Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékkereső
 
Témaindító: brejti, idő: Jún 3, 2006
Lapozás: OK   4 / 4
(#) inf3rno hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
Nekem úgy rémlik ezek valami olyasmi elven működnek, mint a theremin: https://en.wikipedia.org/wiki/Theremin http://users.df.uba.ar/sgil/physics_paper_doc/papers_phys/e&m/M...on.pdf
(#) lcsaszar hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Sziasztok!

A következő problémám van: Az egyik végén hozzáférhető egy TV koax kábel, a másik vége nem tudom, merre megy a téglafalban, gégecsőben. Valahol átmegy kötődobozokon is, az egyik kötődobozt szeretném megtalálni és kibontani. Gondolom, 5-6 cm-nél nem lehet mélyebben. Lehet kapni úgynevezett hangfrekvenciás kábelkeresőket, amik egy külön adó és vevőrészből állnak. Az adórészből kijön két vezeték krokodilcsipesszel. Van ilyennel tapasztalata valakinek? Nem feltétlenül magára a kábelre csatlakoztatnám az adórészt, ugyanis a kábel mellett be tudtam fűzni egy fém behúzószalagot (ami egy ponton elakad, gondolom valamelyik kötődoboznál, de nem találom). Szóval a fém behúzószalag és a védőföld is megfelelőnek tűnik a jel beadására. Kérdés, hogy a vevő tud-e detektálni pár cm mélységig vakolat alatt.
Mivel csak egyszer kell nekem, és nem nagyon akarnék építeni, ezért megkérdezem, hogy akinek van ilyen gyári vagy saját építésű kütyüje, egy napra kölcsönkérhetném-e?
(#) Gafly válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ha tudod mozgatni a befűzőt, és van segitséged, akkor kis szerencsével ki tudjátok műszer nélkül is fülelni...
Meg ha nem volt nagyon kutyaütő, aki csinálta, akkor a klasszikus "harkály" módszerrel is lehet dobozt lelni.
Én már sokszor gondoltam rá, hogy kellene a befűzőmre jelöléseket tenni. De mindig utólag.
Az nem sokat segit az esetleges felajánlásokban, hogy "Magyarország"...
(#) fecameca válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Gyári kábelkeresővel valamikor régen a vasútnál dolgoztam. Ennek apropójára, amikor a seregben meg kellett keresni egy kábelt a földben, azt úgy csináltuk, hogy volt egy elektroncsöves erősítő, a hangszóró kimenet és valamelyik bemenet közé kötött kondenzátorral jól begerjesztettük, a hangszóró kimenetet rákötöttük a kábelre, annak másik végét valaki hurokba kötötte. A vevőkészülék egy közönséges zsebrádió, és annak ferrit antennája volt. A kisugárzott jelnek ugyanis bőven voltak felharmonikusai a rádiófrekvenciás sávban is. Ez az összeállítás bőven látta a kábelt a föld alatt akár fél méter mélyen is. Csupán néhány kilohertzes négyszögjelet kell előálítani jó nagy teljesítménnyel, és füllel beazonosítható frekvencián. Valami zsebrádió meg talán akad. Esetleg nem árt egy transzformátoros kimenet az adóra, akkor elbírja a közel rövidzár jellegű terhelést. Már nem emlékszem annak az erősítőnek hány ohmos kimenetei voltak, de mivel elektroncsöves volt, elbírta a kiképzést amíg a kábelt megtaláltuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) lcsaszar hozzászólása Jan 15, 2021 /
 
Köszönöm, mindkét módszer ígéretesnek tűnik, ki fogom próbálni!
(#) fecameca válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Azt még elfelejtettem, először a ferritrudat a fallal párhuzamosan tartva ráhangolsz, keresel egy olyan helyet, ahol tisztán hallani, nem zavarják a keresést a rádió adók. Majd merőlegesen tartva, a rúd végével a leghalkabb helyet
(minimumot) kell keresni, mert akkor áll a rúd merőlegesen a jelforrásra. Ezt több irányból elvégezve, még a mélységét is ki lehet következtetni. Egy astabil multivibrátor pár füllel jól hallható kiloHertzre, valami erősítő, amit nem lehet hazaküldeni egy kis rövidzárral, és mehet a próba, először egy darab vezetékkel.
(#) Joe_001 válasza lcsaszar hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Szia! Kábeltvs voltam, a telefonos kábelkereső az csak nyitott kábelvéggel működik. Ha eszköz van rajta az rövidzár, a koaxon nem nagyon jön át a jel.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem