Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   324 / 841
(#) zozz12 válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Helló!
Én arra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy nem szeretnék tekercseket készíteni a táphoz, hogy sok táphoz (ha jól tudom a kapcsolóüzeműekhez) kell spéci trafókat tekerni/átalakítani. Én ezt akarom elkerülni.
A trafó szerintem 24V -os legyen, az könnyen beszerezhető és máshol is felhasználható később, esetleg.
Fesz. és áram vonatkozásában olyat szeretnék, amivel mind a kisebb, mind a nagyobb áramkörök biztonságosan, stabilan meghajthatók. Feszültségre kb. 30V -ra gondoltam, bár jó volna az 50V is, de ahhoz valószínűleg nem lesz elég a könnyen beszerezhető 24V os trafó. Továbbá jó volna, ha a beállított érték stabil volna. Áramnak szerintem 3-4A elég lenne. Hasznos volna egy rövidzárlat védelem is.
Azt, hogy mire használnám pontosan, egyenlőre (mivel eléggé a dolgok elején vagyok), nem tudom megmondani.
(#) Ghoost válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia!

Mivel trafo nem csak kapcsolouzemu tapban van, jogosnak ereztem kerdesem

Na akkor osszegezzunk. Szukseged lenne egy kb 30V kimeneti feszultseggel biro, 3-4A terhelhetosegu, rovidzar vedett laortapegysegre.

Ajanlataim kozott szerepel akkar a Pioneer Tapegyseg Alkoto tervezesevel; de batran ajanlom Prolli007 LaborTapjatis. En az utobbit epitettem meg.
De talalhatsz itt tobb kapcsolast is, melyek alkatresz igenye igazodhat esetleg a fiokod melyen rejlo ertekekhez.
(#) kistotti01 válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Hello!!
Idézet:
„mind a kisebb, mind a nagyobb áramkörök biztonságosan, stabilan meghajthatók”
Komolyabb áramkörökhöz mindenféleképpen nagyobb áramerősség tartozik.
Idézet:
„bár jó volna az 50V is”
Ha ezeket a kitételeket szeretnéd, akkor szerintem neked Alkotó féle labortápegységére van szükséged. Az a tápegység 0-50V/0-5A-ig használható. Rövidzárvédett és áramkorláttal rendelkezik. Persze vannak itt egyszerűbb és kisebb teljesítményű tápegységek is. Ha visszaolvasgatsz, találsz elég sokféle változatot. De ha csak az a 24V-os trafóval szeretnél "építkezni" akkor, abból csak 30V-os tápegység készíthető.
(#) zozz12 válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia!
Neked is köszi a választ! Jut eszembe van nekem egy 42V 400VA -es trafóm is (bár megvan egy jó ideje, még ki se próbáltam). De ahogy nézem a retoocs által közölt, Alkotó féle tápot, elég sokféle feszültséget igényel, úgyhogy egyenlőre szerintem maradok a 30V -os vonalon. Úgyhogy ami nekem eddig szóbajött: 1, 2. Most nagyjából ennyi, de várom az ötleteket! Továbbá érdekelne, szerintetek mennyire érdemes dupla/2 "csatornás" labortápot építeni? A digitális fesz és árammérést mivel érdemes megoldani (PIC nélkül)?
(#) mex válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Ha 24V váltó áll rendelkezésedre, akkor, A középső rajz a nyerő
Proli mester modifikációja, nagyon jól sikerült, én is megépítettem. Stabil, agyoncsaphatatlan, a beállított értéket századvolt stabilitással képes tartani.
Valószínűleg érdekel, hogy komplett nyákterv is van hozzá.
(#) Ghoost válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Ha elolvasod az 1 szam alatt szereplo linkelt keped BAL alul talalhato szoveget is, akkor rajohetsz, hogy hasznalhatod ehhez a 42V 400VA-s trafodat is. Csak okosan kell banni az ertekekkel
(#) Ghoost válasza mex hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Igy igaz! En is nyuzom mar egy ideje, de.......
(#) blackdog hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Engem ez a 'labor' fogalom foglalkoztat. Mitől számít egy tápegység labortápnak?
De hallottam már olyat is, hogy műhelytáp, szervíztáp, labortáp, precíztáp.
Mi a különbség?
(#) zozz12 válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Arra jutottam, hogy valószínűleg ezt építeném meg (még nem biztos rászánom magam). Szóval ezzel van (főleg az 50V -os verzióval) vannak tapasztalatok? Az IC és a tranyók is bírják a nagyobb feszt? Mekkora hűtés kell a tranzisztoroknak? (és melyeknek még) Van ehhez NYÁK? Ebben akkor a rövidzárvédelem is benne van?

(#) Ghoost válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Tokeletes valasztas, ez is.

De....
ahogy tanult kollegam -sorry, nem tudom melyotok - mondta valamelyik rajza szeljegyszeten
okosan kell banni az ertekekkel, mert ha 50V kimeno feszultseg, es 5A-re allitott aramkorlat mellett zarod rovidre a kimenetet az 250W eldisszaipalando hot jelent!!! A tranyo birja egy ideig, de szamolni kell a homegfutas lehetosegevel is, akkor viszont nincs az a nagy borda ami megvedi a felvezeto eszkozod!

Sajna gyakorlati tapasztalatom nekem ezzel a tappal nincs.
(#) blackdog válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Ezt azzal egészíteném ki, hogy védelmet kell építeni a hőmérsékletre.
1. figyelni a hűtőborda hőmérsékletét és adott hőfokon pl. 80°C bekapcsolni egy ventilátort
2. Ha tovább melegszik pl. 100 °C akkor hang és fény riasztás
3. Pl.: 120 °C lekapcsolni automatikusan a kimenetet.

Ha megvan ez a védelem és mégis ellövi a tápegységét akkor
(#) Ghoost válasza blackdog hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Sajnos a homegfutas jelensege meg ezek mellett is megtortenhet!!! De igen, ezen megoldasok nagyban novelhetik a tapegyseged elettartamat! Bocsanat, hogy nem en irtam le ezeket, s igy felinformacioval szolgaltam e nemes kozoseg eletet.
(#) blackdog válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 

Furcsa a reakciód. Nem kell ezért bocsánatot kérni.


Az igaz, hogy a hőmegfutás ellen nem véd. Csak, ha nagyon-nagyon-nagyon-...... precíz hővédelmet nem épít. De hát ez már egyéni ízlés kérdése. Ha meg annyira pöpec cuccot szeretne, de nem akar megdolgozni érte akkor vegye meg 1-2-3 százezerért.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
El kell keserítselek: akár milyen profi hővédelmet építesz be egy tápba, az a hőmegfutástól nem tudja megvédeni (nem is arra való) !! Ugyanis a hőmegfutás néhány tized-század másodperc alatt jön létre, amikor a bordákon még nincs is mérhető változás, de még a tranyó tokozásán is csak langyosodást tapasztalsz, a lapka hője pedig már az egekben van.
(#) qvasz2 válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Az IC -vel nem lesz gond, mert stabil 24V-ról jár. A tranyók már más kérdés: nekem a 2N3055-el sok gondom volt (silány, hamis? tranzisztorok), de neki amúgy is sok az a 60V, ami ilyenkor a bemenő feszültség. Ezért érdemes nagyobb fesz. tűrésűre cserélni (pl:2N3773). Ha emellett még 5A-t is akarsz, akkor a tranyók számát is növelni célszerű; készült is egy NYÁK terv 4 tranyóval is. Amúgy az eredeti verzió doksija ITT van.
A hűtéssel ne spórolj, jó nagy bordát keress !
Rövidzár védelem van benne természetesen, beállítható.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
És megtaláltam végre a 4 tranyós verziót is:
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Ha valamit végképp nem találsz, érdemes engem is megkérdezni, mert néha egészen normális vagyok, és küldöm ami kell.
(#) zozz12 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Üdv!
Ismételten köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Szóval az 50 V 5 A azért elég "veszélyes" ezzel a kapcsival...de természetesen hővédelem lesz. Inkább most az zavar kicsit, hogy van több negatív tapasztalat a 2N3055 -tel vagy ez csak balszerencse? Érdemes inkább más típust használni? A 4 tranzisztor mennyiben javít a terhelhetőségen? (szerintem maradok ebben a 4 tranzisztorosba, 300Ft ide vagy oda) Mekkora hűtés szükséges ehhez a kapcsoláshoz?

(#) Ghoost válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Nem lehetne esetleg IGBT(-ket) hasznalni helyettuk?
Van nagyobb teljesitmenyu is koztuk Igaz akkor megint elojon a TO3 tokozas hoatado felulete es a to220 illetve a TO-247 kozotti kulonbsegek.
(#) kadarist válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Az IGBT-nek olyan vezérlés kell, mint a FET-nek, úgyhogy nem lehet csak úgy cserélgetni, ráadásul az IGBT-nek nagyobb feszültségen van létjogosultsága.
(#) Ghoost válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Nem vitatkozom, egy kopasz, kopasz kerdese volt , hisz nem ertek hozza.
Prolli baratunk tett 3at a tapegysegebe, ezert mertem erdeklodni. Gondolom itt a nagyobb feszultseg hatar csak masodlagos, itt foleg az aramerroseg turese a fontosabb megnezve egy 2n3055-el es egy irfz44el epitett kapcsolast, olyan egetvero kulonbseget nem lattam, bar nem is tudom, mit kene latnom
(#) Alkotó hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Elkészült az első (számomra ismert), relés előszabályzó egység. A kapcsolás Proli007 érdeme, én csak köré rajzoltam a teljes környezetet. Teljesen automatikus, akár potival, akár áramkorláttal, akár rövidzárral idézzük elő a kimeneti feszültség változását, arra reagál a szabályzó, és hozzáigazítja a AC bementi feszültséget. Minden olyan szempont szerint leteszteltem ami csak eszembe jutott, és mindenhol jól működött. Azt hiszem most már ténylegesen is kitolható a maximális feszültség értéke, a várható hőképződés ésszerű szinten tartása mellett. (Az egész fokozat kijön 500Ft-ból, a reléken kívül.)

Terveztem hozzá egy univerzális külön panelt, amit ki is próbáltam. Tökéletesen működik. A komparátoroknak köszönhetően nincs semmiféle bizonytalan átkapcsolás, mert a be és kikapcsolási szint nem azonos.
Ha tudjuk biztosítani a rajz szerinti trafót, amin van U1+U1+2U1 feszültség, akkor a szabályzó ebbúl 4 fokozatot csinál (összesen két relével), ami U1 lépésben változik (Pl. 15V+15V+30V tekercsekből 15V-30V-45V-60V AC feszültség-fokozatokat "kever" ki a labortáp teljesítmény bemenetéhez.)
Csupán egyetlen ellenállást kell megváltoztatnunk (R1), a maximális kimeneti feszültség függvényében.
Egyenlőre csak a szabályzó részt próbáltam ki, ráadásul azt is relé nélkül, de szimuláltam a relét a valóságnak megfelelően. Kerítek majd egy labortápot, vagy egy meglévőbe kötöm be, csak ennek egyenlőre még annyi akadálya van, hogy nincs megfelelő trafóm a dologhoz.
(Ha esetleg a trafónk nem pontosan "előírás szerinti", akkor is felhasználhatjuk, csak R3-R4-R5-R6 osztót hozzá kell igazítani a valós tekercsfeszültség arányokhoz.)
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Sziasztok
Kérdésem lenne hozzátok
A LM324-el v2.7.1 labortápot szeretném meg hajtani PC ATX táppal.
Mit kel meg változtatnom a kapcsolásban?
A diódák gondolom Schottky legyenek mind de, a kondikat nem tudom
Remélem meg oldható
(#) Tonybacsi hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Az alábbiakban egy kitűnő minőségű rövidzárvédett egyszerű Labortápot ismertetnék. A részegységei ismerősek lehetnek sokaknak, de így egyben még nem láttam sehol. A Labortáp minősítést azért érdemelte ki mert a szabályozási jellemzői kíválóak és kompromisszum mentesek. A feszültség szabályozó rész még 10A terhelésnél is mindössze 0.001V-ot azaz 1mV-ot esik (!). Az áramgenerátor is közel ideális karakterisztikájú, határozottan -görbülés,lehajlás nélkül-tartja a beállított áramot.A transzformátor is egyszerű kivitelű egy tekercses. A készüléket már régen kb. 10 éve építettem( elfekvő anyagokból)-azóta is hibamentesen dolgozik-ezért ilyen a félvezetőkészlet.Amit talán a legjobban szeretek benne az a hangjelzéses áramhatár - természetesen kikapcsolhatóan - nagyon jó szolgálatot tud tenni egy á.k. élesztésénél. Amire talán érdemes odafigyelni az LM7808 max. bemenő feszültsége 35V, az LM317-é max.40V,ha csak lehet az MJ15004 maradjon ( BD250-el is próbáltam de nem volt ilyen stabil a kimeneti fesz), a fesz állító poti mivel igen nagy az átfogása legyen 10 menetes lin.helipot (1500Ft de megéri),aki tud válogatni G-S-re BUZ11-et annak nem kell a két 0R1 ell. a FETek source-re, a kis hangszóró bármilyen roncs zsebrádióból kitermelt darab lehet, de akár az egész egység átépíthető-elhagyható- zümmerre, az árammérőt semmiképp ne tegyük a kimenetre, mert így már nincs benne a szabályzó körben és elvész stabilitás (!), ezért a fesz állító poti alsó végét közvetlen a -Uki kimeneti kapocsra, ill. a 220 ohm 1% fémréteg ell.pedig közvetlen a +Uki kapocsra tegyük. (akár lehet távérzékeléssel is).Jelenleg épp ez az egyik problémája is miszerint beleméri a digit árammérő a kapcsolás saját áramfelvételét is nálam ez 7mA (számolva 5mA-re jön ki a 220 ohm által terhelt kimenet), ezen még nem jutottam túl, talán valamilyen eltolt nullpontos árammérővel... ?!.Elképzelhető bár még nem próbáltam hogy a kapcsolás működne 1db TL074-el is, így jelentősen egyszerűsödne az áramkör, nem tudom.Az áramkört utólag kibővítettem digit áram és feszmérővel is, amik átkapcsolható méréshatárral rendelkeznek 2A-20A és 20V-200V ill 0.3-3A áramhatár váltóval is. Nyákot a fesz és az áram részhez nem készítettem , csak a komparátoros áramgenerátor visszajelzéshez.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Elfelejtettem megemlíteni Attila86, elvitathatatlan érdemeit. Ő már jóval korábban felvázolt egy hasonló elvű előszabályzót. Köszönöm neki is a nélkülözhetetlen segítséget.
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Na végre valaki újít is. Nekem tetszik.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Az ATX tápot akarod felhúzni magasabb kimenő feszre vagy a tápot akarod 12v-ról járatni? Ez nem derült ki.
(#) Medve válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia!
Szokatlan kombináció! Jól értelmezem, hogy a hangot nem akkor hallhatjuk, amikor a táp átmegy áramgenerátoros üzemmódba, hanem egy áramküszöb túllépésekor? (Végre valaki, aki favorizálja a "hangos" tápot! Grat!)
(#) blackdog válasza Medve hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Én is favorizálom ezért is építek bele egy piezót. Csak gondok vannak a hangerővel és megszólalási határ beállításával.
(#) Tonybacsi válasza Medve hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia! Így van, figyeli az egyik FET D-S lábain a fesz különbséget és amint átlép egy beállított áramküszöböt megszólal. Ja és nagyon gyors, sokkal gyorsabb mint azt a kijelzőn látni lehetne. ( készítettem egyszer egy un. szupertakarékos villogót ledekkel, talán 3V-ról ment az egész, ja és volt benne 2db 100µF kis kondi és 1.5A-es áramhatárig hallottam a villanás ütemében a kis csippanásokat, látni nem láttam,na mondom szép kis "takarékos").
Következő: »»   324 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem