Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   219 / 234
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Holnap reggelig így marad csak balanszt és töltés ha kell.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Úgy tűnik hogy az az egy cella is nagyon megkeverte a lelkét a bms.nek. A teljes feltöltés után már szent volt a béke. A hőfok igencsak érdekes. Körbe van hungarocellel burkolva. 5-5cm minden oldalról. A nyitott folyosón van és mindösszesen 1 darab 12v 5w izzó dolgozik benne. Az izzó fent van az aksik tetején míg az érzékelők lent vannak.

b7.jpg
    
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Én azt látom, hogy nagy terhelésre esik be a 12-es cella feszültsége. Ha ez igaz, akkor ellenőrizd a csatlakozásokat ennél a cellánál. Mérj a cella kivezetésén feszültséget. Ha stimmel azzal, amit a BMS mutat, akkor ezt a cellát is vissza kell küldened, mert a belső ellenállása túl magas, és fel fog ez is puffadni idővel. Ezért tudja kibalanszírozni a BMS, mert csak a belső ellenállás a problémás, és minél kisebb az áram, annál kisebb a különbség. Mondjuk töltésnél pont hogy még jobban meg kellene a cellafeszültségnek emelkednie, merítésnél meg nagyon lecsökkennie. Az áram értékekből és a feszültség változásból pedig prímán lehet belső ellenállást számolni, és bizonyítékod is van, hogy a cella gyengélkedik.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Azóta helyrejött a 12 es cella. De azért már vagy 20 perce ráengedtem az ampereket ha valamelyik cella beteg akkor meglesz.

b8.jpg
    
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Azért az elég fura, hogy új cella hibás legyen. Mondjuk gyanúsan olcsók is voltak szerintem, mert ha jól emlékszem félárban voltak az általában megszokotthoz képest.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Adtam még egy esélyt neki. 3,36500/cella töltöttem fel. Azaz 100% amit csak elbír. Balansz 0.001 re véve. A többit majd meglátjuk. Ennél jobban nem lehet megsimogatni. Mosst megint 2 napig várakozás mire lemerül.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Jól értelmezem a képen látható hirtelen kiugrás 58,4v ra akkor telt meg az összes akkumulátor?

b9.png
    
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 28, 2023 /
 
Megírom a napelemes tapasztalataimat és kálváriámat. Na meg azt is hogy mit is
csinálnék másként.

Maga a napelem mindig is foglalkoztatott. Még 2008-2009 tájékán mondtam a
szüleimnek mi lenne ha szerelnénk fel a tetőre. Persze le lettem szavazva rendesen
mert minek az. Hmm pedig de jó lett volna. Igaz ott még akkor a kulcsrakész
rendszerek kb ugyan azon az áron voltak mint ma. Na de mindegy is ez.
Térjünk a jelenbe vissza. Jó pár hónapja(lassan éve) tépem az idegeiteket a furcsán
megfogalmazott kérdéseimmel. Emiatt bocsánatot kérek mindenkitől akit még nem
akasztottam ki. Sorra fogtok ti is kerülni
Lássuk először is a rendszert hogy mit is sikerült felépítenem.
Megyek vásárlási sorrendben.
Elsőre megvolt maga az inverter. Isolar 5.5kw személyében.
Hát mit ne mondjak. Pár idegszálamat megette mire sikerült jól beállítani. De most már szerencsére kezdem átlátni a rendszerét.
A következő tétel a napelemek voltak. 410W félcellás monykristályos napelem panelek. Jó nagyok, nehezek. Ezek még mindig nincsenek a tetőre rögzítve. 15x15 stafni fa és tetőlécre van felszerelve. Eddig csúcsban 2200w hoztam ki belőle. Legalábbis amit láttam. Délkeleti tájolás. Lásd a képet. Sajnos egy dolgot nem vettem számításba. A szomszéd háza közel van ezért árnyékba tartja a napelemeket jelenleg kb 3 hete. Sajnos ez nem tűnt fel nem figyeltem meg. Ha tehetném már egyből a tetőre tenném fel. Ez jelenleg a következő projektem.

A napelemek után jöttek némi kábel és biztosíték kapcsoló a napelemekre.
Itt nem történt semmi érdekes. Csak annyi hogy a 4 csavarból 3 egyforma a negyedik más lett. Elhagytam egy csavart így kapott másikat.

Végül eljött az aksi vásárlás. Na itt aztán volt rendes cirkusz. Lifepo4 3.2v cella. 16 darab, a bms meg JK Smart Active Balance BMS B1A24S.
Elsőre a szagos bms. Már akkor is szaga volt mikor ki lett csomagolva. Én ezt becsülettel bevallom nem éreztem. Ez szépen ment is cserére. Közben az egyik aksi felfújta a pofáját cella feszko 0 redukálta magát. Na bum ez is mehet vissza. Egy szép hétfői napon oda is ért a cella. Várom hogy írnak stb hogy helló indul az aksi vissza. De csak nem jön. Ráírtam hogy mi történt. Erre Sorry nem indult el az aksi.
Kárpótlásul adtak egy másik cellát. Meglepett. Na mondom ez csak külön probléma kitalálni mire lehet használni

Az aksi hogy ne fázzon kapott egy 5cm lépésálló hungarocellt. Hogy jól zárjon kapott még egy kis tömítő gumit. Tudjátok azt a remek tescos fajtát. Célnak megfelel. A meleget három 12v 5w izzó szolgáltatja. Mínusz 2-3 fokig 1 darab izzó 13-15c° hőmérsékletet tartogat. -25c°nem hiszem hogy bajban leszek ha mind a 3 izzó üzemel.

Hogy mit csinálnék másként? A BMS sajnos nem rendelkezik wifivel. Elég kellemetlen dolog hogy ki kell rohangálni hozzá amíg beállításokat kell intéznem. Hideg van kint. Na meg azért jó lenne látni hogy mit is művel a kis aranyos.
Hogy meg e rendelném készen? A válaszom nem. Megérte? Hát nem tudom. Idővel kiderül de azt már nem fogom megélni valószínűleg. Tanulásnak jó volt na meg addig sem a betegségemmel törődtem. Mennyibe fájt? 1.400.000Ft Hogy költök e rá? Hogy a viharba ne.
Még 7 panel amiből legalább 1-2 tartalékba lesz elrakva A VOC érték már lehet hogy 12 panel esetén is necces lehet. A rögzitést is meg kell oldani.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 28, 2023 /
 
- És arról még nem is írtál, hogy használtál-e már róla hegesztő invertert, vagy egyáltalán lehet-e, szívesen olvasnék erről mástól is ha van ilyen tapasztalata. Ugye, ezek felvesznek a primer oldalon bőven 20-25A feletti csúcsáramot is, amivel a hálózati kismegszakítóknak nincs bajuk, de egy inverter FET-jeinek már lehet, aztán vagy lekapcsol vagy kilukad a FET, ki tudja. Vannak a milliós meg másfél milliós inverterek azok bírják az ilyen jellegű strapát is, de ez6ekről az olcsó inverterekről nem tudni.
- A kálváriád nem is biztos hogy véget ért, mert ha jól tudom ugyanúgy eon területen vagy, ők meg nem engedik (állítólag szerződésszegés) hogy olyan helyre sziget üzemet telepíts ahol egyébként van kiépített mérőhely, azaz szolgáltatás.
- Nem emlékszem mennyi paneled van fent, meg hogy a csúcs alatt a pillanatnyi csúcsot kell-e érteni de ha igen akkor az nem sok. Nekem csak 4 panelem van (2s2p) mert ez az inverter csak ennyit enged. Ezért is ennyire olcsó. Maga az inverter tud ugyan 3kW-ot de PV oldalról csak 1,5-öt tud fogadni, azaz a 3kW-ot csak úgy tudja leadni hogy a felét akkuból pótolja. Nyilván ha csak időszakos az ekkora fogyasztás akkor ez nem gond. Én három okból telepítettem, az egyik, hogy valami megmagyarázhatatlan oknál fogva (hobbi) elkezdett érdekelni. A másik, hogy errefelé ahogy van egy kicsit erősebb szél, egyből van napi 2-3 rövid áramkimaradás amiből már nagyon elegem lett. A harmadik, hogy le tudjam faragni vele azt a pluszt ami miatt kiestünk a rezsicsökkentett mértékből, és így a 70Ft-os részt ne kelljen fizetni, benne tudjunk maradni a 38Ft-os (vagy mennyi) részben éves szinten.
- Akku. Eddig tökéletesen meg vagyok elégedve ezekkel a hyundai cellákkal.
- BMS. Valami védelmet fogok majd csinálni az akkupakkhoz, de gyári BMS-t nem akarok mert egyrészt nem akarom fetekkel megszakítani a nagyáramú kört, másrészt nem bízom bennük. Mert mi van ha az egyik fet egyszer csak átmegy zárlatba, onnantól bukta van, meg hát akármennyire is jó fetek vannak benne azért csak van rajtuk veszteség, nem viccből teszik rá a hűtőbordát meg a ventilátort. Ezen az oldalon meg lehet nézni egy egyszerű BMS-t, a kapcsolás három részre tagolódik, van a védelmi (cellánkénti felügyelet) rész, a balanszer rész és a nagyáramú kapcsoló rész. Na most ilyet 7s-esben is jelképes összegért lehet már venni, akár az ebay-en akár az alin. Erről lebontom a balanszer részt, mert az csak annyit csinál, hogy a magasabb feszültségű cellára (adott feszültségérték felett) rákapcsol egy általában 100ohmos terhelést, ez nekem nem kell. A nagyáramú fetes résszel pedig vagy egy 200A relét fogok kapcsolni, vagy inkább megvárom míg lejár az inverter garanciája, ez néhány hónap, utána belenyúlok és egy optocsatolós áramkör magát az invertert fogja lekapcsolni akkor, ha bármelyik cellával baj van.
- Nálam egyébként a 4 panellel a tetőn most 930W csúcs van olyankor (11 óra körül) amikor (oldalról) merőlegesen süti a nap a tetőt, egy hete még volt 980W is, de hát megyünk a december végi napforduló felé addig meg még csökkeni fog.
(#) rectamas válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2023 /
 
Nem hozzám szólt a kérdés, de nekem Isolar SML II 5,5kW -os inverterem van.
A HETRA 150 inverteres hegesztőm működik vele, 2,2kW-os aszinkron motor is rendben indul.
Ami nem tetszik az inverterben, a nagy fogyasztása és a dual MPPT hiánya.
Előnye, hogy könnyen javítható.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2023 /
 
Még nem de fogok. Egy pici inverteres lesz használva. Vékony pálcával. Kapu hegesztés címén.
Kb 1 hónapja voltak kint az eonosok plombát pótolni. Akkor már látta és ellenőrizte is. Azt monta ha vissza is termel azzal csak nekik csinálok jót. A rendszer le is lesz választva mikor van termelés(lásd napelem kapcsoló) így nem hsiszem hogy szólni fognak.
7x410w van fent. Az elméleti maximum 2870w. De se a dőlésszög se az irány nem adott hozzá. Ezért is csak 2200w. Az én inverterem 5500w tud csúcsban. Nekem az elég is.
Hobbi és előre látás miatt csinálom ha tudom a vállalkozást elindítom. Ott sajnos egyből 70ft/kwh vagy több. Ebbe benne lesz a saját fogyasztásom is. A kettő együtt kb havonta 700-800kwh. Itt is vannak rendszeres kimaradások. Ami gáz. Sót volt olyan is hogy a számítógép venti felpörgött magától és leállt a gép. Mivelhogy terhelés nem volt rajta és egy nagy venti hűti így tuti nem melegedett túl. Valami hálózati hiba volt és van volt a feszültség. 240v alá ritkán megy a hálózat. Nekem a bms szépen teszi a dolgát. Vagyis nem mert nincs mit. Mióta 1x fel lett töltve minden cella 3.65 voltra azóta szépen stabilan együtt vannak. 64% 0.005v az eltérés. Akkor ha megy zárlatba a bms elköszön. Úgy mint nálam. Én inkább megveszem a drágát mint hogy ismeretlen eszköz legyen és amitt legyek hajléktalan. Nekem nem melegszik egyáltalán. Na jó ez nem igaz. Mikor 100A toltam neki az áramot akkor elérte a 30c˘Jelenleg is 20-21 fok közt van a bms és az aksi. Hogy hány watt volt a csúcs nem tudom. Nem voltam itthon. De egész nap borult hófelhős és esős idő volt.
(#) gulyi88 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2023 /
 
EPO kontakt bemenet nincs az inverteren teljesen véletlenül?
Szigetüzemű ketyere+napelem+akku = illendő lenne egy EPO bemenettel rendelkeznie.
Azzal akár most is le lehetne tiltani megmókolás nélkül, garancia vesztés nélkül.
(#) Ge Lee válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Ezen semmi ilyen nincs, hálózat ki be, PV és akku meg az usb és a lan.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Erre szolgálnak azok a kapcsolók amiket kötelező beépíteni. Ezzel lehet lekapcsolni az aksit, bms és a napelemeket. Habár az utolsó esetben még midig fent áll a rizikó hogy rázni fog. De erre is van már valami okosság.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Keresd a hibát. Elvileg 240 Ah az aksi. De ennél jóval többet kivet egy ciklus alatt. Ezt hogy? Nem tudom elképzelni hogy ennyivel erősebb aksi lenne.
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Üdv, itt még nem nagyon jártam, csak nézelődöm, de kezdőként ebben a témában van egy kérdésem.
A napelem és az inverter közötti egyenáramú automatát hogyan szokták méretezni?
Mert ugye a zárlati és munkaponti áram annyira közel van egymáshoz, hogy közte nemigen találni megfelelő áramértékű kismegszakítót.

Tehát ha munkaponti áram alá méretezem, akkor magam alatt vágom a fát, mert nem jöhet ki soha a maximum. Ha zárlati áram felé, akkor mégis hogy fog egyáltalán megszólalni, ha a zárlati áram is a megszólalási áramérték alatt van? Szerintem sehogy. Most akkor mi a helyzet ezzel?
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Az egy komoly dolog, s a piacon is alig vannak ilyen cuccok ( 2 fajtát használtam mindegyikre 2-3 honapot kellett várni).
Azok különleges kivitelüek, mert az egyenáram megszakitása mindig ivvel jár, amit a mezei automaták, kapcsolok nem igen tudnak kezelni. Nem igen van mit méretezned mert nem igen találsz megfelelöt. Ha jol emlékszem az ABB 160 A-t tud. Nézz körül a hálon mi a jelenlegi kinálat, meglepődnék, ha nagyobb lenne, mint amikor nekem kellett.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Nem tudom nálunk milyen a felhozatal, de ami az alin nincs ugye, az kb nem is létezik.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Az a baj , hogy az alin is csak egy volt, de pontosan nem az ami kellett volna.
Nem értem miért nem tudnak ilyeneket gyártani. ( ugy látszik nem olyan egyszerü, vagy igen nehéz megfelelö garanciákat adni, mert az iv könnyen tüzet is okozhat, vagy összeég a kontaktus.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Amit Régi motoros linkelt azok DC-re vannak gyártva, biztonsággal meg kell tudják szakítani az áramot
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Nekem olyan ( vagy hasonlo ) kellett, mint az ABB XLP1-2P. ( abban biztositék is van ).
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Na de mégis milyen áramot? Mondok egy példát, hogy érthetőbb legyen.
Teszem fel egyetlen ilyen panelt akarok használni. Ha 10A megszakítót teszek be, megfosztom magam 3A-tól. Verőfényes napsütésben állandóan lekapcsolgat. A következő 16A, szóval teszek 16A-ost,
de annyi meg soha nem fog kijönni a panelből elvileg, nemde?
Ennyi erővel akár nagyobbat is tehetnék fel...
Akkor csak annyi szerepe lenne, hogy ha szükséges, le tudjam választani a panelt az inverterről?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2023
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
A kapcsoló lényege az hogyha az invertert le kell kacsolni a rendszerről meg tudjad tenni miközben a Zeusz nem csapkod agyon a villámokkal.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Én ezt értem, de ahoz elég egy DC kapcsoló is akár.
Jelenleg arra próbálok rájönni, hogy a biztosíték áramértékét milyen értékre érdemes választani?
Mi alapján határozzák meg? Mert ugye elvieg a szükséges áramérték felett bármit betehetnék az inverter leválaszthatóságát bármelyik megoldja. De biztosítékot ugyebár nem úgy méretezünk,
hogy a szükséges teljesítmény felett jó bármi.
Nyilván ezek nem csak sima DC kapcsolóként funkcionálnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2023
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Létezik napelemekhez az olvadószálas fajta is, és az is áramértékre van osztva, tehát valahogy méretezni kellene, na de hogyan?
(#) pipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
LekapcsolGATNI nem fog, csak egyszer neked kell visszanyomni Nyilván az üzemi áram felletti 1-el nagyobbat érdemes betenni. Én is 16A-os tettem be. Persze csak a józan paraszti eszem után, a szabványt nem olvastam...
(#) KTobi válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Én magamnak szerelek, a helyi napelemes cégtől veszem az eszközöket, majd ők is csinálják a lepapírozást.
Noark Ex9FP biztosítótartót adnak, hogy az kell, duplát, tehát mindkét ágba. Ebbe jön az olvadóbetét, 12A-es van nekem. A tartó 9€ még a két betét 8€.
A biztosító célja nem az, hogy zárlatra leoldjon, a mögötte elhelyezett túlfeszültségvédelmet és vele együtt az invertert védi. Tehát villámcsapás esetén védi a belső hálózatodat, azzal, hogy kiég a betét.
Leválasztásra is használható, ma épp úgy szereltem, hogy kivettem belőle a betéteket.
Megszakításra az inverteren található tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő kapcsolót használom, utána már bárhol bontható, de nem a biztosítótartó kitépésével szakítanám meg az áramot.
Ha nincs beépített DC kapcsolód, akkor pedig szakaszolót keress, A héten forgattam az üzletükben a kezemben, négy pólusú automatának néz ki, 1000V DCre, felülre mennek a vezetékek +be +ki -be -ki, alul pedig át van gyárilag hidalva. Szerintem a ráírt áramérték a megszakítási képessége, nem viselkedik biztosítóként.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Szerintem a napelem áramára felesleges kismegszakítót tenni, mert soha nem fog működni. Minden kismegszakítónak van egy határárama, ami alatt soha nem old le. A napelemek karakterisztikái elég meredekek, nem igazán lehet olyan áramú biztosítót találni, ami nem old le a munkaponti áramon, de leold a rövidzárási áramon. Ha pedig a munkaponti áram alá terveznéd a biztosítót, akkor a munkaponti áramon is leoldana feleslegesen. A különböző karakterisztikákat nézegetve DC kismegszakítók is a névleges áram másfélszeres értékénél csak néhány tíz másodperces idő után oldanak le, azt viszont a napelem nem állítaná elő. A napelem áramkorlátos jellegű, "saját magát korlátozza le".
A napelem leválasztására pedig vannak leválasztó kapcsolók, vagy ha túlfeszültség kerül a napelemre, esetleg egy olvadóbiztosítót lehet tenni, azt lehet leválasztásra is használni (én is azt használok).
Schneider kismegszakítók jelleggörbéi.
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Nem tudod zárlatra méretezni mert nem lehet, túlfeszültségre és tűzesetre szoktak egyéb dolgokat használni. Nekem pl. 13,5A körül van egy sztringem ha jól emlékszem, erre ugye a 13A-es kismegszkakító már éppen nem jó, így 16A-ost raktam be sztringenként és diódával vannak közösítve. Természetesen csak DC kismegszakítót szabad használni, nem kell egyéb kapcsoló mert ezt ugyanúgy le tudod kapcsolni, de meg kell nézni hogy milyet veszel mert nekem pl. 250V-osak vannak azok egy 400V-os sztringhez már nem jók.
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 29, 2023 /
 
Na jól van köszönöm a válaszokat, igaz nem léptem előre egyet, legfeljebb egy felet.
Legyen a szükséges áramnál egyel nagyobb, jó lesz az úgy kb ennyi jött le ebből a kis eszmecseréből.
Következő: »»   219 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem