Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3871 / 3947
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Szerintem igazad van. Egyszer már kitárgyaltuk a kérdést mágneskapcsolókra vonatkozóan, de szerintem ugyanez igaz szelepekre is. Röviden: Az AC és DC között nem csak a tekercs menetszámában és huzalvastagságban van különbség, hanem konstrukcióban (maga a vasmag is más lehet, tartalmazva a rövidrezárt menetet, többek között) is.
Idézet:
„The working power of the AC relay is AC, and the working power of the DC relay is DC. The coil diameter of the AC relay is thicker and the number of turns is less, and the coil diameter of the DC relay has more turns than the thin wire diameter. The core of the AC relay has a short-circuit ring, and the DC does not. The cores of AC relays are mostly E-shaped, and the DC cores are cylindrical. The AC coil will generate heat due to eddy current and hysteresis loss in the iron core, so the coil has a skeleton to isolate the iron core from the coil, and the coil is made into a short and thick chunky type to dissipate heat from the coil and the iron core.

Most of the DC coils are thin and tall without a skeleton, so that the coil and the iron core are in direct contact with each other to facilitate heat dissipation. As far as the heating of the coil and the iron core is concerned, in the AC electromagnetic system, the iron core is a heating component, and there is a large gap between the coil and the coil, so as not to transmit heat to the coil, and the shape of the coil is short and thick, which is convenient for the iron core to dissipate heat; DC electromagnetic In the system, the coil is a heating component, there is no gap between it and the iron core, the iron core is used for heat dissipation, and the coil shape is slender, which is convenient for the coil itself to dissipate heat.”

Most csak ezt találtam, de talán pont elég.

Ha szerintem csak egy darab kell, és nincs bontott, akkor dugasztápot neki...
(#) bitmixer válasza Gafly hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Kösz mindkettőtöknek. Ezek alapján én le fogom beszélni az áttekercselésről. A dugasztápot én is javasoltam neki, de zavarja a 40 Watt fogyasztás. Persze alig hiszem, hogy AC-sítve kevesebb lehetne, mert mechanikai okokból DC-n sem véletlenül ilyen bika...
(#) Kovidivi válasza bitmixer hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
40W az nagyon sok. Nem tudom, mennyi ideig van behúzva, de ha sokat, ezt biztosan lecserélném valami másra, amint lehet.
(#) Lamprologus válasza bitmixer hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Ez a 3A-es áramfelvétel mért érték?
Nagyon soknak tűnik! A szelep működtetéséhez biztosan nincs szükség ekkora energiára.
Az a 36W szerintem akkora hőt termelne, ami gyorsan szénné égeti azt a tekercset ... Én inkább 3-5W-os fogyasztást tartanák reálisnak!
(#) bitmixer válasza Lamprologus hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Igen, a mért érték valójában 3,2 A volt, de ez teljesen klappol a 4 ohmos ellenállással. Ezt a szelepet valószínűleg nem arra szánták, hogy állandóan nyitva legyen (mert alapból zárt állapotban van), hanem rövid idejű nyitásokra. Mivel specifikáció szerint meglehetősen nagy nyomásra van tervezve, mechanikailag is erősnek kell lennie. Természetesen így nem használható arra a célra, amire a szomszéd használni akarta (áramszünet esetén zárjon).
Közben meglett a megoldás: mivel nála nem nagy nyomású körben lesz, ezért kipróbáltuk úgy, hogy kivette belőle a meglehetősen erős rugót. A szerelt pozícióban a vasmag gravitációs ereje fogja zárni a szelepet. Így 5V-ról szépen nyit/zár, és az Ohm törvényt is betartva kb. 6W disszipációval meg lehet úszni . Kíváncsi leszek, hogy minden tekintetben be fog-e válni...
(#) Suba53 válasza bitmixer hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Idézet:
„A szerelt pozícióban a vasmag gravitációs ereje fogja zárni a szelepet.”

Inkább a föld gravitációs ereje. De így, hogy a vasmag súlya fogja zárni a szelepet, rugónyomás nélkül, lehet hogy simán átereszt. Lehet hogy inkább egy gyengébb rugóra kellene cserélni a benne levőt.
(#) bitmixer válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
Igazad van, nem a vasmag ereje, hanem a súlya fog zárni. A konstrukció szerencsére olyan, hogy zárt állapotban a membrán mögötti nyomás besegít, úgyhogy ezzel vsz. nem lesz gond.
A gyengébb rugó ötlete nálunk is felmerült; nyomás nélkül ki is mértem, hogy mekkora feszültséggel lehet működtetni az eredeti / gyengébb rugóval, ill. rugó nélkül. Persze nyomás alatt más lesz a helyzet...
(#) Fats Domino hozzászólása Júl 22, 2023 /
 
Üdv a tisztelt fórumozóknak! Ez a kijelző jelenség javítható, vagy sem? Nem ázott be, egyszer csak ilyen lett. LG tablet
(#) antiktelefon válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 22, 2023 /
 
De beázott ezek szerint.
(#) Fats Domino válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 22, 2023 /
 
Aránylag ritkán használok tabletet búvárkodás vagy zuhanyozás közben, és gondolom lenne a beázásnak nyoma az alaplapon is . Az pedig teljesen tiszta! Állandóan a laptop táskában tartom, ha kellene, ebben ugyan is van SIM kártya... és a laptop táska sem ázott el
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 28, 2023 /
 
Sziasztok

Irfz44n fetekkel szeretnék diesel motor izzítógyertyákat be ki kapcsolni. A problémát az jelenti hogy az izzító gyertya mindenképp az alsó tagba kell kerüljön mivel 1 kivezetése van a másik maga a test. Megoldható a feladat?
(#) Epu2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
PNP fettel igen. NPN-nel nem, mert nem tudsz pozitívabb vezérlést biztosítani, mint a 12V.
(#) Marty McFly válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Tudnál javasolni egy típust esetleg?
(#) Epu2 válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Azt nm, de érdemes a lehető, (gazdaságosan), legnagyobb áramút választani, mert elég komoly árammal indul. Sőt! Külön gyertyánként.
(#) bitmixer válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Elég elterjedt típus az IRF4905 és paraméterekben is megfelel a célra.
(#) Skori válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Megoldható P és N fettel is, csak az utóbbival kicsit bonyolultabb, viszont N fetből nagyobb a választék. Maximálisan mekkora áram folyik az izzítógyertyán? Ehhez az áramhoz kell méretezni a FET-et, és azt is el kell dönteni, hogy hűtőbordára szereled-e a FET-et vagy hűtés nélkül szeretnéd megoldani (ez utóbbi esetben jobban túl kell méretezni a FET-et, és esetleg több darabra lesz szükség). A korábban említett IRF4905 egy elég jó FET, de saccra ebből eleve több darab kell párhuzamosan, hogy a melegedése kezelhető mértékű maradjon. 20mΩ vezetési ellenállása van (hidegen, melegen kb. a duplája) ennélfogva hűtés nélkül max 5A-re érdemes használni (0,5...1W), hűtőbordán pedig olyan 10...20A-ig (2...16W). Azt is figyelembe kell venni, hogy ha közös hűtőbordán van több darab, akkor egymást is melegítik... Tehát mégegyszer: Maximálisan mekkora áram folyhat az izzítógyertyán?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2023
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Netről olvasva 10 A, tipus nélkül és gondolom nem hidegen (-20).
Durván túl kell méretezni a FET-et szerintem.
Mivel az izzító gyertya testje fix, ezért csak szigetelten lehet szerelni a FET-et...
(#) chuckI3 hozzászólása Júl 29, 2023 /
 
Sziasztok,
lemerült 13400-as akksi töltésében kérném a segítségetek.
Van nekem itthon egy szétszedett powerbank aminek a töltőelektronikáját szeretném segítségül hívni erre a feladatra. A powerbank akksijának feszültségét megmértem, 3,7V-ot mutatott a multiméter(nincs teljesen feltöltött állapotban). Elvileg van ezen az elektronikán töltésjelző is. A powerbank akksija egy kék jelöletlen valami, arról egyéb információt nem tudok.
Van rá esély, hogy ezzel az elektronikával biztonságosan tölthetem a 13400-as akksit?

Előre is köszönöm válaszotok!

Üdv,
Arnold
(#) Régi motoros válasza chuckI3 hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 2
 
Üdv, az a gond, hogy ez az elektronika szerintem (de látni kellene az IC adatlapját, vagy megmérni),
1-2A -al tölti a rácsatlakoztatott cellát. Na ezt a nagy áramot az az 500mAh-s cella nem nagyon fogja szeretni. Ha van legalább három, de inkább négy ilyen 500-as cellád, és párhuzamosan ráteszed mindet, akkor jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2023
(#) chuckI3 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Közben megmértem az áramerősséget az eredeti akksi töltése közben és igen, sajnos kb 950mA-al tölti, szóval ez sok lesz neki. :/ Még van 1 db ilyen akksim, de gondolom még az 500 mA is sok lenne neki ha párhuzamosan tölteném.
Lehet, hogy buta kérdés de az nem lehetséges, hogy az elektronikában van valami védelmi funkció és ha érzékeli hogy keveset kell tölteni akkor alacsonyabb áramerősséggel teszi? Arra gondoltam, hogy rákötöm a 13400as akksira és nézem, hogy mekkora az áramerősség, gondolom pár másodperc alatt nem tudok kárt tenni a kis akksiban (és magamban).
(#) Régi motoros válasza chuckI3 hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 1
 
Ha van kettő, párhuzamosítsd, 1A-t ki fog bírni, de ne hagyd magára. Ha kezd melegedni, szüneteltesd a töltést, várd meg míg visszahűl, és utána folytathatod. Ha nem melegszik 40°C (erős langyos) fölé,
akkor mehet folyamatosan is. Töltés vége felé természetesen csökken az áramerősség, mert utána már feszültséggenerátoros módba vált.
Az első szakasz áramgenerátoros, amíg el nem éri a 4.2V -ot.

Egyébként meg vegyél hozzá egy kisebb áramú 18650-es töltőt. Pl TP4051 és a programozó ellenállással állítsd át 300-500mA -es üzemmódra.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2023
(#) pipi válasza chuckI3 hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 1
 
Legjobban akkor jársz ha veszel pl tp4056 vagy tp5100 toltő modulocskát. (Gondolom RégiMotoros is erre célzott). Ezek a modulok tudják, amit kell 3V kkufesz alatt pici áramú töltés, felette meg a töltésbeállító ellenállások által meghatározott max áram...
Itt a Hestoreban is kapható...
Ha mindenáron mahinálni akarsz, akkor labortáp áram korlát 30mA-ra, és ha elérte a 3V töltöttséget, feljebb veheted a töltőáramot...
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Ja igen, azt. Félreírtam.
(#) chuckI3 hozzászólása Júl 29, 2023 /
 
Régi motoros, pipi,
Köszönöm szépen a hasznos információkat!
Lehet, hogy megpróbálom holnap azt a megoldást, hogy figyelem a hőmérsékletét, viszont majd amint tudok veszek hozzá egyet a fent említett töltőmodulokból.
(#) pipi válasza chuckI3 hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Mindenképp kis árammal indulj!
(#) Geri86 hozzászólása Júl 30, 2023 /
 
Lehet teljesen láma kérdés de lehet 400 Voltos kapcsolóval 230 Voltot is kapcsolni? Például ezzel?

Bővebben: Link
(#) Gafly válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Igen.
(#) Bakman válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Igen, lehet. A 400 V a maximálisan kapcsolható feszültség, minimális lehet akár 0.1 V is.
(#) Geri86 hozzászólása Júl 30, 2023 /
 
Köszi a gyors válaszokat.
(#) BZoli94 hozzászólása Júl 30, 2023 /
 
Sziasztok,
Egy raktárba szeretnék telepíteni 20db andon lámpát. Az 5 színből maximum csak 1db lesz használva egyszerre. (12V 4W)

Raspberry PI 4 adná a soros jelet, amit HC595 segítségével párhuzamos jellé alakítanék. Kicsiben, 2mA-es LED-ekkel ezt már megcsináltam próbapanelen. (A programozás része nem okoz gondot)

A kérdésem az volna, hogy mit javasoltok a nagyobb áramfelvételű fényforrások táplálására? ULN2003-ban gondolkodtam, amely lábairól egyszerre le lehet venni 500mA-t. Viszont, itt nagyon kell figyelni, hogy nehogy egyszerre több lámpának adjak jelet, mert akkor ez az IC nem fogja elbírni. (Ugye csak akkor bír el 500mA-t, ha csak egy lábat hajtunk egyszerre max)

Gondolkodom, hogy ULN2003 helyett külön MOSFET-ekkel táplálnám a fényforrásokat, de ebben nincs tapasztalatom. Tudnátok segíteni?

A stabilitás nagyon fontos, - hosszútávú, 0-24-ben futó rendszert szeretnénk.

Köszönöm szépen!
Zoli

and.PNG
    
Következő: »»   3871 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem