Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag
 
Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   51 / 53
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 / 1
 
Ránézésre nem lehet megmondani, milyen a szalag minősége. Érdemes egy kicsit (nem nagyon!) túlméretezni a szükséges fényerőt és olyan tápegységet venni, amelyiken beállítható 12 V-tól kevesebb feszültség is (11.5 V), így jóval hosszabb életű lesz a szalag.

Pl.: Mean Well PLC-100-12
(#) ul_20 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Köszi!
Igazából még én is nagyban gondolkodóban vagyok, viszont kb 70-ezres világításnál gondoltam kicsit olcsóbban is össze lehet hozni a dolgot.
Jelenleg egy noname kínai ledes világításom van ami sima fehér, és azzal is működik az akvárium, igaz eléggé algásodik, több takaritással jár, azért gondoltam annál csak tudnék valami jobbat összerakni.
(#) Andralin válasza szs hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Rendben, akkor így kalkulálok. Igen, az egyik szál közös, a pozitív, így azon átmegy mindhárom színcsatorna eredő árama. Ez maximális terhelésnél 6 A lehet.

Mindenképp két helyen fogom megtáplálni, 2 darab 5 méteres darab lesz és egyenként, párhuzamosan fogom táplálni őket.
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Köszönöm a tippet!

Az áltakam kinézett VT-21401 tápegységnek van is egy "+V ADJ" feliratú bemenete, talán ezt lehet is akkor szabályozni. Érdekes a kérdés, mert a hivatalos telepítési útmutatóban semmit nem írnak erről a bemenetről. De ha sikerül csökkenteni a feszültséget, akkor ezt figyelembe beszem majd.

Egyébként LED szalag élettartam szempontjából nem ugyanaz a hatása a feszültségcsökkentésnek mintha egyszerűen csak nem "csavarnám fel" teljes fényerőre soha a vezérlőn, hanem csak legfeljebb 60-70%-on üzemeltetném?
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 / 1
 
Elvileg úgy is jó, ha nem csavarod fel maximumra. A LED-ek ellensége igazábol a meleg, ami vagy a működésük okán keletkezik és/vagy a környezet adja.

Öt méteres szalagot már érdemes három ponton itatni, két végén és a közepén. A hossz miatt középen már lehet számottevő a fényerő csökkenés.
(#) antiktelefon válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Minek veszel tizensokezerért ventis tápot, amikor pc táp is tudja ezt még halkabban is és jó minőségű? PWM picit más, mint a tápfesz állítás, de itt mindegy.
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Középen is kellene táplálni az 5 métereset? Na majd ha megérkezik kipróbálom, ha lesz észrevehető fényerő csökkenés, akkor ennek fényében tervezem majd meg a betáplálások számát.
(#) Andralin válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Jogos felvetés, de a PC táp nem tudom mit kezdene azzal, hogy a kertben, a szabadban lesz majd felszerelve. Egy PC táp eléggé nyitott dobozban van a szellőzés miatt, igaz, hogy esőtől védett helyen lesz, de páralecsapódás, reggeli harmat, stb. nem hiszem, hogy jót tennének neki.

Inkább veszek drágábban egy IP54-es, kültérre tervezett tápot, az lesz a biztos megoldás oda kintre szerintem.
(#) antiktelefon válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Ez a linkelt minden, csak nem kültéri a ventivel... Kültérre kiöntött meanwell kell háromszor ennyiért.
(#) robis01 válasza ul_20 hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Saját tapasztalatom egyezik Galfy-val. Bár én csak 2 db természetes fehér 10W-os ledet használtam 190 literre, ami tényleg élénkebbé, látványosabbá tette a vízi világot, de nagyon gyorsan felszaporodott a kék alga is, ami aztán gyorsan ritkította a hal állományt. A maradék halállomány nagy részét pedig a tömény algaölő tizedelte meg, amit alkalmazni kellett a mindenhova (növény, kövek, berendezés, stb.) odatapadt alga miatt. Továbbá ez a "kísérlet" odavágta a biológiai szűrőt is.
Utána olvasva persze kiderült hogy nagyon nem mindegy a led fényspektruma. A normál ledek nem elég összetettek, és sok bennük az algák számára fontos spektrum is. Csak akváriumhoz gyártott típusok használhatóak, igaz azok jóval drágábbak.

Vezérlést én nem bonyolítottam túl, egy AVR ki/be kapcsoláskor 10 perces eltolással kapcsolja SSR-en keresztül a két ledet.
Amit te szeretnél vezérlést, ha van is gyári megoldásban, valószínűleg kis szériás termék lehet, ezért meg fogják kérni az árát. Esetleg akvarista fórumokon lehet információt keresni hátha valaki épített már ilyet, és elkérni tőle a terveket.
Viszont ha érdekel az elektronika, programozás akkor kezdetnek Arduino PWM lehet indulni, amit aztán lehet bővíteni teljesítmény kimenettel, órával, LCD kijelzéssel, webserverrel, stb. ezekre mind van példaprogram fent a neten, de ha elakadsz az itteni Arduino fórumon kaphatsz segítséget.
(#) robis01 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Hogy oldod meg a dekoratív rögzítést? Mert a 72W fűteni is fog, amit az öntapadó ragasztó nem tud tartósan elviselni, pláne ha a fára van tapasztva. Vagy alu profilba is teszed?
(#) Andralin válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Tényleg a kiöntött táp lenne a legprofibb megoldás. De nincs keretem háromszor drágább tápra. Ez
A VT-21401 gyártói adatlap szerint kültéri és 2 év garanciát adnak rá. Ha meghibásodik azért, mert tényleg kültéren használok egy kültérre specifikált berendezést, akkor élni fogok a garancia joggal.
(#) Andralin válasza robis01 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Felül vaskos acél oszlopok futnak körben mind a négy oldalon. Ezekre ragasztom majd a szalagot. Szerintem megfelelő megoldás lesz, a vastag acél sok hőt el fog tudni vezetni a szalagról.
(#) ul_20 válasza robis01 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Köszi, az elektronika programozásba nem mennék bele. Lehet marad a gyári világítás.
(#) robis01 válasza Andralin hozzászólására (») Máj 1, 2023 / 1
 
A vas keret tökéletes lesz. A sógorom is csinált hasonlót a szaletlival, de a vezérlést SIRI-re bízta. Elég menő lett hogy a telefonhoz beszélve állította be a színeket. Hogy hosszú távon mennyire lesz így használható majd eldől.
(#) robis01 válasza ul_20 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Vagy megpróbálkozhatsz motiválni is valakit hogy készítse el neked a programozást. Akár ellenszolgáltatást felajánlva.
Esetleg ami még segíthet azok a felhő szolgáltatók termékei: Alexa, Google Assistant, Siri és hasonlók.
(#) jdani hozzászólása Nov 17, 2023 /
 
Sziasztok. Egy 2,5m led szalagot hogy kellene betáplálni?
Egy oldaláról gondolom kevés.
Jobb mindkét oldalát, vagy inkább közepén?
(#) uniman válasza jdani hozzászólására (») Nov 17, 2023 / 1
 
A W/m lemaradt! ...pedig számít!
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Nov 17, 2023 /
 
Mindig jobb két oldalon. 3 m-től már több ponton, egyenletesebb lesz a fénye.
(#) elactrofan hozzászólása Dec 6, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy led szalag világításom, kb 1m hosszú 3 csoportokban lehet darabolni.
Egy ilyen 3 csoport nagyon halványan világít vagyis inkább csak dereng.
Orvosolható az egész szalag cseréje nélkül?
(#) Bakman válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Igen, a hibás LED-e(ke)t kell cserélni, már ha az a gond és nem a hozzávezetés szakadt meg valahol. Utóbbi is javítható némi vezetékkel. Ezen kívül már csak az ellenállás lehet hibás. Ritka dolog, de néha megesik.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
előtte is és mögötte is kifogástalanul világít. Aztán lehet egyszerűbb a hibás szegmenst ki venni és azt pótolni. Ugyanis plafonon van nem egyszerű ott forrasztgatni
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) Bakman válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
A LED szalag két szélén fut a tápfeszültség (pozitív és negatív), erre a két vezetékre csatlakoznak a LED-ek hármas csoportokban, lásd melléklet. A képen a jobb oldali LED felső fele csatlakozik a pozitívhoz. A LED másik fele megy egy ellenállásra (különálló vezetősávval), onnan megy a középső LED-hez a vezetősáv, majd jön a bal oldali LED, végül a negatív ág. Ha ebben a láncban valami hibás, az kihat minden, ebben a csoportban található alkatrészre, de másik csoportra nem (kivéve, ha valami nagyon zárlatos, de nálad nem erről van szó).

Kikapcsolt állapotban közelről vizsgáld meg a hibás csoportot, valószínűleg az egyik LED-ben látni fogsz némi égésnyomot. Az a hibás. Az, hogy milyen LED, egy nagyon jó kérdés, kb. millió típus létezik adott méretben, gyártja boldog-boldogtalan, felirat nélkül.

Ha az egyik csoport így járt, várható, hogy a többi is erre a sorsra fog jutni. Megoldás lehet, ha a 12 V-ot a tápegységénl csökkented 11.5 V-ra. Ezzel csökken valamennyire a fényerő de nagyban javítja a LED_ek élettartamát. Ha gagyi LED szalagról van szó, akkor jobban jársz a teljes cserével.

szerk.:
Természetesen némi ügyességgel (és tapétavágóval) cserélhető egy szegmens is, már csak az kell, hogy a helyettesítőnek ne legyen más színe és fényereje, mint a meglévőknek. Az új szegmenst is össze kell forrasztani a vágások mentén a régivel, szóval nem egyszerű eset.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
(#) pumpa hozzászólása Jan 17, 2024 /
 
Üdv! Segítséget kérek. Ez milyen led szalag, ez a tápegység van hozzá. Egy led lámpába van hatosával felfűzve. Sajnos kiégett benne egy pár led ezeket szeretném kicserélni, de nem tudom milyenre. Légy szíves segítsetek.
(#) pipi válasza pumpa hozzászólására (») Jan 17, 2024 /
 
Ki kell hogy mérd a ledek miyen feszültségről járnak...
A táp 39-72V között üzemel, ezt osztva 6-al az 6.5-12V a led lehetséges feszültség.
Nagy valószínűséggel 9V-os (egy tokban 3 led). A led áram meg 300mA osztva a csoportszámmal...
Alin kapható pl: https://vi.aliexpress.com/item/1005005678445661.html
(#) uniman válasza pumpa hozzászólására (») Jan 17, 2024 /
 
Sok minden lemarad: Öszesen a LED-ek száma...(90)? / "Felfűzve" sorasat jelent? / Hányszor hatosával ?...
Öntapadós papirhordozón vannak a LED-ek?
Kerek panel LED lámpának (18W) tűnik...összes LED sorba van kötve.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2024
(#) pumpa válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Megnézem, utána számolok, hogy biztos legyen. De a feliratot onnan fényképeztem. Papír hordozón vannak a ledek és úgy van felragasztva a belső oldalára. 18W-os kör a lakú led lámpáról beszélek, ami működött szépen 1,5 évet nagyon jó fénye volt.
(#) uniman válasza pumpa hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Ez eléggé olcsó újonan is: Bővebben: Link
(#) pumpa válasza pipi hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Ezzel a led testerrel mérem, ami ha nincs ralta semmi 5V ad ki. Rosszul írtam az előbb 5-ös csoportokba van felfűzve, 18db.5-ös csoport van, 90db. dióda kb.58cm. Ha rárakom a testert az 5-ös csoportra, az 5-voltból rögtön 2,62volt lesz és2,7miliampert vesz fel . A megadott linked jó lenne nekem a 3v 1W-os?
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) pumpa válasza uniman hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Az enyémre azért 50000-óra van beírva. 1,5-évet kibírt.
Következő: »»   51 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem