Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   947 / 963
(#) BarnaPili válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Köszönöm a megerősítést. Én is így gondolom.
(#) mikrokapcsolo válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 6, 2023 / 1
 
Üdv!
Alapvetően az MSZ HD 60364-7-701 (Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-701. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal) szabványban a zónák a kádakra, zuhanytálcákra vonatkoznak. Egyes termékszabványok, pl lámpatestek szokták még ezt a szabványt alkalmazni a mosdókagylókra is kiterjesztve, miszerint a mosdókagyló kifolyója körüli 60cm-es zóna az 2-es besorolást kap. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor ezen a sávon belül nem lehet dugaszoló aljzat, az EN 61558-2-5 szerinti borotvatápegységek kivételével.
Ez a kérdés egyébként időről időre felvetődik villamosbiztonsági felülvizsgálatok során, hogy az adott dugalj most közel van-e vagy sem. Mi nem találtunk erre szabványt, pedig van teljes MSZT szabványkönyvtár előfizetésünk. Józan paraszti ésszel viszont azt mondanám, ha legalább IPX4 besorolással rendelkezik a dugalj, és a csaptól olyan távolságban van elhelyezve, hogy ne fröcsögjön bele a víz kézmosás közben, akkor biztonságos lehet.
Ettől függetlenül, a fentebb említett szabvány tartalmazza, hogy a jelzett helyiségekben minden áramkört (kivétel az az áramkör ami csak rögzítetten szerelt vízmelegítőt táplál) legfeljebb 30mA-es ÁVK-val kell védeni.
(#) Audience válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Egyre több mosdó tükrös felsőszekrényben van leválasztó trafó nélküli dugalj. Jó magasan, lefelé fordítva, kb. 1m-re a mosdó síkjától. Nem hiszem, hogy gyártanának és forgalomba hoznának ilyet ha szabálytalan lenne. Persze mondhatjuk, hogy naivitás, de pl. az IKEA-ra nem jellemző, hogy nem figyel oda ilyenekre.

Összegezve, a mosdónál fent, szerintem sem probléma.
(#) kuzin hozzászólása Nov 7, 2023 /
 
Sziasztok,

vezeték megkeresésében kérném a segítségeteket.

Volt egy 230V -os 3 fázisú szivattyum kint. Ennek volt egy kapcsoloja/vezérlője. Nincs rá szükségem, ezért szereténk a helyére aljzatot szerelni. Neki is fogtam. Találtam egy "régi" 4eres vezetéket a régi kapcsolhoz.
FEkete, barna, kék, zöldsárga szinekkel. Igazábol 5 vezetéket "vártam" volna.
Na jo, gondoltam egy fázis "elvezett", felhasználom a ketőtt. Be is kötöttem, majd a kéket - mint nulla és a zöldsárgát mint védőföld. Sajnos előtte nem néztem meg fázisceruzával csak a barnak/fekete kábeleket. Mikor leellenőriztem, akkor vettem észre hogy a nulla igazábol egy fázis.. elég meg lettem lepve, ilyet soha nem gondoltam volna.. nem volt semmi jelölés, szigszalag a vezetéken.

Aztán goldolkoztam, mivel régen egy 3 fázisu szivatyu lehetett rajta, ott nem kell nulla és valamilyen "állat" a nullát-kéket használta fel fázisnak...

Ez egy "örökség", nem tudok utána kérdezni.

A probléma viszont a következő.. nem találom meg a kábel végét.. iszonyat sok bekötö doboz van.. és nem találtam meg "eddig" hová van kötve -elág kaotikus a szerelés- .. csak a végbiztositékát, ami viszont mással is közösitve van.

Ami doboz felnyitottam nem találtam elkötést.
A másik "aljzat" - 5 plusu, ami közös vele biztositék ügyileg, az "rendesen van bekötve az 5 vezeték.

Hogy lehet ezt megtalálni? Van eesetleg valamilyen RF eszköz amit rákötök és egy szondával "keresgélek"? RF-es reflexio mérésnek gondolom itt nem sok értelme van..
(#) zolika60 válasza kuzin hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
A háromfázisú motornak nincs szüksége nullára.
(#) Bakman válasza kuzin hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Léteznek ilyen műszerek, de építhetsz is. Pl.: itt, vagy itt: Bővebben: Link.
(#) KTobi válasza kuzin hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Szia!
Meglehetősen nehezen érthető a szöveged.

Tisztában vagyok vele, hogy mindenféle vezeték és kábel létezik, de vidéken a mai napig nincs teljes kínálat. 4 eres vezeték adott keresztmetszetben egyféle van, nincs választék, hogy most 3 fázis szín és kék vagy 3 fázis szín meg sárga-zöld, esetleg két fázis, kék és sárga-zöld.
A házi rákötések 4 eres földkábele a mai napig a szolgáltató által rakva úgy van bekötve hogy fekete-barna-kék a fázisok, sárga-zöld a PEN.
Rosszabb esetben a sárga-zöld a fázis és kék a PEN.
Tömör 10mm2 vezetéket például csak feketében tudok venni, jobb megoldás hiányában földelőnyárshoz jelölöm sárga-zöld szalaggal.
Ha különböző színnel akarom szerelni a szekrényt, akkor 5 eres kábelt bontok szét erekre.
Lehet, hogy mindenki állat, de ez a valóság.

Ha szeretnéd át tudod kötni a vezetéket csak két fázisra.
A PTS100-200 vezetékkeresőt megépítettem, nekem használhatatlan.
Ipari vezetékkeresővel van esély megtalálni, de nem egyszerű.
Teljes épület áramtalanítása, adott vezeték biztosítékának lekapcsolása és két fázis vezetékre ráadott jel esetén meg lehet próbálni követni. Ha több vezeték megy egymás mellett áthallatszik a jel és nem csak a vasbeton fal tudja szétvinni a jelet.
2cm-nél mélyebben levő vezeték megtalálásához már tapasztalat és szerencse is szükséges fém védőcső esetén.

Idézet:
„rendesen van bekötve az 5 vezeték”
Biztos vagy benne, hogy nem csak a nulla fut tovább két éren a már 5 eres vezetékben? Mert ilyen is előfordul.
(#) Horvath65 hozzászólása Nov 7, 2023 /
 
Üdv a csapatnak! Egy érdekes dologba futottam bele. Egy gépet kellet bekötnöm a műhelybe. A kapcsoló szekrénytől én vezettem el a gépig a kábelt, a kapcsoló szekrényben egy 3~-u 25A-os kismegszakitóval és a védő földet vittem a készülékig ahol bevolt építve az áramvédő kapcsoló. Ekkor szembesültem azzal a megoldással hogy a bemeneten az ÁVK elött két kalapsinre szerelhető Z/S a sínre fémesen kapcsolódó sorkapocsba kellet bekötni egy Z/S földelés és mellete a kék nulla vezetőt és innen szedte szét újból s vitte a földelés elosztóhoz Z/S és a kék nullát az ÁVK-hoz onnan elosztva a nullát. Nem értem miért kellet akkor a bekötéshez is fel vinni a nullát, ha utána újból elosztotta. A mi elosztó szekrényünkben szét van választva a földelő sín és a nullázó sín. A gép szekrényének a kivitelezőjével beszéltem és nincs kapcsolási rajz(?). (nem is értem, igaz nem egy bonyolult kapcsolás, de akkor is!) Szerintetek helyesen jártam el amikor csak a védő földet kötöttem be? Vagy vigyem fel a nullát is és a nulla sorkapcsát cseréljem ki egy olyan kapocsra ami galvanikusan elválasztott a kalap sínről? Holnap még tüzetesebben átnézem a kapcsolást . Egy motor vezérlés és a védelme van benne és egy folyadék fűtés négy 2,5Kw-os merülő fűtőpatron bórszilikát üvegcsőben. A fűtőpatronok kötését nem ismerem a rajz hiányában. Szerintetek elég a földelés és a kalapsínnél a nulla szétválasztása? Szép estét.
(#) mikrokapcsolo válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 7, 2023 / 1
 
Ha a szövegből jól veszem ki, akkor a bekötendő készüléknek a táplálása TN-C rendszerű, azaz a készülék szekrényében van a PEN szétválasztva PE és N vezetőkre. Ha ez így van, akkor neked a betáplálástól is TN-C rendszerben, azaz 3 fázis + PEN (tehát nem PE és nem N) vezetőket kell bekötnöd. Ha a betáp elosztó már TN-S, azaz csak külön N és PE sorkapcsod van, akkor a készülékedet is 5 vezetővel kell bekötnöd, és a készülékben át kell alakítani a bekötést 5 vezetősre.
Ha a készülék készen kapható eszköz, rendelkeznie kellene dokumentációval a bekötést illetően, ha egyedi gyártmány, akkor a gyártónak (akár lehet az a Józsi bácsi is) kell rendelkezésre bocsátania, hogy a készüléket milyen bekötésre tervezték. Ezektől függetlenül egyébként egy pár fotó is sokat segítene a beazonosításban.
(#) BarnaPili válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Közben felvetődött még egy kérdés, arról holnap készítek egy vázlatot. Épített zuhanyzó esete a konnektorral.
(#) Horvath65 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Helló! Köszönöm. Igen a készülék szekrényében van szétválasztva a PEN. Ezért nem értem miért akarja a készítő átalakíttat ni velem öt vezetékesre. Szerintem elég lenne a védőföld és a szekrényben már szét van szedve a PEN, PE és N-re Estére készítek fotókat és egy rajzot. Szép napot!
(#) Bakman válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 8, 2023 / 1
 
A bekötni kívánt készüléket kell átalakítani öt vezetékesre, mivel a villamos hálózatod már öt vezetékes.
(#) Audience válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Ha a hálózat TN-S akkor nincs PEN vezetőd tehát nincs mit szétválasztani! Ott már csak PE és N vezető van Szeparáltan. Ezért kell átalakítanod a berendezést!
(#) Horvath65 válasza Audience hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Értem.
(#) mikrokapcsolo válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Nem lenne elég, mert onnantól, hogy a betápnál szétválasztották N és PE vezetőkre, azokat újra összekötni, közösíteni tilos. Ez azért, mert onnantól a Nulla, mint üzemi vezető, üzemi áramot vezet, a PE, mint védővezető, csak hibaáramot. Ha te ezek bármelyikét szeretnéd használni a szerkezet bekötésére, akkor vagy a védővezetőn folyna üzemi áram, vagy ha a nullát kötöd be, akkor pedig mivel a hálózat többi részéről is üzemi áram folyik rajta, megemeli a potenciálját a földhöz képest, ami pedig életveszélyes is lehet. Ezeket figyelembe véve a két lehetőséged az hogy vagy a PEN sorkapocsról hozod el a PEN-t és a szerkezetben lesz egy újabb szétválasztás, ami megfelelő a gyártónak, vagy N és PE vezetőt kötsz a szekrénybe, és a gyártó átalakítja 5 vezetős bekötésre, ami meg neked jó. Köztes állapot, ha te alakítod át, és kötöd be 5 vezetővel. Feltéve ha hozzányúlhatsz. (garancia, felelősség, stb.)
(#) Tomi111 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 8, 2023 / 1
 
Szia! Nem csak tőled kérdezem, a többiektől is...
Ez a készülék így szabályos? Hol lehet így szabályosan beüzemelni, hogy közös a nulla és a védőföld? Szerintem teljesen szabálytalan a bekötése, úgy, ahogy leírtad.
Az a gyanúm, hogy egyszerűen nem volt nekik nullához való sorkapocs és betettek egy zöld/sárgát.
(#) mikrokapcsolo válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 8, 2023 / 1
 
Igen, lehet szabályos is, ha a készüléket tervezők 3 fázis + PEN bekötésre tervezték. Ipari környezetben lehet találkozni ilyen szerkezetekkel, tulajdonképpen a legtöbb háztartás is így van csatlakoztatva a közcélú hálózatra. Mivel a PEN vezető egy egyesített PE azaz védővezető és N azaz nulla vezető, ezt a szerkezetben (lakások esetében a fogyasztásmérőnél/lakáselosztóban) kell szétválasztani, amelyik pont után már újra nem lehet közösíteni.
Előfordulhat az is amit te felvetsz, hogy nem volt más, bár ha valaki gyárt egy villamos berendezést, akkor azért illik betartani a szabályokat, szabványokat. Azért is írtam, hogy egy rajz, fotó segítene eldönteni, hogy valóban így tervezték e, vagy csak így sikerült. Én a leírásból azt vettem ki, hogy a bekötési pontokból osztotta szét N és PE -re. Fotó, dokumentáció hiányában viszont csak találgatni lehet.
(#) feca81 hozzászólása Nov 13, 2023 /
 
Sziasztok! úgy adódott, hogy ki kell cserénem a kapcsolók szerelvénydobozát a lakásban. Jelenleg 65mm átmérőjű, 41mm mély dobozok vannak, és ezt szeretném ugyanolyan átmérőjű, de 60 mm mélyre cserélni. Koronafúróval terveztem megoldani a dolgot, de sehol nem találok megfelelő mély fúrót. Persze kifúrhatnám, kitörhetném és újrafúrhatnám a lyukat, de így nem mindig fogom pontosan eltalálni a mélységet. + milyen átmérőjű fúróval kellene fúrnom, hiszen a csövezés már adott, nem szerencsés ha sérülne. 67mm-essel ha kifúrom, akkor gyakorlatilag 2 mm hézag lenne, abba gipszet tuti nem rakok be. Bontás necces, mivel a lakásban lakunk, illetve van olyan kapcsoló is, ahol tapéta van. Van erre ésszerű megoldás?
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 13, 2023 /
 
Használja esetleg valaki ezt a műszert? Gondolkodom rajta hogy vennék egyet, harmad, negyed, ötödannyiba kerül mint itthon a hasonlók és szerintem ez is pont ugyanazt tudja.
(#) bandika válasza feca81 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Egyel kisebb mérettel kimélyíted, akkor megvezeti az eredeti doboz. Utána egyszerű lesz kiszedni a régi dobozt, de az akár maradhat is.
(#) Horvath65 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Helló! Elnézést a késői vállaszért. Teszek fel képeket. Az első az eredeti, a második a sorkapocs csere utáni, a harmadik a komplett szekrény. az eredeti megoldás itt a szekrénybe szedte szét a PEN-t. Teszi a dolgát ma üzemeltük be. Ami még nem tetszik az, hogy a fűtőpatronok kimenő sorolója között kapott helyet a védőföld és a nulla sorkapocs. De nem kell matatni senkinek a szekrényben! Rajzott még nem kaptam hozzá, de nem egy bonyolult készülék. (de azért jó lenne)
Szép napot!
(#) Audience válasza feca81 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Lehet, hogy eretnek de kivésném mélyebbre és hagynám az eredeti dobozt. Gondolom mögé akarsz valami okos cuccot építeni, azt így kényelmesen megteheted.
(#) Gombszem válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
A műszer komolynak tűnik, de az árnál vedd figyelembe, hogy nem egyértelmű a vám és a vámügynök díja benne van, vagy nincs.
Ráadásul a jelzett szállítási időben a vámügynök (Posta) tökölődése nincs benne. Én is jártam így, náluk volt még +29 napig. Hosszabb balhézás után jött meg, ráadásul a postára. Nem hozták ki címre, mert csak.

Ps: Most látom, hogy csak 48 órád maradt a kedvezményes rendelésre.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2023
(#) Józsibácsi59 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 13, 2023 / 1
 
Lényeg, hogy meg vagy elégedve! Lehetőleg hozzáértő, felkészült szakember ne lássa, bele se megyek a hibák felsorolásába.
(#) Gafly válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Nov 13, 2023 / 1
 
Pedig igazán ebből tanulnánk, ha valaki elmagyarázza, hogy ezt ott amúgy kellett volna, mert...
Én például jogos kritikán nem szoktam megsértődni, hanem nyelek egyet, és tanulok belőle (ha úgy elmagyarázzák, hogy megértsem).
(#) Hutty válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Én úgy csinálnám a fűtőpatron elosztást, hogy kalapsínes sorkapcsot tennék rá összekötővel ( sínfésű ). Ez a föld, nulla összekötő nem tisztességes és megtévesztő.
(#) Horvath65 válasza Hutty hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Helló! Egyenlőre nem nyúlok bele, mert nem tudom mi van a garanciával, még bekötési rajzot sem kaptam.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Szia!
Igen nagyon célszerű érintésvédelmi mérések esetén.(csak oda a hitelesitett kellene )

Magán célra? Szinte minek.----2db lakatfogóval megoldható ? (az egyiket áttekercselve )

S a Magyar Posta nevű Falábú disznót se, hagydki! ellopják, megvámolják, összetörik,kicserélik?
esetleg 2-3 hónap átfutással.... + kifizettem a vámot , s egy másik városban valaki átvette!!
Se pénz , se posztó...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2023
(#) mikrokapcsolo válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 13, 2023 / 2
 
Hűha. Így már jobban értem, hogy miért nem kapsz rajzot, gyanítom nem is készült. Ahogy elnézem, ez egy teljesen házibarkács szekrény. Nem szeretném a készítőjét megsérteni, de amennyi energiát belefektetett a szekrény összeszerelésébe, akár már jól is meg lehetett volna csinálni. Így már jobban értem azt is, hogy a "gyártója" miért akarta, hogy máshogy kösd be, valószínűleg nem tudta, hogy a Z/S kapocs átvezetős, azaz fémesen a sínre kapcsolódik, így Ő 5 vezetékesre szerette volna készíteni, de te láttad hogy nem úgy sikerült.
Egyébként ez a szekrény így, ebben a formában egy villamosbiztonsági felülvizsgálaton megbukna.
Amiket így fotóról látok hibákat, hiányosságokat:
A betápláló vezeték így fotón 5x2,5mm2 nek tűnik, ha ez így van, az eredeti posztban említett 25A-os megszakító túl van méretezve, legalább 6mm2-rel kellene akkor bekötni. Azt nem látom a fázisok hova vannak bekötve, de remélem legalább az dokumentálva volt, hogy hova kösd.
Ha már keresztmetszet, akkor remélem csak rosszul látom, hogy az ÁVK elmenő nullája kb 2,5mm2-es?
Aztán nem szép a vegyes megszakítók használata, gondolok itt arra, hogy van schneider Acti9 széria, Resi9 széria, és Eaton. Ezekkel a gond inkább az, hogy a különféle tipusok sorolósín csatlakozásai nem passzolnak, így a sorolósín olyan irányokba feszíti a megszakítókat és az ÁVK-t, amire nem biztos hogy tervezve vannak. Ha már sorolósín, a jobb oldalán kilóg a sín a műanyagból. Kissé úgy tűnik, abból főzött ami a polcon volt, így fotón úgy tűnik, mintha a 3xC16 használt lenne, legalábbis a színéből. És a középső elmenő fázisa nincs teljesen bedugva a szorító alá, kilátszik az érvéghüvely egy része. Legalább a 24V(?) oldalra DC-s kismegszakító jutott.
A jobb oldali C32 megszakító alsó (elmenő) vezetékein furcsán nagynak tűnik az érvéghüvely, mintha fekete (általában 6-os) érvégbe 4-es vagy annál kisebb keresztmetszet menne. Ez lehet, hogy csak a fotón néz így ki.
Alapvetően a feliratok hiányoznak a belső megszakítókról, rajz hiányában, felirat nélkül nehéz üzemeltetni.
És végül az említett fűtőpatronok elmenőinek sorkapcsa. Erre igazából nem is tudom mit mondanék, ha szerszámmal/kulccsal nyitható csak a szekrény, és csak szakképzett személy férhet hozzá, akkor majdnem jó is lenne, de nincs jelölve, hogy ott veszély van. Lehet kapni sínre szerelhető sorkapocs blokkokat is, amik szigetelve vannak, vagy legalább egy védőburkolat van rajta, ami a véletlen érintéstől védelmet nyújt. Ha már a többi helyen sínre szerelhető sorkapcsot használt, ide is azt illett volna, és lehet kapni hozzá soroló fésűt. Ha jól látom, a mágneskapcsoló melletti 6-os blokk össze is van sorolva. Apropó sorkapocs, ezeknek az egyik oldala általában nyitott, a sor végén fedlapot kell elhelyezni, ezeket sem látom.
Nagyjából ezeket véltem felfedezni.
(#) Horvath65 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Köszönöm. Este majd reagálok. Szép napot!
Következő: »»   947 / 963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem