben is beszerezhetők az Ebay-ről.
(#) Janusz001 hozzászólása Okt 6, 2014 /
 
Sziasztok, új lennék a mikrokontrollerek világában, projektváltás miatt lenne néhány hónapom kicsit elmélyedni benne. Amit szeretnék megvalósítani Arduino –val az egy beégető kemence vezérlése lenne. Amit tudnia kellene:
-egyszerű lcd kijelzés, kemence aktuális hőfoka, beégetési idő beállítása(ezt jó lenne valami nagyobb kijelzőn is megjeleníteni, hogy messzebbről is jól látható legyen) , a beégetéshez kívánt hőfok kijelzése, esetleg a hátralevő idő leteltével erősebb hangjelzés
-kívánt hőfok beállítása, csak akkor ha pl egy nyomógomb zárva van, ne legyenek véletlenek
-a fűtésért felelő gázégő ki be kapcsolása a beállított hőfok szerint, ha alacsonyabb megy a gázégő, ha magasabb leáll, itt lehetne +-5 fok eltérés a beállított értékhez képest (relé és mágnes kapcsolón keresztül gondolom megoldható)
A folyamat amire kellene, az a következő: adott egy egységnyi lefestett árú, ezt betolják a beégető kemencébe, a konzolon pedig meg kellene adni, hogy milyen hőfokon hány percig kell bent lennie, mivel az árú betolásakor a kemence visszahűl, a visszaszámlálást csak a beállított hőfok elérésekor kellene elkezdeni és ezt a visszaszámolást megjeleníteni, majd ennek leteltével jönne a hangjelzés. A kemence aktuális értékét 250c fokig kéne tudnia, létezik ilyen érzékelő?
Maga az elképzelés megvalósítható lenne?

Kezdésnek egy Avr-uno mikrokészletet szemeltem ki az alapok elsajátításához, esetleg elég lenne a sima nano is? Ezt kifejezettem az alapok elsajátítására kellene, nem a fent említett projekthez.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) Kovidivi válasza Janusz001 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Szia.
A nano én uno szerintem ugyanazt tudja, csak a nano kisebb. Ez a projekt, amit írtál egy Arduinonak kis falat. Én mini-t használnék, az olyan cuki, meg olcsó Itt nem is a programozás lesz a nehéz, hanem a struktúrált felépítése az egész program működésének. Javaslom, papírra kezd el felírni, milyen érzékelőid lesznek, miket fogsz vezérelni, és ezek logikai kapcsolatait. A változóidat már kezdheted összeszedni, mi jelenjen meg az LCD-n, lesz-e valami külső beavatkozási lehetőség, vagy csak Start gomb, stb. Szánj elég figyelmet a hardverek és az Arduino megfelelő illesztésére is, gondolok itt gázégő vezérlése, esetleg ventilátor. Rakj be olyan sok védelmi részt, amennyit lehet, gondolj át olyan lehetőségeket is, amik nem történnek meg valószínűleg, de ha megtörténik, akkor se legyen gond. Legyen az egész "bolondbiztos". A kódot majd kommenteld tele, így ha felrakod, segítünk a megírásában. Ha úgy gondolod, gyakorolni akarsz, kezd egyből azzal a panellal, amit majd használni akarsz (tehát valami USB-s Arduino lesz gondolom). Ezt az USB-t meg majd kivezeted valahova, így bármikor tudod frissíteni a programot.
(#) vilmosd válasza Janusz001 hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 2
 
Szerintem inkabb vegyetek valami gyari mubizonylatos szabalyzo muszert oszt kesz. A gazego nem jatek. Lattam elszallni egy 10 t/h kazant, bizony csunya moka volt. A 35 meteres kemenynek a felso fele szetnyilt. A szerelo kollegat elso blikkre elozetesbe helyeztek. Persze kesobb kiderult hogy nem o volt a hunyo, de addig is elozetesben volt. Na szoval egy gyari kiprobalt szabalyzo a megoldas, nem az ilyen barkacs epitesu elektronikak. Az arduino egy amator celokra keszult fejleszto rendszer, ami ipari celokra nem felel meg. Tudom majd itt jonnek az ellenvelemenyek, hogy igenis Pistike csinalt vele urhajovezerlest, sot fel is tette a videot a juhtyubra, de gondolj bele mekkorat durran 1/2 kobmeter gaz, ha a szabalyzo beengedi, es elsore nem gyullad be csak kicsit kesobb.
A hofok erzekelest 200-300 C kornyekere J vagy K tipusu hoelemmel lehet megvalositani, esetleg PT100. Ezekhez illeszto elektronika (erosito) szukseges, es mivel nem linearis eszkozok, SW-ben meg kell oldani a linerizaciot. A szabalyzashoz pedig valamilyen PID jellegu algoritmust is le kellene programozni. Vegulis nem lehetetlen megoldas, de nem elsoprojektesnek valo feladat. A mikrokontroller programozast talan valami egyszerubb projekttel kellene elkezdeni.
(#) Janusz001 válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 6, 2014 1 /
 
Szia, a gázégőn gyárilag van beépített láng és gázérzékelő, biztonsági szelep, szellőztetés miegymás, lényegében csak 230v kell neki, ezt vezérelném a mikrokontrollerrel.
Mint írtam, most lenne néhány hónapom kicsit elmerülni a mikrokontrollerek világában, érdekel is, ezt a projektet nem első feladatnak szántam, azért is kérdeztem, hogy melyik készlet lenne kezdésnek megfelelő. Annyi biztos, hogy nehéz szülés lesz, főleg az első lépések.
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Köszi, akkor keresgélni kell a "könyvtárban". (Dominik, ez nem jó hír!)
(#) vilmosd válasza Janusz001 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Szerintem egy MEGA kellene, ha LCD-t is akarsz. De elsore szerezz be egy hoelemet, es probald meg illeszteni az analog bemenethez, majd probald meg megirni a hofokmerest 0-300 C koze. Ezzel el leszel egy darabig. Homereshez a J tipusu hoelem megfelel. A hoelemes meres elmeletet, az alap hoelemtipusoka, es a linearizalashoz tartozo matematikai kepleteket ez a doksi leirja. Termeszetesen csinalni kell hozza valamilyen precizios erositot, ami a hoelem 50.2 uV/C jelet felerositi az analog bemenet szintjere (kb 200 x erosito, pontosabban 192.3 x 300 C-> 3V analog fesz). Leirast talalsz itt es itt. Utana kiszamolod a homersekletet a beolvasott ertekbol. Amikor ezzel megvagy mar kozelebb leszel a kituzott celhoz. Ezutan majd jon a menu megirasa, a kezeles megirasa, de az mar talan egyszerubb lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) TavIR-AVR válasza Janusz001 hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 2
 
Gáz és vezérlése:
- Gázkészülékek műszaki biztonsági szabályzata (GMBSZ)
- Robbanás biztonságtechnikai végzettséggel súlyosbítva

Ez a minimum. És ekkor _semmit_ nem, csináltál még.
A kollégának igaza van. sem az Arduino, sem a hobbijelleg nem alkalams ilyen vezérlés/irányítástechnikára.

Tudatosan, ha a gázrendszer robban: 3-5 év a fenyegetettség a törvény szerint....
Ha "csak" otthonra, akkor közveszély okozása...
Ha villanyász vagy: foglalkozás körében kitétellel....

Nem lehet a kemence villamos fűtésű?

Azért első projektnek szerintem meredek kicsit.

De hogy tippem legyen:
Kulcsszó: SMT kemence vezérlés
(#) rmis válasza Janusz001 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
HI!

Szerintem első körben kérdezz meg egy gázszerelőt, hogy mi az, amit Te a készüléken megtehetsz. Ha berendezésed teljesen automatizált és Te csak a kívánt hőfokot akarod a gázégővel közölni (meg azt, hogy mikor működjön), akkor az külső eszközzel elvben megtehető. Ha nagyobb kijelzőt is szeretnél, meg szeretnéd beállítani a hőfokot meg a bent töltött időt, stb, stb, akkor lehet, hogy a helyedben egy tabletet használnék a visszajelzésre. Nagyobb LCD + dobozolás + tápegység = kb. 4-6.000 Ft, 7" tablet kb. 9.000 Ft - bár itt már bejöhet a képbe az is, hogy több helyről is megnézheted az aktuális értékeket...csak a fantáziád szab határt.

Egyébként ha van rá keret, akkor meg PLC...

De egyik megoldás sem lesz olcsó
(#) zsolt58 hozzászólása Okt 9, 2014 /
 
Hello
Lenne egy extrém kérdésem!
Van Arduino Unom!
Abbol lehetne csinálni ATMEGA16-16PU(40 labu) programozot. Nekem ATMEGA 32-van az arduinomba!
udv
(#) TavIR-AVR válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Mega32 biztos nincsen. Maximum Mega32U4 (Leonardo).


Mit is szeretnél amúgy?
(#) zsolt58 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Igazad van!
ATMEGA328P-PU van benne! Ami 12 labu!
AVR programozot szeretnek csinalni hogy birjam az ATMEGA16-16PU-t programozni!
udv
(#) kapu48 válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
zsolt58 Te valamit nagyon kavarsz, mert ennek biza 32 lába van!
ATMEGA328P-AU
(#) Kovidivi válasza Medve hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Szia!
Majd szólj, ha rájöttél, hogy lehet külön megcímezni az LCD-ket I2C-n!
(#) MGaa73 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Köszönöm az eddigi segítséged/segítségeteket. Megfogadtam a tanácsod és egy "SainSmart UNO R3 Board ATmega328P ATmega16U2 Free USB Cable For Arduino" ra esett a választás innen
Szeretnék még venni egy breadboardot is vezetékekkel ahogy javasolatad, de rendelés előtt ehhez még lenne pár kérdésem. Tapasztalat szerint érdemes venni hozzá male to male és male to female vezetékeket is? Az arduino és a breadboard közé male to male kell.
Másik a táp. Látom, hogy van olyan power suply modul ami a breadbordra illeszthető. Érdemes venni egy ilyet vagy elégendő az arduinóról átadni a tápot.
Ha minden igaz azaz arduino panel amit én rendeltem csak 5V-ot tud... 3,3V-ot nem.
(#) zsolt58 válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Én az egyik felü gondoltam!
udv
(#) rmis válasza MGaa73 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
LCD, ledek, hõmérõ, 1-2 tranzisztor esetében nem kell külsõ táp. 1 léptetõvel sincs gond, de a szervó már vehet fel akkora àramot, bogy ne bírja.
(#) MGaa73 válasza rmis hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Bocs rosszul fogalmaztam. Az nyilvánvaló, hogy a szervo nem megy róla, de az a breadboardhoz kapható nehány 100 Ft-os taprol sem fog menni. Helyesen a kérdés hogy érdemes e külön tápban gondolkodni (inkább praktikussagi okok miatt) ahelyett hogy az arduino panelrol adnám át a tápot. Vagy van-e pl olyan periféria ami inkább 3,3 V-ot igényel es nem 5V-ot?
(#) pepe1125 hozzászólása Okt 11, 2014 /
 
Bocsánat a közbeszólásért, de hátha tud valaki segíteni most abban, hogy lehet egy byte-ot (0...255) felbontani úgy, hogy az eredmény a következőképpen bontódjon szét: 0,1,3,7,15,31,63,127,255 ???

Milyen művelet van erre?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) rmis válasza MGaa73 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Szia!
Vannak olyan periferiak, amik 3,3v-tal mennek, de az arduinohoz kifejlesztett eszkozok altalaban el vannak latva szintillesztessel, hogy ne kelljen ezzel kulon bajlodni. A baj akkor kezdodik, amikor van egy egyedi alkatreszed, amit hasznalni szeretnel, mert akkor nem mindig tudod meguszni a kulon tap hasznalatat. En azt tanacsolnam, hogy ha van ra lehetoseged, akkor vegyel olyan breadboardot, amihez van kulon tap. Hasznalni nem muszaly, ha meg kellene, akkor nem kell ra heteket varni, amig megjon kinabol. Ha lesz valamilyen konkret elkepzelesed, hogy mit is szeretnel megepiteni, akkor inkabb jobb tanacsot lehet adni, mint igy vaktaban. (Bocs, hogy nem tudtam ekezetet hasznalni)
(#) MGaa73 válasza pepe1125 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Nem nagyon ertem a kérdést ....ha kicsit pontosabban fogalmaznal
(#) GPeti1977 válasza pepe1125 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Logikai ÉS kapcsolat.
Eredmeny = valtozo & 0x00001111//15
(#) MGaa73 válasza rmis hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
ilyet es ilyet is találtam. Melyiket érdemesebb ? Van vmi tapasztalat ezzel kapcsolatban?
(#) pepe1125 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
  1. if (fft_log_out[i]<20 && fft_log_out[i]>0) jj=0;
  2. else if (fft_log_out[i]<32 && fft_log_out[i]>=20) jj=1;
  3. else if (fft_log_out[i]<64 && fft_log_out[i]>=32) jj=3;
  4. else if (fft_log_out[i]<96 && fft_log_out[i]>=64) jj=7;
  5. else if (fft_log_out[i]<128 && fft_log_out[i]>=96) jj=15;
  6. else if (fft_log_out[i]<160 && fft_log_out[i]>=128) jj=31;
  7. else if (fft_log_out[i]<192 && fft_log_out[i]>=160) jj=63;
  8. else if (fft_log_out[i]<224 && fft_log_out[i]>=192) jj=127;
  9. else if (fft_log_out[i]<256 && fft_log_out[i]>=224) jj=255;



Ezt kivaltani valami egyszerubbre.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) rmis válasza MGaa73 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Nekem az első fajta van

Nem rossz cucc, de eddig még csak arra használtam, hogy egyszer kipróbáljam, tényleg jó.
Gyakorlatban viszont amíg nem építesz akkora cuccot, ami meghaladja az Arduino lap kereteit nem érdemes felrakni, mert csak egy plusz nyűg, szerintem.
(#) rmis válasza pepe1125 hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1
 
  1. if        (fft_log_out[i]<20)   jj=0;
  2. else if (fft_log_out[i]<32)   jj=1;
  3. else if (fft_log_out[i]<64)   jj=3;
  4. else if (fft_log_out[i]<96)   jj=7;
  5. else if (fft_log_out[i]<128) jj=15;
  6. else if (fft_log_out[i]<160) jj=31;
  7. else if (fft_log_out[i]<192) jj=63;
  8. else if (fft_log_out[i]<224) jj=127;
  9. else  jj=255;


Próbáld meg így. (nem tudtam lepróbálni most)
Következő: »»   50 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem