Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   941 / 962
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
Csak ugye azok a kondik nem 50 Hertzre vannak méretezve, de vannak ott egyébb kapacitások is a PEN felé, amik a bekapcsoláskor gondot okozhatnak. Nekem egy kapcsitáp veregette ki az FI-t Különben viszont megbizhatoan müködött.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
Én is ezt végig játszottam 0 eredménnyel, mégis gyakori volt az FI gond. A kert a mühelyen keresztül volt táplálva. Amiota szétosztottam a 2 kört, azota semmi gond.
(#) 444Tibi válasza proba hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
SMPS tápokba és zavarszűrőkben lévő kondenzátorok kapacitív árama 0,5mA alatti, erre nem szólalhat meg az AVK.
Ha valamelyik kondi átereszt, erősen szivárog akkor igen.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
Amire próbáltam utalni, váltakozó áramú hálózaton nem sok értelme van olyan kondenzátort keresni, ami bekapcsoláskor feltöltődik, azután mintha ott sem lenne főleg vezetékek között. Max valami dióda utáni védőföldre kötött kondi okozhatna ilyet.
A másik, ha a kondenzátorok kapacitív árama 0,5 mA akkor mennyi is kell belőle az általában 18-19 mA hibaáramú Fi leveréséhez? ( lehet nem olyan lehetetlen magas szám)
Egy kapcsolóüzemű táp bizonyította, a legváltozatosabb módon lehet pusztulni, az kinyírt minden környékére bedugott soros kondenzátoros berendezést. Egyszerűen azért, mert a bemenő nagy kondija szakadt volt, és a nagyfrekvenciás kapcsolójel ment a hálózatra...
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Aug 28, 2023 /
 
Nem tudom, olyan mélyen nem mentem bele a dologba, de tény ěs valo, hogy a ludas dolgok nálam mind olyanok voltak, amiben ilyen meg hasonlo cuccok meg átkötések voltak a PENre kötve. S ahogy irtam évtizedekig a 100 mAs FI-nek nem volt semmi bajuk vele, de az uj egyböl bedöglött. Hetekig keresgéltük profi villanyszerelö barátommal. Csak a leválasztás segitett az egyfázisu FI-nek nem volt velük semmi gondja.
(#) xeri hozzászólása Aug 28, 2023 /
 
Sziasztok, bocs, ha kicsit hosszú lesz.
90-es években épült házban lakunk (3x16A). Eredetileg nem volt benne FI relé, aztán tavaly nyáron klímák beszerelése miatt úgyis bolygatni/bővíteni kellett, és beszereltem egyet. Egy pár hete történt, hogy a kútaknában egy szétment cső körbespriccolt mindent és beázott egy konnektor is, akkor szépen lekapcsolt, ahogy kell. Szombaton viszont úgy kapcsolt le, hogy otthon se voltunk, a kútakna száraz, visszanyomás után megint működik minden, nincs meg az ok. Miközben keresgéltem a neten, hogy mi lehet és hogyan találom meg, rengeteg fórumot és tanácsot olvastam, és megtudtam, hogy alapvetően rosszul kötöttem be a relét, ugyanis a védőföld meg a nulla összekapcsolását nem szüntettem meg, illetve nem hoztam át a relé elé. Egészen addig örültem a felfedezésnek, amíg meg nem próbáltam helyrehozni a hibát (kivettem az összekötőt a nulla és a föld sínek közül, és a földet a relé bemenő nullájával kötöttem össze). Soha többet nem lehetett felkapcsolni a relét és a biztosítékokat, 1-2 kivételtől eltekintve bármelyik kör (és bármelyik fázis) felkapcsolása azonnal levágta a FI-t. Nem készültem több órás hibakeresésre, ezért egyelőre visszaállítottam a hibás állapotot, de ez nyilván nem jó így. A kérdésem csak annyi: létezik, hogy a ház majdnem minden körében van valami hibás fogyasztó, párás konnektor, életveszélyes nemtommi, ami látszólag egyébként jól működik? Vagy mi okozhat még ilyet?
Köszi.
(#) Bakman válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
A Fi-relé után van összekötve a nulla és a védőföld? Ha igen, furcsa, hogy egyáltalán fenn marad a Fi és nem kapcsol le kb. azonnal.

Ha a nulla és a védőföld a Fi előtti összekötése után 1-2 kivétellel minden kör lekapcsolja azt, akkor az azt jelenti, sok hiba van a rendszerben, ez nem pár órás feladat lesz.
(#) proba válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Szerintem nézz körül rendesen, ne hirtelen haragból.Az összekötés biztosan a A Fi kimenetén van? ( nyugodt időben azért átgondolnám újra) Utána menj le a kút aknába, szedd szét a konnektort aztán törölgesd a belsejét is szárazra. Ha szerencséd van ennyi volt.
Ha a FI-nek tényleg rossz oldalára került az összekötés akkor lehet keresni a hibát, kezdve azon, hogy az összes védőföldes dolog miért nincs védőföldön. ( pl a villanybojler, gáztűzhely) ezek miatt alapból vernie kellene a relét. ( vízcső, gázcső jó kerülőút lenne) A nagyobb fogyasztók úgyis leoldanák.
(#) gyuszo válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Ahonnan kivetted az átkötést, nagyon nézz körül, nincs-e véletlenül felcserélve a nulla és a védővezető. Olyan nincs, hogy mindenhol hiba van csak úgy.
(#) Massawa válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Minimum azt megteheted most, hogyha bontod a PEN ( zöld sárga) meg a N (kék) összekötését az FI-nel akkor a PEN meg a N vezetéknél nem lehet galvanikus kapcsolat (>1 MOhm). Lehet, hogy a hálozatban lesznek még ilyen kötések. ( régen a fali stekkerekben is össze szokták kötni 2 vezetéket. Ezt mindenhol meg kell szüntetni.
(#) xeri válasza Massawa hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Köszi az ötleteket mindenkinek, már csak egy csomó időre lenne szükségem
Bakman: én egy darabig azt hittem, értem, miért nem kapcsol le így a relé. Ha bármi szivárogna a fogyasztóknál a föld felé, és az összefut a nullával a relé előtt, akkor ugyanoda kerül vissza minden, tehát nem borul az egyensúly a fázissal. Viszont ez csak akkor igaz, ha gyakorlatilag nincs földem, nem? kb. 30 év alatt azért teljesen nem kéne megsemmisülnie egy földelésnek, vagy tévedek?
proba: sajnos biztos, az óra utáni biztiktől a sínekhez menő kábeleket szakítottam meg a relével. A kút konnektora lesz a következő lépés. Villanybojler, gáztűzhely helyett gázbojler és villanytűzhely van, és tudomásom szerint mindegyik össze van kötve a védőfölddel (kazán sima konnektoros, a tűzhely+sütő már saját bekötés).
gyuszo: ezt néztem tegnap először, de ott nem volt kavarodás.
Massawa: a kút után ez a következő, amit megnézek, köszi. Sajnos az összekötődobozokat az előző tulaj letapétázta, szóval nem lesz őszinte a mosolyom, ha ez derül ki... egy konyhai doboz a csempe fölött kimaradt, abban nem volt ilyen turpisság, csak a 'szépen' összecsavart (színenként) vezetékek. Most azon töprengek, hogy földelőszondát vegyek, vagy egy nagy marék wagot?
(#) Teaway válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
A fogyasztónál a fázisról nem szivároghat semmi a föld felé, relé a nullán kéri vissza az összeset, ha te becsatolsz bármi szivárgást a földdel a relé ELŐTT a nullára, akkor borul az egyensúly!
(#) pipi válasza Teaway hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Sajnos ez a "semmi" így nem igaz. Üzemszerűen igenis hogy folyik icipici áram a fázis és a védőföld között. A készülékekben alkalmazott zavarszűrő kondik a fázis-védőföld és a nulla-védőföld közé vannak kötve. A kondi meg ugye váltóáramon átvezet, különben nem "zavarszűrne"... Persze ezek kis áramot produkálnak, de simán előfordul hogy valamelyik zavarszűrő kondi megmakkan, és "erősebben" átvezet, ami meghaladja a fi hibaáramát...
Elég megnézni egy pc/laptop táp bemenetét, vagy a mosógépben lévő komplett zavarszűrő egységet. Kapható is sokféle változatban pl: https://www.hestore.hu/prod_10021272.html szépen le is van rajzolva a benne lévő cucc.
(#) Bakman válasza xeri hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Idézet:
„kb. 30 év alatt azért teljesen nem kéne megsemmisülnie egy földelésnek, vagy tévedek?”
Van, amikor az új építésű rendszer sem jó, ezt egy ÉV mérés másodpercek alatt kimutatja.

Ha valóban ennyire hibás a rendszered, mint ahogy leírtad, keress olyan szakit, akinek ez csuklóból megy és vizsgáltasd át.
(#) xeri válasza Teaway hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
Igen, bocsánat, én a fogyasztók hálózata felől gondolkodva írtam, hogy 'a relé előtt', tehát még mielőtt visszajut a relébe a nulla, ami kívülről nézve pedig a relé után van.
(#) Teaway válasza pipi hozzászólására (») Aug 30, 2023 / 1
 
Igazat írtál, ezért a "nem szivároghat semmi"-t módosítom a "relé küszöbértéke feletti áram nem folyhat"-ra.
(#) Massawa válasza xeri hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
A tulaj letapézta…. Egy vadonatuj házon, tölünk nyugatra levö mintaországban az elosztodoboz a lapostetön kb 50 vastag sóderreteg alá került, és még csak vizhatlan sem volt. Fél teherautonyi sodert kellett lerámolni és az elosztodobozt a függöleges falra szerelni.
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
A többiben nem értek egyet Massawával, de abban igaza van, hogy a bekapcsoláskori áramlökés egy RC körben akár ezerszerese is lehet az állandósult áramnak, ez az omega*R*C szorzattól függ. Nyilván a fázishelyzet is befolyásolja, hogy a valóságban a maximum mekkora hányada lép fel.
(#) ötfelezős válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Egy 30 mA-es ÁVK üzemét a fellépő "szemetek" sosem lesznek képesek befolyásolni.
(#) Massawa válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Remélni mindent lehet.
Csak akkor van baj, ha nem lehet kideriteni miért esik le az FI.
A klubunkban csak egy sima kis hütö van. Havonta egyszer kétszer járunk oda és szinte mindig le van esve az FI. Még soha nem fordult elö, hogy jelenlétünkben kapcsolt volna le..
Abszolut semmi más nincs a mi helységünkben és a hálozat is 10 éve lett ujjonnan kiepitve egy villanyszerelö céggel, aminek a tulajdonosa is klubtag volt. ( az idén hagyott itt bennünket örökre). Egyszer már megprobálták kideriteni a hibát sikertelenül, FI-t is cseréltek. Tegnapelött jártam arra megint nem volt villany. A klubunk egy régi gyárépületben van, alattunk mások is vannak már rájuk is gyanakodtunk.
Érdekes, most is vihar után csapott le az FI. Ezt már többször megfigyeltük, de olyankor általában senki nincs a környéken.
(#) hg6dab válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nálunk 30 éve lakott házban lett cserélve lakáselosztó és FI is lett felrakva, ami addig nem volt.
Felkapcsolás után minden rendben lévőnek tűnt, majd random hol az egyik, hol a másik fogyasztó bekapcsolásakor leveri a FI-t. Villanyszerelő keresi, majd talál egy ágat falidobozban, ahol a nulla és a védőföld összeér. Mivel a továbbmenő vezetéket nem tudta követni hova megy, abban maradtunk, hogy mivel nem hiányzik semmi, hát kiköti. Később eszembe jutott, hol kéne még lenni konnektornak, ami anno vakolásnál nem lett megjelölve, így szerelvényezésnél a vakolat alatt maradt. Végül hanggenerátor és egy zsebrádió segítségével megtaláltam és be is lett kötve. Azóta is rendben üzemel, de legalább láttam, hogy jól működik a FI-relé.
(#) Massawa válasza hg6dab hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nagy szerencse kell ilyen hibák lokalizálására.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Lehet, hogy a klubban is megoldaná a problémát egy szigetelésvizsgáló és egy olyan szaki, aki tudja is kezelni. Nem kell a szerencsére bízni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Azt hiszed, hogy nem ez volt a szakiknak is az elsö ötlete? Söt regisztrácios szigetelesméröt is felszereletek. Nem hobbivillanyszerelök voltak.
(#) 444Tibi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Tudom hülye tipp de nem lehet hogy az egyszem hűtőszekrény a rossz?
Vagy ki van húzva mindig mikor elmentek a helyiségből?
(#) ötfelezős válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Remélni mindent lehet.
Én nem reméltem, számoltam.
(#) KTobi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
A vihar, különösen a környékben (~1km) történő villámlás tudja aktiválni a FIt.
Feltételezem, hogy nem csak zavart szed össze az utcai vezeték, hanem túlfeszültség tüske is megjelenik, és a készülékekben lévő védelem ezt vezeti a föld irányába és erre kapcsol le.
Erre még a 0,5A védelmű relé is le tud kapcsolni.
A szigetelés mérésével az állandó hibákat "könnyen" meg lehet találni, ha valahol olyan anyag van a két vezeték között ami nedvességre jelentősen tudja változtatni a vezetési képességét, akkor azt nehéz megtalálni mikor épp száraz.
(#) maTaKee hozzászólása Szept 2, 2023 /
 
Sziasztok,
szeretnék vásárolni egy hegesztő invertert, viszont elbizonytalanodtam. Amit kinéztem: Iweld GORILLA Microforce 120 VRD (80MROFRC120) leírásában ez szerepel: Max. / effektív áramfelvétel 19A, nekem a villanyóra alatt 3x10A B karakterisztikájú kismegszakító van. A villamos hálózat alkalmas arra, hogy használjam a készüléket vagy bővíteni kellene?
(#) Bakman válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Hasonló géppel teszteltük cégnél, C13A kismegszakító lekapcsol 90 A körüli hegesztőáram esetén kb. egy percen belül. Gyaníthatóan kevés lesz a 10 A.
(#) Ge Lee válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Sok múlik az inverter belső felépítésén és azon is hogy hogyan fogod használni. Az 1T forward elrendezéseknél a trafó áttétele 3,6 körül szokott lenni, ebből ugye az következik, hogy ha a szekunder oldalon 100A-rel szeretnél hegeszteni akkor az a primer oldalon 100/3,6=27,7A-t fog jelenteni. Nyilván ez csúcs, ami még osztódik a kitöltési tényezővel, de mondjuk 13A nagyjából folyni fog. A B-s kismegszakító általában 20-30%-os túlterhelést visel el hosszabb ideig anélkül hogy leoldana, illetve 1-2 percig (tapasztalat alapján is) másfélszerest, azaz 50%-ot is.
Ha nem akarsz bővíteni akkor inkább olyan gépet vegyél ami nagyobb, híd kapcsolású, és több benne a puffer, mert az ugyanakkora hegesztőáram esetén kevésbé terheli a hálózatot.
Következő: »»   941 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem