Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   177 / 292
(#) zoszka válasza kviktoria hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Mióta üzemel?
Ha ez házi módszerrel lesz orvosolva, félő, hogy sose lesz garanciális.
(#) kviktoria válasza zoszka hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
És nem is nyúlnék hozzá szívesen.
1 éve üzemel, a tegnapi nap ismét arra mentem haza, hogy leállt újraindítottam és reggel is meg ment, az elmúlt esdig reggelre is leállt...
(#) Joe Bar hozzászólása Nov 23, 2016 /
 
Sziasztok!

FÉG C21.3 kazánnal kapcsolatban kérek segítséget. Az a probléma, hogy a főégő nem alszik el mikor a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket és a termosztát kikapcsol. A főégő kisebb lánggal ég ugyan mint mikor fűtés fázisban van a rendszer, néha a főégőt alkotó 1-2 lángsor ki is alszik, majd visszagyullad, vagy remeg a láng stb.
Aztán jó esetben egy kis idő után elalszik teljesen. (Gondolom akkor mikor az utókeringetés megáll)
Az a helyzet hogy a leírt probléma két féle képpen szokott jelentkezni:

1: Ha a gázmennyiség előbeállítóval kis lángmagasságot állítok be a főégőn (ilyenkor a vízhőmérséklet 50-60 C fokra szokott beállni) akkor úgy zajlik a folyamat, ahogy az előbb leírtam, vagyis a végén azért csak elalszik a főégő.

2: Viszont, ha nagyobb főégő lángmagassággal (60 C foknál nagyobb ilyenkor a vízhőmérséklet) üzemel a kazán akkor előfordul, hogy egyáltalán nem alszik el a kazán főégője. A szobatermosztátot lecsavarhatom 0 C fokra is, akkor sem. Ilyenkor az elzárószeleppel szoktam megszűntetni a gázellátást, aztán mikor újra szükség lenne a fűtésre újraindítom a kazánt.

Elsődleges kérdésem: tudjátok, hogy mi lehet a megoldás a problémára?
Továbbá sok időt fordítottam a korábbi hozzászólások átolvasására ill. a kazán használati útmutatóját forgattam, ezek alapján fogalmazódott meg néhány kérdésem, de csak tapogatózok:

1, Lehet, hogy a Gázarmatúrában lévő rugó előfeszítés változtatása a megoldás?

2, Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a tömszelence vagy a gázarmatúra mozgó alkatrészei szorulnak kicsit? Esetleg lehetséges, hogy nyitó irányba könnyebben mozognak mint záró irányban? Milyen kenőanyaggal szabad kenni a mozgó alkatrészeket az armatúrában?

3, Tömszelence képes úgy meghibásodni, hogy szorulni kezd vagy az egyetlen meghibásodása a csöpögés? (Használati kézikönyv azt írja, hogy 2 évente cserélni kellene. Ezt nem tartottam be.)

4, Lehetséges, hogy az elektronika úgy hibásodott meg, hogy az utókeringetés nagyobb fordulatszámon történik, mint ahogy szabadna lennie? Képes így meghibásodni az elektronika?

5, Az ismertetett hibának lehet köze a vízhőmérséklethez, vagy a fent részletezett két variáns jelentkezésének a két esetben megvalósuló, előre beállított, eltérő gázmennyiség (nyomás?) a kiváltó oka?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Joe Bar hozzászólása Nov 23, 2016 /
 
Van még egy kérdésem a FÉG C21-es kazánokkal kapcsolatban: Mi a különbség a C21 és a C21.3 között.
Egy C21.3-at használok, viszont a szomszéd nyáron lecserélte a működő kazánját, ami látszatra ugyan olyan mint az enyém így megvásároltam tőle. Csak később vettem észre az adattábláján, hogy amit vásároltam nem C21.3, hanem C21.
(#) zoszka válasza kviktoria hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Ha beszabályzás nélkül 1 éve üzemel, akkor az már nem lesz garanciába átvéve..
(#) zoszka válasza Joe Bar hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Ha mindenre tudod a válasz, akkor miért kérdezel annyit?
(#) Joe Bar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
A feltett kérdésekre nem tudom a választ.

Nem tudom pl. hogy szabad e változtatni az armatúrában lévő rugó előfeszítését úgy, hogy nem tudom, hogy az elektronika jól működik-e? Továbbra sem tudom, hogy képes-e úgy elromlani az elektronika, hogy nagyobb fordulatszámon működteti a szivattyút, vagy csak úgy tud elromlani, hogy egyáltalán nincs utókeringetés.

Van adat arra, hogy milyen mértékűnek kell lennie az utókeringetésnek, és azt hogyan tudom mérni?

A kenőanyaggal kapcsolatos kérdésem számomra nagyon fontos. El tudok olyat képzelni pl. hogy van olyan kenőanyag ami reakcióba tud lépni a földgázzal, de azt egy laikus nem tudja. De lehet, hogy egyszerű gépzsír jó oda. Esetleg valami tanács a kenőzsír bázisára?
De lehet hogy nem is zsírt használnak, hanem olajat?

Valószínűleg láttad a kérdéseimből, hogy van fogalmam a kazán működéséről, de ezért jártam utána hogy legyen, ahogy írtam is. Nem akartam teljesen kukán kérdezni. Az hogy van fogalmam nem azt jelenti, hogy értek hozzá.

Tehát számomra még mindig nagyon fontos a válasz mindegyik kérdésemre. Biztos van itt olyan aki ért ezekhez a kazánokhoz. Hol érdemes elkezdeni a hibakeresést?

Írtam a FÉG jogutódjának -az egyik munkatárs az elérhetőségek listája szerint régi termékek dokumentációival foglalkozik- hogy milyen módon tudnék hozzájutni szerelési, karbantartási kézikönyvhöz, de nem tudott segíteni. Azt írta, hogy csak a használati utasítás érhető el a készülékhez. Lehet, hogy így van de lehet, hogy csak számomra. Esetleg valakinek van ilyen? Látott már ilyet?

Ha tudod a kérdéseimre a válaszokat, akkor segíts kérlek!
(#) kviktoria válasza zoszka hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Be van szavályozva.
(#) zoszka válasza Joe Bar hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Szűkítsük a hibát...
Ha áramtalanítod, azonnal elalszik?
Ha igen, akkor vezérlés, szivattyú, gázarmatúra előfeszítés.
Ha nem, akkor tömszelence, gázarmatúra rudazat vagy szeleptányér, szelepülék.
A radiátorok teljesen, egyformán és gyorsan átmelegszenek mikor normál mód fűt?
A többit a válaszaid után.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
(#) Joe Bar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat! Nagyon hasznos.
Ha kipróbáltam írok.

A villanyszerelő direktbe rákötötte a kazánt egy kismegszakítóra. Ugye most az a dolgom, hogy ezt lekapcsolom az áramtalanításhoz?
(#) G_Gyuri hozzászólása Nov 24, 2016 /
 
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.

Bosch GAZ 3000w zw 24-2ae típusú kombi gázkazánom AA hibajelzést ír ki HMV készítés közben. A kijelzőn 93 fok jelenik meg. Ilyenkor a fűtés előremenő is felforrósodik. Gondolom a túlhevülés miatt kikeringteti magából a forró vizet a fűtés körbe. Majd magától újraindul, ha folyatom tovább a vizet és kezdődik elölről a folyamat.
A fűtés teljesen jól működik.

(Nyáron volt egy olyan hibajelenség, hogy átdolgozott a HMV készítés közben a fűtésre, de ezt a szerelő szilikonzsírral orvosolta. A 3 utas szelepet mozgató motor műanyag fogaskerekei közé kent és azóta jól működik.)

Már hívtam a szervízt, november végéig még garanciális, most lesz 2 éves a készülék.

Mit gondoltok, mi lehet a probléma? Van tapasztalata valakinek ezzel a típussal kapcsolatban?

Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) vargaf válasza G_Gyuri hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Egy témát egy helyre tegyél fel ( szabályzat ).
(#) kadarist válasza G_Gyuri hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Szia!
A doksi végén ott a hibakódhoz tartozó lehetséges hiba okok felsorolása. Bővebben: Link.
(#) G_Gyuri válasza kadarist hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Köszi Kadarist! Ez a doksi megvan nekem is a kazánhoz, az első volt hogy megnéztem. Beszéltem egy ismerős vidéki szerelővel, ő a vízkőre gyanakszik.
Ha tényleg az lesz akkor ki kell savazni a hőcserélőt és/vagy kazántestet? Ez a művelet hogy zajlik és ott helyben meg tudják csinálni?
És persze mennyibe szokott kerülni?
(#) zoszka válasza G_Gyuri hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Ez gradiens hiba és a szekunder hőcserélő dugulására utal.
(#) samez77 hozzászólása Nov 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy az Ariston UNO típusú kombi kazánom hibáját vajon a vezérlőpanel, vagy esetleg valami más alkatrész okozhatja. A tünet az, hogy a fűtés és a meleg víz is csak alkalmanként hajlandó elindulni. Ilyenkor is előfordul, hogy hosszabb-rövidebb működés után az összes led felvillanása után teljesen lekapcsol, majd vissza, de ilyenkor már nem indul el, hanem csak a keringetés megy, majd egy idő után a sárga led kezd világítani. Előfordul olyan is, hogy az újraindulást többször egymás után megismétli. Nagyon hálás lennek a segítségetekért.
Köszönöm.
(#) G_Gyuri válasza zoszka hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Köszi Zoszka, a dugulást ha savazással szüntetik majd meg akkor annak mennyi a reális ára? Gondolm ez nem tartozik a garanciás javítások közé...
(#) zoszka válasza G_Gyuri hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
12-15n
(#) Joe Bar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 25, 2016 /
 
Tegnap este Megpróbáltam előidézni a korábban említett hibát (ami a következő: főégő nem alszik el akkor sem, ha a termosztáttal leállítom a fűtést, csak a gáz elzárásával tudom leállítani) de most nem jelentkezett. Növeltem a lángmagasságot a főégőn, mert korábban ilyenkor tapasztaltam de nem jött elő. Csupán az a hiba áll fenn továbbra is, hogy az utókeringetés ideje alatt ég a főégő de az utókeringetés megszűnésével most elalszik.

Az utókeringetés idejét többször megmértem: 25 másodperc.
Kipróbáltam azt is, hogy az utókeringetés idején belül áramtalanítottam a kazánt: ebben az esetben is rögtön kialszik a főégő.

Észrevettem még azt, hogy az utókeringetés alatt a kazánban halkan lehet hallani a víz áramlását: finom csobogás, gluggyogás. Valószínű, hogy ez a fűtési fázisban is megvan, de akkor az égészaj elnyomja.
Ez normális? Vagy levegős rendszerre utal?
Azért csodálkoznék rajta, ha levegős lenne, mert közvetlenül a kazán fölött a fűtéskörben autómata légtelenítő szelepek vannak beépítve. A kazánt a saját légtelenítőjével viszont még sohasem légtelenítettem.

A Radiátorokat a fűtési szezon elején légtelenítettem.

Idézet:
„A radiátorok teljesen, egyformán és gyorsan átmelegszenek mikor normál mód fűt?”

Igen. Ezzel nem tapasztaltam problémát. De miért kérdeztetd?

A leírtak alapján mit javasolsz? Mit csináljak, hogy megszűnjön az égés az utókeringetés ideje alatt?
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2016
(#) vision61 válasza Joe Bar hozzászólására (») Nov 25, 2016 /
 
Szia!
Az utókeringetés vezérlőpaneljén van egy trimmer potméter, azzal tudod változtatni a szivattyú csökkentett üzemű fordulatszámát. Vedd kisebbre, elvileg akkor ki kell aludnia a főégőnek.
Vigyázz, mert 230 V alatt lévő panel!
(#) zoszka válasza Joe Bar hozzászólására (») Nov 25, 2016 /
 
A szivattyú melyik fojozatban üzemel? Melyik, milyen vezérlés van benne? A kluttyogás, ahogy te nevezed normális félfordulaton. Máris 3 hibalehetőségre szűkült a dolog...
(#) fagor hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!
Junkers ZW 24-2 DHAE 23 kombi kazánunk felmondta a szolgálatot, "E0" hibakódot villog. Resetelni nem lehet, ki tudom kapcsolni.
Valakinek ötlete? 6 éves, eddig működött rendesen, egyszer csöpögött, akkor egy szerelő bezsírozta potom 16000 jó magyar forintért, azóta nem volt vele gond. Több szervízes szerint - látatlanban - panelhibás.
Lehet valami más gond is?
Köszönöm előre is!
(#) zoszka válasza fagor hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Hosszabbítóval egy másik dugaljba át kell dugni és/vagy meg kell mérni, hogy megvan e a 230 a hálózatban. Ha akkor is ez a hiba, akkor vezérlés.
(#) fagor válasza zoszka hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Köszönöm a választ, át lett dugva és ugyanezt produkálta. Akkor mégis vezérlés?
(#) fagor válasza fagor hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Lehet, h hülye kérdés, de ezt okozhatja valami más működési rendellenesség, vagy csak úgy elromlik és kész?
(#) fagor válasza zoszka hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Az normális, h szinte teljesen kihülnek a radiátorok és csak utána melegít megint?
(#) Joe Bar válasza vision61 hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat! Megnézem majd a vezérlőt. Illetve lefényképezem, és majd úgy kérek segítséget, hogy melyik alkatrész a potméter.
(#) Joe Bar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Mit jelent, hogy a szivattyú melyik fokozatban üzemel? Azt honnan lehet tudni?
Nem tudom, hogy milyen vezérlésem van, majd lefényképezem.
(#) VIM válasza Joe Bar hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Szia! A dokumentáció bármikor a rendelkezésedre áll a "guglival" keresve. Ha nem alszik el a láng, az talán a tömszelence szorulása is lehet vagy ha cserélve volt akkor a rúd hossza nem egyezik meg az előzővel (hosszabb) és nyitva tartja a főégőt még a csökkentett feszültséggel működő szivattyúmotornál is. Ha az eredeti UK1 vezérlő van benne a nagy zöld ellenállással és még mindig van időzítés az utókeringéshez az merő véletlenség. Az elkók ki szoktak száradni és ilyenkor rendszerint nincs utókeringés de ez nem okoz ilyen problémát és a szobatermosztátnak meg kell szakítania a teljes tápfeszültséget amit elmondásod szerint meg is tesz az elektronika csak most a fél feszültség is fenntartja a nyomást a főégő nyitva tartásához. Talán még a nagy membrán is ki lehet nyúlva annyira, hogy nem igazán jól működteti a tömszelence rúdját, esetleg a tömszelence nincs középen a vízházzal együtt amit a hernyócsavarokkal lehet kiigazítani. A fekete dobozba kellene belenézni, hogy mit tartalmaz most, mert lehet, hogy már kicserélték az elektronikát egy modernebbre az UK1 hibáit kiküszöbölve. Ha valamit nem jól mondtam volna, "zoszka" majd a fejemre koppint.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 28, 2016 /
 
Kopp...
Következő: »»   177 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem