Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   147 / 292
(#) -Soma- válasza adapter hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Miután kicsréltem felfújtam, de egy óra alatt 1,5 bar-ról 1 bar-ra ment le, ill. lehet hallani, ahogy "szörcsög" a nyilásnál. De már úgyis mindegy, mert az újat felszereltem. Viszont a nyomás nem tudom miért esik le.
(#) AndrewK válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Nem tudom mennyit tudsz, ezért leírok mindent, sértődés ne essék...
Ha levegős a rendszer, akkor légtelenítéskor a nyomás is leesik. Akkor van gond, ha nem szürcsög a légtelenítő, és esik a nyomás..... A tágulási tartálynak van egy munkapontja, ami rá van írva. Ezt kell pumpával vagy leeresztéssel a levegő oldalon beállítani. Akkor kezd dolgozni, ha töltöd vízzel a rendszert és majdnem megáll a nyomás egy bizonyos értéken. Na ekkor kell a tartályt kb. félig tölteni vizes oldalról, különben nincs értelme, hogy benn van....
Minimális víz mindig is távozik a rendszerből..... semmi sem tökéletes, de 1,5 óra az gyors ütem. Mivel cseréltél tartályt, tuti került bele plusz levegő.
Még ha a csövek a betonban mennek, és kilyukadt, akkor áztatod a falat lehet. Na az szívás....
bár nem hiszem, hogy ez lenne.
Remélem segítettem.
(#) torpiropi hozzászólása Jan 20, 2015 /
 
Sziasztok ! van egy ARISTON CLAS EVO 28 FF FALI KOMBI GÁZ kazán ami SP3 HIBA KÓDOT JELEZ KI .
És nem mindig .

Mi lehet a hiba ??
Köszönettel
(#) -Soma- válasza AndrewK hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Köszi a gyors választ!
Nincs sértődés, sőt örülök, hogy válaszoltál. Nem szakmám a gáz, ill. vizszerelés, csak szeretem magam megjavitani az elromlott dolgokat.
Akkor ha jól értem, kezdjem el feltölteni a rendszert, de ne álljak meg az optimális értéknél, hanem addig töltsem, amig a nyomás szinte megállt. (Akár több bar is lehet???) Ekkor még töltsem egy kicsit tovább, hogy a tartály kezdjen töltődni. Ekkor honnan tudom majd, hogy kb. félig lett a tartály?
Tényleg, ne haragudj, hogy ilyen "hülyeségeket" kérdezek, de nem csináltam még soha ilyet.
Előre is köszi a választ!!!
(#) szerediattis válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Szia Soma.
Hasonló készüléknél láttam ilyen hibát,ott az égéstérben volt a luk,és a kicsepegő vizet el is párologtatta.Le kéne külön nyomás próbázni az égésteret is.
(#) -Soma- válasza szerediattis hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Szia!
Ezt a nyomás próbát én is meg tudom csinálni?
Egyébként az a baj, hogy ha újra feltöltöm, akkor ismét lemegy a nyomás 0,6-0,7 bar közé és ott meg is áll. Hiába kapcsol be többször is a fűtés, ez alá nem megy. Gondolom ha folymatosan csöpögne akkor teljesen ki kellen fogynia a viznek, vagy kicsi nyomásnál nem csöpög? Lehet, hogy mégis szerelőt kell hivnom?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) Kovidivi válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Ha repedés van, az lehet, hogy csak bizonyos nyomás felett ereszt, mikor a csövet szétnyomja a nyomás. Amikor ez lecsökken, bezárul a rés.
(#) proli007 válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Hello! De az is lehet, hogy ez már, a víz hidrosztatikai nyomása. Mivel 1bar, az 10m vízoszlopnak fele meg. Vagy is ha a nyomásmérőtől a legmagasabb pontod 6..7m, akkor ezt a nyomást látod a műszeren.
(#) AndrewK válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Na itt jön a képbe, hogy semmit nem tudunk a rendszer kialakításáról, és csak találgatunk, hogy mi lehet a baj.
(#) AndrewK válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Én azért megkérdezném, hogy mennyi is az az annyi? Töltsd fel a rendszert, majd ereszd le a vizet a 0,6-0,7bar nyomásig, és írd meg, hogy mennyi víz "szökik" el az alatt az 1-1,5óra alatt.
Amikor töltesz, a nyomásmérő gyorsan eléri a 1,5-2-bar értéket?
Ez jó kiindulópont lesz a további hibakeresésben.
Isten ments, hogy 2 bar fölé engedd a nyomást!!!!
Ellenőrizd a kiegyenlítő tartály levegőoldali nyomását, és ha nem 1,5 bar, akkor állítsd be 1,5-bar-ra!!!!
Utánna töltsd vízzel a rendszert! Én így értettem.
Szeretném leszögezni, hogy nekem sem szakmám a vizszerelés, csak együtt dolgozom viz-gáz-kp.fűtés-szerelőkkel - vezérléseket készítek és rakok fel nekik egyedi megrendelésre - , és rámragad, amit beszélnek. Mindent én sem tudhatok. Azért láttam 1-2 meglepő és furcsa hibát.
(#) szerediattis válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Szia Soma.
A fő hőcserélő(amit helytelenül égéstérnek neveztem)L-jelű,amit a nyomáspróbához ki kell szerelni,a csatlakozásait le kell zárni,egy kivételével,amibe pl.egy autó szelepen keresztül levegőt lehet pumpálni.Aztán az egészet beletenni egy forróvizes edénybe,és figyelni a buborékot.Az is elképzelhető,hogy a víz kifolyásának szemmel látható nyomai vannak.Ha bevállalós vagy,van hozzá szerszámod,mindent vissza tudsz szerelni a helyére,akkor meg tudod csinálni.Ellenkező esetben,ha van megbízható szerelő a környéken,akkor hívd ki hozzá.

Eurotherm.JPG
    
(#) VIM válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Szia! Kezdjük az elején, hogy ennek a készüléknek nincs beépített tágulási tartálya és biztonsági szelepe, amit utólag kell a rendszerhez kiépíteni a szakembernek a rendszerhez. A tágulási tartályokat általában nagyobb előnyomással hozzák forgalomba mint amire a beépített rendszernek szüksége van, ezért ebből a gyári nitrogén töltetből le kell engedni a térfogatnak megfelelő értékre. Ez a nyomás az idő előrehaladtával és a nitrogén sajátosságának velejárójával elillan a tartályból amit utólag levegővel kell majd pótolni, ha szükséges. Ami nálad előfordult, hogy a tartály tele volt vízzel az lehetett a nitrogén vagy a levegő előnyomás hiánya is, mert ha lyukas a ballon akkor a szelepkupakot levéve víz jön ki onnan. A mostani felállás, hogy ha mindent jól csináltál és mégis problémás a nyomásbeállítás az azért van, mert belevegősödött a rendszer és ráadásul olyan helyen ahonnan nehezen dolgozza ki a szivattyú, ezért nem tud helyreállni a nyomás. Ha nincs beépítve légtelenítő (esetleg automata is) akkor elég körülményes lesz ennek a megoldása. Ami a szivattyún és a kazánon található légtelenítési lehetőség, az csak a kazánt hivatott légteleníteni. Valószínű, hogy a "rossz" tágulásinak csak nyomáshiánya volt és nem is lyukas. Azt viszont nem értem, hogy a
Idézet:
„Miután kicseréltem felfújtam,”
az mire volt jó és milyen értékre fújtad fel?
(#) -Soma- válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Sziasztok!
Azért fújtam fel (1,5 bar-ra) a már leszereltet (5 L-es), hogy lássam, biztos ez volt-e a ludas. Ja és azért csak a csere után, mert mivel tele volt vizzel, úgy gondoltam biztos, hogy ki kell cserélni. Miután felfújtam a nyilásnál hallottam, hogy szökik a levegő. Egyébként a helyére egy 8 L-est tettem be.
A légtelenitésre visszatérve pedig nem tudom, hová szorulhatott volna be a levegő, mert minden radiátornál légtelenitést végeztem, de csak az emeletinél jött levegő.
Szerintem szerelőt hivok, mert nem akarok nagyobb bajt csinálni.
Előtte viszont megcsinálom, hogy feltöltöm, majd leengedem a vizet, és megmérem mennyi az annyi! Egyébként töltéskor hamar eléri az 1,4 bar-t!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) -Soma- hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Hali! Feltöltöttem a rendszert 1,5 bar-ra, majd leengedtem 0,6-0,7 bar közé, ameddig magától le szokott menni. Kb.: 1,85 L viz volt amit leengedtem!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) VIM válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Nem a rendszer nyomásának kell lenni 1.5barnak, hanem a ballonban a nitrogén nyomását kell ellenőrizni (ha új a tartály) és beállítani kb. 1bárra és ezután a rendszerhez csatlakoztatva a víz feltöltésekor a nyomásmérőt figyelve (feltételezhetően szereltek ilyet a rendszerhez) kell ugyanezt a nyomásértéket előidézni a rendszerben. A levegő fent fog összegyűlni a felső radiátoroknál ez természetes, hiszen a "távozási pont" felé igyekszik a buborékok halmaza és ez a legmagasabb ponton gyűlik össze, alkalmas helyen. Nem tudom milyen nagyságú (hány literes) a töltési térfogata a fűtésednek de az 5liter, az emelet említése után kevésnek tűnik de a 8liter a minimum ahonnan megfelelő volna az expandálás a felső szinthez is (így látatlanban). Ha csak a vizet babrálod, nem tudod elrontani a készüléket, a levegőt meg mindenképpen ki kell valakinek zavarni belőle. Ha teheted NE engedd le teljesen az egész vízmennyiséget, mert ezzel is csökkented a vízben oldott gázok bevitelét a rendszerbe feltöltéskor, amik hozzájárulnak a levegősödés kialakulásához.
(#) -Soma- válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Megnéztem a tartály nyomását: 1,5 bar. Most újta feltöltöttem a rendszert vizzel, szintén 1,5 bar-ra, és légtelenitettem. Az emeleten csak egy radiátor van, és abból jött ki egy kis levegő. Majd irok, hogy mi a helyzet.
(#) VIM válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
A 1.5bár az sok lesz de vannak leírások a térfogathoz való nyomásértékek beállításához ha "kiguglizod". Azzl, hogy többet hagysz a tartályban nem fogg tovább tartani és jobban működni.
(#) zoszka válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Ha a tartályban 1,5 bar a nyomás úgy, hogy a rendszer nyomásmentes és 1,5 bar-ra töltöd a rendszert, akkor tulajdonképp nem töltesz plussz vizet bele. Legalább 1/2 bárral túl kell tölteni, mint a tartály alapnyomása. De ez is rendszer méretének függvénye. Ha a tartály utólag lett erre a nyomásra fújva, akkor kb 2 hét alatt 20%-ot veszít majd a levegő oxigentartalma miatt, tehát 1,2 bar lesz az alapnyomás, ami többszintes háznál kell. Így a rendszernyomást majd 1,7 bar-ra kell beállítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) -Soma- hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
A tartályra 1,5 bar van irva, ezért gondolom annyinak kell lennie. Fűtéskor felment a viznyomás 1,9 bar-ra és 60 fokosra. A házban 24 fok lett, de most, hogy nem megy a fűtés (csak őrláng van) ismét csökken a nyomás, már csak 1,2 bar (fél óra alatt). Ennek lehet oka a tartály, vagy tényleg a hőcserélő lyukadt ki? Fölöslegsen nem akarom kicseréltetni, mert kb.: 40e Ft.
(#) zoszka válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Meg kéne mérni a tényleges nyomást a tartályban... Az "azt gondolom" nem túl megbízható információ és ezesetben nem is lehet kiinduló pont a hiba megállapítással kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) -Soma- hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Megmértem és 1,5 bar. Azért irtam, hogy gondolom annyinak kell lennie, mert rá is annyi van irva. De nem nagyon világos előttem, hogy hová tűnik a viz a rendszerből. Az oké, hogy a tartály nem látja el igy a funkcióját, de a rendszerbe töltött viznek akkor is lennie kell valahol. A tartályba nem folyhat, ha nincs elég nyomás (üres, kongó hangja van), vagy tévedek?
Egyébként a fűtés még nem kapcsolt be, de a nyomás már csak 1 bar, a házban pedig 23.5 fok van.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) zoszka válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Ebben az esetben látnod kéne a vizet ami eltűnik. Kazán áll és fogy a víz hideg állaptban is. Ha a kazánból folyna azt látnád. Földbe, falba, egyéb rejtett helyeken folyhat, ha nem látod a nyomát. Esetleg egy elfolyóba kötött lefúvató szelep.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) -Soma- hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Falban, földben, padló alatt nem fut cső. Vagyis a falban csak annyi, amennyi az egyik szobából a másikba átvezet (1 falvastagság), de ennyi viznél már látnom kéne az ázást!
Előző lakó szereltette be a fűtést (2006.), de lefúvató szelepről nem tudok (igazából nem is tudom hogy néz ki
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) AndrewK hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Nnnna.... ez így necces lesz..... elmondásod alapján (Soma) nincs munkapontban a kiegyenlítő tartály. Most már azt is tudjuk, hogy van emelet is.... Tehát sok víz van a rendszerben. Hívj ki valakit, mert itt szimultán nem tudjuk megmondani, hogy mi a baj. Ki kell menni szemlére pl. egy szerelőnek.
(#) VIM válasza -Soma- hozzászólására (») Jan 23, 2015 / 1
 
Jobb lesz ha először olvasgatod ezt az olalt.
(#) csabidavid hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Olyan kazán vezérlő hibába akadtam, amelyre az előző 20 oldalon nem találtam választ.
Típusa: kombi kazán átfolyós melegvízzel, Remeha Avanta plus 34/39c .
Múlt héten érkezéskor azt tapasztalták, hogy se a fűtés se a melegvíz. (Szerencsére a régi gázkazán és a bojler beüzemelhető volt, a kombi külön helyre lett telepítve) A kazán E3-as errorral állt ki, amit minden újraindításkor kiír. A hibakód jelentése: A hálózati tápellátás nem megfelelően van földelve vagy a vezérlőegység hibás.
A hálózati kapcsolótáblától folytonosságot mértem a kazán testjéig, a fűtés és gázcsövek felé is 1 ohm alatt maradt az ellenállás.
A panelon egyenlőre két elektrolit kondenzátort cseréltem, de a probléma nem oldódott meg. Egyéb külsérelmi nyomot nem nagyon látok. Nincs ötletem, hogy merre menjek tovább a hibakeresésben.
Megjegyzendő, hogy nyáron a hálózati csatlakozóvezetékben PEN vezető szakadás volt, ez miatt az épületben a csillagpont eltolódott és a kazánvezérlőn leégett a varisztor. A cseréje óta gond nélkül üzemelt.
Ha van valami tanácsotok, ötletetek a hibakereséshez, javításhoz, szívesen venném.

A PEN szakadása nem okoz csillagpont-eltolódást, az a nullavezető volt (Sebi)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) sebokr válasza inka67 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Üdvözlöm

Tudna nekem segíteni a javításban, teljesen ugyanez a hibajelenség. Honnan induljak mit mérjek. Szükség van a kazán főpalel csatlakozásra vagy elég 230v.
Minimális elektronikában én is benne vagyok.

Köszönöm előre is Roland
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) kissi válasza sebokr hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Azt hittem valami GOOGLE fordítást látok, de nem ...
(#) peti7411 ice hozzászólása Feb 10, 2015 /
 
Egy kis segítséget szeretnék kérni,hogy a kételyemet eloszlassam.A szervíz kicserélt egy vezérlő panelt egy Ariston BS 2 24 CF kazánban. Ami a mester szerint 82000 Ft ba került.Valóban létezhet ,hogy ennyi az ára? Az új kazán bolti ára 120 000 Ft 2 év teljes garanciával.
(#) karcsi hozzászólása Feb 10, 2015 /
 
Üdvözlöm a fórumozókat, és segítségeteket kérném.
Ferroli Domina C24-es kombikazánom lángszabályozhatósága megszünt úgy a fűtésnél, mint a HMV-nél. Begyújt a főláng, de gyengén ég, a potikkal nem állítható. Pár hónappal ezelőtt a szakadt modulátortekercset újra cserélték, és tegnapig jól működött a kazán.
Tudnátok tippet adni a hibaelhárításhoz ? Előre is köszönöm válaszotokat.
/ a vezérlő panel tipusa: Honeywell MF 01 /
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
Következő: »»   147 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem