Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   307 / 308
(#) bbatka válasza patexati hozzászólására (») Jan 31, 2024 / 1
 
Úgy láttam a 775-ös motorokat is csavarozó gépekhez gyártották. például M775-D
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Hát ez az emberke sem tudja hogy kell a dolgokat csinálni. Jokat mosolyogtam amikor a sliccet méregette meg a Dremellel büvészkedett amikor, ha a dobozra, ahogy kezdte,, felcsavart volna 3 deszkadarabot ami a fedélt pontosan, oda vezeti ahova kell akkor a fürészlappal pontosan oda és akkorára vágta volna a sliccet amekkora éppen kell.
A régi asztalos szakik idöröl idöre ujakat vágtak mert más fürészlaphoz más slicc kell. Föleg ha nagyon finom vágásokra van szükseg akkor a slicc nem igen lehet szélesebb mint a fürészlap, mert akkor letörhet a munkadarab.
A jo gépeken a fém asztalba be van marva egy mélyedés amiben ha kell ki lehet cserélni a fürészlap közvetlen környékéröl az asztallap betétet az adott fürészlaphoz.
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
A Dremelt ilyen maromunkákhoz felejtsd el. Annak a csapágyai gumiba vannak ágyazva, hogy csökkentsék a rezgéseket és a ricsajt.
Arra jo, hogy szabad kézzel puhább fába olyan nyilást marsz amilyent akarsz, de amint változik a fa strukturája a maro furó könnyen kikerüli.

Ha ilyen géppel akarsz marni ( föleg NYÁKot) akkor a PROXXON jobb, mert annak a csapágyazása jobb es a fém csapágyházat nagyon pontosan be lehet fogni ami kizárja, hogy a marofej külön utakra barangoljon.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
A Dremel márkát kb. el lehet felejteni, nem csak ilyen munkához (haragosnak ajándékoztam el egy egyenes csiszolót ). Proxxon is csak a hobbi kategória felső szintje, de messze jobb, mint a Dremel. Mondom ezt úgy, hogy van egy TBM 220-as fúrógépem, amivel elégedett vagyok, de ismerősöknél próbáltam egyéb gépeket is. Kb. amit csak lehet, műanyagból készítenek el.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Mindegyik gépnek megvan a helye a barkácsmühelyben csak nem szabad ezzel visszaélni. Pl 0,3 mm furatokat csak Proxxonnal lehet késziteni, hársfa rétegelt lemezböl meg Dremellel lehet a Miki egeret kivágni.
(#) bbatka hozzászólása Feb 1, 2024 /
 
Örömmel fedeztem fel, hogy létezik 65mm-es gyémánt tárcsa is az olcsóbbak közül. 2db.ot rendeltem ebből.
A felfogatást még nem tudom hogy oldom meg.
(#) Hutty válasza bbatka hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Nemrég volt a lidliben. ∅ 10-es furattal.
(#) pipi válasza bbatka hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Esztergáltatsz közbenső adaptert de ha vigyázol, hogy ne hevüljön túl 3D nyomtatni is lehet
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
(#) bbatka válasza Hutty hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Ezentúl többet járok a Lidl-be. Lehet ez már túl nagy méret és a vastagsága is számít. A műanyag gépemnek a 65-ös átmérőjű is nagy lesz. Lehet ripityára törik az egész. Az M775-D motort 12V-nál próbáltam ronggyal lefogni, de nem tudtam. Mit művelhet 24V-nál. Egyébként az Emag-on láttam keményfém tárcsa maró szerszámot is, de 35eFt körül volt. Lemondtam róla.
(#) bbatka válasza pipi hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
3D nyomtatással kezdem aztán ha nem lesz jó, akkor megcsináltatom egy esztergályossal. Szerencsére ingyen megcsinálják nekem. Nem üthet oldalirányba.
(#) tufatofu válasza bbatka hozzászólására (») Feb 1, 2024 / 1
 
A Lidl korongok nekem nem tetszettek meg, azonkívül, hogy olcsó. A gyémánt csempevágó korongjuk szinte használhatatlan volt. A fém vágókorong pedig két nyisszantás egy 40x40 zártszelvényben, és csere, mert elkopott. Lehet a nyákot el lehet maszatolni vele valahogy, ezt nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
(#) bbatka válasza Hutty hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
A Variometrum 300W-os motorja 52mm átmérőjű. (76mm-52mm)/2=12mm
kb.7mm kilóghat belőle az asztal fölé.
A motor hátránya, hogy ehhez már combos tápegység is kell. Viszont a gép olcsó és egyszerű felépítésű lehet, mivel közvetlenül a motor tengelyén van a tárcsa.
300W motor.
Nyilván le kell marni a képen látható bakból a motor átmérőjéig. Vagy nem is szükséges. Inkább az asztalból kell kimarni a helyét.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Feb 1, 2024 / 1
 
Na azokon a kábeleken átvinni 25 A-t inkább mesekönyvbe tartozo informacio, hacsak nincs valahol kikötve, hogy 5-10 percig mehet majd 1 orát pihentetni kell ( volt már ilyen).
Ez olyan mint amikor az autobol kiszereled a starter motorját csak utánan derül ki, hogy 12 Volton terhelessel kb 1 ora alatt elég.
Ha összehasonlitod mondjuk 775-s meg hasonlo motorokkal ott 1/4 collos papucsok vannak kontaktusnak, nagy lyukak a hütésnek, van amelyikben belsö ventillátor is van, de azok is hajlamosak elfüstölni hosszabb, nagyobb terhelésnél ( pl a körfürész esetén).
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
(#) patexati válasza Massawa hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Azért lehet ott variálni PWM-meghjtással..Lényeg a felhasználási jelleg...Tervezni,tesztelni kell..A felhsználás extrém esetére "belőni"..
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Megjött a 65mm átmérőjű gyémánt vágótárcsa. 1,6mm széles. Jónak tűnik. Készítettem egy jópofa tengelykapcsolót is. Anyaga PETG. A zöld betétek TPU-95 ből készültek.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2024
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Kezd összeállni a gép. A Wartburg motor gyenge volt. A tengelykapcsolóval meg elég sokat kínlódtam, mert 3D nyomtatástól mindig ütött. Jelenleg hordó alakú rugalmas dugókat szereltem be. Ezen felül egy közbetét is került be a két tengelykapcsoló fél közé, a szöghibák kiegyenlítése végett. A motor 10V-ról megy jelenleg, de így is jelentős a fordulatszám. A doboz tetejét a 65mm-es átmérőjű tárcsával vágtam át, de a 38mm-es átmérőjű szimpatikusabb. Kevesebb anyagot visz ki és lehet tolni neki. A porgyűjtő tálca beépítése még hátra van.
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Hát elég szerencsétlenül csináltad meg. Ha motort egy blokkba raktad volna a fötengellyel, akkor megsporoltál volna egy tengelykapcsolot meg 2 csapágyat es egy segédtengelyt meg egy csomo helyet. A motorra szerelhetted volna a szijtárcsát

IMG_7184.jpeg
    
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nem volt egyértelmű hogy milyen motort használok. A tengelykapcsolókat nem véletlenül használják. Mentesíti a tengelyt az radiális terheléstől és kíméli a motor csapágyakat. A választásom szándékos volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
De magad irtad, hogy nem igen sikerült jora. Nem hiszem, hogy a bordásszij jobban terhelné a tengelyt mint a tengelykapcsolo, hiszen a bordásszij pont ezért lett feltalátva.
S még valamire vigyázz, a fürészlapok maximális fordulatszáma mindenképpen 10000 ford/perc alatt van ( nekem van több amire csak 5600 van irva). Minél nagyobb, annál kisebb az engedélyezett fordulatszám. A 775-s motor meg 12 V-n ettöl joval többet tud, ezért raktam egy lassito áttételt, meg a PWM vezérlöt.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nekem is a Te megoldásod tűnik racionálisnak, szemben bbatka konstrukciójával.
De felfigyeltem egy furcsaságra. Ha a fotón lévő helyzetben tennénk rá egy "asztalt", akkor látszólag a potméter és a kapcsoló útban lenne, azaz egy nagyobb lapot már nem tudnál kettévágni. Ha elbillentenénk annyira hogy az asztal alá férjenek a kezelőszervek, akkor pedig nem esnek kézre.
(#) Hutty válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nézd úgy, hogy a tárcsa felül van, a motor alul és a kapcsoló oldalt.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Kösz. Nekem 3 ilyen szerkezetem van. 1 beépitve a dobozba - ugyanez csak mintha alulrol fényképezném. ( csak a fénykép miatt választottam ezt.). Természetesen a dobozba épitetten a poti a kezelöpanelen van a doboz oldalán.
Ezen a gépen nincs füreszlap (csak most kép kedvéért) a másik felét használom pl 0,5 mm-s szögecsek gyártására stb. Ez sokkal kisebb, mint egy mini esztergapad és nagyito alatt az orrom alatt tudok ilyen dolgokat késziteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Alkotó válasza Hutty hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Gondoltam erre, de akkor a tartóalap miatt már nem érne ki a tárcsa.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Sejtettem, hogy nem követsz el ilyen hibát, ezért mertem szóba hozni.
(#) bbatka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Volt , hogy már gondoltam arra, hogy feladom a tengelykapcsolós verziót és az alsó tengelyt meghajtóm bordásszíjon keresztül. Ez meg azzal járt volna, hogy új dobozt kellett volna gyártanom hozzá. A 38mm-es gyémánt tárcsával kellemesen használható 10V-ról, de növelhető a feszültség. Úgy vettem észre, hogy talán a 65mm-es tárcsa miatt nő inkább a zaj. Szemmel láthatóan üt is egy kicsit. 9450 ford/perc a határ fordulatszáma egyébként. A külső tokmánynál lévő részre a későbbiekben felkerül majd egy eszterga ágyazathoz hasonló valami, támasz csúccsal, azért hogy horgász úszókat is tudjak rajta csiszolni. Az a lényeg, hogy jelenlegi állapotában is tudok rajta NYÁK lemezt darabolni. Jellemzően 160mmx100mm-es méretben veszem és ebből vágok kisebbet.
(#) Alkotó válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Ha az eszköz képes az elvárásod szerint működni, akkor rendben van.
Arra akartam rámutatni, hogyha az elején elfogadod a motor csapágyának tengelyre merőleges irányú terhelhetőségét, akkor több későbbi probléma fel se merülne, és egy egyszerűbb konstrukcióval is célbaérnél.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 24, 2024 /
 
Massava, Bbatka és akinek van ilyen a birtokában!
Elviekben én is töröm a fejem kis méretű forgó géppel kapcsolatban. Ehhez szükségem lenne olyan információra, hogy ezeknek a motoroknak milyen támasztása van tengelyirányban? Mennyire terhelhetőek ebben az irányban? Pl. ha közvetlen a tengelyre tennék valamilyen fúróbefogó betétet, akkor alkalmas-e fúrásra (nem ez a cél, de jól érthető példa)?
A fotó alapján a tengely mindkét vége kilóg. Ezért ha golyóscsapágyak vannak benne, akkor azok axiális terhelhetősége a korlát? Tudjuk milyen csapágy van benne? Illetve hasonló motor már volt a kezemben, amiben meglepve láttam, hogy a tengelyen nincs váll a csapágynál, csak a szoros illesztés tartotta a helyén.
Ha indokolt, akkor valaki már fokozta külső támasszal a terhelhetőséget?
Szeretném még tudni, hogy alapesetben van-e, és ha igen mekkora a tengely tengelyirányú kotyogása.
(#) bbatka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Tapasztalatokkal gazdagodtam. Nekem soha nem jó az, amit már valaki kitalált. Valószínűleg majd kísérletezek különféle kialakítású tengelykapcsolókkal, kíváncsiságból.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Elég sok ilyen meg hasonlo motort használok, de egyikben sincs golyoscsapágy. Szerintem a golyoscsapágy alkalmatlan ilxen nagy fordulatra.
Saját félévszázados tapasztalat. Az oroszok egy amerikai gépet másoltak, amiben volt egy alkatrész aminek kb 15000 ford(/perc-l kellett forognia. Az amerikaiak légcsapágyat használtak ami csendes volt és nem is ment soha tönkre, de a gép alján a kompresszor meglehetösen zajos volt. (Késöbb kiépitettük a központi kompresszort és a hálozatot az megoldotta a zaj gondot). Az oroszok miniatür golyoscsapágyakat raktak a gépükbe, ami égtelen visitást okozott, igy gyakoraltilag nem lehetett a gép mellett dolgozni.
Szoval ezek a motorok szinterbronz csapágyosak. Kis furogéphez jol használhatok, sö ha tudsz szerezni egy vastagabb tengelyest (5 mm-s elég gyakori az már vastagabb szerszámokhoz is jo. Igaz ott már más gond lesz - 3-4 mm-t nagyobb furo, maro stb szerszámok nem birják a sebességet és rendszerint azonnal elégnek ( az élük). Körülbelül azt tudják mint egy DREMEL kategoriás furogép.
Általában csak az egyik kilogo tengely használhato, ez kb 10mm -t áll ki. A másik vég alig 5 mm-t. Olyan (ilyen méretü) motor igen kevés van aminek mindkét oldalon egyforma tengelye van, s ha talál az ember az rendszerint dupla áron van. Viszont van több ilyen motorom amiben beépitett ventillátor van a kefék hütésére. Az axiális kotyogás 1/10 mm körül van es a tengelyre huzott belsö alkatrészák garantálják ezt.
A leggyakoribb motornak 1/8“s a tengelye. ( én szinte csak ilyet használok, talán csak 2 motor van nálam 5 mm-s tengellyel).
Eddig egyikkel som volt soha baj kivéve 2vel amit a Proxxon kis asztali 12 Voltos körfürészben leégettem ( szerencsére ezt a gépet a Proxxon már nem gyártja, csak a 230V-s verzio maradt meg). Ha megakarod axiálisan támasztani a tengelyt akkor érdemes a tengely másik végét megtámasztani, de nekem még ezzel sem volt soha bajom pedig egy sereg motorom csigahajtást végez ahol komoly axiális erök keletkeznek, de nem figyeltem meg eddig semilyen változást.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Köszönöm az információkat.
A linkelt motort a HEStore kínálja, és mellékeltem az ő képüket. Ezen egyértelműen golyóscsapágyról van szó. Éppen azért kérdeztem, mert láttam már ilyet is, meg az általad is említett szinterrbonz-osat is. Egyébként a kis méretű csapágyak határfordulata nagyon magas, bőven tudják a 10.000-et, és elvileg a hangjuk sem jelentős (ameddig meg nem kopnak egy kicsit).
Arról van esetleg információd, hogy egy kisebb feszültséghez tartozó alacsonyabb fordulatnál mekkora a nyomatékcsökkenés? Van erről diagram, vagy néhány konkrét feszültség-nyomaték adat?
Következő: »»   307 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem